FOTBAL  »  Superliga  »  PLAY-OFF

Mini-play-off șocant: Farul e cât FCSB și Rapid la un loc!

Ionuț Larie în deul cu Tamm, într-un Farul - FCSB, foto: Imago
Ionuț Larie în deul cu Tamm, într-un Farul - FCSB, foto: Imago

Articol de , , - Publicat miercuri, 15 martie 2023 07:51 / Actualizat miercuri, 15 martie 2023 07:54

Clasamentul realizat pe baza meciurilor disputate exclusiv între primele 6 clasate din Superligă are o concluzie năucitoare: Farul lui Gheorghe Hagi a adunat de două ori mai multe puncte decât FCSB și Rapid. 

Sâmbătă va debuta ceea ce se anunță cel mai atractiv play-off de când Superliga a adoptat acest sistem de desfășurare, în 2015-2016.

Primele 5 clasate sunt despărțite de numai 6 puncte și, cel puțin teoretic, oricare dintre acestea are șanse de a câștiga titlul. Ce va urma va fi o bătălie teribilă, în 30 de meciuri, care se vor juca în 10 etape, întinse pe durata a 3 luni și o săptămână. Prima rundă în acest weekend, ultima pe 27 sau 28 mai.

Duckadam a spus cine e favorită la titlu: „FCSB are un mare handicap”
LUPTA LA TITLU
Duckadam a spus cine e favorită la titlu: „FCSB are un mare handicap”

Farul și-a subordonat toate adversarele, de la FCSB și CFR Cluj la Rapid

Extrem de relevant pentru ceea ce va urma ar trebui să fie modul în care primele 6 de acum s-au comportat în meciurile directe de pe parcursul sezonului regulat. Iar concluzia cea mai frapantă e faptul că Farul și-a subordonat total adversarele.

Iar avansul de puncte în acest mini-clasament e mult mai consistent față de cel care a existat la finalul celor 30 de etape din sezonul regulat. Farul a avut nu mai puțin de 7 victorii în cele 10 meciuri!

Farul a reușit punctaj maxim cu două rivale

A reușit punctaj maxim cu două dintre rivale: FCSB și FCU Craiova, a bătut pe fiecare în parte măcar o dată și e neînvinsă cu 3 dintre cele 5! Un total de 22 de puncte, un nivel pe care dacă îl va repeta și în play-off, nu are cum să rateze titlul de campioană, care ar fi al doilea în istoria clubului, pe care Hagi l-a înființat în 2009.

Clasamentul meciurilor primelor 6 
1. Farul22p (21-16)
2. CFR15 (13-12)
3. CSU Craiova14 (14-15)
4. FCU Craiova13 (13-14)
5. FCSB11 (12-14)
6. Rapid11 (11-13)

Punctajul Farului contrastează izbitor cu ceea ce au obținut două formații cu pretenții mai mari: cu jucători mai experimentați, cu bugete mai mari și cu spectatori mult mai mulți.

FCSB și Rapid stau extrem de rău în aceste "directe". Au strâns doar jumătate din cât a acumulat Hagi. Doar câte 11 puncte.

Cele două au bifat doar 3 victorii și se află chiar și sub FCU Craiova. GSP a luat în calcul formația antrenată de Nicolo Napoli pentru că în acest moment e pe poziția a 6-a. Punctajul Farului oricum nu s-ar schimba și cu Sepsi în această ecuație, fiindcă inclusiv cu trupa din Sf. Gheorghe, ca și cu FCU Craiova, Alibec și compania au făcut punctaj maxim.

  • Farul și FCU Craiova sunt singurele echipe care au reușit să marcheze cel puțin un gol în 9 din cele 10 meciuri 
  • De departe, Farul are cel mai bun atac, cu o medie de peste două goluri marcate pe meci, următoarea clasată fiind CSU Craiova, cu o medie de numai 1,4 goluri pe meci 
  • Rapid și FCSB au marcat aproape jumătate din cât a reușit Farul 
  • CFR, FCSB, Rapid și FCU au pierdut jumătate din meciurile jucate, trupa lui Hagi doar două 
  • Cea mai slabă în meciurile din deplasare e Rapid, doar 3 puncte, cea mai bună e tot Farul, nu mai puțin de 10 puncte, a câștigat și cu CFR, dar și cu FCSB 
  • Din cele 30 de meciuri, doar 4 s-au terminat la egalitate: FCSB - FCU 1-1, Rapid - Farul 1-1, FCSB - CSU 1-1 și Rapid - CSU 2-2 
  • Media de goluri marcate pe meci e sub 3 goluri

Ultima etapă din play-off-ul Superligii ar putea fi cu adevărat explozivă

În cazul în care va exista miză pentru diverse obiective, titlul de campioană, un loc de cupă europeană sau pentru barajul de Europa, etapa a 10-a, cea care va închide play-off-ul, se anunță una de risc maxim. Sunt programate 3 dueluri de 5 stele:

CFR - Farul - primele două clasate în acest moment

FCSB - Rapid - duelul cel mai plin de istorie și de ambiții din acest play-off

CSU Craiova - FCU Craiova - cea mai mare rivalitate care poate exista între două echipe din actuala Liga 1

76 de punctea făcut CFR în primele 30 de etape ale sezonului precedent, cu 12 puncte mai mult decât nivelul atins acum de Farul, liderul campionatului regulat

Care vor fi criteriile de departajare la finalul play-off-ului

  1. Rotunjirea punctajului la startul play-off-ului 
  2. Punctajul din sezonul regulat 3. Meciurile directe din play-off 
    *la al treilea punct nu se va putea ajunge fiindcă n-au existat echipe care să termine cu același punctaj primele 30 de etape
Când s-a decis titlul în sistemul cu play-off  
SEZONCampioanaCu câte etape 
înainte de final
2015-2016Astra2
2016-2017Viitorulultima etapă
2017-2018CFRultima etapă
2018-2019CFR1
2019-2020CFRultima etapă
2020-2021CFR1
2021-2022CFR1

E foarte importantă și Cupa României

Un loc de Europa e rezervat pentru câștigătoarea Cupei României. Totuși, nu mai există regula de până acum 10 ani, în care o finalistă a Cupei să meargă în cupele europene dacă pierde trofeul în fața viitoarei campioane. 

De exemplu, dacă CFR va face eventul, atunci locurile 2 și 3 din play-off vor fi sigur în Conference League, iar ocupanta poziției a 4-a va susține acasă barajul cu învingătoarea dintre primele două clasate din play-out, pentru a desemna ultima reprezentantă a noastră în competiția intercluburi de pe continent. 

În "sferturile" Cupei României, meciurile vor fi CFR - FC Argeș, Sepsi - Mioveni, Hermannstadt - U Cluj, UTA - FCU Craiova. Câștigătoarele primelor două meciuri se vor întâlni în semifinale, la fel ca învingătoarele ultimelor două „sferturi". Ultimul act al Cupei va avea loc pe 24 mai, cu 4 zile înainte de disputarea ultimei etape din play-off-ul Ligii 1.

Doar CFR Cluj nu e în luptă pentru golgheteri

Va fi un duel extrem de atractiv și pentru "Gheata de Aur" a campionatului. Dintre primele 5 clasate, o singură echipă nu are practic șanse de a da și golgheterul Ligii 1. E vorba chiar de campioana CFR Cluj, al cărei cel mai bun marcator, Janga, are doar 8 reușite, jumătate din cât au cei care conduc în top.

Clasamentul la zi al marcatorilor 
1-2. Dugandzici (Rapid) 16 Compagno (FCSB) 16 
3. Alibec (Farul ) 11 
4-6. A. Ivan (CSU Craiova) 10 D. Paraschiv (Hermannstadt) 10 Mailat (FC Botoșani) 10

Mini-play-off șocant: Farul e cât FCSB și Rapid la un loc!
Marko Dugandzic la Rapid / foto: Imago

Play-off-ul fanilor arată altfel

Din perspectiva prezenței pe stadion, clasamentul primelor 6 echipe, cu cea mai bună medie a fanilor la jocurile de acasă, are o componență schimbată în proporție de 50% față de cea raportată la puncte. 

FCSB, Rapid și CSU Craiova conduc în acest top, însă CFR, Farul și FCU Craiova nu prind play-off-ul asistenței. Liderul la zi al campionatului, Farul, are o medie de puțin peste 3.000 de fani, însă acest lucru e influențat și de faptul că trupa lui Hagi nu dispută jocurile de acasă pe un stadion cu o capacitate mai mare.

Topul fanilor 
CLUBMEDIE ACASĂ
FCSB12600
Rapid11100
CSU Craiova10300
UTA7850
Petrolul7000
U Cluj6700

315 meciurica antrenor are Dan Petrescu în Liga 1, e cel mai experimentat dintre cei actuali, urmat de Hagi (299) și Ovidiu Sabău (235), al doilea cu cele mai puține jocuri e Pintilii (16), ultimul fiind Pârvu (6)

Echipa sezonului e fără Craiova

Pe baza cifrelor și monitorizărilor firmei InStat, cel mai bun „11” al primelor 30 de etape e format exclusiv din jucători de la formații din play-off. 

Dar nu de la toate cele 6 formații, singurele care n-au reprezentant fiind cele două cluburi din Craiova. FCSB are cei mai mulți fotbaliști. Au fost luați în calcul doar jucătorii care au bifat cel puțin 50% din totalul minutelor posibile.

Cel mai bun „11" al Ligii 1

H. Moldovan (Rapid) - Cr. Manea (CFR), Yuri (CFR), M. Popescu (Farul), J. Morais (Rapid) - Șut (FCSB) - Deac (CFR), Edjouma (FCSB), Oct. Popescu (FCSB) - Alibec (Farul), Compagno (FCSB)

23 de punctee nivelul maxim realizat de o echipă în precedentele play-off-uri: CFR în sezonul 2018-2019, când a bifat 7 victorii, două remize și un singur eșec

Match Preview Sepsi - FCU Craiova. Meci de totul sau nimic pentru ultima poziție de play-off

Gică Hagi a intervenit furibund la TV: „Pitu este pe listă, dar Ianis nu? Înseamnă că nu e important pentru Iordănescu!”

Tocmai a refuzat o propunere din Liga 1 și e dispus să negocieze cu FCSB: „Spun clar!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
bufnila
bufnila  •  16 Martie 2023, 01:05

De aici inainte se joaca altfel. Mai multe penaltyuri pentru rapid ca implinesc 100 de ani de cand i-au infiintat comunisti, sa fie frumos.

atthur
atthur  •  15 Martie 2023, 19:08
Postat de Catalynn._._ pe 15 Martie 2023, 09:49

Dacă Farul ar da Stelei 3 puncte clasamentul ar arăta la fel, Steaua tot pe primul loc ar fi, doar ca la 3 puncte de Poli Iași. Însă pana la urma ce legătura are echipa lu’ Hagi cu Steaua!? Sunt in ligi diferite …

Iar tu,prostul proștilor să vorbești la liga a doua spre a patra!!! Doar un un prost ca tine putea "elucubra" așa...

braveheartro
braveheartro  •  15 Martie 2023, 11:54

Ați băgat-o deja pe FC (Mititel)U Craiova în play-off? Mai e un meci băieți, nu vă grăbiți.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează