SPORTURI  »  TENIS  »  OPINIE

Luminiţa Paul scrie despre cum s-a dizolvat o prietenie cu baze comerciale, Roger Federer & Tiger Woods

Tiger Woods e îmbrăţişat de Mirka, în timp ce Roger Federer îşi aşteaptă rîndul la felicitări. Era 2007, turneul Dubai Desert Classic şi americanului îi mergea foarte bine. Ca şi elveţianului, de altfel. Între timp, tabloul s-a schimbat radical
Foto: Reuters
Tiger Woods e îmbrăţişat de Mirka, în timp ce Roger Federer îşi aşteaptă rîndul la felicitări. Era 2007, turneul Dubai Desert Classic şi americanului îi mergea foarte bine. Ca şi elveţianului, de altfel. Între timp, tabloul s-a schimbat radical Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat duminica, 07 august 2011 00:00 / Actualizat duminica, 07 august 2011 14:12

Roger Federer şi Tiger Woods nu mai sînt prieteni. Cine pe cine a lăsat şi de ce?

2007. Un clip lansat de Nike, cu o durată de fix 60 secunde, începea aşa: o voce masculină, vag cunoscută, asigura fundalul sonor pentru nişte imagini inedite, minunate.

Roger Federer mic, bebeluş, aşezat pe burtică. Cu părul şaten deschis, mai măricel, ţinînd o minge albă lipită de obraz. Apoi, puşti cu nasul abia ajungîndu-i la fileu, lovind reverul cu două mîini. Tînăr temperamental, aruncînd racheta cît colo şi izbind-o cu sete de fileu. Era perioada părului prins în coadă şi a bentiţei pe frunte, perioadă care a cuprins şi primul titlu de Mare Şlem al elveţianului, Wimbledon 2003, şi transformarea din distrugătorul de unelte de joc în "monstrul" rece al emoţiilor şi maestrul inegalabil al loviturilor măiastre.

Clipul se încheie astfel: "El e omul de bătut. Numele lui este Roger Federer, a cîştigat 10 turnee de Mare Şlem şi numărătoarea continuă". Apoi apare în imagine cel cu vocea din off, tricou roşu, şapcă neagră: "Numele meu e Tiger Woods. Am cîştigat 12 turnee de Mare Şlem şi numărătoarea continuă. Aşa că ţine pasul, amice!". Surprinzător final, ca într-un thriller supercondensat, efect garantat. La vremea respectivă, Nike a ştiut să exploateze foarte bine faptul că avea sub contract doi sportivi imenşi, cei mai buni în ramurile lor, care se luptau pentru recorduri reale, de performanţă, nu doar ale cîştigurilor. Aşa s-au şi cunoscut Roger şi Tiger. Prin IMG, una dintre cele mai mari companii de management din lume, şi prin Nike. Mai tîrziu, au apărut şi Gillette, şi Thierry Henry, dar asta e altă poveste.
Federer şi Woods păreau amici la cataramă. Veneau să asiste unul la turneele celuilalt, îşi scriau SMS-uri de felicitare după cîte o victorie importantă, vorbeau frumos şi întreţineau acea atmosferă de rivalitate sportivă pe care o exploata şi clipul descris mai sus. Între timp, golferul a ajuns la 14 victorii majore, dar Fede l-a întrecut, atingînd cota 16.

Cînd Tiger a fost revelat lumii drept un "womanizer" (adică fustangiu), cu nenumărate aventuri presărate în cadrul unei căsnicii aparent perfecte, Roger nu s-a dezis de el public, deşi a fost întrebat direct. Nici nu l-a apărat. S-a eschivat, a oferit un răspuns diplomatic, de care e perfect capabil. Apoi, nimic.

Pînă cînd răceala a început să se simtă mai mult decît un vînticel de munte. Mirka şi Roger au fost văzuţi socializînd cu fosta soţie a lui Woods, Elin Nordegren. Asta sună a alegere. În continuare, nici elveţianul şi nici americanul nu s-au exprimat oficial în legătură cu celălalt, dar parcă nici n-ar fi nevoie. Prietenia lor a părut forţată încă de la început, clădită mai degrabă pe baze comerciale. Pe o excelenţă sportivă ce le era comună. Acum, Tiger a revenit după o accidentare, a renunţat la caddy-ul fidel şi nu se regăseşte. Roger, în schimb, e sus, între primii. El i-a provocat numărului unu ATP, Novak Djokovici, singura înfrîngere de anul acesta. Între cei doi care se întreceau în turnee de Mare Şlem cîştigate n-a mai rămas nimic. Sau poate n-a fost niciodată.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
christiano0
christiano0  •  08 August 2011, 10:45

La talentul vostru (al presei) de a devora personajele, nu ma voi mira daca Tiger nu va mai castiga. E viata omului, face ce vrea cu ea atat cat nu da in cap cuiva. Credeti ca femeile cu care a umblat sunt usa de biserica ? Roger F. e de admirat, of course, e bine ca poate sa se abtina de la femei. Asta nu-l face pe Tiger mai slab sau mai nu-stiu-cum. Amandoi sunt de o valoare si de un caracter rar intalnit.

89stef89
89stef89  •  07 August 2011, 17:14

un articol despre nimic in care nu se spune nimic...

marathon7500
marathon7500  •  07 August 2011, 17:06

"womanizer" (adică fustangiu) e o faza intermediara pana la a deveni un sex addict! Tiger s-a tratat de dependenta de sex...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează