FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 24 martie » Cine ar trebui să joace titular la națională: Man sau Ianis Hagi?

Ianis Hagi și Dennis Man luptă pentru un singur post. FOTO: Cristi Preda (fotoreporter GSP)
Ianis Hagi și Dennis Man luptă pentru un singur post. FOTO: Cristi Preda (fotoreporter GSP)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 24 martie 2021 08:00

„Dezbaterea Zilei" este un nou format video lansat de GSP. Subiectele arzătoare din sport vor fi puse sub lupă de Cătălin Țepelin, Dan Udrea și Remus Răureanu, cu argumente pro și contra. Controversa de azi: pe cine ar trebui să  titularizeze Rădoi cu Macedonia? Pe Dennis Man sau pe Ianis Hagi? 

Cătălin Țepelin, redactor-șef al Gazetei, explică: „La Dezbaterea Zilei insistăm pe termenii "argumente" / "dialog" / "respect", pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni.

Asadar, întrebarea de azi este următoarea: „Cine ar trebui să joace titular la națională: Man sau Ianis Hagi?". Discuția vine înaintea primelor meciuri din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022, cu Macedonia de Nord, Germania și Armenia.  

PRO-IANIS | Remus Răureanu: „Ar fi un paradox ca Hagi junior să nu fie folosit!”

  • „Eu sunt pro Ianis. Mi s-ar părea un paradox ca Hagi junior să nu fie folosit acum în națională. Lumea a bârfit de multe ori, pe drept, că Ianis a fost forțat în multe situații în loturile naționale. A jucat la juniori sau la seniori într-un context în care avea probleme mari la cluburi. Acum însă, ar fi un paradox să nu fie utilizat în cel mai bun moment al lui din toată cariera. E campion în Scoția. A jucat în optimile Europa League, e om important la Glasgow. Tocmai acum să fie dat la o parte? N-ar mai înțelege nimeni nimic”.
  • „Nu joacă mereu titular, dar a jucat mult atât în campionat, cât și în Europa. A fost complimentat și de ziariști, și de către Gerrard. E clar că lumea are o părere bună despre el. Un avantaj în competiția cu Man este acela că Ianis are mintea limpede. Vine după un titlu câștigat, după un sezon foarte bun. Nu are niciun stres de la club pe care să-l aducă la lot.
  • „Man, în schimb, e într-o situație de incertitudine. S-ar putea să joace în Serie B în sezonul următor, s-ar putea ca Parma să nu-i mai poată susține salariul de un milion de euro în liga a doua italiană. Oricât ar fi de el patriot și de serios, îi va fi greu să vină la Mogoșoaia și să uite că are o grămadă de griji în Italia, să scape de ele pur și simplu. Deci ar fi convenabil pentru Rădoi și Dică să apeleze la Ianis, un fotbalist care ar fi preocupat doar de meciul cu Macedonia și de celelalte două partide. Ianis a fost criticat de multe ori că defensiv nu ar conta. Nu văd ca Man să aibă un avantaj la capitolul acesta. Nici Man nu e vreun Bănel Nicoliță. Nici Man nu e o extremă clasică, e tot un jucător căruia îi place să ajungă în centru, în spatele unui vârf. Nu acționează precum Florinel Coman, cu piciorul lipit de tușă. Ianis e la fel”
  • Cred că Man n-ar putea să dea totul, oricât și-ar propune el. Nu cred că va veni cu gândul să se menajeze, dar e greu să-ți mai rupi picioarele cu Macedonia și să te gândești doar la Campionatul Mondial când ai atâtea probleme pe cap. O să aducă la Mogoșoaia toate aceste griji. Nu are cum să scape de ele, oricât de tare mental ar fi”.

Decebal Rădulescu: „Ianis Hagi poate să decidă un meci!”

Statistica ne spune cine e mai bun. În cazul de față, ea e clar de partea lui Ianis Hagi. Apoi, calitățile fizice. E un fotbalist care lovește mingea cu ambele picioare. În plus, experiența. Să ne uităm unde a jucat și cât a jucat în ultimul timp Ianis Hagi. Este mai titrat decât Dennis Man? Este! 

În opinia scoțienilor, Hagi ar putea valora în viitorul apropiat nu mai puțin de 30 de milioane de lire sterline. Steven Gerrard a zis recent despre Ianis: «A înțeles perfect ce are de făcut și a reușit să se demarce și să primească minge în flanc. Practic, el a reușit în 45 de minute ceea ce așteptam de la ceilalți 10 în întreaga partidă. Merită toate laudele». Asta cred și eu că ar putea face Ianis în meciurile echipei naționale. Poate să decidă un meci - Decebal Rădulescu, jurnalist

PRO MAN | Dan Udrea: „Cu cine s-a duelat Man și pe cine a întâlnit Ianis Hagi?”

  • Din fericire, e cea mai echilibrată pentru un post de titular în echipa națională. De regulă, e simplu. Cine joacă titular la echipa de club joacă și la echipa națională. Dacă eu aș fi selecționer, l-aș alege pe Dennis Man”.
  • „Am argumente împărțite pe trei categorii. Prima: nivelul la care se află Man în momentul de față. A plecat la Parma, unde lumea se aștepta ca acomodarea să fie foarte grea pentru că se izbea de un campionat foarte puternic, echipa e sub o presiune enormă, pentru că e pe loc retrogradabil. Cu toate acestea, el face pașii extrem de corect. Intră repede în echipă, dar joacă puțin: 3, 10 minute. După care, începe să joace mai mult și să producă, ajungând, la acest moment, să bifeze ca titular ultimele etape, cu Roma și Genoa. Și a avut evoluții foarte bune. Media indexului InStat e 300, ceea ce e foarte bine. E un moment foarte bun, iar el vine de la un nivel ridicat. Pe de altă parte, Ianis nu joacă titular toate meciurile la Rangers. În returul foarte important cu Slavia Praga, a început meciul pe banca de rezerve, unde a și rămas”.
  • „Al doilea argument, care e cel mai important: Pe cine are în față Man, în ultima lună, și pe cine a avut Ianis în ultimele meciuri? Așa poți să îți dai seama de nivelul la care sunt fotbaliștii. Ei bine, în ultima lună, Man a jucat împotriva lui Inter, împotriva Fiorentinei, împotriva Romei și contra lui Genoa. A jucat contra lui Bastoni, fotbalist de echipă națională. De la Fiorentina, au fost Biraghi, fotbalist de la echipa națională, Lucas Martinez Quarta, fotbalist din naționala Argentinei. Cu Roma, Spinazzola și Kumbulla, fotbaliști de echipa națională. Cu Genoa, l-a înfruntat pe Criscito. Potențialul lui Dennis Man se vede mai bine în fața unor astfel de adversari, pe când unii dintre cei ai lui Ianis Hagi sunt necunoscuți: Bořil de la Praga e un jucător interesant, dar de Tait, de la St. Mirren, n-am auzit. Apoi, Jordan Lukaku e mai degrabă un fost fotbalist, nici nu mai e în circuitul naționalei Belgiei. Nici de Jaime Robson de la Dundee United n-am auzit. Singurul adversar veritabil pe care Ianis l-a avut a fost uruguayanul Laxalt, pe care l-a înfruntat în derby-ul cu Celtic de duminică. Mi se pare că balanța înclină în mod clar în favoarea lui Man, privind la nivelul fotbaliștilor de top pe care i-a întâlnit”.
  • „Ultimul argument e ce s-a întâmplat în toamnă, la acțiunile naționalei. A fost un conflict, o ciocnire între Ianis Hagi și Mirel Rădoi, care s-ar putea să lase urme. După meciul cu Norvegia, Ianis Hagi a făcut unele declarații și a primit o replică pe măsură din partea lui Rădoi. La ultima acțiune, la Belfast, cu Irlanda de Nord, Rădoi îl alege pe Man pentru echipa națională și îl trimite pe Ianis Hagi la tineret. Man a jucat slab acolo, dar eu vorbesc de alegerea selecționerului”.

Costin Ștucan: „Dennis Man stă mai bine la capitolul defensiv”

E o alegere grea pentru orice antrenor. O decizie și mai greu de luat după ce Dennis Man a ajuns în Serie A, ajungând să joace la un nivel superior campionatului intern. Nu i-a luat mult să se adapteze în Italia și joacă 90 de minute în ultimele meciuri, ceea ce înseamnă că antrenorul are încredere în el și că Dennis Man are o potență fizică potrivită. Ianis nu e un jucător pe care să-l ignori, a fost folosit de Steven Gerrard în acest sezon. Dar, dacă ne uităm pe statistici, Ianis mai mereu e scos de pe teren cu ceva vreme înainte de final. 

Nu pot să nu mă gândesc la raportul confidențial pe care l-am văzut în baza de date Football Leaks, unde italienii de la Fiorentina spuneau că Ianis e rapid și agil în ultimii 10-15 metri, dar în alergările pe distanță își pierde din eficiență. Mai e și o problemă fizică, o problemă de a rezista în contrele cu adversariui, chiar dacă a pus masă musculară pe el și se vede chestia aceasta. Încă mai are probleme fizice și se vede, s-a văzut și în meciurile naționalei. Ianis Hagi a avut o problemă în a face faza defensivă. Intensitatea din jocul lui în faza defensivă lasă mult de dorit, în timp ce Dennis Man pare că stă mai bine la acest capitol. A dat nas în nas cu jucători importanți din Italia, mult peste ce vezi în campionatul Scoție. Mi se pare că Dennis are un avantaj clar în fața lui Ianis Hagi - Costin Ștucan, jurnalist GSP

CONCLUZIA LUI CĂTĂLIN ȚEPELIN

Eu m-am simțit un pic mai convins de argumentele pro-Dennis Man. Sigur, Remus Răureanu avea dreptate spunând că Ianis Hagi vine cu liniștea celui care a scăpat de griji și care poate da 100% pentru națională, dar îl văd pe Dennis Man mai util, cel puțin în meciul cu Macedonia, datorită vitezei sale. 

E bine că sunt trei meciuri și, probabil, sunt șanse minuscule ca Mirel Rădoi să folosească aceeași echipă trei meciuri la rând. Există și posibilitatea să joace amândoi. Ianis e polivalent. Ca aripă dreaptă, Man e mai experiemntat. În 90% din meciurile jucate de el de-a lungul acestui sezon, a fost folosit pe dreapta. În timp ce procentajul lui Hagi e doar de 65%, pentru că Ianis a fost folosit și în centru, chiar și pe stânga. Prin urmare, dacă Rădoi va alege doar pe baza specializării, Man are un plus. Ianis poate apărea bine și de pe bancă. Man e mai obișnuit cu postul de titular, în timp ce Ianis a venit de multe ori din postura de rezervă, deseori cu rezultate. Prin urmare, nu-i exclus ca Ianis să se simtă mai bine intrând în partea a doua a jocului - Cătălin Țepelin

Dezbaterea nu s-a terminat în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: "argumente" / "dialog" / "respect pentru opinia celuilalt". Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Dezbaterea zilei, 23 martie » Merita Octavian Popescu să fie convocat pentru Euro U21?

Dezbaterea zilei, 22 martie » Este în regulă ca statul să finanțeze sportul?

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (42)
sasesase
sasesase  •  25 Martie 2021, 14:20
Postat de Cătălin Țepelin - redactor șef GSP pe 24 Martie 2021, 09:26

Mulțumim pentru mesaj. Teoretic, într-un 4-2-3-1, cei din linia de 2 ar trebui sa fie un închizător clasic și un box-to-box. Se potrivesc descrierii Alexandru Crețu și Razvan Marin. Asta înseamnă că in centrul liniei de 3 ar fi Stanciu, ceea ce il trimite pe Hagi la concurență cu Man pentru locul din banda dreaptă.

Dacă și cu Macedonia jucam cu doi “închizători”………. Mda, cu siguranța MAN in dreapta, Mihăilă in stânga și Stanciu in centru! Ianis rezerva! Dacă Stanciu nu e in apele lui , atunci prin minutul 70 Ianis in locul lui Stanciu! Asta ca sa nu se supere Gica!

steaua1986.
steaua1986.  •  25 Martie 2021, 14:19

Man e teapa, se vede clar la Parma nimic nu face, su stiu de ce-l mai cheama la nationala.

lupul_cel_rau
lupul_cel_rau  •  25 Martie 2021, 11:27

Ce dezbatere penibila, bunul simt spune clar: Man pe dreapta, Mihaila pe stanga, Ianis pe banca.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează