SPORTURI  »  TENIS  »  REMEMBER

FOTO „A inventat tenisul în România” » 100 de ani de la nașterea omului care l-a adus pe Țiriac la București. A jucat tenis cu Regele Mihai, Petru Groza și copiii lui Ceaușescu

De la stânga la dreapta: Gogu Viziru, Marin Viziru, Alexe Bardan și Ion Țiriac / Sursă foto: Facebook@ mihai.nita127 +4   FOTO
De la stânga la dreapta: Gogu Viziru, Marin Viziru, Alexe Bardan și Ion Țiriac / Sursă foto: Facebook@ mihai.nita127

Articol de - Publicat joi, 11 aprilie 2024 19:57 / Actualizat vineri, 12 aprilie 2024 00:25

S-au împlinit astăzi, 11 aprilie, 100 de ani la nașterea lui Gogu Viziru, unul dintre întemeietorii tenisului în România. Viziru a influențat semnificativ succesul lui Ion Țiriac, Ilie Năstase și al altor jucători români.

Pe 11 aprilie 1924, se năștea unul dintre pionierii tenisului românesc, o personalitate sportivă reprezentativă pentru țara noastră în anii '40-50.

Gheorghe „Gogu” Viziru a devenit de nouă ori campion național la tenis, cucerind primul titlu național de seniori în 1947. În 1949 a devenit șeful secției de tenis al CSA Steaua, iar doi ani mai târziu s-a impus, alături de fratele lui, Marin, în proba de dublu a Mondialelor Universitare.

Viziru a fost component al echipei naționale de Cupa Davis a României, unde a făcut pereche și cu Ion Țiriac. După încheierea carierei, a antrenat în Germania, la Munchen, între 1971 și 1974.

Înainte, adversarii deveneau prieteni pe viață și sportul alb se juca de drag, nu pe bani.

- Gogu Viziru

Gogu Viziru, în acțiune / Sursă foto: Facebook
De la stânga la dreapta: Gogu Viziru, Marin Viziru, Alexe Bardan și Ion Țiriac / Sursă foto: Facebook@ mihai.nita127
Gogu Viziru și unul dintre trofeele cucerite / Sursă foto: Facebook@ Steaua București
Gogu Viziru, în ultimii ani ai vieții / FOTO: Mediafax
Pagina din Gazeta Sporturilor, a doua zi după decesul lui Gogu Viziru

„A murit cu racheta în mână”

„S-a zbătut foarte mult pentru ca noi să jucăm în afara țării. La unul dintre primele ele turnee peste graniță, a reușit să obțină bani pentru mine de la un om de afaceri care zbura în același avion cu noi”, povestea Florin Segărceanu în Gazeta Sporturilor, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

„A iubit tenisul și tot timpul îl găseai pe un teren de joc. Practic, a murit cu racheta în mână”, mai spunea Segărceanu, după decesul lui Gogu Viziru.

„M-a pregătit foarte mulți ani. Având o experiență de 25 de ani ca jucător, era foarte îngăduitor ca antrenor”, își amintea și Dumitru Hărădău. Completat de Dinu Pescariu: „Gogu a fost unul dintre oamenii care au inventat tenisul în România”.

Despre Gogu Viziru s-a scris și că a fost instructorul de tenis al Regelui Mihai și al Reginei-Mamă Elena, dar și că a schimbat mingi cu fostul șef de stat comunist Petru Groza și alături de copiii lui Nicolae Ceaușescu.

Gogu Viziru a încetat din viață pe 6 august 2003, la vârsta de 79 de ani, în urma unei insuficiențe cardiace și respiratorii apărute pe fondul unei interveții chirurgicale la stomac, scria jurnalistul Marian Vișu în Gazetă, a doua zi după decesul fostului jucător.

Marin, fratele lui geamăn, a fost la rândul său jucător de tenis, același sport pe care l-a practicat și Dumitru, celălalt frate, cu doi ani mai mare.

Gogu Viziru: „Pe Țiriac eu l-am adus la București”

Gogu Viziru mărturisea într-un interviu acordat în anii '90 că succesul de care s-a bucurat Ion Țiriac i se datorează:

„Nici Ţiriac, nici Bosch nu ajungeau campioni dacă nu-i aduceam eu la Bucureşti. Eram jucătorul numărul unu şi aveam trecere la Federaţie, i-am lipit la Cupa Davis alături de mine, i-am pus să se antreneze cu noi şi aşa au crescut, odată cu mine”.

Gogu Viziru și unul dintre trofeele cucerite / Sursă foto: Facebook@ Steaua București
Gogu Viziru, în acțiune / Sursă foto: Facebook
De la stânga la dreapta: Gogu Viziru, Marin Viziru, Alexe Bardan și Ion Țiriac / Sursă foto: Facebook@ mihai.nita127
Gogu Viziru, în ultimii ani ai vieții / FOTO: Mediafax
Pagina din Gazeta Sporturilor, a doua zi după decesul lui Gogu Viziru

Citește și alte știri din tenis:

Horia Tecău înainte de întâlnirea dintre România și Ucraina: „Aceste fete sunt modele pentru români”

Interviu amplu cu Simona Halep » Trecutul nu-i dă pace: „Nu pot trece imediat peste tot” + ce i-a spus mamei în avion, spre Miami

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
rololiv
rololiv  •  11 Aprilie 2024, 22:42

Abia acum am observat ca existau mai multe fotorgrafii, cu explicatii corecte. Scuze!

rololiv
rololiv  •  11 Aprilie 2024, 22:40

In alta ordine de idei: cine sunt cei din fotografie? Primii doi din stanga sunt Gogu si Marin Viziru (nu stiu care e care; umbla vorba ca la un turneu in Polonia, Marin fiind bolnav, Gogu a jucat si castigat in primele doua tururi pentru amandoi!). Cel din dreapta e Tiriac. Iar intre ei este Alexe Bardan.

rololiv
rololiv  •  11 Aprilie 2024, 21:50

Nu sunt convins ca asemenea "evocari" ale unor personalitati despre care autorul nu stie mare lucru chiar constituie un omagiu la adresa lor. E.g.: Gogu a fost si capitan nejucator al echipei de Cupa Davis; Dumitru Viziru era semnificativ mai tanar decat gemenii Gogu si Marin; iar Gogu nu avea cum sa antreneze in Germania "dupa incheierea carierei" pentru ca a fost antrenorul Stelei cel putin pana la sfarsitul anilor '80 (pe vremea aia erau si campionate nationale pe echipe: 6 meciuri de simplu si 3 de dublu). Mi-l amintesc, ani la rand, in treningul lui alb, ducandu-se de la un teren la altul in parcul Progresul si dand sfaturi (era secondat de fratele lui mai MIC) sau doar incurajand. Tenisul de atunci era o lume mica. Cine isi mai aminteste de Andrei Leonte? Care, intr-o finala la echipe cu Dinamo, castiga cu cineva mai bine cotat. Iar Gogu, de pe margine, i-a strigat "Hai, leule!". O tempora...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează