FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  RETRO GSP

Retro GSP / VIDEO+FOTO 58 de ani de la finala de Cupă istorică dintre Arieșul Turda și Rapid » Minunea răsplătită cu o cravată și trei metri de stofă

Articol de , - Publicat marti, 12 noiembrie 2019 11:25

Pe 12 noiembrie 1961, divizionara secundă Arieșul Turda reușea una dintre minunile fotbalului autohton, cucerind Cupa României, după 2-1 în finala cu Rapid! Până atunci, doar Metalul Reșița mai izbutise ca din „B" să ia Cupa, în '54. Iar după aceea, o performanță similară au bifat Chimia Rm. Vâlcea ('73) și Rapid ('75). 

Unul dintre eroii Arieșului din urmă cu 58 de ani, fostul mijlocaș Ioan Onacă, rememora într-un interviu pentru GSP: „A fost o surpriză mare, mare de tot. Dar să știți că nu eram o echipă chiar slabă! Pe atunci, în Divizia B erau formații bune și foarte bune. Noi n-am urcat niciodată în prima ligă, însă era și greu. În Seria a 3-a, aveam numai adversari unul și unul. Ne băteam la promovare când cu CFR Cluj, când cu ASA Târgu Mureș, când cu Oradea, când cu Baia Mare, când cu Reșița. Cluburi din orașe mult mai mari decât Turda, cu influență superioară". 

Onacă a dezvăluit cum turdenii au fost omagiați inclusiv de adversari: „Imediat după meci, am mers, alături de rapidiști, la un eveniment organizat de federație. Ne-a impresionat secundul lor, Ștefan Filote, care a zis: «Vreau să închin acest pahar de șampanie în cinstea a 11 tineri care au arătat cum se apără culorile unui colectiv!». 

Lui Filote i-au dat lacrimile de emoție, giuleștenii stăteau cu capetele în pământ. Acele vorbe au însemnat enorm pentru noi, care eram niște anonimi pe lângă Ozon, Greavu, Motroc, Macri, Kraus, Nae Georgescu și celelalte vedete din Grant". 

Clujenii au dorit să sărbătorească succesul într-un mod inedit pentru mulți dintre ei, dar au avut parte de o surpriză: „Ne-am hotărât să mergem la un bar de noapte. Am găsit unul lângă cinematograful Patria. Când să intrăm, ni s-a spus că n-avem voie! «Cum adică? Ne lipsește ceva?», s-au revoltat câțiva dintre băieți. Da, ne lipseau costumele! Noi eram îmbrăcați în pulovere... Până la urmă ne-au lăsat să intrăm, după ce au aflat că suntem din Ardeal și că majoritatea nu mai fuseserăm într-un asemenea local".

Pentru triumful din 12 noiembrie '61, fiecare fotbalist al Arieșului a primit 2.700 de lei, o cravată și trei metri de stofă! La începutul anilor '60, salariul mediu în România era de circa 900 de lei. 

PARCURSUL ARIEȘULUI ÎN CUPA ROMÂNIEI 1961 

16-imi de finală, miercuri, 31 mai 1961, Sibiu 
Arieșul Turda - Corvinul Hunedoara 2-0 (0-0) 

Optimi de finală, miercuri, 28 iunie 1961, Ploiești 
Arieșul Turda - Penicilina Iași 7-1 (1-0) 

Sferturi de finală, joi, 12 octombrie 1961, Oradea 
Arieșul Turda - Știința Timișoara 2-1 (0-0, 0-0) 

Semifinale, miercuri, 22 octombrie 1961, Oradea 
Arieșul Turda -  UTA 3-0 (1-0) 

Finala, duminică, 12 noiembrie 1961, București 
Arieșul Turda - Rapid București 2-1 (0-1) 

+3 FOTO

„Înainte de partidă, colegul Băluțiu, care atunci a și marcat ambele goluri, ne-a zis la hotel: «Măi băieți, alergăm până murim! Dacă e 1-0 pentru ei, luptăm să nu fie 2-0. Dacă e 2-0, luptăm să nu fie 3-0. Nu contează scorul, alergăm 90 de minute, important e să nu ne facem de râs”
 

„Când am ajuns la Turda, am avut parte de o primire frumoasă la fabrică. Întâi ne-a felicitat prim-secretarul județului, apoi a luat cuvântul antrenorul Ștefan Wetzer, care a promis că va încerca să promoveze cu Arieșul în prima divizie. Nu înainte de a face o greșeală ce putea să-l coste scump în acei ani: «Am încredere în acești băieți și, dacă o să ne ajute Dumnezeu... pardon, cu ajutorul Comitetului de Partid, ne vom îndeplini obiectivul»” 
Ioan Onacă, ex-mijlocaș Arieșul

2.000 de suporteridin Turda au venit la București pentru a încuraja Arieșul

19 aniavea la ora finalei portarul Arieșului, Vasile Suciu. Ulterior, el a ajuns la Steaua, unde și-a trecut în palmares un titlu de campion și alte 4 Cupe ale României

4-2a fost raportul cornerelor în finală, în favoarea ardelenilor

Arieșul Turda - Rapid 

12.11.1961. Stadion: Republicii. Spectatori: 20.000 
Au marcat: Gheorghe Băluțiu (50-pen, 51)/ Nicolae Georgescu (24) 

Arieșul: Vasile Suciu - Eugen Pantea, Ioachim Zăhan - Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Ioan Onacă - Vasile Mărginean, Vasile Pârvu, Dionisie Ursu, Vasile Băluțiu, Liviu Husar. 
Antrenor: Ștefan Wetzer 

Rapid: Gheorghe Dungu - Ilie Greavu, Ion Motroc - Dumitru Macri, Ion Langa, Constantin Koszka - Viorel Kraus, Andor Balint, Titus Ozon, Nicolae Georgescu, Marin Dulgheru (75 Gheorghe Văcaru). 
Antrenor: Ion Mihăilescu 
Eliminat: Macri (88) 
Arbitru: Nicolae Mihăilescu (București)

Vezi și:

CFR CLUJ // EXCLUSIV I-au luat banii mințile? Mihai Butean trebuia să fie „noul Dan Petrescu”, dar nu mai prinde echipa la CFR

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
remarque
remarque  •  27 Noiembrie 2019, 13:46

farmecul Cupei. Pentru mine faptul ca echipe mici pot ajunge si datorita sistemului sa atinga faze superioare ale competitiei, constituie sarea si piperul fotbalului din Cupa. Respect Ariesul!

429038337266317
Dan Constantin Petre  •  13 Noiembrie 2019, 20:13

In Sportul Popular a aparut atunci o epigrama: Ma uitai atent cu lupa, La Rapid ca sa vad cupa. Ma uitai insa de-a surda! Cupa e-n rapid, spre Turda. Autorulei, ploiestean, a devenit dupa 90 presedintele Partidului Liberal

danny_l
danny_l  •  13 Noiembrie 2019, 10:35

Calcule,calcule și iar calcule,voi nu v-ați săturat de calcule? Vorbim de această șansă de a merge la European,dar noi încă nu ne-am învățat minte, atunci când trimiți copii cruzi ,nu bine antrenați,nu tactică de joc nu masă musculară,nu capacitate la efort , aceștia vor lustrui băncile de rezerve în Europa, avem nevoie de: schimbare de mentalitate,la grupele de juniori antrenori care să vină cu totul ce este nou in fotbalul modern,să le imprime dorința de a lupta sa câștige ori-ce meci,fie că joacă cu Barcelona,fie că joacă cu o echipă de pe ultimul loc și Romania, arunci vom avea de unde selecționa jucători,și mulți cate vor juca afară vor fi titulari,ar mai fi faptul că impresarii se bagă să facă selecția, avem nevoie de un selecționer care să aleagă pe cei mai buni,și care joacă,altfel vom fi vai de noi,nu că acum stăm bine,dar vedeți,nimeni nu face nimic în direcția asta.cat despre calificare, trebuie să avem mult,mult noroc.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează