FOTBAL  »  Superliga  »  TRANSFORMARE

FCSB / FOTO De aici a început transformarea lui Alexandru Tudor » S-a întâmplat în 2007: „A fost ceva uluitor!”

Articol de , - Publicat marti, 15 octombrie 2019 12:41

Apropierea totală a fostului arbitru față de biserică și față de credință își are începuturile în urmă cu aproape 13 ani, când Alexandru Tudor (48 de ani) a fost 11 zile în pelerinaj în Orientul apropiat, vizitând, printre altele, Muntele Sinai, râul Iordan, Betleem, Cana Galileii, dar și Muntele Măslinilor, în Ierusalim. 

Tudor e astăzi aproape ca un călugăr. Cum se poartă, cum vorbește și cât de des apelează la credință. Până în 2007, Alexandru Tudor era o persoană complet diferită față de ceea ce este acum. Ce s-a întâmplat atunci și l-a pus pe fostul arbitru FIFA pe drumul către biserică? Un pelerinaj pe care l-a făcut în locurile sfinte din Orientul Apropiat. 

„Am arbitrat un meci în Israel prin 2005 sau 2006 şi am rămas impresionat de ce am văzut. Mi-am zis că nu trebuie să ratez excepţionala şansă de a merge acolo”, și-a argumentat Tudor ideea pelerinajului. Una dintre primele experiențe de acolo a fost Muntele Sinai din Egipt.  

FCSB / FOTO De aici a început transformarea lui Alexandru Tudor » S-a întâmplat în 2007: „A fost ceva uluitor!”
FOTO: Alexandru Tudor, în 2006, înainte de a merge în pelerinaj


„E o adevărată aventură. Se pleacă de la baza muntelui după miezul nopţii, cînd afara este întuneric beznă. Am urcat încontinuu, la picior, timp de mai bine de 3 ore. Este un adevărat calvar, unii dintre noi n-au rezistat şi au apelat la cămile. Şi eu am fost puţin ameţit de la efort, călcam dezechilibrat, dar am reuşit să ajung în vârf. Este o luptă cu tine însuţi ca să ajungi sus de tot şi să vezi răsăritul soarelui”, a povestit Tudor într-un articol pentru Gazeta Sporturilor, publicat în 2007. 

Vizita la râul Iordan l-a impresionat cel mai tare: „A fost ceva uluitor. Am fost la râul Iordan, care desparte Siria de Israel. O singură dată pe an se face o slujbă, de Bobotează, când se deschid graniţele. Patriarhul Ierusalimului şi Episcopul Iordanului ţin o slujbă pe râul unde a fost botezat Hristos şi care se varsă în Marea Moartă, cel mai jos punct din lume, 411 metri sub nivelul mării. După ce aruncă trei cruci în apă, sensul râului se schimbă dintr-odată, aşa, ca din senin, şi curge în sens opus, cu nişte valuri mari şi tulburi. Am rămas fără replică pentru că mintea mea nu putea concepe aşa ceva”.  

FCSB / FOTO De aici a început transformarea lui Alexandru Tudor » S-a întâmplat în 2007: „A fost ceva uluitor!”
FOTO: Tudor, intrând în Marea Moartă, în călătoria sa din 2007. Avea 35 de ani când a mers în pelerinaj în Orientul Apropiat, luna trecută a împlinit 48 de ani

Cu ce l-au impresionat sfinții 

„La Betleem, cuvânt care în evreieşte înseamnă «casa pâinii» şi în arabă «casa cărnii», nici n-am cuvinte să exprim ce am simţit. Toţi stareţii de la Mănăstirea Sfântul Sava devin şi rămân sfinţi, iar corpul lor nu putrezeşte niciodată”, a povestit Tudor, care a rămas impresionat de modul de trai al acelor fețe bisericești: „Aceşti oameni duc vieţi foarte aspre, mănâncă o dată pe zi, n-au voie la femei, se odihnesc doar 3-4 ore şi restul muncesc, adică se roagă. În plus, la muntele Carmel din Haifa, călugăriţele carmelite intră într-o încăpere şi nu mai ies de acolo toată viaţa. Mănâncă doar pâine şi beau apă, nu ca noi sarmale și de toate”

Atunci a decis să-și lase barbă 

Până la acea călătorie, Tudor nu purta barbă. În timpul pelerinajului nu s-a bărbierit, iar după ce s-a întors n-a mai renunțat la barbă și a explicat schimbarea: „Eu cred că între bărbat şi barbă e o relaţie foarte clară şi bine definită”, a fost explicația lui. 

O minune și vin din Cana Galileei 

Tudor a dezvăluit că a fost chiar protagonistul unei minuni: „La Mănăstirea Sfânta Ecaterina, am primit la intrare un inel, care era prea mare pentru degetul meu, așa că l-am pierdut la un moment dat. Când am început să mă rog, imediat l-am găsit„. În ciuda faptului că a rămas impresionat de vizită, Tudor nu a ales să-şi cumpere obiecte de acolo înainte de a reveni în România. „Singurul lucru pe care l-am luat a fost nişte vin din Cana Galileei, unde s-a produs prima minune a lumii, când Domnul a transformat toată apa în vin”, a explicat el în 2007. 

Tatăl Nostru în singaleză 

Un alt loc care l-a impresionat pe Tudor a fost Muntele Măslinilor, în Ierusalim.  

„Acolo, există scris «Tatăl Nostru» pe câte o plăcută, în diferite limbi. Cea în româneşte e plasată exact lângă altar, însă eu am încercat să învăţ să-l citesc pe cel care era tradus în singaleză” (foto mai jos). 

FCSB / FOTO De aici a început transformarea lui Alexandru Tudor » S-a întâmplat în 2007: „A fost ceva uluitor!”

CE SPUNEA TUDOR DUPĂ PELERINAJUL DIN ORIENTUL APROPIAT, ÎN 2007 

„Orice ortodox trebuie neapărat să ajungă cel puţin o dată în acele locuri. Te purifici, te linişteşti, te transformi în cu totul alt om. Toţi cei care au fost acolo au simţit o evidentă schimbare în bine” 

„Dacă aş alege vreodată să mă călugăresc? Asta pot face oamenii de excepţie, nu eu. Trebuie să fii capabil, trebuie să ai calităţi şi putere interioară, nu ca mine”  

„Am făcut cea mai bună investiţie din viaţa mea alegând acest pelerinaj”  

VEZI ȘI:

FCSB // VIDEO Gigi Becali, cadou de 100.000 de euro pentru Alexandru Tudor! Fostul arbitru a primit un BMW de 500 de cai putere

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
kordell
kordell  •  15 Octombrie 2019, 20:53
Postat de rivaldinho pe 15 Octombrie 2019, 17:18

Si eu tot la Ierusalim m-am pocait cu adevarat. Recomand cercetare pe Urmele Mantuitorului! M-am gandit de multe ori daca sa imi las si barba si altele.

Si atunci le-am zis : Ocupati garile , Ocupati garile !!!

dac.impielitzat
dac.impielitzat  •  15 Octombrie 2019, 20:44

minciuni gogonate toate minunile alea. daca erau adevarate gaseai mii de dovezi, dar asa multi vorbesc ca au vazut, au fost martori, dar nici unul nu aduce o singura dovada clara si de netagaduit. de aia se si cheama credinta, pentru ca trebuie sa crezi, orbeste, cu ohii inchisi ce spun ei. nu e cunoastere, nu e adevar. crede fraiere si nu cerceta, ca daca deschizi si un ochi macar iti dai seama de toate bazaconiile pe care le crezi sunt inventii care nu au legatura cu realitatea, iubirea, frumosul, libertatea, bunatatea, puterea interioara, cunoasterea, respectul, cinstea, adevarul. multi aud, multi rastalmacesc, putini inteleg, si mai putini traiesc cu adevarat.

ishhhhhhhh
ishhhhhhhh  •  15 Octombrie 2019, 20:32

Ok, dragut ca un om a gasit credinta in el. Dar ce legatura are asta cu sportul si de ce ni se baga exemplul lui pe gat..?

Vezi toate comentariile (20)
Comentează