SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

Rafael Nadal avertizase cu mulți ani în urmă » Transformarea drastică observată în tenisul de azi și cum s-a adeverit „profeția” spaniolului

Rafael Nadal a câștigat 63 de turnee pe zgură de-a lungul carierei / Sursă foto: Imago Images +14   FOTO
Rafael Nadal a câștigat 63 de turnee pe zgură de-a lungul carierei / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 10 aprilie 2024 17:01 / Actualizat miercuri, 10 aprilie 2024 17:35

Tenisul pe zgură își pierde din importanța pe care a avut-o de-a lungul deceniilor trecute. E concluzia la care au ajuns jurnaliștii iberici ai agenției Relevo, după ce au scos la iveală o declarație oferită de Rafael Nadal în urmă cu aproape zece ani.

În plin sezon de zgură, săptămâna aceasta fiind în desfășurare Mastersul de la Monte Carlo, presa din Spania a observat un detaliu interesant în dinamica circuitului ATP.

Anul acesta, sunt fixate în calendar 21 de turnee pe zgură, cel mai mic număr de la fondarea ATP, în 1972. În 1994, de exemplu, aveau loc în fiecare an 34 de turnee pe suprafața pe care au scris istorie, printre alții, și Ilie Năstase și Ion Țiriac.

Carlos Alcaraz, OUT de la Monte Carlo » Motivul retragerii
ATP
Carlos Alcaraz, OUT de la Monte Carlo » Motivul retragerii

„Dacă nu fac ceva, turneele pe zgură vor dispărea”

Pe 1 martie 2015, după ce Nadal se impunea în turneul de categorie ATP 250 de la Buenos Aires în fața lui Juan Monaco, spaniolul aborda o temă interesantă de discuție în dialog cu jurnaliștii argentinieni.

Dacă nu fac ceva, turneele pe zgură vor dispărea. Calendarul ar trebui să aibă grijă de suprafețele istorice. Când vedem atât de mulți jucători accidentându-se, asta se întâmplă dintr-un motiv”, spunea fostul lider mondial, jucătorul cu cel mai mare succes din toate timpurile pe suprafața roșie.

Cel care făcea referire, cel mai probabil, la numărul mult mai mare de turnee care se dispută pe hard de-a lungul unui sezon și la poziționarea în calendar a întrecerilor pe zgură. De multe ori acaparate, în umbra competițiilor pe teren rapid.

Rafael Nadal avertizase cu mulți ani în urmă » Transformarea drastică observată în tenisul de azi și cum s-a adeverit „profeția” spaniolului
Tenisul pe suprafața cărămizie s-a împuținat în ultimii ani / Sursă foto: Imago Images

Mai dispare un turneu pe zgură din 2025

La aproape un deceniu distanță, avertismentul lui Nadal prinde din în ce mai mult contur.

Numărul turneelor pe zgură s-a micșorat serios, iar trendul continuă. Începând de la anul, Golden Swing-ul din America Latină își va mai pierde o competiție: dispare din calendar întrecerea de la Córdoba. Turneul din Argentina, desfășurat în mod tradițional în prima parte a anului, va fi relocat, mutat spre vară, la Mallorca, pe iarbă.

Roland Garros, plus Mastersurile de 1000 de puncte de la Monte Carlo, Madrid și Roma, sunt cele mai importante opriri ale sezonului de zgură din circuitul masculin. Pe durata anului se mai dispută trei competiții de categorie ATP 500, Rio de Janeiro, Barcelona și Hamburg.

VIDEO Arta tenisului pe zgură » 10 puncte spectaculoase pe suprafața roșie

Citește și alte știri din tenis:

Stan Wawrinka, starul turneului de la București, a fost învins clar la Monte Carlo

Și-a revenit Novak Djokovic? „Una dintre cele mai bune evoluții”

Rafael Nadal, revenire întârziată de o problemă la mușchii abdominali: „Nu reușesc să ajung în formă pentru a juca”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează