FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA GIURGIU

ASTRA GIURGIU // Liderul cu grătare și cu surprize » 5 detalii din fieful echipei care domină campionatul cu o rețetă aproape inexplicabilă

Articol de , - Publicat marti, 10 decembrie 2019 00:00

Antrenorul Bogdan Andone nu are experiență, patronul Niculae nu plătește salariile, atmosfera bună e întreținută la petreceri organizate săptămânal la grătar și lotul e construit în principal din fotbaliști pe care i-au dat alții afară.

Investițiile, selectarea celor mai buni specialiști de pe piață și atmosfera sobră, de muncă a profesioniștilor, sunt ingredientele pe care lumea le crede necesare pentru performanță în sport.

Doar că uneori apar excepții care dau peste cap și calculele, și rețetele la care apelează majoritatea. Astra e o astfel de abatere de la regulile tradiționale. Giurgiuvenii constituie mai mult o gașcă de amici ambiționați să arate că ei știu fotbal.

Și chiar demonstrează! Îi bat pe toți de opt etape și au ajuns pe primul loc, peste supertrupa cu care Dan Petrescu e aproape să se califice în primăvara Europa League. Peste FCSB, cel mai bogat club românesc. Și tocmai l-au învins pe Pițurcă, pe care Oltenia l-a readus ca pe un salvator.

Rezultatele bune ale Astrei sunt paradoxale, există motive pentru care clasarea alb-negrilor pe primul loc în Liga 1 e miraculoasă.

1. Au adunat ce a aruncat FCSB

ASTRA GIURGIU // Liderul cu grătare și cu surprize » 5 detalii din fieful echipei care domină campionatul cu o rețetă aproape inexplicabilă

Lotul giurgiuvenilor nu mai e construit, ca în alte zone, din fotbaliști recrutați cu bani mulți. Inclusiv internaționali străini aveau în sezoanele precedente: franco-cipriotul Laban, tunisianul Ben Youssef. Miezul echipei îl reprezintă acum șapte jucători pe care i-a dat afară Becali de la FCSB: Gabi Enache, Gabi Simion, Tamaș, Florentin Matei, Răduț, Alibec, Budescu.

Pe Enache l-au dat afară trei cluburi în ultimii trei ani: FCSB, Rubin Kazan, Partizan Belgrad. Duminică a fost titular împotriva Craiovei și e și el lider în campionatul românesc. Simion, un mijlocaș de 21 de ani, a jucat doar la "satelitul" FCSB, nici n-a apucat să debuteze la seniori.

2. Sfârâie team-buildingul

Astra nu e o formație cu omogenitate perfectă, din moment ce lotul a tot fost modificat în ultimii ani, patronul Niculae a vândut tot ce a avut de vândut și a completat echipa cu fotbaliștii pe care a reușit să-i convingă președintele Dani Coman.

Antrenorul Andone reușește să păstreze, chiar și în condițiile astea, o atmosferă bună și să creeze legături puternice în distribuția eterogenă. Metoda e aceeași pe care a folosit-o și Șumudică, tehnicianul care a câștigat campionatul cu Astra în 2016: petreceri relaxate la grătar între antrenamente, ocazii în care fotbaliștii se simt prieteni, nu mai sunt simpli colegi de serviciu.
Amiciția funcționează și în meciuri. Drept dovadă, Alibec le-a mulțumit după succesul cu Craiova colegilor din apărare care se sacrifică să apere poarta fără ajutorul lui și al lui Budescu: "Nu e corect să fim lăudați doar noi doi! Toți jucătorii din sistemul defensiv sunt niște eroi, muncesc enorm ca să reziste!".

"Săptămâna trecută am apucat să facem numai o jumătate dintr-un grătar, că a venit ploaia și ne-a stricat petrecerea"
Constantin Budescu, atacant Astra

"Echipa va avea două zile libere după victoria cu Craiova și reunirea o să aibă loc miercuri, la un grătar. Când a povestit c-a avut parte doar de o jumătate de grătar Budescu nu știa planul acesta, încă n-am apucat să le spun jucătorilor"
Bogdan Andone, antrenor Astra

3. Nimeni nu știe dacă și când mai vin salariile

Jucătorii lui Dinamo se vaită de o lună că Negoiță nu-i plătește și că au rămas de două luni fără bani, ai Astrei joacă de parcă starea economică a clubului ar fi ireproșabilă.

În realitate, nici ei n-au încasat salariile de două luni și mai au și prime de victorii neplătite. Bogdan Andone a reușit să-l convingă pe Niculae să le promită încă o dată fotbaliștilor c-o să le achite curând banii datorați.

"Domnul Niculae a fost în vestiar, le-a transmis băieților că restanțele vor fi stinse, săptămâna asta va plăti sume cu care clubul va ajunge cu plățile aproape la zi", a povestit antrenorul. "Cum e situația financiară? Ca la Astra, cum să fie!", a răspuns Budescu atunci când a fost întrebat despre salariile neplătite.

"Nu sărbătorim deocamdată, că n-a venit Crăciunul și nici nu s-a terminat campionatul cu noi pe primul loc. Vom merge la CFR lunea viitoare, să vedem atunci care pe care! Cine e surprins de succesul echipei să vină la antrenamente, să vadă cum e atmosfera! Va înțelege de ce câștigăm pe linie"
Gabriel Tamaș, fundaș Astra

4. Antrenor cu 12 meciuri în Liga 1

ASTRA GIURGIU // Liderul cu grătare și cu surprize » 5 detalii din fieful echipei care domină campionatul cu o rețetă aproape inexplicabilă

În peisajul complicat de la Astra nici măcar nu există un gestionar grozav, verificat în timp ca manager. Bogdan Andone e și el o revelație, la fel ca echipa lui.

Când a fost angajat ca "principal" la Giurgiu, avea în CV o partidă cu Viitorul, în 2016, când i-a ţinut locul pe banca Astrei lui Şumudică, suspendat după ce a fost prins că a pariat, şi trei meciuri pe banca FCSB în Liga 1. Bifase o victorie, un egal și o înfrângere la conducerea roș-albaștrilor înainte să demisioneze în urma unui eșec cu Alașkert, 2-3 chiar la Giurgiu.

FCSB s-a calificat după acea înfrângere, fiindcă învinsese în Armenia cu 3-0, însă Andone a renunțat fiindcă nu avea libertatea să hotărască nimic, Becali stabilea și formula de start, și schimbările la fiecare partidă: "Nu mai pot să fiu înjurat pentru decizii care nici măcar nu-mi aparțin!".

Acum a ajuns la 12 meciuri ca antrenor principal în prima ligă. La Astra le-a câștigat pe toate, opt din opt. Bogdan are 44 de ani și a mai lucrat ca secund al lui Șumudică și ca A1 în eșalonul secund.

"Lotul e foarte bun și sunt încântat de cum muncesc băieții, nu sunt deloc greu de antrenat. Cine vrea să verifice să ia datele InStat de după meciuri și să vadă că și Budescu, și Alibec fac un efort fantastic!"
Bogdan Andone, antrenor Astra

"Noi nu suntem surprinși de succesul lui Andone așa cum sunteți voi, fiindcă l-am avut aici, la Astra, ca secund al lui Șumudică și tot el făcea antrenamentele și pe vremea aia. Dani Coman mi-a zis că n-a mai văzut la Giurgiu un antrenor cum e Bogdan, atât de pasionat și de priceput"
Ioan Niculae, patron Astra

5. Relaxarea funcționează din când în când

Amestecul muncă-distracție, pe care îl practică Andone la Astra, a mai avut succes în Liga 1 și în alte sezoane. Reghecampf a dominat campionatul între 2012 și 2014 cu aceeași metodă, echipa muncea pe terenul de antrenament și apoi petrecerea la grătare de care se ocupa chiar antrenorul.

La Astra, Budescu e "șeful grătarelor", nu antrenorul. Șumudică a câștigat campionatul cu giurgiuvenii tot cu grătare și cu o atmosferă relaxată. Jucătorii cumpăraseră un fileu și jucau tenis de picior și în vestiar.

"Odată erau toți storși de la tenis de picior, obosiți și transpirați. Le-am zis "n-am ce să mai fac cu voi, duceți-vă acasă!"", a povestit Șumi.

Un exemplu de strategie diferită: CFR Cluj. Petrescu a luat două titluri și are succes și în Europa cu un alt stil decât acesta al lui Reghecampf, al lui Șumudică și al lui Andone: "Bursucul" e ca un dictator care controlează echipa total, nu joacă la Cluj cine nu se supune regulilor strice pe care le impune el.

Dan a câștigat la fel și cu Unirea Urziceni, unde disciplina totală a ridicat un lot a cărui valoare nu era, în niciun caz, de titlu și de Champions League!

26de goluri din totalul de 30 ale Astrei poartă semnătura cuplului Budescu-Alibec. La atâtea goluri ei au fost ori marcatori, ori pasatori decisivi

ASTRA GIURGIU // Liderul cu grătare și cu surprize » 5 detalii din fieful echipei care domină campionatul cu o rețetă aproape inexplicabilă

"Dacă asta e rețeta câștigătoare, cu grătare la antrenamente, să procedeze așa! Eu nu cred că e o metodă care să funcționeze, în general, în fotbal! În România, da, se pare că merge așa"
Basarab Panduru, fost internațional

VEZI ȘI: 
 

Ioan Niculae îl „înțeapă” pe Șumudică: „Bogdan Andone făcea, de fapt, pregătirea. Nu am mai avut așa ceva”
 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
parpalache
parpalache  •  10 Decembrie 2019, 10:10
Postat de sibelius pe 10 Decembrie 2019, 09:34

Alibec, Budescu si Tamas nu au nevoie de bani. Primii doi spera sa mai prinda un contract afara, iar Tamas a castigat in cariera cat sa bea doua generatii de acum incolo.

Tamas a castigat nu numai in strainatate!Si la Dinamo-cand a revenit din strainatate-ii dadea Borcea...600 de mii de dolari pe an!Adica tot atat cat lua la Moscova, sau la Galatasaray!Sau... de 30 de ori mai mult ca Adrian Cristea,pe care papagalii lui Dinu il mai si injurau ca ...nu isi da sufletul pentru Dinamo!

parpalache
parpalache  •  10 Decembrie 2019, 10:01

Cum ne prostesc GSP-istii astia incercand sa ne bage in constient ca Astra...e un fel de fcsb 3-dupa Clinceni!Dar cine urmareste cat de cat Liga I,stie ca Budescu,Alibec si Enache au fost multe sezoane la Astra,pana sa se transfere-doar pentru scurt timp-la fcsb!Si asta,la insistenta conducerii Astrei, pentru ca clubul era amenintat de faliment!Si mai stim ca de"dat afara"de la fcsb,nu a fost dat decat Alibec-pentru ca nu-l suferea pe MM Stoica, sa se amestece in sedintele de antrenament!Iar Budescu si Enache,de la fcsb au fost vanduti in strainatate si de acolo,s-au intors la Astra!Dar e inutil sa le bati obrazul la fcsb-istii astia de la GSP!

magic4ever
magic4ever  •  10 Decembrie 2019, 10:01
Postat de bigbolo pe 10 Decembrie 2019, 09:48

Sa fim corecti, Astra nu joaca fotbal! Se apara 90 de minute si contraataca cand poate. O pasa a lui Budescu, un sprint al lui Alibec si aia e. E o chestiune de timp pana cand echipa se va prabusi. Dar macar s-au calificat in playoff, spre deosebire de altii cu gura mare, cu jucatori ai caror copii mor de foame, chipurile...

Stai ma linistit ca Astra joaca foarte bine in toate compartimentele...ce usor este ce zici tu...se apara si joaca bine pe contraatac...dar nu vezi cat de bine se apara de cand a venit Tamas si ce pase si executii de geniu are Budescu, ce viteza cu mingea la picior are Gheorghe si cat de bine finalizeaza Alibec...altii au nevoie de 4-5 ocazii sa marcheze un gol, Astra in schimb rateaza foarte putin...si asta nu e putin lucru, italienii jucau asa ...

Vezi toate comentariile (20)
Comentează