SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

EXCLUSIV „Dacă nu batem nici Tonga, suntem de râsul lumii! Nici n-ar trebui să mai vină acasă!” » Fostul mare jucător susține că are varianta pentru renașterea „stejarilor”: „El e soluția redresării”

„Stejarii” au dezamăgit la Cupa Mondială / Sursă foto: Daniel Nechita / Sursă foto: Facebook@ Rugby România
„Stejarii” au dezamăgit la Cupa Mondială / Sursă foto: Daniel Nechita / Sursă foto: Facebook@ Rugby România

Articol de - Publicat marti, 03 octombrie 2023 20:08 / Actualizat marti, 03 octombrie 2023 20:47

Fostul mare internațional din anii '70-'80, Mihai Bucos (73 de ani), este consternat și total dezamăgit, nu doar de dimensiunile înfrângerilor naționalei de rugby a României la acest Mondial, dar mai ales „fiindcă eu nu am văzut niciodată atâta neputință, nu am fost nicicând atât de jalnici. Măcar să fi adunat și noi 15-20 de minute în care să arătăm că mai știm acest sport. Dar nu, n-am văzut decât impotență totală!”.

Știe despre ce vorbește, a evoluat în 26 de meciuri pentru „tricolori”, pe vremea când se juca rar, un meci-două pe an. A fost pe teren în noiembrie 1976, când am învins Franța cu 15-12, după ce fuseserăm conduși cu 12-0, iar Bucos a marcat atunci un drop. 

Se mândrește că „a fost singurul meci în care i-am bătut pe francezi fără să înscriem din lovituri de pedeapsă. Le-am dat 3 eseuri și un drop” (Pe vremea aceea, un eseu era 4 puncte, nu ca acum, 5). A făcut parte și din echipa națională care făcea primul turneu în Noua Zeelandă, în 1975.

După retragere a plecat în Franța, unde s-a stabilit pentru vreo 35 de ani, dintre care 12 a fost consilier tehnic federal pentru federația franceză de rugby, pe regiunea Alsacia- Lorena. De câțiva ani s-a întors acasă și deplânge soarta rugbyului românesc: „Niciodată n-am fost mai jos! Nu se mai poate!”.

„Alin Petrache e groparul rugbyului românesc!” 

Povestește că „înainte de meciul cu Scoția, vorbeam cu fostul meu coleg de la națională, Petrică Motrescu, și ziceam că ne dau 50 de puncte. Au fost 42 la pauză și apoi, în partea a doua, încă pe atâtea. N-am mai văzut atâta neputință. Suntem jalnici, de unde să mai jucăm noi un rugby modern?! 

Ce să ne mai batem noi cu marile forțe, că nu ne mai putem compara cu Georgia, cu Portugalia, cu Uruguay?!". Bucos crede că „tot regresul a început în urmă cu peste 20 de ani. Și primul vinovat e Octavian Morariu, acest individ, că nu pot să-i spun domn, care, deși putea fi un manager capabil, și-a urmărit doar interesul personal. 

A fost puțin președinte la federația de rugby, a ajuns șef la COSR, iar acum e membru permanent, pe viață, la CIO. Dar n-a făcut nimic pentru acest sport! Iar apoi a venit Alin Petrache, care e groparul rugbyului românesc. Băiatul lui tata, care i-a făcut rost de o jucărie. 

Eu m-am contrat de multe ori cu Petrache. L-am întrebat de ce nu lasă și pe alții să conducă rugbyul românesc?? Mi-a zis că fără el, fără relațiile lui, acest sport n-ar mai exista în România. Și uite ce rugby avem! 

Păi, ei primesc bani de ani de zile de la federația internațională, pentru dezvoltare, dar îi bagă în naționala de seniori. Cu alibiul că se califică la Mondiale. Dar din urmă nu vine nimic, avem 5-6 echipe de juniori 1. Păi, cum să te dezvolți așa?!". Bătrânul fost internațional, a cărui voce nu-i trădează vârsta, e cam pesimist și în legătură cu ultimul joc al „stejarilor”, cu Tonga: 

„E greu mental, după atâtea înfrângeri grele. Dar dacă reușim să găsim resursele cele mai profrunde, de orgoliu, de mândrie, am putea să batem totuși Tonga. Dacă nu, suntem de râsul lumii! Nici n-ar mai trebui să vină acasă!”.

+4 FOTO

„Francezii erau în groapă, s-au adunat, au discutat, au luat măsuri și și-au revenit”

Care ar fi soluía redresării rugbyului românesc? Mihai Bucos e destul de sceptic, „din cauza contextului general”, dar amintește de un episod din Franța, din urmă cu 5 ani: 

„Erau și ei în mare declin. De la Mondialul din 2011, când au pierdut finala cu Noua Zeelandă cu 7-8, nu mai aveau performanțe notabile. Au decis să convoace o întâlnire, unde s-a dezbătut starea generală a rugbyului francez. Unde au venit cei care erau sau fuseseră implicați în acest sport. 

I-au adunat de pretutindeni. Și a venit apoi acest antrenor la națională, Fabien Galthie, fostul lor căpitan, care a reformat rugbyul de la ei. A propus să se ia tot ce e mai bun din rugbyul britanic, din cel din emisfera sudică și, împreună cu elementele tradiționale franceze, a reclădit totul. 

A dezvoltat metodele pentru individualizare, a exersat atacul în grupuri mici, de 3-4 jucători, a dat libertate și încredere purtătorului de balon. Și uite că Franța și-a revenit. Dar vreo 10 ani au suferit și ei. 

Galezii, irlandezii, au trecut și ei prin asta. Au șters tot cu buretele, au făcut o strategie și acum, uite-i unde au ajuns! Irlandezii au fost vreo 3 decenii mai mult «lingura de lemn», iar acum sunt numărul 1 mondial".

„Dacă nu batem nici Tonga, suntem de râsul lumii! Nici n-ar trebui să mai vină acasă!” » Fostul mare jucător susține că are varianta pentru renașterea „stejarilor”: „El e soluția redresării”
Mihai Bucos, în dreapta, cu pardesiu alb / Sursă foto: Libertatea

„Mircea Paraschiv ar putea fi soluția redresării”

Mihai Bucos este de părere că „Alin Petrache trebuia să fi plecat de mai demult. Și el, dar și toți consilierii lui, plus toți șefii de cluburi, care l-au tot votat, fericiți că îi bagă în seamnă pe la adunări, că le dă o masă și cazare pe la Neptun. 

Iar Mircea Parachiv, fostul nostru internațional, ar fi omul capabil să coaguleze forțele rugbyului, să facem ceva. Gata, că e nenorocire, e stare de urgență, mai jos nu putem să cădem! 

Și Dumitru Mihalache, cel care a fost și la federația de fotbal, ar fi o soluție. Trebuie să convocăm, această reunire a tuturor forțelor vii din rugbyul românesc și să găsim o direcție. Este nevoie și de voință politică. Să o luăm de la rădăcini, să aducem băieți de la țară, care o duc greu, dar care au foame de performanță, care vor să ajungă ceva. 

Și francezii fac asta, selecții din cele mai sărace cartiere, chiar și din Paris. Iar de câțiva ani domină Mondialul U20. Avem exemplu aproape, Georgia. Uite-i cu cât curaj joacă, cu cât patriotism! La noi parcă au dispărut toate astea. 

Păi, n-ai cum să fii jucător mare de rugby fără patriotism, curaj, sacrificiu. De aici trebuie să reclădim!”. 

Cel puțin pentru 10 ani, trebuie să uităm de performanțe și să o luăm de la capăt. De la rugbyul juvenil, să revenim la demnitatea și mândria de a ne putea lupta cu cei mai buni. Sunt mulți cu idei bune, trebuie să găsim un sistem și să dăm drumul la treabă. Ce se întâmplă acum e rezultatul neseriozității din ultimii 20 de ani.

- Mihai Bucos, fost internațional rugby

Nu e vina celor care sunt acum pe teren. Așa au fost crescuți. Prost, fără un campionat puternic, fără antrenori și educatori, de mici. Așa că arătau ca niște copii în fața celor mari. Păi, Scoția a jucat cu numai doi titulari cu noi și s-a distrat.

- Mihai Bucos, fost internațional rugby

Citește și alte știri din rugby: 

EXCLUSIV Cătălin Fercu trage un semnal de alarmă: „E momentul zero, trebuie să restartăm rugbyul românesc! Dar nu se vrea asta!”

Presa internațională dă de pământ cu naționala României: „Bieții români! Deja devine obositor”

Primele reacții din tabăra României după înfrângerea cu Scoția

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (24)
cireasa13
cireasa13  •  07 Octombrie 2023, 08:09

Dacă Paraschiv e soluția salvatoare atunci chiar ne merităm soarta!!

MihaiB50
MihaiB50  •  06 Octombrie 2023, 20:24

Mai sunt două zile până la meciul cu Tonga și vreau să le transmit jucătorilor noștrii următorul mesaj; poate că am fost puțin dur cu voi, dar când vorbim despre reprezentativa țării noastre avem sentimentul că nu sa făcut totul pe teren ca să reprezentați cu cinste tricoul românesc. Aș vrea să remarc un jucător de la noi care făcut prima repriză de nota zece. Sa apărat foarte bine placând și câte doi scoțieni unul după altul, dar mai ales a avut curajul și inspirația de a ataca din butul nostru. Dacă mai aveam încă 4-5 jucători cu starea de spirit a lui Alin Conache, am fi avut respectul tuturor, chiar dacă luăm 50 de puncte. Deci duminică băieți trebuie să vă respectați voi înșivă mai întîi și după aceea pe adversari. Toți vă desconsideră și nu pariază nici o copeică pe voi, deci nu mai aveți decât 80 de min ca să arătați lumii rugbistice că s-au înșelat în privința voastră. Eu cred în voi și sunt sigur că nu ne veți dezamagi. HAi ROMÂNIA, HAI AI NOSTRII. Mihai Bucos

MaxiP
MaxiP  •  05 Octombrie 2023, 12:00
Postat de MihaiB50 pe 04 Octombrie 2023, 23:27

Nu știu cine ești, dar la prima vedere nu ai nimic de-a face cu balonul oval. Cei care sunt aproape de " bășica ovală" cunosc activitatea mea și acțiunile avute în rugbiul românesc. Două persoane nu au fost de acord ca eu să mă implic pe termen lung la nivelul rugbiului juvenil; OM și AP. Al doilea după ce realizasem obiectivul propus; terminarea in primele 5 echipe la campionatul de juniori U18 din 2009 de la Toulon Grupa A. Am terminat pe locul 4, după Franța, Anglia, Irlanda, dar înaintea Italiei, Georgiei, Germaniei și Belgiei. Chiar și acum 5 ani când m-am repatriat, am avut mai multe discuții cu AP la discuții asistând și domnii M.Paraschiv și M. Ionescu, discuții legate dezvoltarea rugbiului in Moldova unde mă stabilisem. Concluzia a fost că eram cineva care nu făcea parte din sistemul lor. Revenind la CM și la jocul echipei noastre, cred cu tărie că băieții noștrii in jocul cu Tonga, vor face meciul "vieții lor". Când joci 3 meciuri contra celor mai buni rugbiști din lume, nu ai cum să nu înveți nimic, rămâi cu citeva învățăminte. Totdeauna ai ceva de învățat din înfrîngeri și acum cred că băieții noștrii vor arăta că au învățat ceva de la această CM și vor câștiga cu Tonga. Cât despre redresarea r.r. autorul articolului a recunosc că nu stăpânește prea bine "fenomenul" cu Ovală și a adăugat puțin din nota personală. Am dat numai câteva exemple din alte țări care și-au revenit, " un gol de aer"... Am apreciat luarea de poziție a

Nu sunt deloc un specialist al sportului cu balonul oval, recunosc, nu e chiar sportul la care sa ma pricep cel mai bine, il urmaresc ocazional. Dar nu cred ca ceea ce spui ma contrazice cu ceva, eu nu am vrut sa denigrez performantele rugbyului romanesc, pe alte articole le-am luat frecvent apararea baietilor, sustinand ca e una sa joci in calificari de Europene unde sa pierzi, de exemplu, la 30 puncte contra Muntenegrului (baschet) si sa nu para umilitor, dar sa nu ajungi sa joci meciuri cu Spania sau cu Serbia. Pe cand, participand la o Cupa Mondiala si intalnind unele dintre cele mai puternice nationale din lume, in mod cert exista un risc sa iesi sifonat. Am comparat doar niste sporturi, in ideea ca desi nationala de rugby ramane in mod cert in elita nationalelor din aceasta tara, mai sunt cateva care pot rivaliza ca nivel desi nu participa la Campionate Mondiale, mai mult prin dificultatea criteriilor de calificare, care sunt ceva mai dificile decat in rugby. Altfel, felicitari pentru performante si contributii, ceea ce relatezi se potriveste destul de bine cu mentalitatile sistemelor de pe la noi. Cred ca se poate redresa si acest sport, asa cum s-a facut si cu altele, dar la momentul actual e clar ca in rugby nu exista conditiile necesare pentru a tine pasul cu lumea buna. De altfel, consider ca performantele nationalei de rugby sunt cu mult peste potentialul oferit de conditiile de care dispune acest sport.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează