LIGA 1  ·  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Narcis Răducan, acuzat de fraudarea propriilor cluburi. Impresar: “Niculae l-a dat afară de la Astra pentru că voia să fure 300.000 de euro din pix. La Oțelul, i-am dat în plic jumătate dintr-un comision”. Cum se apără șeful FCSB

Articol de — Marti, 20 August 2019

Proaspăt numit la FCSB, Narcis Răducan este acuzat de un impresar român că, pe vremea când era președinte la Astra, a încercat să-l înșele pe Ioan Niculae cu aproape 300.000 de euro la transferul unui jucător. Agentul Răzvan Ene mai susține că a fost nevoit să-i întoarcă în plic lui Narcis Răducan jumătate dintr-un comision primit de la Oțelul, pe vremea când Răducan era director general și decidea transferurile la Galați.

 • Pe 16 ianuarie 2015, Astra anunța, surprinzător, că se desparte de președintele Narcis Răducan după o colaborare de doar două luni și 9 zile.
 • Oficial, motivul despărțirii - oferit atunci de Astra - a rămas faptul că “în ultima perioadă Narcis Răducan a demarat câteva proiecte personale, care nu i-au mai permis să continue și această activitate’’.
 • Referirea era la restaurantul La Piatza, deschis de Răducan la AFI Palace Cotroceni, însă afacerea demarase în noiembrie 2014. Răducan alesese să vină la Astra știind că-și deschide respectiva afacere
 • Răducan a dat alt motiv pentru plecarea de la Astra: “Ştiu că este atipic să schimb cluburile atât de des, însă atât timp cât nu am o viziune asemănătoare cu cel care mă patronează, nimic nu mă va opri să-i strâng mâna şi să merg mai departe”
 • Un impresar român susține însă că declarațiile de mai sus au fost de complezență: de fapt, Răducan a fost dat afară de Ioan Niculae la doar 48 de ore după ce patronul Astrei a aflat că actualul director sportiv de la FCSB voia să “fure aproape 300.000 de euro din pix la transferul uruguayanului Calzada”
 • Răducan confirmă în premieră conflictul dur avut cu Niculae, dar neagă faptul că a vrut să fraudeze vreodată cluburile la care era angajat
 • Același agent susține că Răducan își trăgea bani și din transferurile pe care le decidea la Oțelul: “Mi-a cerut și i-am dat într-un plic jumătate din comisionul pentru extrema braziliană Marquinhos”
 • Impresarul Răzvan Ene spune că a ales să vorbească abia după ce Narcis Răducan a fost numit director sportiv la FCSB “pentru că opinia publică trebuie să afle acum adevărul despre el”

"E o mare provocare pentru mine, e un proiect extrem de interesant aici. Am ajuns la un club de talie internaţională. Sper să avem cît mai multe rezultate bune împreună”
Narcis Răducan, 7 noiembrie 2014, la instalarea la Astra

14 ianuarie 2015, cu 48 de ore înainte de demisia neașteptată a lui Narcis Răducan de la Astra.

Răzvan Ene, un impresar român stabilit în 2002 în Spania, a aterizat în România special pentru a se întâlni cu patronul Astrei, Ioan Niculae. Întâlnirea fusese aranjată de un apropiat de-al celor doi și avea drept scop rezolvarea unei situații urgente.

Cu două luni în urmă, pe 25 noiembrie 2014, la ora 12:48PM, Ene îi trimisese un email proaspăt numitului președinte de la Astra, Narcis Răducan, în care-i propunea un mijlocaș uruguayan de 24 de ani. Maximiliano Calzada urma să vină liber de contract la finele lui 2014 și cerea un salariu anual de 200.000 de euro, plus bonusuri pentru meciuri jucate.

Emailul trimis de Răzvan Ene ("Zeghe e porecla mea, explică Ene) către Narcis Răducan, cu oferta pentru Calzada. Jucătorul venea gratis

În total, spune agentul, “făcusem o proiecție financiară pe 3 sezoane pentru suma totală de 765.000 de euro. Aici era inclus și comisionul de 70.000 de euro pentru firma spaniolă MK Sports pentru care lucram”.

Ene - un agent care adusese până atunci câțiva jucători străini la Săgeata Năvodari, ASA Târgu Mureș și Oțelul - se gândise la Răducan pentru că îl cunoștea bine. Documentele trimise Gazetei de impresar arată că Ene și Răducan lucraseră împreună și în 2013, la două transferuri făcute de Oțelul pe vremea când Răducan era director general la Galați.

Diferență de 271.000 de euro între oferte

După ce i-a trimis propunerea pentru Calzada, la finele lui noiembrie, Ene susține că a așteptat în zadar un răspuns de la Narcis Răducan până în 7 ianuarie 2015: “L-am mai sunat eu pe 15 decembrie, dar nu a răspuns. Când are interes, răspunde. Când nu are, nu răspunde. Pe 7 ianuarie, l-am sunat pentru că am citit în presă că Astra e pe punctul de a-l transfera pe Calzada, jucătorul oferit de mine. Dar eu nu știam nimic, pe mine și pe firma spaniolă ne sărea. Am simțit că mi se taie picioarele. Când l-am sunat să-l întreb cum e posibil, Narcis a zis că e la onomastica lui Niculae și a încercat să mă calmeze”.

Mesajul de WhatsApp trimis de Ene lui Narcis Răducan pe 15 decembrie 2014. Oficialul Astrei nu a răspuns, spune fostul agent

Alertat, Ene a început să dea telefoane la firma spaniolă și la impresarii uruguayeni ai jucătorului.

“În lumea asta, lucrurile funcționează așa. Un jucător e oferit mai multor agenți sau firme de impresariat. Comisionul îl ia cel care vine cu oferta și, eventual, se împarte cu ceilalți agenți. La Calzada, Narcis și-a activat prietenii impresari și a vrut să ne sară pe noi. Eu am aflat, am dat telefoane, iar sud-americanii au dat-o la întors. Și ei sunt tot pe pârleală, la fel ca oamenii din fotbalul românesc”, spune agentul.

În acele ore, în încercarea de a liniște apele, Narcis Răducan i-a trimis pe WhatsApp lui Ene un mandat pentru Calzada, însă în dreptul Astrei nu apărea președintele Răducan, ci un anume șef de scouting Tudor Guțilă, iar impresarul agreat de club nu era Ene, ci un anume Alfredo Regueira.

“Guțilă nici măcar nu era angajat la Astra. Se pretindea șeful scouterilor, dar el era de fapt un impresar foarte apropiat de Narcis. Și la Oțelul, când era Narcis acolo, se dădea șeful scouterilor”
Răzvan Ene, fost impresar

Gazeta a verificat și a descoperit că Guțilă (acum director general la Axiopolis Cernavodă, în Liga 3) și Narcis Răducan au lucrat strâns la transferuri la cel puțin trei cluburi: Oțelul, Astra și Pandurii.

Dar problema în mandatul trimis de Astra nu era prezența lui Guțilă, ci oferta financiară pentru Calzada:

 • 350.000 de euro primă de instalare, plătibilă în rate: 200.000 de euro imediat, apoi trei rate anuale de câte 50.000 de euro
 • salariul anual creștea de la 14.000 de euro, în primul sezon, la 16.000 de euro, în ultimul sezon
 • jucătorul urma să primească și 25 la sută dintr-o eventuală sumă de transfer primită de Astra pentru el, o clauză destul de rar întâlnită în fotbal și cu un procent foarte mare

În total, proiecția financiară fixă pe trei ani ducea cheltuielile Astrei la 1.036.000 euro, cu 271.000 de euro mai mult decât ar fi plătit clubul dacă transferul se făcea prin Răzvan Ene și firma spaniolă MK Sports.

Comparația între oferta făcută de Narcis Răducan prin agentul Regueira și proiecția financiară a firmei MK Sports, unde lucra Răzvan Ene

765.000 de euroar fi costat-o pe Astra aducerea gratis a lui Maximiliano Calzada, dacă jucătorul primea un contract pe trei ani, conform declarațiilor lui Răzvan Ene

Cearta din biroul lui Niculae

"Narcis voia să fure aproape 300.000 de euro din pix. Se înțelesese cu acest Regueira și își împărțeau banii trecuți ca primă de instalare. La telefon, mi-a zis că dacă pot să-l aduc eu mai ieftin, să-l aduc, dar lucrurile erau deja făcute între ei. Fără Regueira nu se putea face transferul. Narcis, în loc să încerce să apere interesele clubului și să obțină cel mai mic preț, mă sărea pe mine și umfla nota cu 300.000 de euro”, susține Ene.

Enervat, agentul care-l propusese pe Calzada a apelat la un apropiat de-al lui Ioan Niculae și a obținut o întâlnire cu patronul Astrei, pe 14 ianuarie 2015. Povestește impresarul:

"Când am ajuns la biroul lui Niculae, Narcis era acolo. S-a schimbat la față când m-a văzut. A încercat să mă bage la el în birou, să vorbim. I-am zis că vorbim doar de față cu Ioan Niculae
Răzvan Ene, fost impresar

"Am intrat la patron în birou și i-am arătat, act cu act, cum Narcis voia să-și tragă 300.000 de euro. I-am zis că un om muncește o viață și tot nu câștigă banii ăia. Niculae a ascultat și a înțeles rapid. S-a enervat groaznic, a luat un pix și l-a aruncat spre Narcis. I-a strigat: <<Mi-au zis mie unii din fotbal să am grijă la tine și nu i-am crezut!>>. Tot timpul, Narcis s-a apărat că nu aia era oferta pentru Calzada. Niculae i-a zis să arate oferta dacă nu e aia, dar Narcis dădea din colț în colț. La un moment dat, a propus să mergem la detectorul de minciuni. Niculae i-a zis, însă, că-l dă afară”.

Peste 48 de ore, total neașteptat, Astra anunța despărțirea de Narcis Răducan, cauzată de “proiectele personale” ale abia numitului președinte.

Oferta făcută de Astra, prin Tudor Guțilă, pentru Alfredo Regueira

Transferul a căzut din cauza biletelor de avion

Telenovela Calzada nu se încheiase, însă. În aceeași zi în care Ene s-a întâlnit cu Niculae, uruguayanul a aterizat pe Otopeni pentru a semna cu Astra. Era însoțit de Alfredo Regueira,  impresarul trecut de club în mandatul cu sume “umflate”.

Ene povestește: “Niculae m-a întrebat dacă pot să-l aduc pe jucător la el și mi-a dat hârtie de reprezentare. Am mers la aeroport, dar Calzada nu mai ieșea. Probabil că Narcis îl sunase pe Regueira și jucătorul întârzia să iasă. A ieșit până la urmă și i-am propus să mergem acasă la Ioan Niculae, la Zimnicea, să negociem direct cu patronul. I-am spus lui Regueira că Narcis nu mai e președinte, dar nu m-a crezut. Calzada a fost de acord să vină, dar doar dacă vine și Regueira în mașină cu noi. Am mers la Niculae, seara, și Niculae a scos din geantă o altă ofertă pentru jucător. A zis: “Uite, oferta asta e făcută de Narcis!”. Narcis venise la el să plângă după ce plecasem eu și a avut tot timpul peste zi să refacă oferta. Dar a făcut-o repede, pe genunchi, și a greșit numărul de bilete de avion. A pus patru bilete în loc de două. La Astra, se știe în club că nimeni nu primește patru bilete de avion”.

Ene (stânga), Calzada (centru) și un apropiat de-ai patronului Astrei, în curtea casei lui Niculae, la Zimnicea, pe 14 ianuarie 2015

Impresarul spune că, odată ajunși acasă la Niculae, în 15 minute s-a bătut palma. “A rămas să semnăm actele a doua zi. A doua zi, Calzada și Regueira au insistat pentru cele patru bilete băgate în oferta făcută pe genunchi de Narcis. Regueira punea bețe în roate pentru că el pierduse banii din oferta umflată de ei. Au spus că biletele sunt pentru soția și mama jucătorului. Niculae tot suna să întrebe dacă am rezolvat. Când a aflat unde ne-am împotmolit, s-a enervat și i-a transmis jucătorului: <<Spuneți-i că oferta cu două bilete e “take it or leave it” (Acceptă sau pleacă). Dacă nu vrea, duceți-l la aeroport!”.

Surprinzător, Calzada și Regueira au decis să nu accepte oferta, iar transferul a picat din cauza a două bilete. “E adevărat că de aia a căzut transferul”, confirmă și Tudor Guțilă, contactat de Gazetă.

Era 15 ianuarie 2015. A doua zi, Narcis pleca din club.

Peste o lună, conform datelor Transfermarkt, jucătorul Calzada s-a transferat gratis la Banfield, în Argentina.

Gazeta a încercat să-l contacteze pe Ioan Niculae pentru a comenta acuzațiile lui Ene. Patronul Astrei a închis, grăbit, telefonul: “Nu am timp de sport, sunt acum cu afaceri cu uree (n.r. - îngrășământ chimic)”.

A doua filă a ofertei făcute de Astra, prin Tudor Guțilă, impresarului Alfredo Regueira. Proiecția financiară, spune Ene, era cu 271.000 de euro mai mare decât cea a firmei pe care o reprezenta

11.000 de euro, în plic, la McDonald’s

Povestea lui Răzvan Ene mai are, însă, un episod petrecut în februarie 2013, atunci când impresarul a făcut un transfer la Oțelul Galați, club unde Narcis Răducan era director general.

“L-am dus pe Marquinhos la Oțelul. Conform contractului, comisionul meu a fost de 20.000 de euro și atunci Narcis mi-a spus: “Trebuie să-mi aduci jumătate înapoi. O să mai luăm jucători de la tine, se compensează pe viitor”. Când s-a făcut transferul, trebuia să-i dau 10.000 de euro, dar mi-a zis că mai trebuie să punem fiecare câte 1.000 de euro să plătim și contabilul care-mi transfera banii în cont. I-am dus 11.000 de euro în plic, ne-am întâlnit la un McDonald’s la Galați. Eu am mers cu un prieten cu mașina, Narcis era un pic speriat că de ce l-am adus și pe prietenul respectiv”, povestește Ene.

Următorul transfer pe care cei doi l-au făcut a fost cel al altui brazilian, Henrique, în septembrie 2013. Ene spune: “Acolo, comisionul a fost de 10.000 de euro, dar clubul a intrat în criză și n-am mai văzut niciun ban”.

Contractul semnat de Narcis Răducan pentru Marquinhos. Răzvan Ene a primit 20.000 de euro, printr-o firmă. El nu era agent FIFA

Spusele lui Ene legate de comisioane sunt confirmate de documentele de transfer semnate de Răducan.

“Eu am plătit 21 la sută taxele la cei 20.000, adică 4.200 de euro. La sfârșitul anului, am mai plătit 1.600 de euro impozitul pe venit anual, plus 320 de euro ori patru luni pentru firma mea, 80 de euro pe lună ori patru luni contabilul. Eu am plătit și biletul de avion ca să-i duc banii în plic. Se presupunea că la următorul transfer o să-mi scot și eu cheltuielile”
Răzvan Ene, impresar

Impresarul spune că banii pierduți în urma colaborării cu Narcis Răducanu i-au afectat viața: “Din cauza lui, din cauza banilor pierduți, mi-am închis firma și mi-am închis și viitorul în meseria asta. Am vrut să spun toate astea acum, când Narcis a ajuns la un club mare, pentru ca lumea să știe adevărul despre el”.

Ajuns la 42 de ani, Răzvan Ene a ieșit din impresariat. Acum locuiește în Marea Britanie și este șofer de TIR și acționar la o firmă de transport.

Cum se apără Narcis Răducan

Gazeta l-a contactat și pe Narcis Răducan, prospăt numit director sportiv la FCSB.

Reporter: Îl cunoști pe un impresar numit Răzvan Ene?
Răducan: Răzvan Ene? Îmi zice ceva numele, dar nu-mi dau seama.

Acest impresar susține că ți-a oferit un jucător pe nume Calzada…
Știu despre cine e vorba, da.

Ene spune că nu i-ai mai răspuns la email și că ai încercat să faci transferul prin alți impresari, umflând transferul cu 300.000 de euro. Acesta ar fi motivul pentru care Niculae s-a supărat pe tine și te-a dat afară după ce te-a confruntat cu Ene în biroul său. 
Fugiți de aici…Așa, spune mai departe.

Agentul susține că a mai făcut două transferuri la Oțelul cu tine, Marquinhos și Henrique. 
Mmmm, da. Nu știu dacă amândouă. Cred că doar Marquinhos.

Contractul pentru Henrique, semnat de Narcis Răducan. Comisionul pentru Răzvan Ene era de 10.000 de euro

Spune că la Marquinhos comisionul a fost de 20.000 de euro și că tu ai cerut jumătate din sumă înapoi. Ți i-a adus într-un plic. 
Extraordinar! E varianta lui. Hai să vă spun eu adevărul. Da, într-adevăr, eu am avut un scandal cu Niculae, dar în ce sens…Impresarul lui Calzada e unul, Alfredo (n.red. - Alfredo Reguieira), care are foarte mulți jucători uruguayeni. A lucrat la compania unui jucător mare uruguayan. El a zis că are un jucător defensiv, dar că e foarte scump. Undeva la 500.000 de euro.

Suma de transfer?
Da, suma de transfer. I-am zis că noi nu putem plăti atât. Eu am vorbit și cu Niculae și i-am zis că jucătorul e în perimetrul echipei naționale, locul 4 în lume la momentul ăla. Era foarte interesant, mie îmi plăcea foarte mult. Tot cu agentul ăsta l-am luat și pe Goicoitchea la Oțelul. Un impresar foarte bun, dar cam șarlatan. Niculae a zis: “Hai, mă, să dăm banii!”. I-am zis că nu are rost. Dacă mai lasă la preț, îi dăm. Regueira era în România și încerca și la alte echipe. I-am zis că dacă scade, să mă caute. El a zis: “Mă, decât să mă întorc cu mâna goală acasă, dacă îmi dați 250.000 sau 300.000 vi-l dau!”.

Și ce ai făcut?
I-am zis lui Niculae că a lăsat prețul la 250.000. A zis: “Gata, îl luăm imediat!”. Între timp, a aflat băiatul ăsta, Răzvan, și a zis că poate să-l aducă gratis pe Calzada. I-am spus: “Bă, Răzvan, dacă tu-l aduci gratis, ai câteva zile la dispoziție!”. Dar te rog să nu treacă mult timp.

“Ene nu avea jucătorul”

Răzvan Ene susține că el ți-a spus primul de acest jucător în noiembrie 2014. Există și un mail trimis către tine, cu oferta pentru jucătorul căruia îi expirase contractul în decembrie 2015.
Da, dar eu primesc 100 de mailuri pe zi. Efectiv, am neglijat. Mi-a zis și mie asta, dar pe cuvânt că eu n-am știut. Dar am vorbit cu el după. I-am zis: “Ca să nu pierd jucătorul, vreau să văd ce agent are jucătorul. Nu pot să stau după fiecare”. I-am dat o săptămână la dispoziție să arate că el are jucătorul. N-a venit cu nimic. Mai mult, Alfredo Regueira a venit cu hârtia că el reprezintă jucătorul și cu o înregistrare video cu jucătorul care spunea că vine în România doar cu Alfredo. I-am spus atunci lui Răzvan că jucătorul nu e gratis și că nu e jucătorul lui. Am eliminat total oferta lui. Mi-am continuat treaba și, când a venit Calzada, au apărut la club el (n.red. - Răzvan Ene) cu unul care zicea că e agent. Dar ăla era un om de casă al lui Niculae, îi spăla piscina. Asta a fost cearta cu Niculae. El mi-a reproșat că ăștia îl aduc gratis. I-am zis că din gură pot să spun și eu că-l aduc gratis, dar ei nu aveau dovada că jucătorul e al lor. N-au putut să dovedească, salut!

Ați avut o întâlnire în patru, cu Ene și apropiatul lui Niculae?
Da, da. Ei au venit la club să-i spună lui Niculae despre mine. Ăla (n.red. - apropiatul) îmi tot trimitea mesaje cu jucători, dar eu știind că ăla spală piscina și nu are nicio calitate, nu l-am băgat în seamă. Adevărul e că, dacă știam că e atât de apropiat de Niculae, îl băgam mai mult în seamă.  L-am neglijat, era un idiot, oricum.

Răzvan Ene a arătat un mandat dat de Astra lui Regueira, semnat de un domn Tudor Guțilă. Cine e Guțilă?
Tudor este agentul care mi-a făcut legătura (cu Regueira).

Ce era el la Astra?
Era un fel de scouter. El monitoriza, să zicem, o parte din jucători. Centraliza ofertele și, să zicem, făcea ordine. Filtra ofertele. Ușura munca mea.

Am văzut că acest domn a mai lucrat cu tine și la alte cluburi.
El mi-a adus jucătorii cei mai importanți. Am încredere în el, stă toată noaptea și se uită la fotbalul sud-american. O să vă dau contactul lui.

“Niculae îmi căuta râcă”

Din cauza acestui transfer ai plecat? Public, explicațiile au fost altele.
Din cauza asta m-am certat cu Niculae. Mi-a reproșat că încercam să-l păcălesc. De fapt, el îmi căuta râcă. A căutat un motiv de ceartă. Am avut o relație rea cu el. Acum, mă vorbește de rău la toată lumea. Plus că nu-mi dăduse salariul de cinci luni de zile.

Tu erai de două luni în club… 
Eram de două luni, dar am mai stat trei luni în club. Am bătut atunci Dinamo…

Când ai rămas încă trei luni? Ai venit în noiembrie și ai plecat în ianuarie.  
În noiembrie? Am crezut că am venit mai devreme. În fine, când am venit nu dăduse salariile de mult timp. Promitea în fiecare săptămână că le dă și le-a dat salariile după ce am plecat eu. Oricum, a mai fost o problemă cu Mrzjlak. Niculae a zis că e o panaramă și că e o combinație de-a mea. Ăla era căpitanul Croației U-21. După ce am plecat eu, l-au dat afară că e panaramă și l-am luat eu la Pandurii. Uite că s-a întors la Astra și a devenit căpitanul echipei.

Marquinhos, 60.000 sau 20.000?

Ai luat bani din comisionul pentru Marquinhos?
Nu există. Nu poate să spună Ene că mi-a dat mie bani. Nu poate! L-am luat pe Marquinhos, l-am luat din liga a doua din Spania, era titular la 20 de ani. Am dat vreo 60.000 pe el. A fost superafacere. A dat vreo 13 goluri în campionatul nostru.

Ene (stânga) și Narcis Răducan, la Marbella, în Spania

În ce calitate i-ai plătit lui Ene comisionul pentru Marquinhos? Nu era agent FIFA, iar agentul FIFA era singurul în măsură să transfere jucătorii.
N-am idee ce a primit. Mai era un agent în Uruguay care a fost partea care a plătit mai departe. El trebuie să știe clar.

Ene spune că el nu era agent FIFA și că tu i-ai sugerat să-și facă un PFA pentru a-l plăti. Și că l-ai plătit direct, în Spania.
El poate să zică orice. 20.000 a fost tot costul jucătorului. Te va lămuri agentul dacă îl suni. Dar, da, Ene a avut comision. Parcă. Dar primeau toți. I-a fost amantă lui Victor Pițurcă, dar acum Vica rupe tăcerea! Dezvăluirea care o privește și pe soția lui Piți

Libertatea

Comentarii (32)

corectu  •  21 August 2019, 08:05

De ce lui Ene i se spune Zeghe?

Alupigus Ol  •  21 August 2019, 07:28

jiji e un ciobanas numai bun de muls pt. gainarul asta. macar mimi chiar tinea cu steaua. despre cele relatate mai sus...... niculae nu e prostul satului sa dea afara un geniu dupa 3 luni de colaborare.....

flojo  •  21 August 2019, 07:18

*** a ajuns unde trebuie, lângă jijică, tatăl ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (32)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
10:15 Tenis

Australian Open

Eurosport, Eurosport 2
21:45 Fotbal, Serie A

Atalanta - SPAL

Digi 4
Program TV complet

Liga 1