SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

„Un an lung, bun și frumos” » Raluca Olaru, rezervă la dublu la Turneul Campioanelor, e în căutare de parteneră pentru 2022

Raluca Olaru semnează o premieră a carierei la Guadalajara Foto Imago Images
Raluca Olaru semnează o premieră a carierei la Guadalajara Foto Imago Images

Articol de - Publicat marti, 09 noiembrie 2021 17:51 / Actualizat marti, 09 noiembrie 2021 18:57

Românca va fi la Guadalajara alături de Nadia Kichenok, cea cu care a jucat aproape tot sezonul 2021, dar care a ajuns la concluzia că nu dorește o prelungire a parteneriarului. „Eu aș fi vrut să continuăm, aveam lucruri pe care le puteam îmbunătăți, și individual, și ca echipă”, crede Olaru

„A fost un an bun, frumos, dar lung și acum, pe final, s-a simțit oboseala", spunea Raluca, 32 de ani, acum câteva zile într-o discuție extinsă și relaxată pentru Gazetă. Luni a pornit spre Mexic, Guadalajara mai exact, acolo unde va fi rezervă la WTA Finals (10-17 noiembrie), o realizare în premieră a carierei ei. 

Și o performanță notabilă pentru tenisul tricolor, cu atât mai mult cu cât au trecut 22 de ani de când România a avut reprezentare la dublu la Turneul Campioanelor. Atunci, Irina Spîrlea și olandeza Caroline Vis se opreau în primul tur, iar mai înainte, în 1985, Virginia Ruzici și Kathleen Horvath (SUA) aveau același traseu.

Cum s-a conturat prezența lui Olaru și Kichenok la turneul care încheie anul? „Noi aveam în plan să jucăm la Moscova ultimul turneu, eram cam a douăsprezecea echipă, părea că nu mai avem nicio șansă și, nu e ceva la care mă gândeam neapărat activ, dar știam că eram oarecum în zonă și dacă jucam bine pe finalul anului poate se leagă ceva", a povestit Raluca. 

La Moscova trebuia să fie ultimul, dar am ajuns în finală. Apoi am stat de vorbă și ne-am dat seama că deveniserăm a unsprezecea echipă cu punctele acelea. Am aflat că una dintre ele nu va fi prezentă pentru că e accidentată Luisa Stefani. Deci eram a zecea".

25 de meciuria câștigat Raluca Olaru în acest sezon, pierzând 18

Program revizuit, cu zile la munte

Săptămâna următoare erau două turnee, Cluj-Napoca și Courmayeur, ambele WTA 250. „Am făcut socoteli, dacă am fi câștigat, deveneam echipa a noua, automat rezervă. Am zis OK, hai să mergem și să ne jucăm șansa, am pus pe hârtie plusuri/minusuri între Cluj și Courmayeur, am ales Courmayeur, dar nu s-a legat acolo", a explicat ea. 

În acel moment, sincer nu mai credeam, mi se păreau foarte slabe șansele să fie o echipă din fața noastră care să renunțe, cumva mi-am luat gândul, apoi am primit telefonic informația că Gauff/McNally nu joacă și atunci suntem noi rezervele". Și așa s-a împlinit un vis care a crescut de când Raluca și-a concentrat cariera exclusiv pe dublu.

Așa că și-a revizuit programul, a păstrat planul câtorva zile de relaxare la munte, care i-au prins bine. „Am fost pe lângă Moeciu, mi-e foarte dragă zona aceea, chiar aveam nevoie, muntele e mereu o sursă bună de încărcare pentru mine, apoi am reluat antrenamentele", a detaliat Olaru. 

În continuare, actualul număr 36 WTA la dublu a vorbit despre cum a fost anul, momentele de vârf, dar și despre provocarea de a-și căuta o nouă parteneră pentru 2022, după ce Nadia Kichenok a decis că nu dorește să continue împreună.

- Raluca, de la lună la lună și de la turneu la turneu, a rezultat un an lung, dar cu recompense. Care sunt momentele în care te-ai simțit împlinită din punctul de vedere al tenisului, al rezultatelor?
- Întâi, clar, a fost Sankt Petersburg, primul titlu Premier pentru mine, dar și pentru Nadia, și venea după niște luni grele, și acasă, cu pandemia, și perioada din Australia, unde am avut carantină, simțeam că m-am antrenat bine, dar încă nu se vedea în joc, în rezultate. La Sankt Petersburg s-au legat lucrurile și a ieșit la iveală acel joc bun pe care îl simțeam acolo.

- Apoi?
- Jocurile Olimpice sunt un punct culminant al anului și al carierei, îmi doream mult să mă calific din nou și să particip, mă bucur că am reușit. Înainte a fost cel mai bun rezultat la Wimbledon, prima dată când am ajuns în săptămâna a doua și cu meciuri bune, nivel bun. Chicago, primul dintre cele două turnee de acolo, unde a fost foarte grea săptămâna din multe puncte de vedere, dar am rămas OK și finala a fost superdisputată, cu un nivel foarte apropiat, am câștigat 10-8.

- Și spre final de an?
- US Open, am avut niște dureri acolo, Chicago și US Open, nu s-a știut atunci, eram stresată, nu eram sigură dacă pot să joc sau nu, și până la urmă am făcut-o chiar foarte bine, la New York am avut victorii bune și pe o suprafață, hardul, care în mod normal nu e preferata mea, foarte rapidă acolo, am și jucat cu "măciucare", Mirza, Vandeweghe, Tomljanovic, Petkovic, chiar am fost mulțumită de joc. Apoi bineînțeles Moscova.

Raluca Olaru: „Aș fi vrut să continuăm"

„Un an lung, bun și frumos” » Raluca Olaru, rezervă la dublu la Turneul Campioanelor, e în căutare de parteneră pentru 2022
Raluca Olaru și Nadia Kichenok (dreapta) cu trofeele de la Chicago Foto Imago Images

- Alături de Nadia ai găsit partenera potrivită, după ani de căutare, așa se vede din afară și din rezultate, că vă înțelegeți bine...
- (se lasă liniște) Așa mi s-a părut și mie, se pare că nu și ei. Ea și-a dorit să schimbăm pentru la anul, eu aș fi vrut să continuăm, aveam lucruri pe care le puteam îmbunătăți, și individual, și ca echipă, simțeam că avem de unde... dar trebuie să fie o chestie care să vină din ambele părți, nu poți forța pe nimeni. Ca atare, sunt în căutare de parteneră pentru la anul. Îmi pare rău, am avut rezultate bune, evident că e altceva când ai o parteneră stabilă, s-a văzut clar diferența, dar asta e, mergem înainte. Așa cum și parteneriatul cu ea a picat cumva neașteptat și, pe moment, sunt optimistă că se poate lega în continuare, atâta vreme cât sunt mulțumită de joc, de atitudine, de partea mea, sper că o să vină o variantă.

- Nu există o aplicație pentru găsit parteneri de joc?
- Nu (râde), e junglă! Sau ca la piață.

11 titlurila dublu are românca în carieră, dintre care două în 2021

Experiență de care să se bucure

- Cum va fi Guadalajara, care sunt condițiile?
- Fără bubble. Îmi place zona latină a Americii, depinde și unde mergi, contează și acest lucru, nu am mai fost la Guadalajara, e altitudine acolo. Suntem rezerve și evident îmi doresc să jucăm, dar vreau și să mă bucur cu totul de experiență, de Turneul Campioanelor, dar și de oraș.

- Ai mai progresat la gătit cu anul acesta încărcat sau la alte activități de timp liber?
- Din lockdown nimic, abia am timp să respir. Mi-am propus de după anul trecut să fac cumva să echilibrez un pic programul, să-mi dau mai mult timp între calupurile de turnee, de refacere, relaxare, reîncărcare. Am făcut-o mai mult decât în alți ani, dar chiar și așa, nu a fost pauză ca lumea în vară, pe final de an mi-a fost greu cu oboseala acumulată. Mă bucur însă că nivelul, chiar dacă a suferit și el un pic, per total a rămas bun.

De două ori în frumosul Chicago

„Un an lung, bun și frumos” » Raluca Olaru, rezervă la dublu la Turneul Campioanelor, e în căutare de parteneră pentru 2022
Raluca Olaru pozând în fața The Bean, celebra sculptură a lui Sir Anish Kapoor

Olaru a cucerit al doilea titlu al anului, după cel de la Sankt Petersburg, la Chicago Womens Open, în august. A revenit apoi, în septembrie, după US Open. „Nu mai fusesem, mi-a plăcut mult. Practic, pentru mine turneele de la Chicago și US Open în State au fost primele outside the bubble. Cumva aveam și nevoie, se strânsese oboseală, fusesem și la Olimpiadă, nu avusesem cum să-mi iau vacanță ca lumea", a povestit Raluca. 

M-a încărcat că am putut să mă plimb acolo, eram într-o zonă foarte OK din Chicago și orașul e foarte frumos. Am fost și cu vaporașul pe râul din centru. A doua oară când am fost am văzut și The Bean, deși și prima dată era destul de aproape de hotel, dar m-au atras alte chestii. Are lacul Michigan, e mare, cu faleză, cu pistă de mers, pietonală sau pe bicicletă, mulți, mulți kilometri, porțiuni de plajă – nu am fost acolo", adaugă râzând. „Mi-a plăcut, e mai apropiat de un oraș european", a încheiat ea. 

„Un an lung, bun și frumos” » Raluca Olaru, rezervă la dublu la Turneul Campioanelor, e în căutare de parteneră pentru 2022

Raluca Olaru în 2021

Titluri Sankt Petersburg (WTA500), Chicago (WTA250)
Finale Bad Homburg (WTA250), Moscova (WTA500)
Semifinale Stuttgart (WTA500)
Turnee de Mare ȘlemRoland Garros turul 3, Wimbledon optimi de finală, US Open optimi de finală

Citește și alte știri din tenis

„Simona Halep e superstar pe lângă Emma Răducanu” » Mutu, contrariat: „Bine că nu ne-am dus și cu două sarmale la aeroport după Emma”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează