GSP.RO  »  TIMP LIBER  »  STUDIU

Studiu fascinant! Cât de sănătos e să te uiți la fotbal + ce înseamnă, de fapt, pentru tensiunea arterială

Articol de GSP - Publicat marti, 13 august 2019 13:36

Un studiu al Universității din Leeds arată că urmărirea unui meci de fotbal în care echipa favorită evoluează în conformitate cu așteptările unui suporter are un impact benefic asupra sănătății.

Spectatorii care privesc cu încredere și entuziasm o partidă de fotbal au un consum fizic echivalent cu 90 de minute de mers pe jos în ritm alert.

„Mai presus de toate, susținerea unei echipe la un meci de fotbal produce un exercițiu cardiovascular moderat, un stimulent sau un declin psihologic”, conform dr. Andrea Utley. 

Cercetarea realizată de Universitatea din Leeds susține, de asemenea, că o victorie a echipei favorite păstrează buna dispoziție a spectatorului încă 24 de ore de la finalul meciului.

CNN Sport prezintă cum a fost efectual experimentul: au fost monitorizați 25 de suporteri ai lui Leeds United, cu vârste cuprinse între 20 și 62 de ani, în timpul a 3 meciuri importante din Championship. Un meci a fost urmărit la televizor, iar două pe stadion.

Se pare că, în medie, pulsul unui fan implicat emoțional crește cu 17% în timpul partidei, fapt care „menține oamenii la un nivel bun de stimulare”.

TENSIUNEA DIN TIMPUL MECIULUI, MAI DEGRABĂ O IMPRESIE

Studiul mai arată că suporterii, atunci când urmăresc o partidă, nu sunt într-o stare de agonie atât de accentuată pe cât lasă ei să se vadă. 

De fapt, oamenii preferă să fie priviți ca fiind pasionali, trăirile lor exterioare fiind departe de adevăr.

Evident, starea de spirit a fanilor se schimbă radical în funcție de rezultatul meciului. 

În cazul unei înfrângeri, de pildă, căderea emoțională poate fi însemnată: „După o înfrângere, m-am simțit de parca ar fi murit o prieten”, a declarat un subiect pentru CNN.

Citește și:

Răzvan Marin, de neoprit! Ce au descoperit olandezii după meciul lui Ajax e fantastic
 

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează