SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

OPINIE de Luminița Paul despre revenirea spectaculoasă a Mihaelei Buzărnescu » O bucată de experiență

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 15 ianuarie 2018 17:55

Învinsă de Caroline Wozniacki în turul 1, 6-2, 6-3, Mihaela Buzărnescu atrage atenția prin tenisul ei fluent și prin revenirea după problemele la genunchi.

Al doilea turneu de Mare Șlem la rând când se află pe tabloul principal și aceeași adversară. Caroline Wozniacki. Parcă uneori e nevoie și de puțin noroc ca să poți merge mai departe! Mihaela a dat însă și la US Open, și la Australian Open peste daneză. Și a prins-o într-o perioadă în care jocul îi merge, încrederea e sus, viața în ordine. Pentru româncă sunt însă primele provocări de acest gen, primele dintr-un șir căruia nu i se vede capătul. Experiența se adună, game cu game și minut cu minut petrecut pe scenele mari ale tenisului.

"Poate pe hârtie era ușor"

Ieri a pierdut în fața nordicei, 2-6, 3-6, dar a lăsat o impresie mult mai bună decât scorul înscris la final pe tabelă. La US Open, rezultatul fusese 1-6, 5-7, Wozniacki era avertizată. Era avertizată poate încă din 2005, când cele două își disputau finala de la Orange Bowl, în alte timpuri, anii dulci ai adolescenței. Și înainte de meci, și după el a arătat că nu a considerat-o pe româncă un oponent facil. Dimpotrivă. "Sunt fericită că am trecut mai departe. Nu a fost un meci ușor, poate pe hârtie arăta așa, dar nu a fost. O adversară dificilă, stângace, care venea cu multă încredere", a rezumat Caro disputa cu Buzărnescu.

Românca a riscat mai mult în primul set – nu e o jucătoare de forță, dar nici de anduranță, preferă să fie agresivă din spatele terenului, să-și facă ea punctele, să-și caute loviturile decisive. Tactica îndrăzneață nu a fost sprijinită și de precizie, doar 5 lovituri câștigătoare contra 16 erori neforțate. În al doilea a mixat mai mult, roadele văzându-se în break-ul reușit pentru 3-2. Wozniacki a reacționat însă imediat și nu s-a mai oprit până nu a trecut victorioasă linia de sosire. La fileu însă, i-a spus, cu siguranță, măcar un cuvânt de apreciere Mihaelei.

"Are lovituri grozave"

"Acesta este genul de adversare pe care îmi doresc să le întâlnesc, să le fac față cât pot mai mult. Chiar îmi doresc să am victorii contra lor, până la urmă, și ele au tot două mâini, două picioare, doar mai multă experiență la acel nivel. Cred că totul e posibil", spunea Buzărnescu într-un interviu pentru Gazetă în decembrie, trecând cu peria amintirilor exact peste meciul cu Wozniacki de la US Open. Un soi de premoniție, de previziune sau, pur și simplu, descrierea anticipată a unui traseu care se modelează odată cu rezultatele, cu urcarea în clasament.

Lumea descoperă cu exclamații de încântare jocul frumos al fetei care a irumpt, fără exagerare, sezonul trecut. Are 29 de ani, unde o fi fost până acum?, s-au întrebat poate cei care înregistrau cu plăcere pe retină vreun voleu bine înțepat sau un unghi interesant găsit cu forehand-ul ei de stângace. Este un stil de joc un pic vintage, creativ, fluid, care lasă tenisul să respire, nu-l sufocă nici cu forța exagerată, nici cu țăcăneala sterilă din spatele terenului. "Tenisul ei e foarte frumos, are lovituri grozave", spunea anul trecut Barbora Strycova, după ce o învingea pe româncă în semifinalele de la Linz. "Nu joacă folosind multă putere, dar citește jocul foarte bine".

Două operații la genunchi

Ani buni însă nu a putut să etaleze acest joc frumos decât sporadic. În 2011 au apărut primele probleme la genunchiul stâng. În 2012, durerile au devenit infernale, nu-i mai permiteau să joace. A trecut pe la diverși medici și a primit diagnostice diverse, mai dure sau mai liniștitoare. Necazurile continuau să se mențină acolo, crescându-i nivelul de anxietate, aproape disperare. A suportat două intervenții, una pentru o posibilă leziune a meniscului intern, făcută în februarie 2013, alta pentru decompresarea nervului peroneal, în ianuarie 2014.
"Nu mai am răbdare să fiu desfăcută precum un cub, ca să se vadă ce e înăuntru, în genunchi, care e problema. "Când ești sportiv și ești mic, nu-ți închipui că vei ajunge să te plimbi de la medic la medic, mereu pe drumuri, iar rezultatul să fie același. E viața mea, e cariera mea. Am doar 26 de ani și vreau să mai joc tenis! Încă nu sunt pregătită să spun: Gata, s-a terminat!", spunea ea în primăvara lui 2014. A mers apoi și la Vitoria, la clinica unde s-a tratat cu succes pentru probleme la genunchi Rafael Nadal. A făcut injecțiile care în cazul lui au funcționat, dar pe ea nu au ajutat-o.

Din septembrie 2012, înfrângere în primul tur la Podgorica în fața Ralucăi Olaru, cu dureri insuportabile, nu mai jucase niciun meci oficial. A revenit pe terenuri cu o săptămână înainte de expirarea clasamentului, în septembrie 2014. Nu voia să renunțe la tenis, voia să joace, să încerce, chiar dacă nu știa ce-i rezervă viitorul. A pornit din nou cu turnee ITF, cu premii de 10.000 și 15.000 de dolari, în locuri scrise cu litere mici pe hărți, în țări dintre cele mai diverse. Apoi, lucrurile au început să se schimbe. Nu se știe exact ce a făcut genunchiul să se comporte mai bine. "În 2016 am făcut mai multă recuperare, așa am reușit să scap de durere. Apoi a revenit", povestea Mihaela. După aceea, în mai, când a plecat în Ungaria, pentru turneul de 60.000 de dolari de la Hodmezovasarhely, a dispărut de tot. I-a permis să joace și să câștige ceea ce, la momentul acela, era cel mai mare titlu al carierei.

2017, anul exploziei

Și de atunci tot joacă. Are săptămâni bune, săptămâni șterse, săptămâni minunate. Mai multe sunt cele bune însă, în 2017 a cucerit 7 trofee challenger, a ajuns în prima semifinală WTA a carierei, la Linz, a urcat pe locul 59 în lume. Totul într-un an! Iar acum prelungește vibrația bună în startul lui 2018, cu finala de la Hobart și un nou cel mai bun loc al carierei, 44. Nu a schimbat ceva abrupt în jocul ei, modelat din copilărie de tatăl și antrenorul ei, Mihai Buzărnescu. "Am mai îmbunătățit anumite lucruri, dar în mare urmez același tipar. E bine să fii natural pe teren, așa cum te simți bine", subliniază ea.

Acel joc care încântă acum pe toată lumea. O lume care uitase de ea. Sau poate nu știuse niciodată. Dar care acum nu o mai poate ignora. E fata care și-a împlinit visul la 29 de ani. "Am demonstrat că se poate. Sper să poată învăța și alții din ceea ce am realizat eu. Să nu renunțe". Poate că Australian Open s-a încheiat rapid pentru Mihaela. Dar anul și noua ei viață în tenis sunt abia la început.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
brifcor
brifcor  •  15 Ianuarie 2018, 19:18

Emotionant articol si grozava lectie ce vointa, perseverenta si tenacitate a Mihaelei. Cu aceste calitati indiscutabile, cu tenisul ei într-adevar placut si cu un dram de noroc, Mihaela poate atinge top 20. Succes !

merace
merace  •  15 Ianuarie 2018, 18:47

Bravo, Mihaela! Am apreciat ca Ana Bogdan si Patricia Tig au atins Top 100, temporar, tinere fiind, si e loc sa urce iar, dar experienta Mihaelei Buzarnescu a adus-o intr-un an in Top 50 din Top 600! HAI ROMANIA!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează