FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO ÎN LIGA 2

ANALIZĂ GSP Dinamo se înscrie în regula-faliment » Uluitor ce s-a întâmplat cu cele 18 echipe care erau în Liga 1 acum 10 ani! O singură excepție

Excepția de la regula-faliment în care se înscrie și Dinamo? FCSB & Gigi Becali
Excepția de la regula-faliment în care se înscrie și Dinamo? FCSB & Gigi Becali

Articol de , , - Publicat marti, 31 mai 2022 08:54 / Actualizat marti, 31 mai 2022 11:41

Uluitoare concluzie pentru ceea ce s-a întâmplat cu cele 18 echipe care erau în Liga 1 în urmă cu un deceniu: peste 75% au ajuns în faliment sau sunt la limita falimentului, celelalte au accesat insolvența și au retrogradat. Singurul club care a evitat orice formă de dezastru financiar și sportiv e FCSB.

Dinamo a retrogradat! Dinamo e în insolvență, pentru a doua oară, și alunecarea în Liga 2 o apropie de un faliment iminent, din moment ce planul de reorganizare financiară nu mai poate fi respectat fără sursele de venit de pe prima scenă. Clubul din Ștefan cel Mare se alătură unor nume grele din fotbalul românesc care au avut această soartă în ultimii ani.

Gazeta a luat ca reper sezonul 2010-2011, în care în Liga 1 existau, practic, toți granzii acelor ani: de la FCSB la Dinamo și Rapid, de la Craiova la Poli Timișoara, CFR și Vaslui.

Cât de repede va reveni Dinamo în prima ligă? » „Singura cale: faliment și restart din Liga a 4-a” vs. „Nu va dura mult, vor apărea oameni din zona politică interesați să se asocieze cu salvarea lui Dinamo”
DEZBATEREA ZILEI
Cât de repede va reveni Dinamo în prima ligă? » „Singura cale: faliment și restart din Liga a 4-a” vs. „Nu va dura mult, vor apărea oameni din zona politică interesați să se asocieze cu salvarea lui Dinamo”

Concluzia e una realmente neverosimilă. Dintre cele 18 cluburi care atunci se aflau în campionat, unul singur a reușit să se țină departe de faliment, insolvență și retrogradare. 

În rest, toate celelalte 17 au ajuns într-un punct de minimă existență. Dinamo e cel care, practic, întregește regula Ligii 1 în ultimii 10 ani. Insolvență și retrogradare în liga secundă, plus pericolul imens al falimentului e, de fapt, un drum pe care s-a prăbușit și Rapid, al 3-lea mare club al României.

Primele falimente: două campioane, Oțelul și Unirea Urziceni

În vara lui 2011, la finalul acelui sezon, titlul a fost câștigat de Oțelul, iar vicecampioană a fost Poli Timișoara. Oțelul a mers direct în grupele Champions League, de unde a avut încasări de peste 15 milioane de euro. 

Marius Stan a plecat din club, a venit omul de afaceri Dan Adamescu, care a dărâmat financiar clubul și ulterior a ajuns în colaps. La fel s-a petrecut cu Urziceni, campioana din 2009. Bucșaru a topit imediat cele 15 milioane din Liga Campionilor, iar după retrogradarea din 2011, a sistat orice finanțare și clubul a murit.

Iancu, Porumboiu, Mititelu au cedat...

După Oțelul și Urziceni, care nu erau două echipe de mare tradiție, au urmat câteva eșecuri la nivel înalt, din perspectiva numelor și a anvergurii patronilor care le conduceau.

Primul „greu” care a cedat a fost Marian Iancu. Fusese vicecampion în 2011, dar n-a primit licența de Liga 1 pentru sezonul următor. A dispărut de pe prima scenă, după care a urmat falimentul.

Adrian Mititelu a plătit pentru războiul pe care l-a dus cu șefii FRF și LPF de la acel moment, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. A fost dezafiliat și chiar dacă a încercat să mai țină clubul o perioadă, a urmat falimentul în cele din urmă pentru Universitatea Craiova.

Și Porumboiu s-a înscris în acest scenariu. Fără trofeu câștigat în ciuda unor salarii de domeniul fantasticului, Porumboiu a ajuns și el în genunchi, a urmat un război intern, chiar cu finul său, Damian, iar victima principală a fost clubul de fotbal, care a murit.

... Paszkany a îngenuncheat și el

Între 2006 și 2014, CFR a fost o mare forță în Liga 1. S-a bătut aproape an de an la titlu, l-a câștigat de 3 ori, a mers tot de atâtea ori în grupele Champions League. A rulat sute de milioane de euro, iar Paszkany crease un paradis financiar la Cluj în care își permitea să cumpere jucători cu peste două milioane de euro. 

Într-un final, după ce a fost și anchetat de procurori, Paszkany a sistat finanțarea, iar clubul a apelat la insolvență. Automat, a dispărut și din lupta la titlu, dar și din Europa, iar Paszkany a renunțat la club.

Rapid, primul faliment de 5 stele

George Copos fusese contestat de suporteri, a renunțat, a plecat, după care clubul a continuat să mai rămână o vreme în top. Odată ajuns însă pe mâna lui Valeri Moraru, clubul a fost făcut țăndări financiar și singura variantă a fost cea de deces pentru o societate, adică falimentul. 

Situația Rapidului de la jumătatea anilor 2010 seamănă izbitor cu ceea ce trăiește în prezent Dinamo.

Excepția se numește FCSB

Un singur club din 18 a reușit să se mențină stabil. Și ca organizare financiară, chiar și ca rezultate. Numele lui: FCSB. A câștigat trofee, a participat în grupele cupelor europene și, chiar dacă au fost ani în care a raportat pierderi mari, clubul n-a apelat la insolvență și nici n-a intrat în degringoladă.

Radiografia Ligii 1 de acum 10 ani

CLUBCE A URMAT
FCSBstabilitate financiară
CFRinsolvență
Dinamodouă insolvențe, retrogradare, pericol mare de faliment
Rapidinsolvență, retrogradare, faliment
FC Vasluiinsolvență, retrogradare, faliment
Poli Timișoararetrogradare la "masa verde", insolvență, faliment
Oțelulinsolvență, faliment
Gaz Metaninsolvență, retrogradare, faliment iminent
U Clujinsolvență, retrogradare, faliment
ASA Tg. Mureșinsolvență, retrogradare, faliment
Astraretrogradare în "C", faliment iminent
FC Brașovinsolvență, retrogradare, faliment
Panduriiinsolvență, retrogradare în "C", pericol de faliment
Gloria Bistrițaretrogradare, insolvență, faliment
U Craiovadezafiliere, insolvență, faliment
Victoria Brăneștiretrogradare, faliment
Unirea Urziceniinsolvență, retrogradare, faliment
Sportulinsolvență, retrogradare, faliment

Cine a condus cluburile în momentul în care a început declinul final

ClubPatron/Conducere
FCSBGigi Becali
CFRArpad Paszkany
DinamoPablo Cortacero, Dorin Șerdean, Răzvan Zăvăleanu
RapidValeri Moraru
VasluiAdrian Porumboiu
Poli TimișoaraMarian Iancu
OțelulDan Adamescu
Gaz MetanIoan Mărginean, Valentin Iordănescu, Primăria
U ClujFlorian Walter
ASA. Tg. MureșViceprimarul Claudiu Maior
AstraIoan Niculae
FC BrașovIoan Neculaie
PanduriiNarcis Răducan
Gloria BistrițaJean Pădureanu
U CraiovaAdrian Mititelu
BrăneștiPrimăria
UrziceniDumitru Bucșaru
SportulVasile Șiman

6dintre cele 11 cluburi care au câștigat trofeele din 2010-2011 și până în prezent au apelat la insolvență sau au ajuns în faliment

Cine a luat trofeele în perioada analizată

Sezon/CompetițieLiga 1Cupa RomânieiSupercupa
2010-2011OțelulFCSBOțelul
2011-2012CFRDinamoDinamo
2012-2013FCSBPetrolulFCSB
2013-2014FCSBAstraAstra
2014-2015FCSBFCSBASA. Tg. Mureș
2015-2016AstraCFRAstra
2016-2017ViitorulVoluntariVoluntari
2017-2018CFRCSU CraiovaCFR
2018-2019CFRViitorulViitorul
2019-2020CFRFCSBCFR
2020-2021CFRCSU CraiovaCSU Craiova
2021-2022CFRSepsi-

EUROPA. De la 4 echipe în grupe, am ajuns la una singură 

Pe baza clasamentului din 2010-2011 în Liga 1, România a trimis în cupele europene nu mai puțin de 6 echipe. Oțelul a mers direct în grupele Champions League, grație coeficientului excelent pe care țara noastră îl avea. 

Vaslui a fost și ea în preliminariile UCL, de unde a fost eliminată de Twente, după care a accesat grupele Europa League. Tot aici au fost alte două formații: FCSB și Rapid, astfel că am avut nu mai puțin de 4 cluburi în grupe! În vara trecută, doar CFR a mers în această fază

2011-2012, cupele europene

  • OȚELUL: a mers direct în grupele UCL, unde a făcut 0 puncte alături de United, Benfica și Basel 
  • FCSB: a trecut de ȚSKA Sofia în play-off, a mers în grupe, alături de Schalke, Maccabi Haifa și AEK Larnaca, de unde s-a calificat în primăvară, acolo unde a fost scoasă de Twente 
  • FC VASLUI: eliminată de Twente în UCL, a alunecat în play-off-ul Europa League, unde a scos-o pe Sparta Praga (2-0 și 0-1), iar în grupă a făcut 6 puncte cu Lazio, Sporting și Zurich 
  • RAPID: a accesat grupele, după 3-1 și 1-1 cu polonezii de la Slask, dar a făcut doar 3 puncte alături de PSV, Hapoel Tel Aviv și Legia Varșovia 
  • DINAMO: eliminată de Vorskla Poltava în play-off (1-2 și 2-3) 
  • GAZ METAN MEDIAȘ: le-a eliminat pe Kuopion (0-1 și 2-0) și pe Mainz (1-1, 1-1, 4-3 la penalty-uri), eliminată în play-off de Austria Viena (1-3 și 1-0)

Diferență mare la numele starurilor

Clasament golgheteri 2010/2011Clasament golgheteri în acest sezon
Zicu (Poli Timișoara) 18Fl. Tănase (FCSB) 20
Eric (Mediaș) 15Jefte Betancor (Farul) 16
Wesley (Vaslui) 13A. Ivan (CSU Craiova) 14
Cl. Niculescu (U Cluj) 13Debeljuh (CFR) 14
B. Stancu (FCSB) 13Markovici (CSU Craiova) 13
T. Bălan (Sportul) 12Compagno (FCU Craiova) 12
Herea (Rapid) 11Deac (CFR) 10
Adailton (Vaslui) 11Oct. Popescu (FCSB) 10
Ad. Cristea (U Cluj) 10Gustavo (CSU Craiova) 10
Torje (Dinamo) 9Ad. Petre (Farul) 9

Mai multe știri din Liga 1: 

Jucătorul cu „credit” nelimitat la FCSB a semnat cu o adversară din play-off-ul recent încheiat!

„Genul kamikaze” » Și-a salvat echipa de la retrogradare, acum dezvăluie rețeta: „Știți ce e culmea?”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (52)
sibelius
sibelius  •  01 Iunie 2022, 08:42

Iar bati câmpii? Cine să "cumpere acțiuni" la Vaslui? La Dinamo conduc suporterii și merge perfect, nu? Bani gârlă, stabilitate în lot și pe banca tehnică.

contele100
contele100  •  31 Mai 2022, 20:14

Steaua este singura echipa din liga 1 care nu a retrogradat niciodata.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  31 Mai 2022, 15:31
Postat de marcelclujnapoca pe 31 Mai 2022, 15:19

Nici o echipa din cele retrogradate nu a incercat sa faca din echipa o Societate pe Actiuni in care orice SUPORTER sa cumpere actiuni la acea echipa !!!! Toti au dorit sa conduca dictatorial acele echipe si a rezistat doar Becali prin actiunile pe care le-a avut inainte de a lua echipa ...cumpararea de terenuri in jurul Bucurestiului ! Eu cred ca echipa care va revolutiona Fotbalul Romanesc va fi acea echipa care va fi listata la Bursa ..sa cumpere actiuni si ultimul Suporter din America sau din Japonia ! Si mai cred ca acea echipa va fi RAPID Bucuresti !

Sa vedeti atunci cum va investi SIF Oltenia , sau SIF Banat-Crisana sau o alta companie Chineza sa ajunga sa controleze o echipa cate 100.000.000 euro stiind ca pot sa vanda cu 500-600 milioane de euro in 3-5 ani !!!

Vezi toate comentariile (52)
Comentează
Close