SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Halep poate schimba tenisul feminin! Evoluțiile Simonei readuc în discuție întrebarea cu răspuns tabu: De ce nu joacă și fetele 5 seturi?

Articol de - Publicat miercuri, 31 ianuarie 2018 09:33

Evoluțiile Simonei Halep la Melbourne readuc în discuție o întrebare la care încă nu am primit încă un răspuns concret: De ce nu joacă și fetele 5 seturi la turneele de Grand Slam?

E o discuție sensibilă, mai ales că bărbații au în continuare tendința de a privi femeia ca pe o ființă fragilă. Femeile sunt puternice, atât psihic, cât și fizic, iar limitarea lor la turneele de Grand Slam nu aduce un serviciu nimănui. Băieții din circuit vor ca fetele să joace cinci seturi, ele vor să joace cinci seturi, atunci de ce nu se întâmplă asta?

Motive sunt suficiente pentru ca fetele să treacă la nivelul următor, pentru că, așa cum spunea și Andy Murray, momentan ”sunt două sporturi diferite în circuit. Pentru că noi jucăm cinci seturi. Nu spun că băieții muncesc mai mult, dar pentru 5 seturi te pregătești altfel, e o distanță mai mare. Ca și cum i-ai spune unui atlet că va alerga 600 de metri în loc de 400”.

De ce ar fi o idee bună ca fetele să joace 5 seturi?

Fetele vor, fetele pot

În urmă cu ceva timp, Serena Williams a oferit un răspuns prin care lasă să se înțeleagă că e gata să treacă la nivelul următor: ”Sincer, nu contează, trei din cinci, patru din șapte, nu îmi pasă”. Fetele vor să joace în același ritm ca băieții. Până în 1998, finala de la Turneul Campioanelor se desfășura în același sistem și oferea meciuri extrem de spectaculoase.

”Nu e ca și cum fetele n-ar putea juca 5 seturi. Au făcut-o deja. Steffi Graff și Martina Navratilova erau incredibile în cinci seturi și arătau impecabil fizic”
Andy Murray

Fizic, pot face față la același nivel ca băieții. Simona Halep e cel mai bun exemplu. Fără să se pregătească pentru meciuri de 5 seturi, așa cum o fac băieții înaintea turneelor de Mare Șlem, jucătoarea noastră a rezistat impecabil și a stat pe teren mai mult decât a făcut-o Roger Federer, câștigătorul turneului masculin. Cu o pregătire fizică adaptată pentru meciuri cu 5 seturi, Halep și celelalte jucătoare pot rezista fizic ritmului pe care îl cere un astfel de turneu.

14 ore și 19 minutea jucat Halep la Australian Open, cu 26 de minute mai mult decât Roger Federer

Să lași fetele să joace în continuare numai trei seturi e o greșeală. E ca și cum le-ai limita la un meci de fotbal de 70 de minute, un meci de handbal de 40, un sprint de 80 de metri etc. Lupta femeilor pentru egalitate în tenis nu se va încheia până când nu vor fi lăsate să joace 5 seturi. 

20 de ore și 6 minutea evoluat Marin Cilici la Australian Open, învins în finală de Federer

N-ar mai exista discuții

Situația actuală nemulțumește un număr important de jucători din circuitul masculin. Aceștia nu sunt de acord ca banii să se împartă egal la cele patru turnee de Grand Slam, atât timp cât fetele joacă după sistemul cel mai bun din trei seturi. E un argument care a fost folosit pentru a bloca lupta începută de Billie Jean King la US Open.

În 1973, a obținut premii egale după ce a înființat WTA și a amenințat că fetele vor boicota turneul. Printre cei care au contestat decizia s-au numărat nume importante ca Jimmy Connors sau Arthur Ashe. Paritatea financiară a apărut la Australian Open în 2001, la Roland Garros în 2006, iar la Wimbledon abia peste un an! Trecerea la cinci seturi ar tăia un alibi de pe lista celor care combat egalitatea între sexe.

Băieții sunt nemulțumiți pentru că, în medie, stau mai mult pe teren la turneele de Grand Slam. Pregătirea fizică e mai dură, tocmai din acest motiv. Biletele pentru meciurile lor sunt mai scumpe la finale. La Australian Open, cel mai ieftin bilet pentru meciul dintre Simona Halep și Caroline Wozniacki, adică numărul 1 și numărul 2 mondial, costa 199 de dolari australieni. Pentru finala dintre Roger Federer și Marin Cilici, prețul începea de la 403 dolari!

FETELE nu sunt inconstante

Fetele sunt etichetate drept inconstante, tocmai pentru că tabloul feminin are multe surprize. În 2015 însă, Stephanie Kovalchik, statistician la Rand Corp., a descoperit că formatul face diferența între turneul masculin și cel feminin la Grand Slam-uri. Procentul surprizelor la Masters și Premier (5 și Mandtory), unde băieții și fetele joacă după sistemul cel mai bun din trei seturi, este aproape același. 

clipboard01
Pe verticală avem procentul surprizelor, iar pe orizontală diferența de locuri din clasament.

