FOTBAL  »  Superliga  »  GAZ METAN

EXCLUSIV Răzvan Pleșca explică de ce nu a mai semnat cu FCSB: „Mai bine jupân acasă, decât la număr la alții”

Răzvan Pleșca (în verde) alături de Marius Constantin
Răzvan Pleșca (în verde) alături de Marius Constantin

Articol de - Publicat duminica, 30 iunie 2019 09:00

Răzvan Pleșca, 36 de ani, a vorbit despre ratarea transferului la FCSB și despre planurile pe care le are din postura de lider al Mediașului. Ca viitor conducător de club spune unde este hiba cu jucătorii și cu fotbalul românesc.

  • Jurnaliștii GSP Eduard Apostol (reporter) și Cristi Preda (foto) sunt în Spania și transmit cele mai noi informații din cantonamentele din Marbella ale echipelor românești

Pleșca este unul dintre veteranii primei ligi. Un tip serios, fără reclamă, onest cu meseria și care ar fi putut obține mai mult de la viața de fotbalist, goalkeeperul era trecut în capul listei de achiziții de către Gigi Becali în ianuarie 2019. Lunile au trecut, iar Răzvan a rămas în continuare unul dintre căpitanii Gazului. Mai departe vorbește el însuși.

- Răzvan, știi la al câtelea sezon ești cu Gaz Metan?
- Nu m-am ramolit, este al zecelea. 

- Cât o mai duci?
- Da, eu de 3 ani tot zic că mă las, că „ăsta va fi ultimul”, așa spun și acum, dar nu mă mai crede nimeni! 

- Nu te mai țin chingile sau de ce?
- E greu, totuși. Ca să glumesc un pic, cred că domnul Mărginean se teme c-o să-i iau locul de președinte și de aceea îmi tot prelungește contractul de fotbalist. Eu sper să pun umărul la o calificare în play-off, deși va fi greu. 

„Mister e antrenor-manager”

- Poate Mediașul să depășească statutul acesta de creatoare de talente și de pepinieră pentru granzii Ligii 1?
- Eu sper. Cât de curând vom ieși și din insolvență, va fi mai bine. Ca să vorbesc ca un viitor oficial de club, noi suntem mândri că i-am dat pe Darius Olaru la naționala de tineret și pe Iulian Cristea la naționala mare, amândoi jucători născuți și crescuți în Mediaș. Am făcut trecerea de la un club mic la unul mediu. 

- Când ați putea ajunge din nou să luptați pentru cupele europene?
- Odată ce ajungi în play-off, după înjumătățirea punctelor, nu mai ești foarte departe de cupele europene. Mai greu e să ajungi acolo. Am jucat și noi cu Gaz în Europa, dar am profitat de coeficientul foarte bun pe care-l aveau echipele românești, atunci mergeau șase formații de la noi. Acum, lupta e mai grea, dar o luăm pas cu pas, ca să construim un club sănătos. 

- Ce-a adus Edward Iordănescu nou la voi?
- A adus conceptul de antrenor-manager, poate nu doar la Mediaș, ci și-n fotbalul românesc. El se ocupă de transferul jucătorilor, de negocierea salariilor, de meniul de la masă. E un lucru bun și-a dovedit că e capabil. Clubul a făcut profit cu el în management, dar și pe plan sportiv. 

- Tu cum te înțelegi cu el? Sunteți foarte apropiați ca vârstă, vă despart 4 ani.
- Eu îi spun Mister, toată lumea i se adresează cu „dumneavoastră”. Eu, din postura mea, voi vorbi întotdeauna cu „Mister” sau cu „dumneavoastră” cu orice antrenor, așa e firesc. Ne tutuim când vom fi colegi la echipa de old-boys. 

„CFR Cluj e ca Lewis Hamilton”

- De ce crezi că n-a reușit Mihai Teja la FCSB? A lăsat Mediașul în iarnă pentru echipa lui Gigi Becali.
- Eu nu aș spune că a fost un eșec, din punctul meu de vedere, a reușit rezultate bune. Din 15 meciuri a pierdut unul singur.

- Dar a fost adus să câștige titlul.
- Da, dar CFR avea cinci puncte avans când a venit el. Și după aducerea lui Dan Petrescu, clujenii au avut și mai multă forță. De fapt, CFR dă senzația că este ca Lewis Hamilton, odată ce ajunge pe primul loc, n-o mai prinde nimeni!

- Este favorită și pentru ediția viitoare?
- La ceea ce a arătat în ultimii doi ani, e clar că da.

- De ce FCSB termină doar pe locul 2 după ani la rând în care a fost principala favorită?
- Cred că e și problema cu brandul. OK, nu joacă numele, dar s-au îndepărtat suporterii care dădeau energie echipei. Eu nu am stat să analizez de ce nu mai ia Steaua campionatul. Bine, poate că mai sunt Steaua, dar nu se știe exact.

„Aș fi rezistat la Steaua”

- Tu încă ești la Mediaș, nu te văd în roșu-albastru, așa cum promitea Gigi Becali în iarnă.
- Ei voiau să mă duc atunci, în iarnă, or atunci nu s-a putut, nu m-a lăsat Mediașul. Acum, în vară, când am terminat contractul cu Gaz, nu m-a mai căutat Steaua.

- Regreți că nu s-a făcut atunci afacerea?
- Erau plusuri și minusuri. Nu semnam cu Steaua să fiu portarul titular, urma să fiu al doilea sau chiar al treilea, să fac parte din lot. Aici, la Mediaș, am un rol important, sunt unul dintre căpitanii echipei, am scos echipa din insolvență, am câștigat play-out-ul, sperăm la mai mult. Poate că e mai bine să fiu jupân la mine acasă, decât la număr la alții! E fifty-fifty, mi-ar fi plăcut la Steaua, era onorant. Dar nici n-a fost o mare dezamăgire că nu s-a făcut transferul, Steaua nu era o rampă de lansare.

- Te așteptai să te mai caute în această vară?
- După plecarea domnului Teja, mi-a fost clar că s-a terminat. Mă gândesc că dânsul a insistat atunci pentru transferul meu.

- Cu Gigi Becali ai apucat să vorbești?
- Niciodată. Nici cu dânsul, nici cu domnul MM Stoica. Poate că aș fi putut să lucrez sub presiunea de acolo, fiindcă portarii sunt mereu sub presiune. 

„Trezirea la realitate”

- Cum vezi tot turneul final al selecționatei Under 21? Va rămâne un vis frumos sau este un declic al fotbalului românesc?
- E o trezire la realitate! Jucătorii români au valoare, nu de azi, de ieri, sunt mulți buni la primele trei ligi. Fotbaliștii au calitate, la lot sunt 19, dacă nu mă înșel, care provin din Liga 1. Dacă lucrurile se fac cu seriozitate, pot fi rezultate și-n România.

- Nu există riscul să adormim iar?
- Domnul Hagi și Viitorul au scos fotbalul românesc din amorțeală. A construit o generație întreagă ce-a confirmat, nu doar unul, doi, trei. România are un potențial enorm.

- Care ar fi problema fotbalului românesc?
- Neplata salariilor. În 2019, e penibil să nu plătești ce-ai semnat. Ar trebui implementat sistemul garanției financiare la primele trei ligi. Apoi, infrastructura: regulamentele să nu mai fie permisive. Dacă nu ai stadion la tine în oraș, nu joci în Liga 1. Vorbim de o arenă decentă, nu top class. Un fotbalist plătit la zi joacă altfel cu 5.000-6.000 de oameni în tribune. Pe burta goală de 4 luni de zile nu joacă nimic!

Cifrele lui Răzvan Pleșca în ediția 2018/2019

  • 37 de meciuri și 34 de goluri primite
  • 13 meciuri fără gol primit
  • 88% din partide a fost titular
  • 14% este procentajul în privința penalty-urilor blocate

246 de meciuriare ardeleanul în prima divizie în 14 ani. A jucat pentru Poli Iași, FC Botoșani și Gaz Metan, a primit 269 de goluri și a bifat 80 de partide cu poarta neperforată

„Noi am început play-out-ul de pe locul 11 și-am terminat pe 7, primul, din ambiție. Nu era o tragedie dacă nu încheiam pe cea mai bună poziție din play-out, însă am testat terenul pentru performanțe viitoare”
Răzvan Pleșca

„Am și vorbit cu oamenii, o să fiu în administrația, conducerea, clubului. Nu vreau să fiu antrenor. E prea greu, responsabilitatea e prea mare”
Răzvan Pleșca

„N-am avut și nici n-am căutat oportunități de transfer în străinătate. Pentru mine, a fost onorant să joc în prima ligă alături de mulți fotbaliști valoroși”
Răzvan Pleșca

Citește și:

Mesaj de suflet pentru Darius Olaru și ceilalți „tricolori” de la Euro: „Nu te așteptăm prea curând acasă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
romeverest
romeverest  •  30 Iunie 2019, 16:15

Baiat destept !! Si-a dat seama ce ii poate capul ciobanului fardat !! Ar fi ajuns rezerva la Fcsb !! Astfel a evitat sa fie umilit public de catre patronul-antrenor !!

fibra
fibra  •  30 Iunie 2019, 12:59

Un baiat cu bun simt Plesca si cu mintea intreaga.Felicitari!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează