SPORTURI  »  HANDBAL  »  JO

Cum a ajuns Marea Britanie la Turneul Preolimpic, pe un loc tânjit și de România: „Le-am scris pe WhatsApp!” » Umilințe în primele două meciuri

Naționala de handbal feminin din Marea Britanie a primit o invitație neașteptată la Turneul Preolimpic din Ungaria. România spera să completeze locul lăsat liber de Camerun / FOTO: Imago
Naționala de handbal feminin din Marea Britanie a primit o invitație neașteptată la Turneul Preolimpic din Ungaria. România spera să completeze locul lăsat liber de Camerun / FOTO: Imago

Articol de - Publicat sambata, 13 aprilie 2024 16:01 / Actualizat sambata, 13 aprilie 2024 17:51

Naționala de handbal feminin din Marea Britanie a primit o invitație neașteptată la Turneul Preolimpic din Ungaria. România spera să completeze locul lăsat liber de Camerun.

Competiția de handbal feminin de la Jocurile Olimpice va avea la start 12 națiuni. Franța, Danemarca, Angola, Coreea de Sud, Brazilia și Norvegia erau deja calificate. Ultimele 6 poziții au fost puse la bătaie în cadrul celor 3 Turnee Preolimpice:

  • Turneul de la Debrecen, Ungaria: Ungaria, Suedia, Japonia, Marea Britanie
  • Turneul de la Torrevieja, Spania: Olanda, Spania, Argentina, Cehia (Olanda și Spania deja calificate)
  • Turneul de la Neu-Ulm, Germania: Germania, Muntenegru, Paraguay, Slovenia.
    Primele două din fiecare turneu se califică la Paris.

Cum a ajuns Marea Britanie la Turneul Preolimpic

Handbalistele din Camerun nu au reușit să obțină la timp viza pentru Ungaria. Federația Internațională a fost nevoită să găsească o națională pentru a completa locul lăsat liber. Potrivit regulamentului IFH, poziția ar fi revenit unei alte echipe din Africa. Toate cele contactate au refuzat, motivând că nu pot pregăti atât de rapid o deplasare.

Următorul pasaj regulamentar prevedea ca „locul lăsat liber să fie atribuit printr-un wild card”. Comitetul Executiv s-a întrunit de urgență și a stabilit că Marea Britanie este naționala potrivită.

Am vrut să păstrăm o competiție dreaptă. Toate echipele să joace același număr de meciuri și să încercăm, pe cât posibil, să păstrăm un echilibru, astfel încât toate țările să aibă șanse egale de a merge la Jocurile Olimpice. Marea Britanie a fost aleasa
- Comunicat IHF

Britanicele s-au prezentat lamentabil, înfrângeri 11-49 cu Ungaria și 16-43 cu Japonia. Duminică urmează un nou chin, împotriva Suediei.

Mark Hawkins, selecționerul naționalei britanice, a comentat situația, potrivit Nemzeti: „Avem o echipă tânără, medie de vârstă de doar 21 de ani. Multe încă merg la studii, handbalul îl fac în paralel. Acum câteva zile am primit un telefon în care ne prezentau oportunitatea. Le-am scris jucătoarelor mele pe grupul de WhatsApp. Le-am întrebat cum ar fi dacă am pleca a doua zi în Ungaria. Au lăsat totul, și-au făcut bagajele și am pornit”.

De ce putea visa România?

România a încheiat pe locul 12 Campionatul Mondial de anul trecut. A fost prima sub linia pozițiilor care duceau la Turneul Preolimpic.

Federația Internațională nu a luat în calcul această variantă, iar explicația este simplă, rezumată de un cuvânt din comunicat: „echilibru”. Fiecare Turneu Preolimpic are la start o națională de nivel inferior (Argentina, Paraguay și Marea Britanie).

O eventuală participare a „tricolorelor” ar fi complicat teribil calculele.

Clasamentul final al Campionatului Mondial de handbal feminin din 2023:

  1. Franța (calificată la JO)
  2. Norvegia (calificată la JO)
  3. Danemarca (calificată la JO)
  4. Suedia (calificată la Turneul Preolimpic)
  5. Olanda (calificată la Turneul Preolimpic)
  6. Germania (calificată la Turneul Preolimpic)
  7. Muntenegru (calificată la Turneul Preolimpic)
  8. Cehia (calificată la Turneul Preolimpic)
  9. Brazilia (calificată la JO)
  10. Ungaria (calificată la Turneul Preolimpic)
  11. Slovenia (calificată la Turneul Preolimpic)
  12. România
  13. Spania (calificată la Turneul Preolimpic)
  14. Croația
  15. Angola (calificată la JO)
  16. Polonia
  17. Japonia (calificată la Turneul Preolimpic)
  18. Senegal
  19. Austria
  20. Argentina (calificată la Turneul Preolimpic)
  21. Serbia
  22. Coreea de Sud (calificată la JO)
  23. Ucraina
  24. Camerun (calificată la Turneul Preolimpic)
  25. Islanda
  26. Congo
  27. Chile
  28. China
  29. Paraguay (calificată la Turneul Preolimpic)
  30. Kazahstan
  31. Iran
  32. Groenlanda

VIDEO. Constantin Din, președintele FRH, anunță organizarea unui meci de retragere pentru Cristina Neagu: „S-a discutat în Consiliul de Administrație”

Citește și alte știri din handbal:

Consiliul de Administrație al FR Handbal îl ajută pe selecționerul George Buricea pentru naturalizarea lui Ravnic
DECIZIE
Consiliul de Administrație al FR Handbal îl ajută pe selecționerul George Buricea pentru naturalizarea lui Ravnic
Meci de gală la Turda » Dinamo inaugurează noua sala polivalentă de 23 de milioane de euro!
HANDBAL
Meci de gală la Turda » Dinamo inaugurează noua sala polivalentă de 23 de milioane de euro!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  14 Aprilie 2024, 07:38

Ce echilibru? Nu e niciun echilibru, sunt locuri continentale, daca de exemplu din Africa existau 2 echipe de nivelul Angolei, nu mai era niciun echilibru. Pur si simplu e o alta aberatie sa dai locurile continentale, ca iti confera "echilibru". Nu se vrea sa se bata cele mai bune natiuni pentru a ajunge la JO, ce putem spune, nu se lupta cine merita, ci echipele care sa confere "echilibru". Isi contesta propriul regulament, care nu are nicio legatura cu a trimite outsidere la turneele preolimpice (as vrea sa-i vad scriind asa ceva intr-un regulament), ci are legatura cu locurile continentale. In momentul in care una se retrage, normal ar fi sa o inlocuiesti valoric. Si normal ar fi ca FRH sa considere la fel si sa ceara o explicatie din partea IHF. Una reala, ca pentru echilibru, putem cere si noi un trofeu mondial, nu de alta, dar nu e echilibru cand peste 50% din trofee le castiga Norvegia.

danut.petnaise
danut.petnaise  •  13 Aprilie 2024, 20:02

Masonii ungurului conduc toată lumea.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează