SPORTURI  »  RUGBY  »  CONFERINȚĂ

VIDEO Alin Petrache, declarații publice după dezastrul naționalei de la Cupa Mondială: „Avem nevoie de finanțare mai decentă. Nu demisionez!”

Alin Petrache (în centru) / FOTO: Andrei Petrescu
Alin Petrache (în centru) / FOTO: Andrei Petrescu

Articol de , - Publicat miercuri, 11 octombrie 2023 11:59 / Actualizat joi, 12 octombrie 2023 00:59

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele înregistrate de naționala României la Cupa Mondială. „Stejarii” n-au obținut nicio victorie din grupa infernală cu Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga, dar ce a dezamăgit opinia publică a fost prestația elevilor lui Eugen Apjok . 

La o zi după revenirea naționalei de la Coupe du Monde, diriguitorul rugby-ului românesc, Alin Petrache, a susținut o amplă conferință de presă, la care au participat și selecționerul Eugen Apjok, dar și câțiva dintre jucători. 

Dacă microbiștii așteptau explicații ceva mai concrete din partea șefului Federației, Petrache a susținut un discurs extrem de formal, citit aproape în întregime de pe foaie, care a atins prea puțin modul în care „stejarii” s-au prezentat în Franța și mult mai mult neajunsurile de natură financiară pe care le-a identificat în sportul pe care-l conduce. 

Radiografie dură după prestația României la Cupa Mondială: „Petrache și ai lui au distrus rugbyul românesc”
ROMÂNIA
Radiografie dură după prestația României la Cupa Mondială: „Petrache și ai lui au distrus rugbyul românesc”

Alin Petrache: „Înainte de a ne fi judecată performanța, trebuie să privim condițiile în care am concurat”

Principalele declarații ale lui Alin Petrache: 

„Aș dori să înțelegem contextul în care aceste rezultate au fost obținute. E adevărat că uneori am avut momente în care am reușit să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, iar alteori nu am avut. Înainte de a ne fi judecată performanța, trebuie să privim și condițiile în care noi am concurat.

Ne-am măsurat forțele cu cele mai mari echipe din lume, echipe care dispun de bugete mult mai mari și de condiții de antrenament de top. Cu toate acestea, am reușit să ne menținem ca una dintre cele mai bune echipe ale națiunii noastre românești și să concurăm în competiții elitiste.

Acest lucru nu e o coincidență, este rezultatul muncii asidue, pasiunii și eforturilor făcute de acest grup. În fața acestor adversități pe care le-am avut, vom decide ce acțiuni trebuie să luăm”. 

Alin Petrache: „Trebuie să solicităm condiții mai bune, finanțare mai decentă. Avem nevoie de resurse!”

„În primul rând, trebuie să recunoaștem și să valorizăm efortul fiecărui membru în parte al echipei. În al doilea rând, trebuie să solicităm condiții mai bune, finanțare mai decentă. Pentru a concura la cel mai înalt nivel, avem nevoie de resurse și de sprijin.

Mai presus de toate, trebuie să ne amintim de ce iubim acest sport și de ce continuăm să luptăm pentru el.

Luptăm pentru pasiune, pentru onoare și luptăm cu mândrie pentru națiunea noastră. Chiar dacă bugetul și condițiile n-au fost și nu sunt ideale, spiritul și determinarea noastră ne pot duce mai departe. În încheiere, vreau să mulțumesc fiecărui suporter care a fost alături de noi, care a crezut în noi, chiar și în cele mai dificile momente.

Vom continua să luptăm, să ne îmbunutățim și să aducem mândrie națiunii noastre”, a spus Petrache. Șeful Federației a mai spus că NU se gândește să demisioneze!

Petrache s-a plâns de bugetul de care au dispus „stejarii”

„Bugetul echipelor cu care ne-am confruntat în primele trei meciuri este mult peste bugetul sportului românesc, în parte, de care beneficiază din partea Guvernului României. 

Dacă discutăm de Africa de Sud, discutăm de 132 de milioane. Dacă discutăm despre Scoția, discutăm de peste 80 de milioane de euro. Dacă discutăm despre Irlanda, vorbim de 113-114 milioane de euro. 

Astea sunt bugetele cu care noi ne-am confruntat! Putem discuta și despre Tonga, au undeva peste 6,8 milioane de euro”. 

Putem cere banii de care avem nevoie, dar nu știu dacă în acest moment națiunea ne poate oferi acești bani. Vă pot spune bugetul pe care l-am avut, care a fost de 6,2 milioane de lei. Asta înseamnă 1,2 milioane de euro

- Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby

„Ne dorim condiții mai bune pentru echipele naționale, ne dorim condiții mai bune de antrenament, de pregătire, tocmai pentru că avem de fiecare dată competiții internaționale de mare anvergură”, a mai spus Petrache. 

Alin Petrache: „Un moment crucial pentru sportul românesc, nu doar pentru rugby-ul românesc”

Petrache și-a continuat discursul: 

„E un moment crucial nu doar pentru rugby-ul românesc, ci și pentru sportul românesc. Și alte sporturi se confruntă cu ceea ce noi ne confruntăm. Cum am mai spus de atâtea ori, cred că sportul ar trebui să devină una dintre principalele acțiuni ale Guvernului (n.r. - se referă la priorități). 

De fiecare dată, am așteptat ca acești contestatari să vină alături de noi. Nu neapărat alături de mine, ci alături de echipa mea, adică de rugby-ul românesc. Avem o strategie bine pusă la punct, pe care cred că multă nume nu a citit-o, nu o știe. 

Noi facem această strategie din patru în patru ani și o trecem prin forul tutelar al Federației, [adică] prin Adunarea Generală. Mergem mai departe pe următorii patru ani. Avem niște obiective și de fiecare dată obiectivul nostru a fost calificarea la Cupa Mondială.

Nici mie, nici colegilor noștri nu ne convin rezultatele pe care le-am avut. Tocmai din acest motiv, va trebui să facem clar o analiză, să venim clar cu concluzii și să vedem cum strângem rândurile și mergem mai departe”. 

Din punctul meu de vedere, participarea naționalei României [la un turneu] între primele 20 de națiuni ale lumii este un lucru nemaipomenit. Suntem printre singurele sporturi care încă se califică la un Campionat Mondial. 

Am avut și ghinionul, dacă vreți să-i spunem așa, de a juca împotriva locului 1 mondial, împotriva campioanei mondiale și împotriva locului 5 mondial. Au fost meciuri extrem de grele, care ne-au extenuat extrem, meciuri care ne-au decimat din punct de vedere sportiv. După fiecare meci, am pierdut câte doi, trei jucători.

- Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby

Elevii lui Eugen Apjok au stabilit mai multe contraperformanțe la acest turneu final, inclusiv cea mai drastică înfrângere din istorie, 0-84 contra Scoției.

Citește și alte știri din rugby: 

VIDEO Eugen Apjok, ferm la revenirea „stejarilor” în țară: „Știam dinainte ce ne așteaptă” + Se plânge de condițiile de pregătire: „A fost dificil pentru jucători”

EXCLUSIV Radiografie dură după prestația României la Cupa Mondială: „Petrache și ai lui au distrus rugbyul românesc”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (31)
tase67
tase67  •  16 Octombrie 2023, 20:24

Nu ar fi rau sa incepem prin a il schimba pe Petrache cu Burleanu, de la fotbal, pentru ca se pricepe bine la munca de amatori, si rugbyul a devenit un sport practicat si organizat de amatori in Romania, nici Petrache nici Burleanu nu stiu prea multe despre rugbyul profesionist, deci ar fi o rocada fabuloasa, am incepe constructia si salvarea fotbalului romanesc, post Burleanu, si in scurt timp cineva il va placa si pe Burleanu de la rugby, atunci cind Romania va decide sa treaca la practicarea rugbyului profesionist, rugby pe care il vad toti cei implicati, asa cum il vedem si noi, suporterii, la televizor, in fiecare zi, si ne intrebam cum este posibil sa te uiti ca mita la calendar cind ar trebui sa te pregatesti decent, ca federatie, pentru a juca ceva la mondiale, practic nu te prezinti dar esti acolo, semnezi condica

MaxiP
MaxiP  •  12 Octombrie 2023, 12:06
Postat de soimiisibiu pe 11 Octombrie 2023, 14:38

Dacă elimini canotajul de pe lista sportivilor calificați la JO mai ramai cu vreo 10 sportivi din care nu ai pe nici unul cu șanse la medalie. Poate fata la săritură în lungime. În rest 0.

Pe langa asta, vor mai fi sportivi inca necalificati, cu sanse la medalii, ei nu sunt calificati pentru ca efectiv vor da numele calificate calendaristic, prin clasamente, inaintea inceperii JO. De pilda, primul nume la care ne gandim e Loredana Toma, care oficial nu e calificata pana prin aprilie, ea e o favorita certa la podium, singurele emotii sunt legate de cazurile dese de dopaj din haltere, care iti poate schimba numarul de participanti sau te poate exclude de la JO peste noapte, s-a mai intamplat. Apoi, dupa ratarea Mondialelor din cauza unei accidentari, desi e cu siguranta o speranta la medalie, gimnastul Gabi Burtanete inca nu e la JO. Va avea putin de tras pentru a prinde calificarea, in conditiile in care la Mondiale se dadeau cele mai multe locuri, dar teoretic principala conditie este sa intre in etapele de cupa mondiala si se va califica lejer, fiind in toate concursurile la care a participat in lupta pentru podium. Altul necalificat e Vlad Dascalu, ciclistul. Nu e vreun mare favorit la podium, dar rezultatele dau ceva speranta: loc 7 la precedentele JO, loc 4 si 5 la urmatoarele editii de CM... si bineinteles, nu mai departe de duminica gimnasta Sabrina Voinea s-a clasat a 4-a in finala de la sol, deci aproape de podium. Asa ca din punctul meu de vedere, celelalte sporturi chiar pot dubla numarul de medalii pe care le va da canotajul. Sigur, concluzia e clara, canotajul face grosul. Si, in niciun caz nu Alina Rotaru e marea favorita la podium dintre cei ramas

MaxiP
MaxiP  •  12 Octombrie 2023, 12:01
Postat de soimiisibiu pe 11 Octombrie 2023, 14:38

Dacă elimini canotajul de pe lista sportivilor calificați la JO mai ramai cu vreo 10 sportivi din care nu ai pe nici unul cu șanse la medalie. Poate fata la săritură în lungime. În rest 0.

Bine, daca tot m-ai provocat, hai sa facem o analiza realista: in primul rand ramai cu vreo 15-16 sportivi, dar probabil delegatia finala va avea un numar de aproximativ 100 de sportivi, deci canotajul desi cu o pondere foarte mare de participanti, nu va mai avea chiar o proportie atat de mare. Plus/minus acum, depinde daca calificam si o echipa sportiva (adica handbal fete, singura cu sanse reale). Bineinteles, incontestabil canotajul este sportul nr 1 ca perspective la Paris, va fi de departe cea mai mare delegatie, va aduce cel ami probabil cea mai importanta contributie in materie de medalii. Din punctul meu de vedere spre asta trebuie sa tindem si cu alte sporturi, asa ca fix de-aia e nevoie de finantare, pentru ca si canotajul tot prin finantare este unde este, iar doamna Lipa chiar stie foarte bine lucrurile astea. Legat de sansele celorlalti sportivi calificati pana acum, mi se pare aberant sa spui ca fata de la lungime e cea cu sanse la medalii, sa fim seriosi, fata de la lungime a reusit rezultatul carierei la Budapeste, a fost totusi neasteptat, in lipsa lui Mihambo... sa fie, dar mi s-ar parea o surpriza enorma sa ia medalie la Paris. In schimb, de pilda, Catalin Chirila, care intr-o zi mai nereusita a luat "doar" argint mondial la 1000 metri simplu, David Popovici, care intr-o zi nereusita a terminat pe 4 la 200 m liber, sunt cu siguranta numele cele mai de luat in calcul pentru medalii in afara canotajului. Pe langa asta, vor mai fi sportivi inca neca

Vezi toate comentariile (31)
Comentează