SPORTURI  »  TENIS  »  WTA DUBAI

SIMONA HALEP - EUGENIE BOUCHARD// Simona Halep, 7 antrenori în 10 ani! Radiografia completă a tehnicienilor care au lucrat cu Simona

Simona Halep // FOTO: Guliver/GettyImages
Simona Halep // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 19 februarie 2019 12:18

De când a făcut pasul între cele mai bune jucătoare ale lumii, Simona Halep, 27 de ani, locul 2 WTA, a colaborat cu trei tehnicieni pe termen lung și cu alți patru pe perioade scurte, belgianul Thiery van Cleemput rezistând cel mai puțin în tabără româncei.

A doua jucătoare a lumii a lucrat două săptămâni cu Thiery van Cleemput și de comun acord au hotărât să nu meargă mai departe după turneul de la Doha. Este cea mai scurtă relație cu un tehnician pe care a avut-o fostul lider mondial de când a urcat în Top 10.

„Totul a decurs bine, iar ea este o mare campioană și o persoană de top. Dar nu se potrivește cu stilul meu. Nu puteam să o ajut. Eu am cerut o perioadă de probă la București și o altă perioadă de probă în timpul turneului de la Doha. Totul a decurs bine, dar nu puteam să o ajut și nu mi-e teamă să spun asta”, a explicat belgianul pentru presa din țara sa.

Van Cleemput este al șaptelea antrenor care a trecut prin loja româncei de la finalul lunii ianuarie 2014, unde au mai fost prezenți Wim Fissette, Victor Ioniță, Thomas Hogstedt, Daniel Dobre, Andrei Pavel și Darren Cahill. De la fiecare a avut de învățat, unii dintre ei i-au reproşat finalurile, dar cea mai mare amprentă a lăsat-o australianul.

„Nu-mi caut un antrenor în acest moment, mă simt bine, chiar dacă la începutul anului am spus că am nevoie, acum m-am răzgândit. Simt că am nevoie de libertate, să joc cu ce am învățat în toți anii aceștia de la Darren”, a spus Halep pentru WTA Insider.

Iată în rândurile de mai jos care au fost cei care s-au ocupat de jocul româncei din 2014 încoace. 

Wim Fissette

Perioada în care au colaborat: februarie-noiembrie 2014
Locul pe care era Simona la începutul colaborării: 10
Locul pe care era la sfîrşitul colaborării: 3
Cel mai bun ocupat în timpul colaborării: 2
Turnee câştigate: 2
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: finală la Roland Garros 2014

Simona şi staff-ul său au decis să colaboreze cu belgianul Wim Fissette în ianuarie 2014, după un Australian Open survolat de una singură. Cel care le pregătise în trecut pe Kim Clijsters şi pe Sabine Lisicki a semnat un contract din februarie pînă în iunie, iar rezultatele au dus la prelungirea lui pînă la finalul anului. Primul antrenor străin din cariera româncei.

După numai trei luni de lucrat împreună, Wim Fissette spunea că jocul Simonei a crescut atît în partea ofensivă, dar şi în cea defensivă. Iar cel mai important lucru a fost creşterea la serviciu. „Eu cred că, din punctul de vedere tehnic, Simona îl executa deja bine, corect. I-am cerut însă să împingă mai mult în picioare, ca să cîştige un pic în înălţime”, spunea Fissette în mai 2014 într-un interviu pentru Gazetă. 

Printre atuurile româncei el enumera deplasarea excelentă, inteligenţa din joc şi faptul că citeşte foarte bine ce se întîmplă pe teren cu adversara şi găseşte soluţii adecvate. Cu Wim alături, Simona a urcat până în finală la Roland Garros şi în semifinale la Wimbledon, a jucat prima finală de turneu Premier Mandatory, la Madrid, a câştigat primul trofeu Premier 5, la Doha, şi a jucat finala Turneului Campioanelor. Apoi, drumurile lor n-au mai fost comune.

Simona şi-a dorit un antrenor român, cu care să se înţeleagă mai bine. I-a dat un sms de mulţumire, dar de finalizarea contractului s-a ocupat managerul Virginia Ruzici.

Victor Ioniţă

Perioada în care au colaborat: ianuarie-iunie 2015
Locul pe care era Simona la începutul colaborării: 3
Locul pe care era la sfîrşitul colaborării: 3
Cel mai bun ocupat în timpul colaborării: 2
Turnee cîştigate: 3
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: sferturi de finală la Australian Open 2015

Pentru 2015, Simona l-a ales pe Victor Ioniţă, cel care o antrenase timp de patru ani pe Sorana Cîrstea. Relaţia lor profesională a început cu dreptul, cu trofeul de la Shenzen. Au urmat sferturile de finală de la Australian Open, trofeul de la Dubai şi apoi excelentul parcurs pe hard-ul american, cu trofeul de la Indian Wells, şi semifinale la Miami. 

Înainte de startul sezonului de zgură, ea spunea că şi-a găsit echipa perfectă şi că lucrurile merg de minune. Însă rezultatele care au urmat nu au fost pe placul său. Cele mai grele dezamăgiri fiind cele din turneele de la Madrid şi de la Roland Garros, înfrîngere în primul tur, respectiv în runda a doua. Au mers împreună la Birmingham, dar apoi Victor s-a întors singur în ţară. Managerul Simonei spunea atunci că acordul dintre jucătoare şi Victor a ajuns la final, că aşa se înţeleseseră de la începutul anului, să colaboreze pînă la Wimbledon.

  • În timpul în care Victor Ioniţă i-a fost antrenor, Simona i-a avut în echipă drept consultanţi pe Thomas Hogstedt la Shenzhen și Australian Open, pe Darren Cahill la Indian Wells și Miami, iar după despărțirea de el l-a avut alături de ea la câteva turnee pe Daniel Dobre.

Darren Cahill

Perioada în care au colaborat: martie 2015- octombrie 2015 în calitate de consultat, octombrie 2015-octombrie 2018 antrenor full-time
Locul pe care era Simona la începutul colaborării: 3
Locul pe care era la sfârșitul colaborării: 1
Cel mai bun ocupat în timpul colaborării: 1
Turnee câștigate: 8
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: câștigătoare la Roland Garros în 2018

Cea mai lungă colaborarea din toată această perioadă, cea mai fructuoasă și cea mai înfloritoare din punctul de vedere uman a fost cea cu Darren Cahill.

„Am lucrat împreună patru ani, a fost ca o plimbare cu un motaigne-russe din punct de vedere emoțional. Am avut momente extraordinare, dar și unele extrem de grele. Unele între mine și ea, ciocnirile pe care le-am avut pe teren, apoi momentele în care a fost aproape de un trofeu de Mare Șlem și nu a reușit să se impună, dar cel mai important este că a reușit să învețe din acele lucruri, că a crescut pornind de la acele momente", spunea Darren Cahill la finalul lui 2018, după ce a anunțat că vrea să se dedice familiei. 

Dincolo de cele opt trofee, printre care și unul de Mare Șlem, cucerite împreună, dincolo de multele săptămâni adunate în fruntea ierarhiei mondiale, dincolo de discursurile motivaționale din timpul intervențiilor din meciuri, Darren Cahill a reușit să șlefuiască jocul, să îmblânzească încăpățânarea româncei, să-i lărgească orizonturile, comportându-se uneori ca un tată protector, alteori ca profesorul de fizică supărat pe olimpicul său pentru că nu-și atinge potențialul din cauza unor probleme emoționale sau ca fostul sportiv care înțelege zilele proaste și oferă îmbrățișări sau vorbe mobilizatoare.

Multe lucruri vor rămâne în spatele scenei, dar acești patru ani petrecuți alături de Darren Cahill se vor simți mereu în felul în care va decurge de acum încolo cariera și viața liderului mondial. „Simona e o tânără inteligentă care învață câte ceva în fiecare zi. Atâta vreme cât va căuta partea bună din oameni va fi întotdeauna într-un loc privilegiat", spunea Darren Cahill într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor la începutul colaborării dintre ei. Golul lăsat de Darren Cahill e greu de umplut în următoarea perioadă, de aceea lucrurile nu au mers între ea și Van Cleemput. 

