FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL

TAS a dat verdictul în cazul Farului! Ce se întâmplă cu dreptul de participare în cupele europene + Reacția dobrogenilor

Articol de - Publicat marti, 07 februarie 2023 10:43 / Actualizat marti, 07 februarie 2023 11:48

Farul a câștigat procesul la TAS! Clubul lui Gică Hagi va putea juca în cupele europene încă din sezonul viitor.

A venit verdictul în cazul formației lui Gică Hagi, după ce pe 6 decembrie Tribunalul Sportiv de la Lausanne a judecat cazul. Farul a avut câștig de cauză și va putea juca în cupele europene.

UPDATE, ora 11: 45. Comunicat Farul Constanța: „Am primit cu satisfacție decizia TAS”

La o oră după apariția anunțul făcut de Federația Română de Fotbal, clubul Farul Constanța a emis un comunicat de presă: 

Așa cum am transmis în mod oficial de acum câteva luni de zile, clubul nostru a continuat demersul juridic referitor la dreptul de participare în competitiile europene.
În cursul zilei de ieri am primit cu satisfacție Decizia Tribunalului Sportiv de la Lausanne (TAS) prin care se consfințește că Farul Constanța are dreptul de a solicita licența UEFA pentru participarea în competițiile europene din acest an.

-comunicat Farul Constanța

Echipa lui Ianis Hagi vrea și nestemata lui Becali de la FCSB! Anunț de ultima oră
FCSB
Echipa lui Ianis Hagi vrea și nestemata lui Becali de la FCSB! Anunț de ultima oră

Farul poate juca în cupele europene

Gazeta Sporturilor a scris pe 10 noiembrie despre situația echipei Farul Constanța, care nu avea atunci dreptul de a participa în cupele europene pentru că cei din Comisia UEFA au considerat că a existat o fuziune Viitorul-Farul din care a rezultat un club nou. Iar un club nou nu are dreptul să participe în cupele europene în primii trei ani. 

Federația Română de Fotbal a anunțat pe site-ul oficial că a primit verdictul de la TAS.

Tribunalul Arbitral al Sportului a emis în cursul zilei de luni, 6 februarie, decizia în cazul privind licența de participare în competițiile europene a clubului Farul Constanța, iar în urma analizei argumentelor clubului și ale FRF a constatat validitatea acestora dispunând anularea deciziei CFCB. În ceea ce privește licența de participare a Farului Constanța în competițiile europene, UEFA o va reanaliza ținând însă cont de prevederile deciziei TAS

- FRF

De ce a avut Farul probleme cu licența pentru cupele europene 

Cum a ajuns clubul în situația aceasta? Hagi a preluat numele Farul în vara anului 2021 și a lipit denumirea aceasta peste echipa sa din prima ligă, Viitorul. 

Interesul lui Gică a fost să-i atragă astfel pe suporterii „marinarilor” și să-și mute echipa la Constanța atunci când va exista un stadion nou, un proiect care urmează să fie demarat în curând. În sezonul trecut, într-un moment în care mai sperau să prindă un loc în cupele europene, dobrogenii au aplicat pentru licență. Departamentul de Licențiere din FRF i-a anunțat că UEFA le-a respins solicitarea.  

Comisia UEFA a considerat că a existat o fuziune Viitorul-Farul din care a rezultat un club nou. Iar un club nou nu are dreptul să participe în cupele europene în primii trei ani. 

Avocații Farului s-au apărat în procesul de la TAS spunând că „Înainte să schimbăm numele clubului am solicitat și am primit aprobarea FRF” . Iar argumentul constănțenilor a fost validat de judecătorii de la Lausanne, Farul având câștig de cauză.

VIDEO Arlauskis, gest halucinant în Farul - CSU Craiova: „Cel mai stupid penalty pe care îl putea comite cineva”

Citește și: 

Un rival din Liga 1 o vede pe FCSB campioană: „E un semn foarte important! Cu toate greșelile lui și cu toate ieșirile lui, uneori necontrolate, Gigi Becali merită să fie campion”

Pariul lui Basarab Panduru după Farul - CSU Craiova: „E viitorul titular al naționalei”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (37)
dobrin
dobrin  •  07 Februarie 2023, 20:26

Competitie mare, ca la scoala. Nasul si cu finul se lupta care sa ia 10.

tictictic
tictictic  •  07 Februarie 2023, 19:37

Nu mai incurcati marca cu palmaresul; sunt chestiuni absolut diferite, atat prin natura lor comerciala, juridica si sportiva cat si prin propriile lor definitii. In cazul de fata, clubul Viitorul a achizitionat marca Farul si s-a rebranduit, continuand sportiv cu acest nume. Drept urmare, actuala Farul are si continua palmaresul fostei Viitorul, iar vechea Farul si-a incetat de drept si sportiv propriul palmares la momentul respectiv (ramane cu palmaresul ei distinct, de la infiintare si pana in acel moment). De ex, actuala Red Bull Salzburg detine si continua palmaresul fostei Casino Salzburg, care la randul ei a detinut si continuat palmaresul fostei Austria Salzburg, schimbarile de nume si de marca succesive fiind consecintele tranzactiilor de rebranduire si de patronat. La fel, actuala FCSB este rebranduirea de marca si de nume a fostei Steaua Bucuresti, fiind continuatoarea neintrerupta pe linie sportiva in activitatea de fotbal profesionist a acesteia; deci detine intreg palmaresul istoric.

dobrin
dobrin  •  07 Februarie 2023, 18:49
Postat de unurtr pe 07 Februarie 2023, 12:57

Dezastru pentru Gigi, acum Farul Viitorul poate juca cinstit cu FCSB, nu trebuie să cedeze meciurile ca de obicei

S-a stricat aranjamentul de cand l-a reclamat finul la TAS...

Vezi toate comentariile (37)
Comentează