SPORTURI  »  TENIS  »  ROMÂNIA-BELGIA 1-3

Încă un maraton pierdut » Irina Begu a avut un meci tensionat cu Elise Mertens: ”Sunt dezamăgită și mă doare”

Irina Begu a înregistrat ieri a cincea înfrângere în Cupa Fed la simplu //  FOTO Raed Krishan
Irina Begu a înregistrat ieri a cincea înfrângere în Cupa Fed la simplu // FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat luni, 13 februarie 2017 00:00

Irina Begu a cedat ieri în fața lui Elise Mertens, 6-3, 5-7, 5-7, după încă un meci tensionat, întins pe 2 ore și 52 de minute.

Ultima șansă de a rămâne în această întâlnire, de a-i prelungi traseul, de a încerca o răsturnare spectaculoasă. După cum începuse, părea că Irina va oferi echipei această șansă. N-o mai întâlnise pe Mertens până ieri, dar știa ce trebuie să facă.

Ceea ce funcționează deseori în tenisul actual, în care liniile se trasează tot mai clar și mai abrupt. Așa că a atacat din primele minute și a căutat să fie cât mai agresivă. Tactica a funcționat.

Atâtea schimburi de mingi în care mingile româncei, cu mai multă greutate, au înfrânt rezistența adversarei, și ea, la rândul ei, o jucătoare ofensivă din spatele terenului.

Transformarea din partea a doua

Sunt tușele vizibile ale unui act dominat de Begu, 6-3, două break-uri, multă încredere. O linie de sosire care se zărea deja, într-un abur plin de speranță. "Am jucat bine, am condus tot timpul și am servit bine", a caracterizat Irina primul set.

Apoi însă, tot mai stăruitor, peisajul s-a schimbat. Mertens a prins curaj, n-a mai greșit ușor, a început să dicteze. "De la mijlocul setului secund am început să mă simt confortabil, am simțit cum cresc în meci", spunea mai târziu belgianca.

"Am devenit cumva pasivă, dădeam în minge, dar simțeam cum mi se întoarce mereu înapoi. Nu mai puteam să fac punct", descrie, la rândul ei, Begu acea parte din meci. În final, Mertens s-a impus cu 7-5, trimițând meciul în decisiv.

Avea să fie încă o bătălie, cea mai dură, cea mai tensionată. Așa cum sunt uneori actele finale, în care se pune și se încearcă totul. De două ori a venit românca din urmă, egalând, recuperând break-ul.

A salvat două mingi de meci în game-ul al 10-lea, încă una la 5-6. Totul pe muchie, cu o agresivitate redescoperită, aplicată pe teren la fiecare minge. "Când intram în teren, nu avea ce să-mi facă", admitea Irina după meci. "Știam că trebuie să iau mingea repede, s-o pun sub presiune". În final însă, totul s-a decis la foarte puțin. Și în favoarea lui Mertens.

"Mai puternică mental"

În sezonul trecut, Begu a avut multe meciuri, mai ales în prima parte, câștigate după bătălii formidabile și reveniri epice. "Mi-aș fi dorit și acum să bat 7-6 în decisiv, mai ales că am avut multe șanse, multe game-uri în care am condus 30-0 pe serviciul ei. Important e însă să le și fructifici", a punctat ea.

"Am fost puternică mental la sfârșit, am luptat până la ultima minge, deși ultimele game-uri au fost strânse. Am dat totul", a explicat belgianca. Nu avea nimic de pierdut, a spus, aveam totul de câștigat, a replicat Irina.

Până la urmă, a câștigat echipa oaspete. Și urcă în barajul pentru Grupa Mondială. De undeva, din zone diferite ale Belgiei, probabil că Justine Henin și Kim Clijsters zâmbesc.

Monami: ”A fost o surpriză”

Căpitanul nejucător al Belgiei, Dominique Monami, crede că echipa României a avut o anume tactică, doar că aceasta a fost dejucată de jucătoarele supervizate de ea.

"Au mizat pe o victorie a lui Niculescu în fața lui Kirsten pentru că avea ultimele două meciuri câștigate în fața ei. Și n-a ieșit așa. Așa cum nu se așteptau ca Elise să joace atât de bine, să fie atât de puternică mental la debutul ei în Cupa Fed. A fost o surpriză", a evaluat Monami situația.

"Probabil nu au crezut că putem fi atât de tari", a completat Flipkens. "Nu este așa, noi nu am subestimat pe nimeni", a replicat Sorana Cîrstea. "Am spus mereu că șansele sunt egale, 50-50. Am fost foarte motivate, am dat totul, dar nu a fost să fie", a încheiat ea.

"Ce putem să mai facem?"

Irina Begu a fost întrebată la conferința de presă despre înlocuirea ei în primul meci cu Moncia Niculescu.  "Așa am decis în cadrul echipei, am calculat cum e mai bine să jucăm în prima zi. Am decis să intre Monica pentru că ea mai jucase de două ori cu Flipkens și câștigase. Acum, dacă ne uităm în spate, poate părea o decizie proastă, dar ce putem să mai facem?", a spus Begu.

"Sunt dezamăgită și mă doare că n-am putut să aduc acest punct pentru echipă. Am avut zero presiune, am vrut doar să lupt până la capăt și să ajut"
Irina Begu

109puncte a adunat Mertens ieri, iar Begu 108, cu doar unul mai puțin

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
ortega
ortega  •  13 Februarie 2017, 09:13

Cum o fi ajuns oribila asta pe locul 29 mondial ? Și la tenis merge cu blaturi ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează