SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2024

Există viață după Neagu și Pintea! România învinge Croația și conduce grupa de calificare la Euro 2024: de ce e important primul loc

România a învins Croația, scor 26-24, în runda cu numărul 3 a grupei de calificare la Campionatul European de handbal feminin din 2024. Cea mai bună jucătoare a partidei a fost rapidista Lorena Ostase.
România a învins Croația, scor 26-24, în runda cu numărul 3 a grupei de calificare la Campionatul European de handbal feminin din 2024. Cea mai bună jucătoare a partidei a fost rapidista Lorena Ostase.

Articol de , - Publicat miercuri, 28 februarie 2024 19:12 / Actualizat miercuri, 28 februarie 2024 19:35

România a învins Croația, scor 26-24, în runda cu numărul 3 a grupei de calificare la Campionatul European de handbal feminin din 2024. Cea mai bună jucătoare a partidei a fost rapidista Lorena Ostase. A fost prima partidă după retragerile de la națională ale Cristinei Neagu și Crinei Pintea.

  • Campionatul European de handbal feminin este programat între 28 noiembrie și 15 decembrie 2024, în Austria, Ungaria și Elveția;
  • România conduce grupa 1 preliminară, una din care mai fac parte Croația, Grecia și Bosnia;
  • Meciul retur dintre Croația și România se va juca duminică, 3 martie, la Koprivnica.

Naționala României nu poate rata calificarea la turneul final al Campionatului European de la finalul anului, însă caută o poziționare cât mai bună în grupa 1, acolo unde evoluează alături de Croația, Grecia și Bosnia și Herțegovina.

Echipele cel mai bine clasate, dar și neînvinse, România și Croația, s-au înfruntat azi, la Bistrița, în derby-ul seriei, returul urmând să aibă loc duminică, 3 martie, la Koprivnica.

România, victorie fără Neagu și Pintea în fața Croației

Iar „tricolorele” antrenate de Florentin Pera au pornit partida lansat, cu două goluri înscrise frumos de căpitanul Cristina Laslo. 3-0 imediat și parcă nu se putea un start mai inspirat.

Elanul s-a domolit apoi însă și partida s-a echilibrat, deși în prima repriză croatele nu au ajuns niciodată la același nivel pe tabelă cu echipa României.

O echipă foarte tânără, în care experiența e concentrată în doar câteva jucătoare, după ce s-au ștampilat retragerile fără întoarcere ale Cristinei Neagu și Crinei Pintea și s-au adăugat absențele din motive medicale sau personale ale altor jucătoare importante, precum Dindiligan, Ciucă, apoi Buceschi, Dincă, Dumanska și Șandru.

Cea mai mare diferență din partea întâi a fost de 3 goluri, cu evoluția evidențiată a pivotului Lorena Ostase, 6 goluri, și a portarului Daciana Hosu, 8 mingi apărate.

S-a încheiat însă 13-11, tot cu o reușită a lui Ostase, aflată de departe la cel mai bun meci al ei din ultima perioadă, atât la echipa națională, cât și la cea de club, Rapid.

Final cu emoții pentru Florentin Pera

Pauza a prins bine "tricolorelor", care au reușit detașarea în repriza secundă. Intrarea Ștefaniei Stoica a dinamizat atacul, ea reușind să înscrie, dar și să scoată aruncări de la 7 metri, transformate calm de Seraficeanu.

S-au dus până la 5 goluri avans, distanță atinsă în câteva rânduri, de la 19-14 până la 23-18. Ultimele 10 minute au ridicat însă pulsul în gât: mai multe ratări, oportunități irosite, mai multă grabă în atac, în timp ce croatele au capitalizat, nu s-au lăsat și și-au jucat șansa cu încăpățânarea specifică nației.

Așa s-au apropiat până la un gol, sporind suspansul. O gură de oxigen pur bolta din extrema dreapta a Mihaelei Mihai, tânăra introdusă pe final de meci, care a depășit-o pe Ivana Kapitanovic cu calm și stropul de risc dat de tinerețe pentru 26-23.

12 intervențiireușite din 31 de aruncări a izbutit Daciana Hosu, 38,71% eficiență, în timp ce de partea cealaltă Ivana Kapitanovic a scos 6 din 19, 31,58%

Și ce final! Cu două jucătoare eliminate după acțiuni în care și-au arătat lipsa de experiență, Bucur și Gogîrlă, și o intervenție superbă a Dacianei Hosu, tabela îngheață la 26-24.

Fetele se strâng într-o îmbrățișare spontană a bucuriei, în tribună e veselie, iar România trece în fruntea grupei. Croatele, în schimb, vor căuta revanșa duminică. Până atunci însă, tricolorul „zâmbește” la Bistrița.

Marcatoare pentru România: Ostase 9, Stoica 5, Seraficeanu 3, Laslo 2, Lupei 2, Popa 2, Bazaliu 1, Gogîrlă 1, Mihai 1.

România, lider în grupa de calificare la Europeanul de handbal feminin

România conduce grupa 1 de calificare, una din care mai fac parte Croația, Grecia și Bosnia. „Tricolorele” au punctaj maxim după primele 3 runde. Primele două clasate merg direct la turneul final.

Pentru naționala pregătită de Florentin Pera contează obținerea primei poziții pentru a obține statutul de cap de serie la tragerea pentru Euro 2024.

Clasamentul grupei de calificare la Euro 2024 de handbal feminin:

Există viață după Neagu și Pintea! România învinge Croația și conduce grupa de calificare la Euro 2024: de ce e important primul loc
FOTO: Flashscore

FINAL. România - Croația 26-24

min. 59: Florentin Pera cere time-out. 26-24
min. 58: Succesivă perfectă finalizată cu un lob de Mihaela Mihai. 26-23
min. 56: Daciana Hosu intervine într-un moment crucial. 25-23
min. 55: Ștefania Stoica își asumă o acțiune, intră în blocaj și înscrie din cădere. 25-23
min. 54: Croația se apropie la un singur gol. 24-23
min. 48: Eficiență maximă pentru Lorena Ostase: 8 goluri contra Croației. 23-18
min. 46: Laslo recuperează, Seraficeanu marchează pe contraatac. 22-17
min. 45: Ștefania Stoica e de neoprit! Înscrie pentru a patra oară. 21-16
min. 42: Stoica pătrunde în forță și este faultată. Sonia Seraficeanu transformă aruncarea de la 7 metri. 20-15
min. 32: Stoica aruncă imparabil. Croatele răspund cu o reușită din extrema dreaptă. 14-13
A început repriza secundă!

min. 30: Laslo pasează genial către Ostase. Pivotul Rapidului mai înscrie o dată, la ultima fază a reprizei. 13-11
min. 29: Prkacin revine după accidentare, cu un bandaj la cap, și înscrie cu o aruncare în vinclu. 12-10
min. 28: Lorena Ostase punctează pentru a patra oară. 12-9
min. 26: Time-out cerut de Florentin Pera. 10-9
min. 23: Ce „paradă” reușește Daciana Hosu! Portarul României ajunge la 8 mingi apărate. 9-7
min. 22: Bazaliu face ce știe, gol de la mare distanță! Croația cere time-out. 9-6
min. 21: Kristina Prkacin a suferit o accidentare serioasă. Medicii au intervenit pentru a-i opri sângerarea. Atenție, imagine cu puternic impact emoțional.

Există viață după Neagu și Pintea! România învinge Croația și conduce grupa de calificare la Euro 2024: de ce e important primul loc
FOTO: Capură TV @Pro Arena

min. 17: Ostase, excelentă pe contraatac, singură împotriva a trei adversare. 7-5
min. 17: Corina Lupei, încă o dată impecabilă din extrema stângă. 6-5
min. 14: Aruncare superbă a Aliciei Gogîrlă! 5-4
min. 12: Lorena Ostase se demarcă excelent și înscrie. 4-3
min. 11: Au trecut 7 minute de la ultimul gol marcat de România. 3-3


min. 4: Lupei punctează pe contraatac. 3-0
min. 1: Cristina Laslo înscrie la prima acțiune. 1-0
A început partida!

Meciul retur dintre România și Croația se va juca duminică, 3 martie, la Koprivnica.

Citește și:

„Stejarii” pleacă miercuri seară spre Tbilisi, iar sâmbătă dispută semifinala contra Georgiei din Rugby European Championship
RUGBY EUROPE CHAMPIONSHIP
„Stejarii” pleacă miercuri seară spre Tbilisi, iar sâmbătă dispută semifinala contra Georgiei din Rugby European Championship
Povestea impresionantă a ciclistului paralimpic Theodor Matican » Un om cu handicap sever, pentru care imposibilul nu există: „Vreau să fiu campion olimpic!”
PARIS 2024
Povestea impresionantă a ciclistului paralimpic Theodor Matican » Un om cu handicap sever, pentru care imposibilul nu există: „Vreau să fiu campion olimpic!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (22)
xtr72893Qs
xtr72893Qs  •  24 Martie 2024, 09:13

esti *** ca noaptea , n-ai inteles nimic

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

MaxiP
MaxiP  •  12 Martie 2024, 19:56
Postat de SuporterOr pe 12 Martie 2024, 09:31

Exemplu de analiză punctuala: meciul cu Odense s-a pierdut între minutele 10-20 când vedeta echipei pierde 5 mingi la rand: o pasă în tibia lui Kobilinska, o pasă pe la 3m înălțime, un 7m ratat și două șuturi la poartă fara gol. 2 din aceste 5 oportunități risipite s-au convertit foarte rapid in goluri ale danezelor, cu impact psihologic imediat. După ieșirea pe banca a lui Neagu, Laura Flippes își asumă să tragă la poartă, înscrie rapid doua goluri și pe acest fond de încredere mai înscrie înca 2 goluri cu eficiență de 100%( 4 din 4.). Pentru cei care nu se sfiesc sa se ajute de cifre, e ușor să vadă că cea împovărata cu rolul de lider a avut în Liga Campionilor aceeași eficienta ca ultimele și cele mai slabe echipe din grupe: Savehov, Zaglebie și Buducnost, adică până în 53%!!!, 3 echipe care ÎMPREUNĂ au adunat 5 puncte din 84 posibile !!! Cristina Neagu a avut aceeași eficienta(goluri/lovituri) ca și aceste echipe. Asta in condițiile in care, eficienta echipei CSM a fost de 61% cu Neagu și 67% fara ea pe teren, adică peste cele mai bune 3 echipe ale clasamentului Ikast, Metz și Odense. Mai pe scurt, spun clar cifrele statistice nu eu, cu Neagu am fost la nivelul ultimei Savehov, fara Neagu pe teren peste cele mai bune 3 din liga. Daca inca șovăiți sa vă înclinați analizei obiective in detrimentul celei subiective, inca un detaliu: in clasamentul primelor marcatoare din această ediție a Ligii campionilor, Cristina Neagu ocupa locul 24 din 27 in ce privește eficiența suturil

Eu sunt de-acord, dar recunoscu, nu privesc sportul dupa statistici, statisticile mint, pot fi interpretate in fel si chip. Ok, o echipa are o buna eficienta fara ea in teren, conteaza momentul. Ok, eficienta scazuta, dar sa fim seriosi, e jucatoarea care isi asuma cele mai multe aruncari de la distanta avand aruncarea cea mai buna. Sigur ca poti avea o eficienta de 100%, ca pivot, 2 suturi la poarta, de pe 7 metri, ok, le bag si eu, trag de 2 ori in situatii 1 la 1, am eficienta, dar ajung la finalizare de 2 ori, contribui la 2 goluri, nu ma pot compara cu un inter care are de tras de 9-10 ori la poarta pe meci. O laudam pe Flippes pentru un meci cu eficienta 100% din 4 aruncari? Pai cam asta ii este maximum, hai sa o lasam sa isi asume ea cele mai multe aruncari, ii punem un centru pe inter stanga, sa vedem ce eficienta mai are. Mai vedeam lauda portarilor de la nationala feminina, sigur, eficiente bune, dar am zis-o tot timpul, aveau un procentaj in momentele bune de joc, fara presiune, in meciurile usoare sau cand echipa conducea, dar pe o eficienta de vreo 45% (buna), de fapt eficienta era de sub 5% in momentele cu adevarat importante, stastistic poti imparti in total sau in moment de joc si ai cu totul alte rezultate. Nu zic ca Neagu nu greseste, da, am vazut-o facand prostii, dar de aici pana la opinia multora ca e o jucatoare care mai mult strica decat ajuta e cale lunga. Am avut ocazia sa vedem si nationala si CSM-ul fara Neagu si tot statistic nu sunt mai bune.

SuporterOr
SuporterOr  •  12 Martie 2024, 09:31
Postat de MaxiP pe 29 Februarie 2024, 14:04

Daca cu Neagu in echipa se juca asa erau doar comentarii negative. E un meci acceptabil fix prin prisma absentei acesteia si recunoasterea faptului ca nu se poate avea pretentia, dintr-o data, sa se vada un nivel mai bun de atat fara ea. Nu este niciun plus, este doar o chestie normala, pentru ca nu o puteai avea 100 ani. Acum va vad pe multi cum dintr-o data, un joc alteori catalogat modest daca era Neagu in teren, e extraordinar de bun fara ea. I-ati numarat greselile din meciuri la virgula, acum Laslo a facut un meci senzational, fara sa se observe pasele date la interceptie (motiv pentru care a si fost scoasa de pe teren) prin intervalul minutelor 10-15. Si bineinteles, ne legam de Neagu in continuare, desi fantastic a jucat Ostase, inlocuitoarea celeilalte jucatoare retrase din nationala. Asta nu ca ea nu ar fi o pierdere. Nu-mi doresc sub nicio forma sa se demonstreze in timp cat de importanta a fost Neagu, dar sa o tii atat de sus si tare cat de mult incurca ea, cand au fost atatea exemple in care cu ea echipa s-a batut la medalii si cand n-a fost disponibila efectiv nu s-a putut mare lucru, incat sunt efectiv comentarii de necunoscatori. Neagu nu a avut echipa in ultimii ani. Da, asta ne-a lipsit, dar nu Neagu era problema. Eu sper sa se formeze acea echipa, desi din pacate foarte multi vor trage concluzia ca ca din cauza ei nu exista aceasta. Dar resursele de acum sunt net superioare celor de acum 2-3 ani, asta nu observa multi.

Exemplu de analiză punctuala: meciul cu Odense s-a pierdut între minutele 10-20 când vedeta echipei pierde 5 mingi la rand: o pasă în tibia lui Kobilinska, o pasă pe la 3m înălțime, un 7m ratat și două șuturi la poartă fara gol. 2 din aceste 5 oportunități risipite s-au convertit foarte rapid in goluri ale danezelor, cu impact psihologic imediat. După ieșirea pe banca a lui Neagu, Laura Flippes își asumă să tragă la poartă, înscrie rapid doua goluri și pe acest fond de încredere mai înscrie înca 2 goluri cu eficiență de 100%( 4 din 4.). Pentru cei care nu se sfiesc sa se ajute de cifre, e ușor să vadă că cea împovărata cu rolul de lider a avut în Liga Campionilor aceeași eficienta ca ultimele și cele mai slabe echipe din grupe: Savehov, Zaglebie și Buducnost, adică până în 53%!!!, 3 echipe care ÎMPREUNĂ au adunat 5 puncte din 84 posibile !!! Cristina Neagu a avut aceeași eficienta(goluri/lovituri) ca și aceste echipe. Asta in condițiile in care, eficienta echipei CSM a fost de 61% cu Neagu și 67% fara ea pe teren, adică peste cele mai bune 3 echipe ale clasamentului Ikast, Metz și Odense. Mai pe scurt, spun clar cifrele statistice nu eu, cu Neagu am fost la nivelul ultimei Savehov, fara Neagu pe teren peste cele mai bune 3 din liga. Daca inca șovăiți sa vă înclinați analizei obiective in detrimentul celei subiective, inca un detaliu: in clasamentul primelor marcatoare din această ediție a Ligii campionilor, Cristina Neagu ocupa locul 24 din 27 in ce privește eficiența suturil

Vezi toate comentariile (22)
Comentează