SPORTURI  »  HANDBAL  »  DECES

Fostul mare antrenor Ion Milovan a încetat din viață » Cum i-a uluit pe scouterii lui Dinamo + omagiul foștilor lui elevi

Alexandru Milovan, mândru între elevele sale: Diana Puiu Lazăr și Aneta Pârvuț Udriștoiu
Alexandru Milovan, mândru între elevele sale: Diana Puiu Lazăr și Aneta Pârvuț Udriștoiu

Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 martie 2019 15:27

Un mare antrenor de juniori s-a stins din viață. Fost handbalist la Dinamo, Ion Milovan, care pe 26 aprilie ar fi împlinit 70 de ani, i-a descoperit printre alții pe Alexandru Buligan, Aneta Udriștoiu, Gabriela Tănase, Flori Trăistaru, Amalia Săftoiu sau Diana Puiu. 

Ion Milovan a fost un nume cunoscut ca jucător, dar mai ales ca antrenor. La CSȘ Drobeta Turnu Severin au trecut prin mâna sa handbaliști care, peste ani, au adunat sute de selecții la echipele naționale.

Dinamo l-a transferat la București după ce la un meci de juniori, între echipa sa, CSȘ Orșova, și CSȘ Reșița, Ion Milovan a marcat toate cele 25 de goluri ale echipei sale! Scorul final a fost 25-16! Sub aripa sa l-a luat marele Ion Moser, impresionat de puștiul de pe malul Dunării.

A trecut apoi, la finalul carierei, în postura de antrenor. „Prima mea grupă de la CSŞ Tr. Severin, formată de mine, îl avea în componenţă pe Alexandru Buligan căruia i-am năşit debutul în handbal, la Piteşti, în campionatul de juniori III, dar ca...inter”, povestea Ion Milovan în 2012, într-un interviu semnat Leonard Popa.

„La juniori II, Buligan a fost trecut, printr-o conjunctură fericită, în poartă, după care a fost transferat la Timişoara de Costică Jude, care a văzut în el o mare valoare”, a adăugat Milovan.

„Am unde să mă cazez în toată Europa!"

Și Buligan nu a fost singurul talent trimis în handbalul mare de profesorul Milovan. Profesorul severinean se lăuda și spunea. „Dacă fac o excursie prin Europa, am câte o elevă peste tot, aș avea unde să mă cazez”, glumea el. Și avea dreptate.

De la Tr. Severin la Oltchim a plecat Gabriela Tănase, campioană mondiale de tineret, care a ajuns și în echipa de senioare. A mai jucat la Buducnost Podgorica, Poderavka sau Dunaferr. Tot la Oltchim a ajuns Florentina Trăistaru și Amalia Săftoiu. Trăistaru a jucat ani mulți în Franța, iar Săftoiu în Germania și Luxemburg. Anca Rombescu, portarul echipei turce Kastamonu, a plecat și ea tot de la Tr. Severin, prima dată la Constanța.

Din fetele care sunt încă în activitate, Aneta Pârvuț Udriștoiu și Diana Puiu Lazăr au plecat tot de la Severin. „Datorită lui am ajuns handbalistă. El mi-a pus pentru prima dată mingea în mână. Un om bun, un suflet mare. Îmi pare rău că nu voi putea merge la înmormântare, meciul cu Thuringer din Liga Campionilor mă ține pe loc”, spune Aneta Udriștoiu, extrema dreapta de la CSM.

"Mi-a fost și tată și antrenor!"

Diana Puiu Lazăr, jucătoarea Universitații Cluj, vorbește cu vocea stinsă despre primul ei antrenor: "A fost omul care mi-a influențat decisiv cariera. Fiind doar niște tinere fete de generală si liceu,cu ajutorul lui ne-am descoperit ca oameni și în anii petrecuți cu el am învățat o mulțime de lucruri. Știu că el era mândru de amprenta pe care și-a pus-o asupra noastră. Sunt sigură că o să ne vegheze de acolo de Sus și o să zâmbească de câte ori ne va vedea făcând unele dintre multele lucruri pe care el n-a invățat!", spune Diana.

Amaliei Săftoiu, acum stabilită în Luxemburg, nu-i vine să creadă că Ion Milovan nu mai este. "A fost un om de o bunătate rară. La antrenamente ne aducea fructe de la el de la Devesel. Ne-a învățat multe lucruri, deprinderi cu care am rămas toată viața în handbal. Nu degeaba a descoperit o grămadă de jucătoare", a declarat fostul goal-keeper al Oltchimului.

 "Îmi pare nespus de rău. A fost un om extraordinar, a ajutat mulți sportivi spre calea performanței. Am lucrat cu dânsul și am fost încântat de toate sfaturile și îndemnurile primite de la dânsul. Împreună cu domnul Aurel Lupu, au fost mentorii mei. Acum în ceruri, sunt convins că amândoi au de lucrat cu toți cei dragi din lumea handbalului care au plecat dintre noi" Alexandru Buligan, fost portar al "naționalei" României

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1017387414979881
Dragan Ionel  •  06 Martie 2019, 17:34

Mergea din scoala in scoala sa gaseasca eleve capabile de performanta. Lasa un gol imens in sufletele celor care l-au cunoscut, dar, mai ales, in handbalul juvenil. Odihneasca-se-n pace.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează