FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, despre Hagi la bilanț: „Cum ar arăta fotbalul românesc fără Hagi? Mai bogat, mai dezvoltat, mai calificat?”

Articol de - Publicat sambata, 23 noiembrie 2019 11:10 / Actualizat luni, 11 aprilie 2022 10:26

S-au făcut 10 ani de când Hagi a băgat prima cazma într-o pârloagă din Dobrogea pentru a săpa fundația proiectului Viitorul. Povestea acestor 10 ani s-a așezat acum într-o carte cu coperte cartonate. 

În primele pagini, o captură aeriană pe Google Maps ediția 2009 arătând niște dâre de pământ răscolit în mijlocul unui câmp. Adică nimic. Și alături, lângă macheta sclipicioasă a unui proiect în care nu credea nimeni, un Hagi concentrat de parcă era pe tunelul dintre vestiare și teren, gata să iasă pe iarbă pentru cea mai importantă finală a carierei. Zece ani înseamnă și vremea unui bilanț rotund. Ce rămâne, dincolo de trofee?

Se spune că măsura valorii unui om, a unui produs sau a unui concept e dată de cum ar arăta colțul său de lume fără el. Mai bine sau mai rău? S-ar simți că lipsește ceva ori publicul din acea industrie ar rămâne nepăsător? I-ar duce cineva dorul sau, din contră, oamenii s-ar bucura că au scăpat de el? 

Cum ar fi arătat fotbalul românesc dacă acum 10 ani Hagi s-ar fi stabilit, să zicem, prin Spania, să-și bea liniștit cafeaua în fiecare dimineață cu ochii la Mediterană, să-și consume în tihnă banii și, eventual, să mai antreneze de plăcere prin Segunda ori Tercera? 

Am fi fost mai bogați azi? Mai buni, mai fericiți, mai liniștiți, mai dezvoltați, mai calificați? Am fi avut vreo 10 decari mai buni decât Ianis, răsăriți din alte proiecte private ori dintr-un sistem gândit de stat sau de FRF? Hm, aș zice că nu. Hagi, privit din orice unghi, cu VAR și reluări în slow-motion, e pe un ditamai plusul. 

Sigur, asta nu-l face intangibil la critici, dovadă faptul că opiniile și faptele prezentate de Gazetă de-a lungul timpului au fost printre cele mai aspre și l-au iritat mereu. Multe dintre conferințele alea lungi din miez de noapte erau cu bătaie spre noi. Și? Așa incomod pentru noi, rău de gură, ofticos, uneori nedrept, Hagi e cel fără de care fotbalul românesc al ultimilor 10 ani ar fi fost pe un minus greu de reparat.  

E un bun manager de proiect? Păi, din teren arabil a făcut industrie de tinere talente și podium de trofee. Culmea, e și un bun speaker motivațional - nu-i ies mereu acordurile, dar e singura voce de top care le spune sportivilor români să ridice capul din pământ și nu se creadă inferiori. E cel mai perfect dintre toți imperfecții care fac umbră fotbalului românesc. 

Odă? Nu, doar o ușoară teamă. Că n-apuc să scriu măcar o dată, netalentat și stângaci cum sunt, "mulțumesc, Gică Hagi!". Un "mulțumesc" împotriva valului care îi atribuie tot lui orice eșec major din fenomen, ca o balanță nedreaptă pentru faptul că în anii de glorie îi mulțumeam exclusiv lui pentru toate marile victorii.  

În cărțulia pe care o va arăta azi presei și partenerilor, "Campionii creează campioni", Hagi își înșiră reușitele, povestește drumul de la idee la "livrabil", explică de ce proiectul Viitorul se poate rezuma la acronimul TTT, "pentru că totul se construieste in Timp, cu Tineri si cu Talent". Pe final publică și scheme cu metodica antrenamentelor, de la grupele de 8 ani pana la seniori. Ce nebun, să le arate și altora cum se face, în loc să țină totul sub cheie!

Asta într-un fotbal în care Federația hăituia ziariștii români ajunși după "națională" tocmai în Insulele Feroe, nu care cumva să tragă cu ochiul la schemele pregătite de Contra pentru marele derby de a doua zi. Scheme secrete pentru feroezi, vă dați seama?! Cam asta e diferența de viziune și de înțelegere a lumii între unii care vor și alții care dor

Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, despre Hagi la bilanț: „Cum ar arăta fotbalul românesc fără Hagi? Mai bogat, mai dezvoltat, mai calificat?”
Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, despre Hagi la bilanț: „Cum ar arăta fotbalul românesc fără Hagi? Mai bogat, mai dezvoltat, mai calificat?”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (25)
tororosso
tororosso  •  11 Aprilie 2022, 16:23

„Cum ar arăta fotbalul românesc fără Hagi? Dar cum ar fi arătat Hagi fără aportul lui Lăcătuș , Balint , Popescu , Dan Petrescu , Adrian Ilie , Dorinel Munteanu , Ilie Dumitrescu sau Belodedici ?

10206442810761668
Gabriel Negrila  •  26 Noiembrie 2019, 09:45

Nu ne facem bine in urmatoarea suta de ani! Romanul, a facut sau nu a facut ceva in viata, isi da cu parerea despre realizarile altuia, fie el roman sau strain! Voi astia care comentati auirea, zilnic, pe forumuri, cu ce va puteti lauda? Ce mari realizari aveti? Ce drept aveti voi sa va dati cu parerea si de ce credeti ca parerea voastra conteaza? In comparatie cu Hagi, de care a auzit toata lumea, voi sunteti niste anonimi ! Cand o sa deveniti cunoscuti prin realizarie voastre atunci o sa capatati si dreptul de a cerere sa va asculte cineva, pana atunci ... si joc de glezne!

cneius
cneius  •  24 Noiembrie 2019, 08:20
Postat de polistul68 pe 23 Noiembrie 2019, 17:40

Ce a facut Hagi ca jucător nu poate fi comentat... Faptul ca a făcut aceasta academie, e de lăudat.. Dar oare, aceasta academie, nu a făcut-o doar pt el? Eu zic ca... Are bani, știe fotbal, are un nume....de ce sa facă altceva, doar e domeniul lui... Creste jucători... Și ce face cu ei? I vinde prin off-shore la prima strigare... Ce jucător crescut de Hagi ajuta real România? Ce jucător crescut de Hagi confirma? Deranjant e ca nu spune ca academia e AFACEREA lui...el spune ca, creste jucători pt România. Și își permite sa pună presiune, sa impună jucători, sa recomande antrenorilor ce jucători sa folosească.... Afacerea lui e perfect legala, morala, etc... Colateral, poate România va beneficia de ajutorul jucătorilor crescuți de Hagi.. Repet, Poate.. . Dar acest lucru, u.ti da dreptul sa faci circul mediatic care îl face Hagi... Faptul ca și.a creat un nume ca Jucător, nu i da dreptul sa ceara jucători la națională... Faptul ca, creste jucători pe care i vinde, nu i da dreptul sa sugereze antrenorului selecția.... Nici un jucător format la academia lui nu e titular la o echipa serioasa.... Marin e singurul care a jucat pana la transferul la Ajax... În rest, doar fotbaliști mediocrii, ridicați în slavi pt nimic. Ianis a plecat la Fiorentina, ca acolo au o academie serioasa pt tineri, zicea Hagi... Acum I acuza ca l.au "stricat' pe Ianis.... A plecat în Belgia, ca antrenorul îl dorea mult de tot... Nu a mai fost titular și antrenorul a devenit autist ca nu i explica lu

Esti circotas in mod gratuit: "Ce jucător crescut de Hagi ajuta real România? Ce jucător crescut de Hagi confirma?" ??? Te intreb eu: Ce alti jucatori ajuta real Romania ??? Citi alti jucatori crescuti de altii confirma ??? Unde am fi fara Academia lui ??? Si da, desi e afacerea lui, el creste jucatori pentru Romania !!! Mai sint unii care simt ceva pentru tara, desi nu mai este la moda.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează
Close