Lucrurile se schimbă la Grand Slam-uri. Procentul surprizelor scade în ambele circuite, însă al fetelor este mai mare.

clipboard02

De ce? Pentru că lipsesc acele reveniri spectaculoase care apar pe tabloul masculin. În acest an, la Australian Open, au avut loc 24 de meciuri de cinci seturi. Jumătate dintre ele s-ar fi încheiat cu un alt câștigător în trei seturi. Opt jucători au întors meciul de la 1-2, iar patru au făcut-o după ce au pierdut primele două seturi. 

Fanii vor să vadă 5 seturi

Djokovici îndemna ATP să obțină mai mulți bani pentru băieți, pentru că tenisul masculin vinde mai multe bilete, produce mai mulți bani și are audiență mai mare. Tenisul feminin câștigă însă tot mai mult teren. Finala US Open din 2015 dintre Serena și Venus Williams a fost sold-out cu mult timp înainte de cea a băieților. Iar cele din 2013 și 2014 au avut audiențe mai mari. E un semn că dorința unor tenismeni de a fi plătiți în funcție de audiență s-ar putea întoarce împotriva lor, iar fetele să câștige mai mulți bani.

În plus, partidele care intră în istorie sunt luptele epice de la turneele de Mare Șlem. Un top 5 al meciurilor dintre Roger Federer și Rafael Nadal ar fi compus din bătăliile pe care cei doi le-au purtat în sistemul cu 5 seturi. Sigur, sunt și partide de două seturi foarte bune între cei doi, dar nu au farmecul și dramatismul pe care l-au atins meciurile directe de la cele patru mari turnee. Cum ar fi arătat finala din 2008 de la Wimbledon dacă s-ar fi încheiat cu victoria lui Nadal după două seturi? Sau cea câștigată de Federer în anul precedent? Fără acest sistem, Nadal nu i-ar fi luat un set la zero elvețianului în finala de la Roland Garros din 2008.

Și aici vorbim doar de meciurile dintre doi jucători. Simona Halep ar fi avut șansa să întoarcă finala monumentală de la Roland Garros cu Sharapova. Sau să se adune după setul 3 pierdut cu Ostapenko. Ce meciuri ar fi ieșit între Serena și Venus Williams, Justine Henin și Kim Clijsters? Pe acestea le-am pierdut, dar le putem câștiga pe următoarele.

De ce refuză schimbarea turneele de Grand Slam?

Momentan, turneele de Grand Slam nu susțin această schimbare. Principalul argument este că ar încărca și mai mult un program greu de făcut cu meciuri de simplu, dublu și dublu mixt. Intervine și o problemă la transmiterea meciurilor, care ar deveni mai lungi. Una dintre soluțiile propuse de Andy Murray ar fi ca meciurile din primele două tururi să se desfășoare în trei seturi pe ambele tablouri, pentru ca în fazele superioare să se treacă la sistemul cu 5.

Ar trebui ca și fetele să joace 5 seturi la turneele de Grand Slam?

Da
Nu

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (27)
706409849468094
Radu Vernescu  •  04 Februarie 2018, 12:35

Sunteti niste inconstienti . Halep termina meciul la spital si voi vorbiti prostii. Ganditi-va putin (stiu ca-i greu pt voi ) la 2-1 pt W cand erau pe butuci amandoua voi vreti sa fi jucat inca 2 seturi..... what ????? Cand scrii numai sa umplii hartia iese asa...aiurea, fara logica, contrar bunului simt. Falsitatea nu va fi adevar niciodata, misogin nu sunt dar fetele au stamina sub barbati...asa a facut lumea Gogu infailibilu' .

tihi
tihi  •  04 Februarie 2018, 10:30

Castigatoarea recentului turneu de la Taipei,Timea Babos,a fost intrebata de cele cinci seturi posible,si a spus:fetele nu sint pregatite pentru un joc atat de lung...Trebuie un sezon intreg sa schimbi modul de pregatire si tactica de joc.Nu este de acord cu 2 seturi in plus !!

tihi
tihi  •  03 Februarie 2018, 09:40

Sint multe jocuri,in care abia rezista trei seturi fetele.Inclusiv Halep a avut meciuri,in care simtea ca nu mai poate.Acest lucru se vede atunci,cand se prelungesc seturile. Aduceti aminte de meciul Lauren Davis - Halep. Halep a fost epuizata,chiar mai mult ca americanca ! Daca dura inca 5 minute jocul Halep pierdea.Deci,lasati asa cum a fost !!! Trei seturi sint suficiente pentru fete.La 5 seturi,trebuia un altfel de antrenament si pregatire, trebuia o rezistenta mult mai mare,cu care nu sint obisnuite fetele.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează
Close