  • În timpul colaborării full-time cu Darren Cahill, Simona l-a adus în echipă, spre finalul sezonului 2017 pe Andrei Pavel, cel alături de care a fost la turneul de la Beijing, acolo unde românca și-a câștigat prima oară dreptul de a urca pe prima poziție în ierarhia mondială. Fostul jucător de tenis român nu a fost prezent în tribune la triumful de la Roland Garros. Cei doi au încheiat au încheiat colaborarea după Wimbledon 2018. 

Antrenorii Simonei de când a trecut la profesionism, înainte de a intra în Top 10

Firicel Tomai 

Perioada în care au colaborat: 2009-2012
Locul pe care era Simona la începutul colaborării: 400
Locul pe care era la sfârșitul colaborării: 48
Cel mai bun ocupat în timpul colaborării: 38
Turnee câștigate: 0
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: turul 3 la Australian Open în 2011

Andrei Mlendea

Perioada în care au colaborat: aprilie-august 2013
Locul pe care era Simona la începutul colaborării: 57
Locul pe care era la sfârșitul colaborării: 25
Cel mai bun ocupat în timpul colaborării: 23
Turnee câștigate: 3
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: turul 2 la Wimbledon în 2013

Adrian Marcu

Perioada în care au colaborat: august-noiembrie 2013
Locul pe care era Simona la începutul colaborării: 25
Locul pe care era la sfârșitul colaborării: 11
Cel mai bun ocupat în timpul colaborării: 11
Turnee câștigate: 3
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: optimi de finală la US Open în 2013

Alte despărțiri de antrenori

Naomi Osaka și Sascha Bajin

Campioana de la US Open 2018 și Australian Open 2019 a anunțat acum 10 zile că nu va mai lucra cu tehnicianul german, alături de care cariera ei a decolat începând cu sezonul trecut. "Lumea crede că a fost o problemă de bani, dar nu e așa. Pentru mine, a fost cel mai dureros lucru pe care l-am auzit. Nu voi spune nimic rău despre el, îi sunt recunoscătoare pentru toate lucrurile pe care le-a făcut", a declarat ea pentru WTA Insider. Principalul motiv a fost ideea de a schimba energia în cadrul echipei. "Nu vreau să pun succesul deasupra fericirii, iar dacă nu sunt fericită cu unii oameni alături, nu mă voi tortura", a adăugat liderul mondial.

Sloane Stephens și Kamau Murray

Campioana de la US Open 2017 și antrenorul ei din 2015 încoace sunt "în pauză" din noiembrie trecut. Între timp, el a început să lucreze cu Monica Puig, medaliata cu aur olimpic de la Rio de Janeiro 2016, iar Sloane a fost însoțită la Singapore și Australian Open de Sylvester Black

Angelique Kerber și Wim Fissette

Deși a câștigat al treilea titlu de Mare Șlem cu el în lojă și a revenit în Top 5, germanca a încheiat abrupt partneriatul cu belgianul în octombrie trecut, chiar înainte de Turneul Campioanelor. Motivația a fost: "diferențe de opinie în ce privește viitorul colaborării". Angie l-a angajat apoi pe Rainer Schuettler, finalist la Australian Open 2003 și fost jucător de Top 10

Venus Williams și David Witt

Era una dintre cele mai lungi relații profesionale din circuitul feminin, întinsă pe 11 ani și începută cu Witt în rol de hitting partner. Antrenorul a numit separarea "o surpriză totală". Venus i-a anunțat decizia la telefon în decembrie trecut. "Amândoi am fost emoționați. Apoi însă, stai și te gândești: După 11 ani, se termină într-o convorbire de două minute. Nici nu vreau să știu de ce, a fost decizia ei și o respect". 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează