SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

Toți ochii sunt pe Simona Halep! Analiza experților și a legendelor din tenisul mondial: "Și-a cimentat locul la vârf"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat vineri, 04 ianuarie 2019 09:00

De câțiva ani, presa internațională s-a aplecat cu atenție asupra Simonei Halep, locul 1 WTA, căutând să-i interpreteze toate fațetele. După Roland Garros, imaginea ei a căpătat culori și nuanțe subtile

În iunie 2018, Simona, lider mondial cu 30 de săptămâni adunate în dreptul ei la intrarea într-o nouă ediție a turneului de la Roland Garros, a beneficiat de toată atenția lumii, reflectată în lucrurile scrise de gazetari de peste tot. Iar după finală a fost nevoie de minute bune până când toți ziariștii interesați au izbutit să intre și să-și găsească un loc, orice loc, chiar și în picioare, pentru a asista la conferința de presă cu proaspăta campioană. 

Cu trofeul pe masă, zâmbind, a întâmpinat cu o seninătate abia descoperită întrebările, știind că de acum între ele nu se va mai afla și nelipsita până atunci: "Când vei câștiga un turneu de Mare Șlem?". 
Și iată cum au descris-o, cum au văzut-o câțiva jurnaliști importanți în publicații prestigioase.

"Dură și vulnerabilă"
Steve Tignor - revista Tennis

"Halep nu a început dintr-o dată să plesnească lovituri câștigătoare. A făcut ceva mult mai dificil: a stabilit un zid. A jucat un tenis în forță, dar nu riscant. A lovit și a alergat, și a lovit și a alergat, și a lovit și a alergat, și a câștigat. A câștigat pe calea cea grea. A fost atât de greu încât Halep a spus că "nu am putut să respir" în game-ul final, dar a făcut toate loviturile pe care trebuie să le facă. Acestea sunt lucrurile care o fac o sportivă și o persoană specială: felul ei de a fi dură și vulnerabilă, emoționată și feroce, fatalistă și stăruitoare, volatilă și consistentă, o perfecționistă și o persoană care e pregătită să accepte înfrângerile și să revină pentru mai mult succes".

"Și-a învățat lecțiile"
Simon Cambers – The Guardian

"Forța vine în toate formele și dimensiunile. La 1,68 metri, oficial, Simona Halep nu e binecuvântată în termenii simpli ai staturii fizice. Dar româna este o atletă sclipitoare, iar când vine vorba despre încredere interioară, există doar puțini care să-i semene. Mulți ar fi aruncat prosopul după trei finale majore pierdute. (...) Halep, în schimb, s-a maturizat, și-a învățat lecțiile, s-a recuperat după altă finală pierdută la limită la Australian Open pentru a deveni, în fine, campioană de Mare Șlem".

"Echilibru și abandon"
Louisa Thomas – The New Yorker

"Halep a devenit sportiva favorită. A fost vorba despre calitatea deplasării ei, cu felul în care i se desprind picioarele de la sol, combinația de echilibru și abandon cu care se aruncă în lovituri. Inteligența, de asemenea, cu care construiește un punct, știind când că facă un pas în stânga pentru a lovi cu dreapta în colțul îndepărtat, știind când să biciuiască un rever în lung de linie. O plăcere de urmărit".

"Adio blestemului"
Alejandro Ciriza – El Pais

"Opinia generală era că românca guverna, la cei 26 de ani ai săi, fără diplomă autentică și cu mult vertij față de înălțimi. Până la ultima ocazie, când a pulverizat ghinionul și a sărbătorit emoționată primul ei mare triumf pentru a fi următoarea în palmaresul turneului după Ostapenko, cea care o lichida anul trecut. Adio blestemului, letonei, înfrângerii contra Mariei Șarapova din 2014. Halep, descrisă drept o persoană care îndură, s-a scuturat de această povară atât de grea, de toate fantomele care o acompaniau. Surâzând, surâzând din toate puterile". 

"Un caracter care o face foarte populară într-o lume plină de invidie"

Gazzetta dello Sport laudă performanța "jucătoarei mereu modeste și legate de familie și țară, fata unui producător de brânză și a unei casnice. Destinul i-a plătit, în fine, datoria". Triumful în premieră la un turneu de Mare Șlem nu i-a adus Simonei Halep apariții spectaculoase pe copertă în presa internațională. Campioana de la Roland Garros a prins doar o trimitere sus în L'Equipe, care a dedicat două pagini la interior victoriei în fața lui Sloane Stephens: "Halep s-a eliberat. Românca, nr. 1 mondial, a luat medalia de merit la Paris. Un exemplu de perseverență".

"Avea nevoie de o magie"

Cel mai frumos a comentat însă La Gazzetta dello Sport, în articolul pe două treimi de pagină. "A distrus tabuul Șlemului și avea nevoie de o magie să reușească. O apoteoză meritată pentru fata din Constanța, care a avut tot Chatrierul de partea ei. Dacă pierdea iarăși, ar fi fost o deziluzie și mai greu de surmontat. Mai ales pentru fiica unui producător de brânză și a unei casnice, mereu umilă și legată de familie și de țară. În timp ce alte jucătoare postează pe Twitter mesaje și poze glamour, Simona și-a păstrat profilul modest, cu imagini la o cafea luând micul dejun. Un caracter care o face pe Halep tot mai populară într-o lume în care proliferează mult rivalitățile și invidia". 

"La a patra tentativă, regina fără coroană a tenisului feminin a cucerit primul său trofeu de Grand Slam. O demonstrație impresionantă de curaj și foame de glorie" AS, cotidian spaniol

"În orașul iubirii, Paris, Simona a fost, în sfârșit, mireasă. Și a scăpat de eticheta de a fi numărul 1 mondial fără să fi câștigat un trofeu major"
The Sun, cotidian englez

"România are încă o legendă a sportului, după Ilie Năstase, Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi" Bild, cotidian german

"Deja numărul 1 în lume, Simona Halep a dovedit că poate câștiga și un turneu de Grand Slam" New York Times, cotidian american

"În fine, Halep câştigă primul Grand Slam, cu o revenire curajoasă în faţa americancei Stephens" BBC, televiziune engleză

"Visul a devenit realitate pentru Halep în fantezia French Open"DPA, agenție germană de știri

Ce spun legendele despre Simona

Martina Navratilova

"Faptul că a câștigat primul ei turneu major la French Open a adus o schimbare la Halep. Acum se poate gândi și își poate spune «Am fost acolo și am reușit acest lucru». Concursurile de Mare Șlem sunt mai importante decât pe vreme când jucam eu. Acum nu ești un număr unu legitim în ochii nimănui dacă nu ai cucerit un titlu major în carieră. De aceea Halep și-a cimentat locul la vârf și și-a luat o mare greutate din spate. Nu mai trebuie să răspundă niciodată la întrebarea: «Când vei câștiga un trofeu de Grand Slam». Iar ceva ce era negative – și care îi era reamintit aproape zilnic – s-a transformat în ceva pozitiv"

Mats Wilander

"Cred că progresează în fiecare zi. Trebuie doar să aibă mereu răbdare și să muncească la fel de dur cum a făcut-o întotdeauna, poate chiar mai mult, și să fie gata din punctul de vedere mental pentru bătălie. Nu contează că e primul tur, al doilea, semifinale, finală, trebuie mereu să fie gata de luptă, iar lucrurile vor merge în favoarea ei"

Kim Clijsters

"Simona știe că este capabilă să bată pe oricine, iar această încredere trebuie clădită continuu, să fie o bază pe care să continui să muncești din greu. Cred că are toate ingredientele pentru a reuși mereu, de a-și da ocazii pentru a fi mai bună. E un proces de învățare".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează