FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL

EXCLUSIV De ce Farul nu s-a bucurat ostentativ după decizia prin care TAS i-a dat voie în Europa » Oamenii lui Hagi se tem: „Nu-i ostilizați!”

Hagi rămâne precaut. Foto: Raed Krishan (GSP)
Hagi rămâne precaut. Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de , , - Publicat miercuri, 08 februarie 2023 09:26 / Actualizat miercuri, 08 februarie 2023 10:15

Farul a câștigat la TAS procesul cu UEFA și va avea dreptul de participare în cupele europene. Constănțenii au publicat decizia într-un comunicat sec, nu au jubilat și nu au fost critici, de teamă că federația europeană s-ar putea răzbuna pe ei în alte situații.

Chiar și o hotărâre a UEFA poate să fie demontată într-un tribunal sportiv, a demonstrat Farul că mai și greșesc comisiile din federația europeană. Constănțenilor le fusese refuzată licența pentru cupele europene. UEFA considerase că Farul ajunsese în prima ligă fără să fi întrunit meritul sportiv, doar pe baza contopirii cu Viitorul.

Impact instant » A fost vitezistul numărul 1 în Gruia și luptă pentru un salariu mai mare din partea lui Becali
FCSB
Impact instant » A fost vitezistul numărul 1 în Gruia și luptă pentru un salariu mai mare din partea lui Becali

TAS a întors decizia UEFA în cazul Farului

„Rechinii” încheiaseră sezonul din „B” la jumătatea clasamentului, iar în stagiunea următoare au solicitat licență pentru cupele europene, ceea ce li s-a părut anormal oficialilor UEFA. Ciprian Marica susținuse că persoane din România transmiseseră la Nyon informații false pentru a-i îngreuna Farului obținerea licenței.

Dobrogenii s-au apărat în Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv interpretând regulamentul UEFA în favoarea lor. Judecătorii le-au dat dreptate, ei au desființat decizia inițială, așa că Hagi și oamenii lui pot să aplice pentru o licență valabilă în sezonul european următor.

Farul nu vrea să supere UEFA

Farul a fost înștiințat luni despre victoria de la TAS. Surprinzător, clubul a reacționat a doua zi printr-un comunicat sec, fără să celebreze foarte mult succesul. Conducerea a evitat să-și strige bucuria în declarațiile publice. De ce au rămas discreți constănțenii după ce au arătat că ei aveau dreptate, nu UEFA?

Surse care cunosc cazul spun că dobrogenii se tem să sărbătorească ostentativ fiindcă ei știu că vor mai avea de-a face cu federația de la Nyon și de acum înainte și nu vor s-o supere. 

Cererea pentru licență le va fi analizată din nou tot la UEFA, care-i va monitoriza și pentru respectarea fair-play-ului financiar.

Relațiile vor exista în continuare și interesul Farului este ca ele să rămână calme, nu să le scoată ochii oficialilor din Elveția cu înfrângerea lor la TAS. Inclusiv cei din FRF le-ar fi transmis oamenilor din conducerea clubului lui Hagi să fie rezervați și să nu facă prea multe comentarii, inclusiv cei din Casa Fotbalului având teama de a nu ostiliza prea mult forul elvețian.

Farul era exclusă pentru trei sezoane

Constănțenii au solicitat licență europeană în sezonul trecut și le-a fost refuzată. Conform deciziei UEFA, ei aveau dreptul să participe în cupele europene abia la trei ani după contopirea Farul-Viitorul din care federația europeană a dedus că ar fi rezultat un club nou. 

Ceea ce înseamnă că Farul ar fi rămas în afara competițiilor UEFA și în următoarele două sezoane, indiferent de locul pe care l-ar fi ocupat în campionatul nostru. Echipa lui Hagi e lider în momentul acesta, deci Gică are toate motivele să spere că va obține la finalul stagiunii dreptul de a participa măcar în Conference League, dacă nu în Champions. 

România are un bilet pentru UCL, rezervat campioanei, și trei locuri în Conference, două din campionat și unul din Cupă.

Anunțul FRF: „UEFA reanalizează, dar ține cont de TAS"

Și FRF a anunțat pe site-ul oficial despre victoria Farului: „Tribunalul Arbitral al Sportului a emis în cursul zilei de luni, 6 februarie, decizia în cazul privind licența de pariticipare în competițiile europene a clubului Farul Constanța, iar în urma analizei argumentelor clubului și ale FRF a constatat validitatea acestora, dispunând anularea deciziei CFCB. 

În ceea ce privește licența de participare a Farului Constanța în competițiile europene, UEFA o va reanaliza ținând însă cont de prevederile deciziei TAS”. CFCB e Corpul de Control Financiar din cadrul UEFA.

VIDEO cu gestul halucinant al lui Arlauskis din Farul - Universitatea Craiova

Mai multe știri din Liga 1: 

Motivul pentru care „Mititelu de Brazilia” a semnat doar pe 4 luni în Superliga: „Am vrut să mă las de fotbal”

Șumudică a văzut CFR Cluj - FCSB și a rămas uimit: „Are tot ce-i trebuie ca să joace la o echipă mare din Europa!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
Floriniacob
Floriniacob  •  08 Februarie 2023, 14:07

Imi pare bine sa aud ca TAS lea dat dreptate sau mai bine spus le a făcut dreptate Și o spun nu doar pt ca e Hagi o spun pt ca avem mare nevoie de o echipă ca farul atât de serios și disciplinat sa aibă dreptul de a participa în Europa. Bravo Farul ????????????

andrei.v.c
andrei.v.c  •  08 Februarie 2023, 12:59

GSP așa de mult s-a obișnuit cu Becali sau alții din sudul balcanizat al României că de acum li se pare că dacă nu te bucuri ostentativ că becali clar au ceva de ascuns, că e ceva in neregula cu tine. sigur ai motive că altfel ai țopăi pe mașină. Se cheamă bun simt

alenb
alenb  •  08 Februarie 2023, 11:42

Decizia TAS inseamna un singur lucru: Farul e de fapt Viitorul rebotezat.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează