FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ - MACCABI

CFR Cluj visează la calificare, Maccabi Tel Aviv e accesibilă! Tot ce trebuie să știi despre viitoarea adversară a campioanei + alte 4 detalii vitale despre israelieni

Eliran Atar (stânga), 32 de ani, care joacă și în naționala Israelului, a fost golgeterul lui Maccabi în sezonul trecut: 18 goluri în 39 de meciuri
Eliran Atar (stânga), 32 de ani, care joacă și în naționala Israelului, a fost golgeterul lui Maccabi în sezonul trecut: 18 goluri în 39 de meciuri

Articol de , - Publicat vineri, 19 iulie 2019 09:37

Maccabi Tel Aviv, campioana Israelului, are multe dezavantaje în „dubla” cu CFR Cluj: și-a vândut portarul titular, n-a mai jucat un meci oficial de două luni, începe campionatul abia pe 24 august și nu poate disputa returul pe propriul stadion, la Tel Aviv.

CFR Cluj visează frumos. Și are și de ce. Adversara din turul 2 preliminar Champions League, măcar pe hârtie, pare mai la îndemână decât a fost Astana.

Maccabi Tel Aviv, în ciuda unui parcurs fantastic în propriul campionat, în ediția precedentă, se va prezenta la ora „dublei” cu Arlauskis și compania cu foarte multe elemente care în mod normal ar trebui să o pună în dificultate:

1. N-are meci oficial din 25 mai

Maccabi va avea la ora turului cu CFR fix același dezavantaj pe care l-a avut trupa lui Petrescu în prima manșă de la Astana: lipsa jocurilor oficiale. Maccabi a jucat ultima dată o astfel de partidă în 25 mai, când s-a disputat ultima etapă a campionatului în Israel. Are doar 3 amicale bifate, dintre care unul singur cu adversar important: 0-4 cu Genk! Mâine va disputa Supercupa cu Bnei Yehuda.

2. Campionatul începe peste o lună

Dacă Liga 1 a debutat deja și CFR va disputa sâmbătă a doua etapă, întrecerea în Israel va începe abia peste mai bine de o lună, mai precis pe 24 august. Când se va disputa returul dintre Maccabi și CFR, israelienii vor avea doar două jocuri oficiale, în timp ce ardelenii vor avea nu mai puțin de 7!

3. Au pierdut portarul naționalei Serbiei

În această vară, Maccabi și-a cedat un om extrem de important. Portarul Predrag Rajkovici, 23 de ani, vândut în Ligue 1, la Reims, pentru 5 milioane de euro. El fusese cumpărat de la Steaua Roșie Belgrad, în 2015, cînd avea doar 19 ani, pentru o sumă imensă, 3 milioane €.

Rajkovic e titularul naționalei Serbiei și a apărat inclusiv în meciul cu România, din toamna lui 2018, 0-0 pe Arena Națională. Foarte probabil, cu CFR va apăra Daniel Tenenbaum, care a fost folosit în ultimele 5 etape din sezonul trecut. Maccabi l-a adus acum pe grecul Andreas Gianniotis, care aparținea de Olympiakos, dar care a bifat doar 7 meciuri anul precedent.

4. Returul nu se joacă la Tel Aviv

Arena proprie a lui Maccabi e "Bloomfield", din Tel Aviv. Aceasta însă nu poate găzdui partide fiindcă se află în proces de extindere, de la 14.500 la 29.000 de locuri. Revanșa cu CFR, programată pe 30 iulie, va avea loc pe Winner Stadium, din Netania, cu o capacitate de 24.000 de locuri. 

Antrenorul e predecesorul lui Răzvan la PAOK

Pe banca lui Maccabi Tel Aviv stă Vladimir Ivic, cel care a mai antrenat o singură echipă la nivel de seniori până să meargă în Israel. Pe PAOK Salonic în sezonul 2016-2017, cu care s-a clasat pe locul 2, după Olympiakos.

Vladimir Ivic

Apoi, el a fost înlocuit cu Răzvan Lucescu. După un an de pauză, tehnicianul sârb a preluat-o pe Maccabi, în vara trecută, și a reușit să-i aducă titlul în palmares după o pauză de 4 sezoane! Ivici, ajuns azi la 42 de ani, e un fost fotbalist important, care a jucat 6 ani pentru Partizan Belgrad, după care a bifat aproape un deceniu la cluburi respectabile de pe continent: Borussia Monchengladbach, AEK Atena, Aris și PAOK.

Are și prezențe în naționala Iugoslaviei și, ulterior, pentru Serbia și Muntenegru. A evoluat ca mijlocaș ofensiv.

1.750.000 € e cota celui mai valoros fotbalist al grupării din Tel Aviv, mijlocașul Dor Micha, 1,75 milioane, la jumătate din nivelul lui Țucudean, evaluat la 3,5 milioane

20.000.000 €e valoarea totală a lotului lui Maccabi, conform transfermarkt, cu 3,4 milioane sub cât valorează CFR

31 de puncte avans a avut Maccabi Tel Aviv față de ocupanta locului 2, Maccabi Haifa, în campionatul trecut, în care a suferit o singură înfrângere în 36 de etape

Echipa tip: Daniel Miller - Dasa, Jair, Yeini, Saborit - Micha, Perez, Rikan - Atzili, Schechter, Atar

Eliminată anul trecut de Sarpsborg

În vara lui 2018, Maccabi a pornit din turul 1 preliminar în Europa League. A avut 3 „duble” câștigătoare:

Turul 1: 1-1, 1-0 cu Ferencvaros
Turul 2: 2-0, 2-2 cu Radnicki Nis
Turul 3: 0-0, 2-1 cu Piunik Erevan

Apoi, în play-off, părea să aibă o misiune la îndemână. A întâlnit-o pe Sarpsborg, din Norvegia. Maccabi a pierdut turul, în deplasare, 1-3, după care, în ciuda succesului din retur, 2-1, a ratat accesul în grupele Europa League.

În schimb, în sezonul 2016-2017, Maccabi s-a calificat în grupele UEL, după ce le-a scos pe rând pe Tirana, Reykjavik, Panionios și Altach. În grupă a terminat însă pe ultimul loc, după Villarreal, Astana și Slavia Praga. A marcat un singur gol în cele 6 partide

A vândut binișor, a investit puțin

În ultimii 2 ani, Maccabi a avut o politică în care a preferat să cumpere cu bani puțini, în ciuda faptului că a vândut jucători pe sume mari.

La pariuri, favoriți sunt evreii

Dintre toate meciurile din turul 2 preliminar în Champions League, disputa dintre CFR și Maccabi e văzută drept cea mai echilibrată de către agențiile de pariuri. Trupa lui Dan Petrescu e considerată outsider și are o cotă de 2,17 pentru a se califica. În schimb, formația din Tel Aviv are o cotă de 1,70

Vezi și: EXCLUSIV „Meci extraordinar, cu masaj cardiac la final” » Ștefan Gadola, acționar minoritar la CFR, despre emoțiile cu Astana, conflictele lui Dan Petrescu și strategia pe termen lung

VIDEO Performanță unică » Billel Omrani, cel mai bun marcator din istoria lui CFR Cluj! 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
traian_v
traian_v  •  20 Iulie 2019, 22:13

Accesibila sau nu, eu tot ma intreb de cand e Israelul in Europa?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează