FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

Comentariu Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP: "Ce blasfemie! Marele Emeric Ienei, tras pe sfoară în numele războiului FCSB - CSA Steaua"

Emeric Ienei
Emeric Ienei

Articol de - Publicat duminica, 19 iulie 2020 23:47 / Actualizat luni, 20 iulie 2020 00:05

Emeric Ienei, antrenor uriaș, definiția gentlemanului în fotbal și unul dintre cei mai pacifiști oameni din fenomen, s-a ținut departe de scandaluri toată viața. Și s-a trezit îmbrâncit în miezul unei controverse tocmai acum, când cei care îl prețuiesc ar trebui, mai mult ca oricând, să-l protejeze, nu să-i speculeze fragilitatea. 

Reprezentanții Asociației "Salvați Steaua", adică fanii FCSB și opozanții CSA-ului, au anunțat cu emfază că Ienei "a acceptat fără ezitare să fie președinte de onoare, motivând că Steaua nu a retrogradat niciodată și că ea este în Liga 1". 

Nea Imi, cel mai respectat senior al fotbalului românesc, a trecut de 83 de ani și încearcă să-și poarte cu demnitate povara vârstei. Toți cei care au vorbit cu el în ultimul an știu că îi e din ce în ce mai greu. Se deplasează cu dificultate, are dureri mari, trebuie să meargă aproape zilnic la medic. 

Și durerile fizice nu-s cele mai rele. Uneori e trist, alteori nostalgic. Câteodată deznădăjduit, dar întotdeauna blând, așa cum era chiar și în focul marilor meciuri. Cei din fotbal i-au respectat retragerea, chiar și producătorii emisiunilor TV au înțeles că nea Imi nu trebuie forțat și expus în live-uri tensionate, ci protejat. 

11 trofeea câștigat Emeric Ienei ca antrenor pentru Steaua: 6 campionate, 4 Cupe + marea cupă de la Sevilla. El a fost și jucător al roș-albaștrilor: 3 sezoane la CCA și 7 la Steaua, în anii '50-'60. A antrenat și "naționala" la CM 1990 și CE 2000

Tihna asta, fisurată oricum de suferințele bătrâneții, i-a fost tulburată și speculată de câțiva băieți din galerie. Cinici sau poate doar prea entuziaști, s-au felicitat pentru ideea de a lipi pe demersul "FCSB e Steaua" ștampila "votat" din partea unei asemenea legende. L-au luat repede la telefon, nea Imi - singurul "nea" care de, fapt, este Lord - n-a putut să le închidă-n nas și așa a ieșit comunicatul cu "Ienei președinte de onoare". 

Dar, la 83 de ani, Ienei nu vrea să împartă dreptatea între Gigi și Talpan, între Jean Pavel și Mustață sau între Peluza Sud și Peluza Nord. Vrea să-și vadă liniștit de neajunsurile vârstei. 

Asta reiese, fără niciun dubiu, și din dialogul purtat cu colegul meu, Marius Mărgărit:

- Nea Imi, asociația suporterilor FCSB a anunțat că veți fi președinte de onoare. V-ați decis, așadar, în acest război, CSA versus FCSB?
- Dragă, băiatul care m-a sunat nu mi-a explicat clar despre ce e vorba, n-am știut că e vorba despre suporterii FCSB. Eu iubesc fotbalul și iubesc Steaua. 

- Poziția dumneavoastră e importantă, pentru că sunteți una dintre cele mai emblematice figuri din istoria Stelei. 
- Eu țin cu Steaua, asta se știe. 

- Da, dar cu care?
- Cu Steaua mea, aia veche, cu băieții mei cu care am câștigat atâtea trofee. Steaua lui Duckadam, Tudorel Stoica, Boloni, Lăcătuș ... 

- Păi, și băieții ăștia sunt acum scindați. Iar conform multor decizii ale instanțelor, clubul care e acum în Liga a IV-a ar deține palmaresul istoric, din 1947 până în 2003. Nu FCSB. 
- Dar eu simpatizez și cu FCSB, mă mai uit când au meciuri internaționale, țin și cu ei.

- Deci ...
- Știți că mie nu mi-a plăcut niciodată scandalul. Eu țin cu Steaua. Atât am de zis, vă rog să înțelegeți ...

E clar, deci, că nea Imi a fost atras într-o capcană. O asemănare izbitoare cu metoda "Accidentul", nu credeți?

"Una dintre cele mai răspândite metode pe care escrocii le folosesc pentru a-şi păcăli victimele este metoda "Accidentul". 90% din persoanele care comit acest tip de infracţiuni sunt deţinuţi. Aceştia sună din închisoare, se recomandă drept avocaţi şi anunţă persoana care răspunde la telefon că fiul sau fiica acesteia a comis un accident rutier şi este nevoie urgentă de o sumă de bani pentru o "înţelegere". Luați pe nepregătite, bătrânii cad deseori în plasă" - raport Poliția Română

Iată, unii ajung să-și buzunărească bunicii, alții să facă mustăți cu carioca pe icoane. Și aici nu e vorba despre Steaua vs FCSB. E vorba despre demnitate, bun simț și eleganță. Fix ce a avut Ienei din plin și par să aibă tot mai puțini acum în fotbal. 

Suporteri steliști din toate ligile și asociațiile, aplaudați-vă legenda și nu mai încercați să-i mutați soclul din Ghencea în Berceni și înapoi. Nea Imi v-a dat tot ce aveți mai de preț. Nu-i luați liniștea când are mai mare nevoie de ea. 

Emeric Ienei a primit trofeul de legendă la Gala GSP

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (130)
2506764079414536
Cristi Blanaru  •  21 Iulie 2020, 13:34

Ale dreaqu oi au ajuns mai periculoase pentru Steaua decât ciobanul însuși.

maldini_1986
maldini_1986  •  20 Iulie 2020, 23:37
Postat de thirteen pe 20 Iulie 2020, 20:31

Dar cand o batea pe Ajax si pe Chelsea ,ai sarit in sus de bucurie...Eu nu sunt de acord cu prostiile CSA.Daca ai cumparat o casa,ai platit-o si actele au fost redactate cu erori si vechiul proprietar speculeaza acele erori si o revendica nu cred ca ti-ar convenii...sincer.

Lasa sinceritatile si pricepeti cu toNtii o data pt totdeauna, unde-i lege, nu-i tocmeala, punct! asa e-n orice tara normala numai la e bascalie... Ca tu nu esti de acord cu instantele o doare-n cot pe Steaua, respectiv CSA, inclusiv pe george, tot acolo-l doare. Ca el s-a pacalit, ca a fost pacalit (cum si el a pacalit statul-adica pe tine ba, cu schimburile frauduloase de terenuri), nu mai conteaza. N-are ce sa caute un club cu notorietatea, palmaresul si valoarea brandului Steaua, pe mana unui puscarias, bisnitar si infractor, da? Sa va intre in cap bine asta, oameni de nimic si fara pic de orgoliu ce sunteti!

thirteen
thirteen  •  20 Iulie 2020, 20:31
Postat de red47army pe 20 Iulie 2020, 18:24

Instanta de judecata a zis ca fcsb nu este Steaua. Aia cu copiii e cea mai mare tampenie citita de mine. Steaua a fost insusita ilegal de george, asta a zis instanta. In momentul asta avem Stsaua si fcsb, stelistii si fcsbistii.

Dar cand o batea pe Ajax si pe Chelsea ,ai sarit in sus de bucurie...Eu nu sunt de acord cu prostiile CSA.Daca ai cumparat o casa,ai platit-o si actele au fost redactate cu erori si vechiul proprietar speculeaza acele erori si o revendica nu cred ca ti-ar convenii...sincer.

Vezi toate comentariile (130)
Comentează