SPORTURI  »  RUGBY  »  NAȚIONALA DE RUGBY

EXCLUSIV Cătălin Fercu trage un semnal de alarmă: „E momentul zero, trebuie să restartăm rugbyul românesc! Dar nu se vrea asta!”

Articol de - Publicat luni, 02 octombrie 2023 16:09 / Actualizat luni, 02 octombrie 2023 16:09

Pentru foști internaționali este foarte greu să urmărească ce se întâmplă cu naționala de rugby a României la acest Campionat Mondial din Franța, unde "stejarii" au fost dezmembrați de Irlanda, Africa de Sud și Scoția, încasând în total 242 de puncte, adică o medie de peste 80 pe meci.

Fost dublu campion european cu naționala (2006 și 2017), Cătălin Fercu (37 de ani), recordmanul de eseuri pentru România, cu 33 de încercări în 109 selecții, nu se ferește de cuvinte.

Închidem rugbyul sau ne (re)apucăm de el?!
RUGBY
Închidem rugbyul sau ne (re)apucăm de el?!

"Peștele de la cap se împute! Federația, cluburile, antrenorii, jucătorii, toți sunt de vină pentru acestă situație în care a ajuns echipa națională. La noi, obiectivele sunt atât de mici și personale. 

Campionatul are numai 4 echipe cu adevărat profesioniste, Steaua, Dinamo, Timișoara și Baia Mare, în rest, celelalte sunt așa, mai mult la număr. Iar scopul celor mari e să câștige campionatul. Și punct. Ce se întâmplă la națională nu mai contează. Nu se face nimic să ne revenim și am senzația că nici nu se dorește asta".

Cătălin Fercu: „Nu-i deranjează nimeni pe jucători din zona de confort”

Referindu-se la jucătorii naționalei, Fercu pune degetul pe rană: "Normal că jucătorii de la cluburile astea importante sunt cei care care vin și la națională. Dar din lipsă de oponenți de valoare, de meciuri tari, sunt într-o perpetuă zonă de confort, din care nu-i scoate nimeni. Și când dăm de marile forțe, ne lovim ca de un zid. 

Conducătorii, antrenorii preparatorii fizici, nu sunt capabili să se impună, să le ceară mai mult. Să se facă niște contracte mai clare, la modul: nu faci ședintele de pregătire stabilite de la sala de forță, nu ești implicat în antrenamnete, nu-ți mai dau banii toți, ci doar cât meriți! 

Nu mai avem jucători prin campionatele puternice, fiindcă e comod să stai în România. Salariile sunt destul de mari, media e pe undeva la 2.000-3.000 de euro la echipele importante și ei se mulțumesc cu puțin".

Cătălin Fercu: „Nu lucrăm nimic în viteză, suntem doar mari, dar imobili”

Acum antrenor la echipa de rugby în 7 de la Arad, Fercu consideră că "acest Mondial ne-a dat foarte multe răspunsuri. E clar că e momentul zero, trebuie să dăm restart rugbyului românesc și să începem de la copii și juniori. 

Echipa asta națională o mai poate duce așa vreo doi-trei ani, probabil că nu vor fi rezultate, dar trebuie să construim de la bază. Ar fi nevoie de antrenori străini, care să vină cu mentalitate, cu metode de pregătire, de preparatori fizici străini, de la juniori măcar. Noi stăm în sală, dar lucrăm pentru masă musculară, să arate bine jucătorii pe rețelele de socializare. 

Păi, lucrul la sala de forță e altfel la rugby, implică mai mule discipline. Nu lucrăm nimic în viteză și uite ce se întâmplă. În rugby nimeni nu mai caută contactul, numai noi mai facem asta. Dar ca să joci așa e nevoie de viteză, de tehnică, de rezistență în regim de efort. Dacă nu le lucrăm, de unde să cerem?! 

Până la urmă, asta e valoarea, atât putem. Nu avem cum să mai facem față, nu doar marilor forțe, dacă ne pregătim așa. Nu învățăm, nu încercăm să luăm ce e bun din alte părți, noi suntem cei mai deștepți și le știm pe toate. 

Avem exemple, echipe care nu existau, precum Portugalia, uite cât a crescut, a ajuns să ne și bată. Toată lumea progresează, noi nu că stagnăm, ne ducem tot mai jos. Și dacă nu înțelegem că trebuie să facem ceva, nu ne mai putem reveni".

Odată am comentat ceva în timpul unui antrenament, o decizie a fostului mare internațional sud-african Chester Wiliams, care era antrenor la Timișoara. M-a dat afară din antrenament cât eram eu de Fercu. Și avea dreptate! La noi însă, nimeni nu se impune în fața jucătorilor.

La noi o mare problemă este că nu prea mai vin copii la rugby. Sunt aceste generații de porțelan, cum le spun eu, care nu mai au pasiune, nu mai îndură sacrificiile pe care le cere acest sport. Nici părinții nu-i încurajează, nici bază materială nu avem, de unde să creștem?!

Tot mai sper să jucăm altceva cu Tonga, adică să jucăm și noi ceva. Dar după cum i-am văzut cu Africa de Sud, îmi dau seama că e foarte greu. Trebuie să joace, să se ridice, să se bucure de momentele astea pe care le mai au la un Mondial.

Citește și alte articole:

Presa internațională dă de pământ cu naționala României: „Bieții români! Deja devine obositor”
ROMÂNIA
Presa internațională dă de pământ cu naționala României: „Bieții români! Deja devine obositor”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (14)
MaxiP
MaxiP  •  03 Octombrie 2023, 10:42
Postat de alfabetta pe 02 Octombrie 2023, 17:48

Prietenu meu are o singură întrebare : Întrucât delegația este număroasă, sejurul lung, totuș cât a plătit statul român - din buget, sigur prin minister, prin federație,prin comitete etc. - pentru participarea în Franța la acest CM ?

Da, eu zic sa retragem toate echipele nationale din a mai participa la competitii, ca oricum pierd. Eu cred ca nici salarii nu mai trebuiesc platite, si-asa bugetarii sunt cazuri sociale. Pensii? Sa investim in ce, oameni care mai duc 10-15 ani si oricum nu mai ajuta la nimic. Nu, economia e extrem de importanta si trebuie tras bine de bani. Sigur, pensiile de handicap pentru persoane cu handicapuri grave, de pilda, nu stiu, o ciroza alcoolica inca compensata si oferita unui "inca" consumator, sigur, e important, trebuie avuti grija de acei bani. Ajutoare sociale pentru persoane cu capacitate de munca, sigur, sunt importante. Dar in rest, economii la greu, eu zic sa nu le mai dam bani la niciunii. Asa se creeaza marile civilizatii, pe economii, nu pe investitii. Si sigur, privatul, sa avem grija de el. Fentarea platirii taxelor catre stat de catre marile firme sustin de fapt economia tarii, e foarte important sa-i ajutam pana isi inchid sucursalele si se fac nevazuti.

MaxiP
MaxiP  •  03 Octombrie 2023, 10:36
Postat de belane pe 03 Octombrie 2023, 00:23

Te rog opreste-te ca te faci de ras ? Tu ce etalon folosesti tati ? Jucatori care au fost exceptionali, talente ce se nasc 1 data la 50-100 de ani si au jucat ptr. cele mai mari superputeri din rugby ? Ai auzit de Brian O'Driscoll ? Legenda Irlandei si a rugby-ului mondial, centru pe trei sferturi, nu mai tin minte daca era 13 sau 12 dar nu conteaza, ideea e ca are 47 de eseuri in 133 de selectii ptr. Irlanda. Dupa capul tau asta a fost slabut. Sau hai sa luam o aripa, sa-l luam pe Alessana Tuilagi, are 18 eseuri in 37 de selectii ptr. Samoa... si la asta iese o medie de putin sub 0.50, ce ? si el a fost varza ? Daca tu joci aripa ptr. Noua Zeelanda sau Africa de Sud sau ptr. Anglia sau Franta logic ca vei da mai multe eseuri fiindca majoritatea adversarilor pe care-i vei intalni vor fi sub tine ca valoare si prin urmare vei avea mai multe oportunitati sa culci mingea in terenul adversarului. Gandeste-te ca intr-un meci cu o echipa sub locul 10 mondial cum vedem la un campionat mondial o aripa poate colecta lejer cel putin 3 eseuri per meci daca are o zi buna. Insa daca joci la o echipa precum Romania nu vei avea la fel de multe sanse fiindca de cele mai multe ori te vei bate cu adversari de valoare apropriata sau peste, prin urmare recordul lui Fercu este unul chiar bun. Nici macar nu l-ai vazut jucand la vremea lui !

Asta ar fi bun in presa, iti aduce niste cifre, le invarte cum vrea si ajunge la niste concluzii de te doare capul.

penultimul
penultimul  •  03 Octombrie 2023, 06:02
Postat de Stefan09 pe 02 Octombrie 2023, 20:26

Nu poate exista restart cu actuala conducere, cu Petrache, cu Marinescu. Iar Petrache, ca orice psd-ist serios, nu va accepta sa-si dea demisia, desi a nenorocit rugby-ul romanesc. Orice zi in plus cu Petrache la federatie reprezinta o sfidare.

Pleacă Petrache de la FRR, oare o pleca și "Generalul" Oprea? Adus la FRR de același Petrache.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează