FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

DEZBATEREA ZILEI, 19 MAI Este CFR Cluj modelul de urmat pentru cluburile din Liga 1? „A făcut pașii corecți” vs. „Dacă va continua așa, se va bloca la un moment dat!”

CFR Cluj a câștigat 5 titluri consecutive // foto: Raed Krishan - GSP
CFR Cluj a câștigat 5 titluri consecutive // foto: Raed Krishan - GSP

Articol de GSP - Publicat joi, 19 mai 2022 15:47 / Actualizat joi, 19 mai 2022 16:22

Ediția de astăzi a proiectului „Dezbaterea Zilei” pune în oglindă performanțele sportive impresionante ale celor de la CFR Cluj - în ultimii 5 ani campioni ai României - cu problemele financiare ale clubului, presat de datorii. 

„Discutăm azi despre CFR Cluj, supercampioana României, care a luat recent al cincilea titlu consecutiv și domină fotbalul ca nimeni altcineva în ultimul sfert de secol. Pentru că doar Steaua imediat după Revoluție și Chinezul în perioada interbelică au înșirat mai multe trofee consecutive decât CFR.

Șampanie, aplauze, sărbătoare, distracție - clujenii le merită pe toate. Dar în timp ce ei își savurează recompensa, în fotbalul românesc se consolidează un curent de opinie care spune că, totuși, CFR nu poate fi un model de urmat, pentru că dincolo de trofee este un club care trăiește la limită, mereu sub amenințarea falimentului.

Se știe că datoriile CFR-ului se apropie de 30 de milioane de euro, cel mai ridicat nivel din întreg fotbalul românesc. Și că doar o calificare în grupele cupelor europene, măcar Europa League dacă nu chiar Champions League, ar mai putea opri sângerarea financiară a clubului.

Asta dezbatem azi aici, împreună cu voi: este CFR modelul de urmat pentru cluburile din Liga 1, din punct de vedere al strategiei și organizării? Trofeele sunt tot ce contează, indiferent de riscurile financiare asumate, sau este contraindicat să construiești un club care trăiește pe credit și acumulează datorii imense, pentru că ăsta ar fi drumul spre un colaps inevitabil?”, a precizat Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor. 

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii GSP Dan Udrea și Remus Răureanu. De partea lor, Ștefan Gadola, acționar minoritar CFR Cluj, respectiv Vasile Miriuță, fost antrenor al echipei din Gruia. 

VIDEO » Dezbaterea Zilei, 19 mai: este CFR Cluj modelul de urmat pentru cluburile din Liga 1?

Dan Udrea: „CFR Cluj a făcut pașii corecți. Cum altfel poți construi un club?”

  • „Eu cred că este un model de urmat. Altfel cum poți construi un club? Nu cred că există o rețetă în care să pornești un proiect cu un club în Liga 1, iar în 2 ani să faci profit, sperând că o să ajungi în grupele competițiilor europene, că o să vinzi jucători. Nu e ușor să faci profit, fie că e mare sau mic.
  • Au trecut 5 ani de la începutul proiectului Varga, pentru că ne raportăm la momentul în care el a preluat clubul, după ce a ieșit din insolvență. Sunt 5 ani în care cred că s-au urmat în mare parte pașii corecți. În primul rând, aduci un antrenor, pe Dan Petrescu, la care s-a apelat de fiecare dată când CFR a simțit că are nevoie de cineva să pună clubul pe picioare. A fost un pas corect.
  • Apoi s-a schimbat lotul de jucători, nu cum cred unele echipe că doar dacă măresc salariile lotului actual e gata. Și aici s-a procedat corect. Asta evident că îți ridică foarte mult bugetul, iar în primii 4-5, poate 10 ani, ieși pe minus. E o chestiune pe care Varga cred că și-a asumat-o, din moment ce mare parte din datoria clubului e către el. Îl auzeam pe Angelescu, patronul Rapidului, spunând că nu înțelege de ce se marșează pe ideea că CFR are datorii, când mare parte dintre ele, de 70-80%, sunt către propriul patron. Asta se întâmplă în orice societate în care trebuie să investești la început, până ajungi să-ți recuperezi banii.
  • Nu cred că e vinovat Petrescu că l-a vrut pe Arlauskis. Nu Petrescu a spus: «Dați-i salariu 680.000 de euro». Aici au fost niște greșeli manageriale care au înfundat puțin financiar clubul. Petrescu i-a cerut în iarnă pe Roger, Yuri, Neguț, Dugandzic. În momentul ăla, clubul ar fi putut spune: «De ce să dăm bani, când putem să-i avem gratuit peste 3 luni?». Dar mai aveam siguranța că CFR ar fi luat titlul?
  • Petrescu are o strategie pe care a prezentat-o clubului. Nu a cerut ca jucătorii să primească anumite salarii. «Mi-i puteți aduce, eu mă încadrez în obiectiv. Nu îi aduceți, poate nu reușim să facem asta».
  • În vara anului trecut, cu Șumudică antrenor, se ajunsese la un diferend între el, Deac și Camora. E foarte probabil că, dacă Șumudică ar fi rămas la echipă, cei doi să fi ieșit din lot. Cred că ar fi fost un mare minus. Petrescu a venit și le-a dat din nou putere în vestiar, iar ei au fost doi dintre cei mai buni jucători.
  • Nu a venit Petrescu să spună: «Dați-i lui Deac un milion de euro». Clubul a gândit în felul următor: dacă nu fac ce spune Petrescu, o să ajung în situația celorlalte cluburi, care fac ca patronii, nu ascultă antrenorii și nu câștigă titluri. De ce vrea CFR-ul cu orice preț trofee? Ca să ajungi un club important, cu imagine, în primul rând trebuie să îți creezi o istorie, pe care CFR nu o are. Dar peste 5, poate 10 ani, când va spune că a luat 80% dintre titlurile României în ultimii 20 de ani, că este într-un oraș deosebit, comparabil cu Bucureștiul, ar atrage jucători.
  • Acum 5 ani, CFR era 0 în Europa. Cum construiești? Trebuie să construiești mai întâi un coeficient, dar și asta e greu de făcut, pentru că nu ești cap de serie. Petrescu a scos Astana, Maccabi, Celtic, și încet-încet a urcat. În acest moment, este între primele 60-70 de echipe europene, în timp ce FCSB s-a prăbușit. Dacă CFR mai reușește un sezon precum ăla în care s-a calificat în play-off-ul Champions League, apoi în primăvara Europa League, la anul va fi cap de serie în turul 3, poate chiar și în play-off-ul Champions. Și acolo ai alte perspective. Poți atinge grupele Champions League, iar la 7-8 ani de la începutul proiectului să-ți întorci din investiție.
  • Pe deasupra, chiar dacă ai accesa acum grupele Champions League, nu s-ar șterge datoria. Dar ne uităm doar la datorie. Nu vedem ce are acum CFR? OK, apare acolo că ai 26 de milioane de euro datorie, dar ai un lot de 40 de jucători. Poți vinde dintre ei, dacă ai oferte. Poate CFR-ul se va axa mai mult pe tineri de acum tocmai pentru că și-a construit coeficient, a câștigat trofee. Mi se pare că a făcut pașii corecți.
  • Petrescu e antrenor costisitor, da. Dacă vrei să nu ai antrenor costisitor, îi angajezi pe Todoran, Teja, Andronache și Vintilă și ajungi să nu mai câștigi niciun trofeu pentru 7 ani. Asta e OK pentru un club de anvergură? Nu-ți pierzi din imagine?
  • Misiunea unui club nu e doar de a face bani. Dacă ai în spate patron, fond de investiții sau oameni de afaceri care pot susține clubul în continuare, chiar dacă e pe minus, mi se pare în regulă”.

Dan este OK, este antrenor. Lăsați partea de finanțe la oamenii care lucreză în finanțe. Ne vom pregăti astfel încât să facem o figură frumoasă în Cupele Europene în acest an. Chiar suntem foarte ambițioși, avem dorința de a face. Datoriile nu sunt mici, dar s-au mai îndreptat. 

Aceste datorii sunt, de fapt, împrumuturi date de către acționarul majoritar. Atât timp cât e de acord să suțină clubul, e ca un împrumut. Suntem foarte optimiști că anul ăsta îl vom putea reduce prin performanță. Sigur, vor veni și bani. Anul ăsta sigur nu vom fi pe minus, este exclus.

- Ștefan Gadola, acționar minoritar CFR Cluj

Remus Răureanu: „Fără grupele Champions League, nu văd scopul proiectului. Și nu o văd capabilă pe CFR să ajungă acolo”

  • „Mesajul lui Gadola este optimist pentru club. Problema este că Ștefan Gadola nu are influență mare în club, el nu e în management. E un acționar minoritar care asistă la activitatea clubului aproape cum asistăm noi. 
  • Mie nu mi se pare convenabil, nu văd cum ar putea fi convenabil să lucrezi cu Petrescu în felul ăsta. Fără ca asta să însemne că Petrescu păcălește pe cineva. El vine cu o rețetă știută, aplicată și în alte locuri. Dacă îl ofertezi și îi accepți condițiile, îți garanteză victorii. A câștigat atât de des trofee în România încât aproape că îți garantează că vei câștiga.
  • Referitor la ce spunea Dan Udrea... și Manchester City City și-a construit o faimă, un coeficient de la 0, dar avea în spate un stat foarte bogat. CFR nu are. Au fost momente în care Varga s-a plâns de finanțe, de pierderi, înseamnă că are și el o limită. Un pericol există. Dacă CFR va continua tot așa, se va bloca la un moment dat. Va mai veni un Dudelange, va mai fi un accident în Europa.
  • În campionat, fără să iau dintre meritele lui Petrescu, CFR a câștigat și cu Conceicao, și cu Minteuan, și cu Iordănescu, și cu Șumudică. Toți au avut victorii. Sezonul trecut, Petrescu a lăsat echipa pe al treilea loc. A venit Iordănescu și a câștigat titlul. Lotul și clubul au fost prea puternice, ca valoare a jucătorilor, ca număr al lor și ca influență. CFR nu a avut de suferit din cauza arbitrilor mai deloc, în toate momentele importante comisiile au fost fie neutre, fie au și ajutat-o un pic, precum a fost acum în ultima rundă. Petrescu a avut merite, și în selecție și în pregătire, în totul, dar e greu să-l mai indici ca artizanul principal, așa cum a fost la Urziceni.
  • Calculele de calificare în Champions League mi se par foarte complicate. Nu o văd pe CFR capabilă să meargă în grupele Champions League. Sunt convins că CFR, dacă va întâlni în următorii 10 ani o Young Boys Berna, va pierde încontinuu, indiferent de antrenor. Nu văd niciun club din România capabil să treacă de un astfel de adversar. Și nu ar fi doar Young Boys, sunt prea multe tururi, trebuie să te strecori încontinuu, să ai noroc la tragere, în dublă manșă. Iar fără grupe Champions League nu văd scopul proiectului. E absurd să te lauzi că ai câștigat titlul în România consumând 20 de milioane de euro, dacă echipa de pe locul 2 a cheltuit 10, iar cea de pe locul 3 a consumat 7.
  • În legătură cu colaborarea cu Petrescu, mi se pare că mai există o problemă. Petrescu nu doar că nu a insistat că ar fi preocupat să crească jucători, dar s-a pronunțat mereu împotriva tinerilor. A recunoscut clar: «nu e preocuparea mea, nu mă interesează să dezvolt jucători». Craiova și FCSB au încasat bani mulți tocmai din așa ceva”.

Datoriile sunt către finanțator, nu către mine sau tine. Datoriile se rezolvă dacă dă Dumnezeu să participe în grupele unei competiții, precum Europa League. Dacă nu bagi bani, nu ai cum să faci performanță. Sigur, dacă vor ajunge 5 jucători de valoare, vor putea ajunge în grupele Europa League. 

Sunt oameni profesioniști acolo, care-și calculează fiecare pas făcut. Nu văd o problemă financiară acolo, sincer. Dacă va rămâne patronul și vor investi în continuare, nu văd să îi bată cineva în România în următorii ani.

- Vasile Miriuță, antrenor 

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Da, CFR este un proiect riscant. Dar de la un punct încolo, în sport trăiești degeaba dacă nu aduni performanțe, trofee, victorii importante”

  • „Da, CFR este un proiect riscant, iar eu, ca apărător constant al echilibrului, ar trebui teoretic să spun că nu e în regulă să aduni datorii de zeci de milioane de euro într-un fotbal atât de sărac.
  • Pe de altă parte, sportul este despre performanță sportivă în primul rând și abia apoi despre performanță financiară. O poveste care se bazează pe pasiune, pe suporteri, pe emoție nu poate fi întreținută exclusiv cu balanțe contabile pozitive. Cui din galerie îi pasă că Gigi Becali e pe plus, atâta timp cât echipa nu câștigă nimic? De la un punct încolo, în sport trăiești degeaba dacă nu aduni performanțe, trofee, victorii importante.
  • De asta, multe cluburi mari intră în această spirală a ambițiilor hrănite cu pasiunea din tribune și cu orgoliul din lojă - suporterii cer rezultate, patronii sunt luați de val, ridică mizele, se adună cheltuielile și, după o vreme, schema se prăbușește dacă nu apar performanțele.
  • Sau, uneori, se prăbușește cu tot cu performanțe - cum am zis, aproape toate marile cluburi europene rostogolesc datorii mari - de la Real la Juventus și de la Manchester la Barcelona. Ideal în sport ar fi să poți face și performanță, și profit. Realitatea arată că e aproape imposibil. Am și scris asta într-un articol din Gazetă, nu poți face omletă dacă nu spargi ouă, prin urmare dacă nu investești și dacă nu riști, e greu spre imposibil să te întâlnești cu performanța.
  • Durerea la noi este că, din păcate, România nu este țara în care cluburile să poată trăi pe propriile picioare. La noi, aproape toate cluburile sunt dependente de două zone foarte instabile. Fie de un investitor - mă rog, creditor, care poate pleca oricând i se pune pata, fie de o autoritate locală, care o dată la 4 ani sau mai des își poate schimba prioritățile de finanțare. Și-atunci proiectele pe termen lung, care pot deveni profitabile în timp, sfârșesc în insolvențe, falimente sau alte feluri de suferințe”. 

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și: 

De ce e CFR pe drumul spre prăbușire » Editorial Ștucan: „Da, sună apocaliptic, dar campioana va continua să se autodevoreze”

Andrei Burcă, pentru GSP, despre titlu, Dan Petrescu și visul Champions League: „FCSB a fost pe primul loc 20 de minute și voia campionatul?!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (33)
kazahoo
kazahoo  •  25 Mai 2022, 08:37

A urmat pasii corecti, da, s-a asociat cu securitatea. Fara secu, fara pesede, nu era nimic la cfr

daniaania
daniaania  •  24 Mai 2022, 09:23

CFR vrea performanță,a vrut și pe vremea lui Arpi.Altfel cum sa fi cunoscut în Europa? Proiectul este la club în desfășurare.Este frustrare mare pt multi că așa suntem noi românii între noi, rai.Sa nu uităm că CFR nu sa făcut chiar de râs în Europa, restul echipelor cam da.Si atunci ce vreți voi ???

1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  23 Mai 2022, 09:04

Când sunt prea acri strugurii .....faci sondaje de genul ăsta....

Vezi toate comentariile (33)
Comentează