FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP Ce diferență de antrenorat e între Becali și Iordănescu la FCSB? Concluzii surprinzătoare

Edi Iordănescu // FOTO: Imago +27   FOTO
Edi Iordănescu // FOTO: Imago

Articol de , , - Publicat miercuri, 20 octombrie 2021 07:53 / Actualizat miercuri, 20 octombrie 2021 09:03

GSP compară consistența jocului echipei FCB din primele 5 etape, practic cu Becali „principal”, cu ultimele 7 runde, cu Edi Iordănescu pe bancă. 

  • Concluziile sunt surprinzătoare: posesia medie pe meci e aproape egală, în condițiile în care cu Edi, FCSB a jucat o treime din timp în superioritate, iar șuturile pe poartă, expediate și primite, sunt cam la aceeași medie.

„Când am pierdut meciul cu Rapid, măcar am avut posesie". Declarația îi aparține lui Gigi Becali și e argumentul patronului că FCSB, din perspectivă estetică, arăta mai bine înainte de aducerea lui Edi Iordănescu. Adică în perioada în care antrenor era chiar Becali, deși în acte figura Dinu Todoran. 

Edi Iordănescu rupe tăcerea: „Am crezut că am liniște. M-am înșelat!” » Îl contrazice pe Becali
FCSB
Edi Iordănescu rupe tăcerea: „Am crezut că am liniște. M-am înșelat!” » Îl contrazice pe Becali

„Eu sunt patron și eu vreau să văd că avem posesie, nu e suficient doar să câștigi meciuri. Vreau să stea mingea la noi, ăsta e ordinul meu", și-a continuat patronul argumentația în favoarea ideii că echipa nu arată mai mult fotbal acum decât atunci când imixtiunea lui alcătuia primul „11" și decidea toate schimbările. 

„Mâna lui Edi încă nu se vede" a fost concluzia lui Becali. 

Analiza GSP: Ce diferență de antrenorat e între Becali și Iordănescu la FCSB?

Plecând de la comparația pe care Gigi o sugerează, Gazeta Sporturilor face astăzi un raport între FCSB în startul sezonului, până la venirea lui Edi Iordănescu, și FCSB în ultimele 7 runde, în care l-a avut pe bancă pe fiul lui Puiu Iordănescu.

Comparația se referă strict la aspectul și consistența jocului, extra-rezultate, mai ales că Becali susține că „nu e suficient doar să câștigi meciuri".

 Concluziile sunt realmente surprinzătoare și confirmă în mare teoria patronului. Aceea că echipa nu produce un fotbal de mai mare calitate de când e pregătită de Iordănescu junior.

Dezbaterea zilei, 19 octombrie » Va rezista Edward Iordănescu la FCSB pe termen lung? » „Nu, pentru că Becali nu se va abține” vs. „Trebuie să accepte criticile și comentariile”
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 19 octombrie » Va rezista Edward Iordănescu la FCSB pe termen lung? » „Nu, pentru că Becali nu se va abține” vs. „Trebuie să accepte criticile și comentariile”

1. Posesie: Edi Iordănescu și „antrenorul” Becali sunt aproape egali

  • Doar 0,93% în favoarea lui Edi, dar jucând 33% din timp cu om în plus

Principalul argument al lui Becali când susține că nu e mulțumit de ceea ce a făcut până acum Iordănescu e faptul că FCSB nu s-a impus la capitolul posesie. 

Comparația la acest capitol arată că deși a câștigat mult mai multe puncte cu Edi Iordănescu, vicecampioana a avut aceeași posesie ca și în perioada în care patronul era A1. Diferența e în favoarea lui Edward, însă aproape nesemnificativă, de sub 1%. 

Extrem de puțin în condițiile în care FCSB cu el antrenor a jucat având superioritate în nu mai puțin de o treime din timp. Cu Dinamo, Chindia și Mioveni a însumat 180 de minute de om în plus! Iar când se joacă 11 contra 10, mai ales FCSB versus echipe care au ca obiectiv evitarea retrogradării, e foarte probabil ca balonul să stea mai mult în posesia roș-albaștrilor.

Posesia FCSB până la venirea lui Iordănescu

AdversarPosesieSuperioritate
Botoșani 0-064,60%-
CSU Craiova 4-147,40%-
UTA 1-154%-
Gaz Metan 2-159,50%-
Rapid 0-165,10%-
MEDIA58,12%-

Posesia FCSB cu Iordănescu antrenor

AdversarPosesieSuperioritate
Sepsi 1-160,30%-
CFR 1-449,60%-
Dinamo 6-063,50%53 minute
FCU Craiova 1-058,7-
Clinceni 3-247,10%-
Chindia 1-068,10%82 minute
Mioveni 3-066,10%45 minute
MEDIA59,05% 

2. Ofensiv

  • Aceeași forță cu Edi ca și cu Gigi

Modul în care echipa s-a exprimat în atac, din punct de vedere al șuturilor expediate la și pe poartă, nu indică nicio schimbare semnificativă cu Edward antrenor față de perioada în care decidea Becali.

ParametruFără EdiCu Edi
Șuturi pe poartă4,8*5*
Șuturi la poartă10*9,7*

* media pe meci

Acest capitol a fost influențat de faptul că, spre deosebire de primele 5 etape, Iordănescu junior nu s-a putut baza în mandatul său pe câțiva fotbaliști extrem de importanți din ofensivă, cu un aport deosebit în zona de atac. Exemple: Moruțan, vândut la Galatasaray, dar și Coman, Tănase și Octavian Popescu, accidentați. A fost adus însă Keșeru, un fotbalist de clasă pentru nivelul Ligii 1, care a produs etapă de etapă gol sau goluri. 

În schimb, calitatea adversarelor pe care Iordănescu le-a întâlnit a fost mai la îndemână decât cele din primele 5 etape. În startul sezonului, FCSB a dat, cu o excepție, Gaz Metan, doar peste echipe care acum se află pe zona virtuală de play-off sau imediat sub linia primelor 6, în timp ce Iordănescu a jucat dintre cele aflate în prima jumătate doar cu CFR, în schimb, le-a confruntat pe toate cele care acum se regăsesc pe ultimele 5 poziții. 

Strict raportat însă la golurile marcate, FCSB arată mult mai bine acum, cu noul antrenor. Are o medie de peste două goluri pe meci cu Iordănescu, în vreme ce în primele 5 jocuri nici n-a atins 1,5 reușite pe meci.

3. Defensiv

  • Aceeași fragilitate cu Edward ca și cu Becali

Cum s-au descurcat adversarii și cât de ușor au ajuns la poarta FCSB-ului? Nici aici diferențele nu sunt mari. Până la venirea lui Edi, FCSB a primit, în medie pe meci, 2,8 șuturi pe poartă, iar cu el pe bancă media a fost de 2,4. 

Chiar și raportat strict la numărul de goluri încasate, echipa e cam la același nivel. 0,8 goluri încasate în primele 5 runde, iar cu el "principal" media e de 1 gol pe meci, în condițiile în care 4 din cele 7 goluri încasate au fost în derby-ul cu CFR Cluj, pierdut în Gruia, scor 1-4.

FCSB - CS Mioveni / Sursă foto: Crisi Preda (GSP)
FCSB - CS Mioveni / Sursă foto: Crisi Preda (GSP)
FCSB - CS Mioveni / Sursă foto: Crisi Preda (GSP)
FCSB - CS Mioveni / Sursă foto: Crisi Preda (GSP)
+23 FOTO

4. Index InStat

  • Edi, superior doar cu 1,5%

Indexul InStat constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unei echipe. De la posesie, goluri marcate, dueluri câștigate, atacuri construite, până la baloane pierdute, chiar și cartonașe încasate. Indexul ține cont inclusiv de nivelul adversarului, dar și de calitatea competiției în care are loc meciul. 

În primele 5 etape, FCSB a reușit de două ori să fie echipa cu cel mai mare Index într-o etapă, la victoriile cu Universitatea Craiova și Gaz Metan Mediaș, în vreme ce cu Iordănescu pe bancă s-a aflat în această postură o singură dată, în runda când a învins-o pe Dinamo cu 6-0. Media Indexului fără Edi a fost de 237,4, iar cu el ceva mai mare, de 241, ceea ce înseamnă însă un progres de numai 1,5%.

