FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Au trecut 21 de ani, dar Fouhami nu a uitat de Dinamo » Fostul portar, șocat de problemele „câinilor”: „Când văd că joacă pe același stadion...”

Khalid Fouhami +5   FOTO
Khalid Fouhami

Articol de - Publicat marti, 09 noiembrie 2021 16:38 / Actualizat marti, 09 noiembrie 2021 19:42

În vara lui 1998, Dinamo făcea unul dintre cele mai inedite transferuri: își aducea din Maroc un portar de 26 de ani. Ajuns acum la 48 de ani, Khalid își amintește cu drag de experiența din România.

Sub comanda lui Cornel Dinu, marocanul a devenit titular la Dinamo, câștigând lupta cu Ștefan Preda, adjudecându-și o Cupă și un campionat și transformându-se rapid într-unul dintre preferații fanilor dinamoviști.

Acum, la 48 de ani, Fouhami se află în Maroc, unde se străduiește să reușească în cariera de antrenor. Din biroul lui, unde stă la loc de cinste o fotografie din perioada petrecută în Ștefan cel Mare, a acordat un interviu Gazetei Sporturilor.

- Salut, Khalid! Ce faci?
- Sunt OK. Acum îmi caut echipă. Am fost timp de 10 ani director tehnic și mi-am dat demisia acum doi ani. Am început o carieră de antrenor. Am făcut câteva greșeli, dar am învățat din ele. Conducătorii noștri nu sunt atât de profesioniști precum cei din Europa. Eu am vrut ca totul să fie profesionist, dar e foarte greu. Noua generație nu e 100% concentrată la fotbal. Vor să se bucure de mai multe. 

- Cum e situația în Maroc acum? Sunt probleme din cauza pandemiei de COVID?
- Situația a fost foarte bine gestionată. La startul pandemiei, autoritățile au vorbit foarte mult despre măsurile de precauție, așa că nu am avut foarte multe probleme. Ne-am descurcat foarte bine și nu au fost multe decese din cauza pandemiei. Acum, aproape 60% din populație e vaccinată. 

- Să vorbim puțin despre Dinamo. Cum ai ajuns aici direct din Maroc?
- Îmi aduc aminte că am avut un antrenor român, care a jucat la Craiova. Nu îmi amintesc numele lui (n.r- Aurel Țicleanu, la MAS Fes). Era foarte bun. Am lucrat împreună un an și a vorbit cu Nețoiu, care era la Dinamo. M-am dus pentru a da probe. Am stat 3 săptămâni în cantonament la Săftica. La început a fost foarte bine, mai ales la început! 

„Borcea a vrut să revin în 2004 la Dinamo"

- Per total cum ai caracteriza experiența Dinamo?
- Uimitoare. Cea mai frumoasă din carieră. Lumea m-a iubit. Era pentru prima dată când am mers în străinătate. Și am fost primit excelent de Cornel Dinu. Colegii au fost extraordinari, în special Cosmin Contra. Era prietenul meu și stăteam mereu împreună. A fost foarte frumos. Mai ales în primul sezon a fost foarte bine pentru că am jucat foarte mult. 

- Imediat ai devenit titular. Ai câștigat duelul cu Ștefan Preda.
- Îmi aduc aminte că la început am avut o relație foarte bună cu el. Dar la începutul sezonului am fost ales eu titular și am avut probleme cu el. OK... Face parte din fotbal, mai ales pe postul de portar. Eu am fost prima opțiune. După primul sezon am fost dorit de cluburi din Spania sau Turcia, dar nu am plecat. Am rămas, dar nu era bine din punct de vedere mental. Mi-am pierdut locul de titular. Al doilea sezon a fost rău pentru că nu am mai prins echipa. De aceea am decis să plec. Apoi, în 2004 am fost căutat să revin la Dinamo. Cristi Borcea m-a sunat să mă întorc, dar i-am spus că aleg altceva. Aveam mai multe oferte atunci și am ales Rusia. Dar nu mi-a plăcut acolo, am avut probleme pentru că nu le plăceau străinii. 

+1 FOTO

Fouhami: „Cei mai mulți colegi m-au ajutat, doar cu Bătrînu am avut probleme”

- Care a fost prima impresie legată de București?
- A fost OK. Eram curios. În acea perioadă erau mulți marocani în București. M-am întâlnit cu ei și am stat împreună. Am avut și o prietenă româncă, Adriana. Asta m-a ajutat foarte mult. Eram foarte concentrat la fotbal, jucam foarte mult și nu avem mult timp liber. Iarna însă era foarte greu. Îmi aduc aminte că am jucat la -10 grade. A fost un șoc. Am câștigat meciul, dar am suferit. 

- Spuneai că te-a ajutat foarte mult Contra.
- Cosmin Contra era cel mai bun prieten al meu. Era o persoană foarte bună și un jucător foarte bun. Am fost colegi de cameră, Am fost foarte fericit văzând că a ajuns să joace la unele dintre cele mai bune echipe din Europa. Știu că a devenit selecționer. 

Acum 4-5 ani eram în staff-ul naționalei Marocului, ca antrenor de portari, și aveam un jucător care lucra cu el în China. Spunea că e foarte încăpățânat. Așa e el, dar e o persoană minunată.

- În afară de Contra, cum a fost relația cu ceilalți colegi? 
- Toți au fost buni cu mine. Lupescu m-a ajutat mult, și Ștefan Preda la început, până au apărut problemele. Și Cătălin Hîldan a fost foarte bun cu mine, Vlădoiu era o persoană foarte bună, dar uneori era nebun (n.r- râde). Mai era cineva, am uitat cum îl chema. Îl văd mult pe Instagram, e vedetă. Kiriță... E foarte amuzant și era un jucător foarte bun. Cei mai mulți dintre colegi s-au comportat bine cu mine.

- Ai avut probleme cu cineva?
- E greu într-o echipă toată echipă să te înțelegi foarte bine cu toți. Unora nu le place să vină străini. Dar am întâlnit asta peste tot. Cu Bătrînu am avut ceva probleme. Nu mă plăcea. Poate pentru că era mai apropiat de Preda. Și voia ca el să fie titular. Dar în vestiar nu pot să te placă toți. La început nu înțelegeam română și el țipa mereu la mine. La un moment dat, Dinu a vorbit cu el și i-a cerut să se poarte frumos cu mine. I-a spus «Vine din străinătate și nu îi e ușor. Trebuie să-l ajuți și să-l respecți».

„De Cornel Dinu nu te puteai apropia când pierdeam”

- Cum a fost lucrezi cu Dinu? 
- E o persoană foarte bună, dar când pierdeam, oh... Nu puteai vorbi cu el. Era foarte supărat. Nu te puteai apropia de el. Voia mereu să câștigăm. A fost foarte important pentru mine. În al doilea meci am făcut o gafă și mi-a zis că voi rămâne titular și că să nu-mi fac griji. E un om foarte bun, știe foarte mult fotbal. Era foarte atașat de club.

- Ai vreo amintire cu el?
- Eram la Timișoara, în cantonament. Ne-a dat liber o zi și o noapte. Îmi aduc aminte că el era în holul hotelului la 3 dimineața. Eu mă întorceam cu o fată și m-a văzut. Îmi era foarte frică, dar mi-a spus că nu e nicio problemă. După aceea, la antrenament, în fața tuturor jucătorilor, m-a întrebat: «Cum a fost noaptea ta? Unde ai găsit-o pe fata aceea? Părea că vine de la bucătărie». Toată lumea a început să râdă. Era un antrenor foarte bun, un lider foarte bun. Am câștigat Cupa și campionatul. Era foarte dur, dar foarte bun. Îmi aduc aminte de antrenamentele lui. Vreau să-i mulțumesc că mi-a dat șansa să joc!

- Ai fost unul dintre preferații fanilor
- Și eu i-am iubit. Au fost foarte buni cu mine. M-au sprijinit. După fiecare meci mergeam la galerie și cântam "„Câine până la moarte" (n.r- o spune în română). Era foarte frumos. Știu că acum ne un moment greu pentru fani, dar vreau să le cer să sprijine echipa, să fie alături de jucători. Sper să aibă răbdare și sper ca în viitor echipa să-și revină!

+1 FOTO

Khalid Fouhami: „Ionel Ganea m-a făcut «balauri»"

- Ai vreo amintire de la un meci cu Rapid sau Steaua? 
- Îmi aduc aminte de primul meci cu Rapid, în Giulești. Rapid era foarte bună, era pe primul loc. Am câștigat cu 4-1. Am fost foarte, foarte buni. Nu a fost ușor. Îmi aduc aminte că după golul 4, Cornel Dinu a scos prosoapele, ca și cum nu se pot compara echipele. A fost foarte amuzant. Îmi amintesc și meciul din Ștefan cel Mare, când am pierdut cu 0-1. Nu am jucat foarte bine. Pancu a șutat de foarte aproape de mine, am atins mingea, dar a intrat în poartă. Nu am avut timp să reacționez. E o amintire tristă, pentru că am pierdut titlul. 

- Din meciurile cu Steaua ce-ți amintești?
- Știu primul meci, jucat în Ghencea. Era o vreme foarte, foarte rea. Am remizat, 1-1. Fanii Stelei au fost foarte duri cu mine, au scandat tot meciul împotriva mea. Dar cel mai greu era cu Rapid, care era foarte bună. Cu Lucescu era foarte pragmatică. Era solidă și nu primea multe goluri. Era foarte precisă. Era marea rivală a lui Dinamo. Rapid și Dinamo erau cele mai bune echipe. 

2 trofeeare Fouhami la Dinamo: Cupa și campionatul, în 2000

- Adversarii cum erau? Cine te-a impresionat?
- Știu că Lăcătuș era bătrân, dar era foarte inteligent. La Rapid era Șumudică. Mai era unul, foarte puternic, care a jucat în Germania. Ganea, Ganea. Era foarte greu contra lui. Vorbea foarte urât. Mi-a spus o dată că sunt «balauri»... După meci, l-am întrebat de ce mi-a spus așa și a zis «Nu, nu. Era o glumă». Și-mi aduc aminte de portarul Rapidului, Lobonț. Îmi plăcea foarte mult. Era foarte puternic, avea reflexe foarte bune și era curajos. Nu era înalt, dar era puternic. Cred că nu a ajuns la nivelul maxim, putea mai mult.

- În primul tău sezon ai dat un gol. Cum s-a întâmplat?
- Jucam cu Reșița. Aveam un avans mare și am avut un penalty în final. Publicul a început să strige «Fouhami, Fouhami!». Așa că m-am dus să execut. Îmi amintesc că Vlădoiu era foarte supărat, voia să bată el. Am luat mingea, eram concentrat și am șutat puternic în vinclu. 

„Când vezi că Dinamo joacă pe același stadion, te întrebi: ce s-a întâmplat?”

- Mai urmărești ce se întâmplă la Dinamo?
- Este păcat că Dinamo are probleme financiare. Sper să revină pentru că e un club mare. Mă doare ce se întâmplă. Sunt fanul clubului și sper să fie mai bine în viitor.  Am văzut că joacă pe același stadion. Nu e bine. Asta înseamnă că clubul nu a crescut. Nu știu care e situația, dar când vezi că joacă pe același stadion, te întrebi: ce s-a întâmplat? Sper ca în curând să găsească un patron cu bani, ca la Newcastle, și să devină cel mai bun club din România. Poate într-o zi mă voi întoarce la Dinamo, ca antrenor. Iubesc clubul.

- Ce planuri de viitor ai?
- Vreau să revin în antrenorat. Am avut câteva oferte, dar nu s-au materializat. Dar îmi caut echipă. Nu e ușor pentru că sunt mulți antrenori. Dar sunt convins că am calitățile necesare pentru a fi un antrenor bun. Sper să am șansa să găsesc un club bun. 

Acum îl știu pe Tătărușanu. A jucat în Franța și la Fiorentina. Acum e la Milan. E un portar foarte bun. E înalt, are personalitate. L-am văzut pe Niță contra Germaniei. Are reflexe bune. România a avut portari foarte buni și nebuni, ca Prunea sau Stelea
- Khalid Fouhami

Citește mai multe știri despre Dinamo: 

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (10)
trink
trink  •  12 Noiembrie 2021, 01:31

toate mamicile foloseau knorr.... d'ai dinamo e cel mai iubit club din romania care inca se pregateste pentru mari performante!? nu e la misto comentariul! CU KNORR CRESTETI MARI SI INVINGATORI!

kuba
kuba  •  10 Noiembrie 2021, 08:21
Postat de 88gore88 pe 09 Noiembrie 2021, 23:16

Impresionant !Cate amintiri placute are si cat de bine le-a tinut minte...au trecut totusi 21 de ani...parca a fost ieri pt el...:)

Remarcabil tipul si un interviu profesionist. Foarte placut sa citesti acest interviu.

prapadlafcsb
prapadlafcsb  •  10 Noiembrie 2021, 01:35

Aceeași falsa problema... un stadion nou nu o ajuta cu absolut nimic pe Dinamo ... măcar pe acest stadion e istoria clubului... nu stadionul plătește salarii

Vezi toate comentariile (10)
Comentează