7 lunimai durează actualul contract dintre Gigi Becali și Edi Iordănescu, care are scadentă luna mai 2022, când se va termina campionatul

Unde a fost Edward Iordănescu mai bun ca Becali

1. A adus cu peste 40% mai multe puncte

Strict din punctul de vedere al tabelei și al clasamentului, FCSB a făcut mult mai multe puncte cu Iordănescu pe bancă. A acumulat 16 puncte, un procentaj de peste 76% din totalul celor puse în joc în cele 7 runde. În schimb, în primele 5 etape, roș-albaștrii au bifat doar 53%.

2. A urcat echipa două locuri

Când Edi a preluat echipa, FCSB era pe locul 4, acum e două poziții mai sus.

3. A diminuat distanța de lider

Ș ecartul față de primul lor e mai mic în prezent. Sunt 6 puncte până la CFR, unul mai puțin față de momentul când Iordănescu a fost adus. 

 

4. A dublat numărul jucătorilor din echipa Ligii 1

Primul "11" al fotbaliștilor cu cel mai bun Index InStat după primele 5 etape, când FCSB a jucat fără Iordănescu, a conținut doar 2 jucători de la FCSB: Cordea și Florin Tănase. În schimb, echipa campionatului, raportată la toate cele 12 etape disputate până în prezent, are în alcătuirea ei nu mai puțin de 4 nume de la gruparea roș-albastră: Crețu, Miron, Cordea și Keșeru.

Echipa Ligii 1 după primele 5 etape*: Aioani - Manea, Screciu, Ciobotariu, Latovlevici - J. Rodriguez - Cordea, Fl. Tănase, Sorescu - Jefte, Markovici
* Jucători care au evoluat cel puțin 45% din minute

Echipa Ligii 1 după 12 etape: Bălgrădean - V. Crețu, Miron, Ciobotariu, Bancu - A. Albu - Cordea, Houri, A. Ivan - Jefte, Keșeru
* Jucători care au evoluat cel puțin 35% din minute

Am trecut peste un moment foarte greu, dar vor urma altele cel puţin la fel de grele. Ce trebuie să înţeleagă lumea este că problema mare nu o reprezintă doar absenţele de la un anumit joc sau faptul că de când am venit la echipă am avut probleme imense şi continue cu jucători accidentaţi şi Covid, ci că procesul de pregătire este dat peste cap total 
- Edward Iordănescu, antrenor FCSB

VIDEO Mihai Stoica: „Nu m-am vaccinat, dar atenție ce spun: mor oamenii pentru că noi greșim!”

Citește și: 

FCSB, demonstrație de forță! » În plină criză, roș-albaștrii și-au surclasat rivalele

Edi Iordănescu rupe tăcerea: „Am crezut că am liniște. M-am înșelat!” » Îl contrazice pe Becali

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
lupu68
lupu68  •  20 Octombrie 2021, 22:10

Rusine sa va fie, domnule Craitoiu, ca va pretati la asa ceva! Cine va credeti, de fapt? Dumnezeu? Acum va inchipuiti ca antrenorii se dau jos si se pun in functie de momentul cand apasati dvs. pe buton?

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  20 Octombrie 2021, 17:52
Postat de bogdanii pe 20 Octombrie 2021, 09:48

Cum poti sa faci niste analize dupa 7 etape in care ai atat de multe absente? Macar de ati fi asteptat pana in iarna, desi si atunci e un pic cam devreme. Si cu toate astea se vede diferenta de puncte si chiar in aspectele jocului chiar daca sunt diferente foarte mici. Dar un lucru e sigur, cu Becali echipa se ducea in jos, cu Edi sunt sanse mari ca echipa sa creasca. Personal, cred ca o asemenea analiza nu face cinste “celui mai mare ziar sportiv”

Acele absente de fapt inseamna Keseru in locul lui Tanase (mai bun), Ianis Stoica in locul lui Oct Popescu (mai bun) si cine a mai intrat acolo in locului Coman (Vali Gheorghe a fost clar mai bun). Deci Edi a avut in 7 etape lot mai bun decat Jiji in primele. Acelasi nr de suturi la poarta si pe poarta. Nu e vorba numai de posesie.

3861852510501614
Ioana Alexandru  •  20 Octombrie 2021, 17:10

Domnilor, mi ar placea sa mi explicati care au fost jignirile sau limbajul vulgar in comentariul pe care mi l ati sters! Sa va fie rusine!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează