FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB merge în orașul marelui Zigici! Adevărata poveste a transferului la Poli Timișoara: „A avut și contract”

Bacika Topola, adversara FCSB de peste zece zile, este formația în care a crescut Nikola Zigici, unul dintre cei mai importanți fotbaliști sârbi din 1990 până acum.
Bacika Topola, adversara FCSB de peste zece zile, este formația în care a crescut Nikola Zigici, unul dintre cei mai importanți fotbaliști sârbi din 1990 până acum.

Articol de , - Publicat luni, 07 septembrie 2020 12:27 / Actualizat luni, 07 septembrie 2020 12:42

Bacika Topola, adversara FCSB de peste zece zile, este formația în care a crescut Nikola Zigici, unul dintre cei mai importanți fotbaliști sârbi din 1990 până acum. Circulă povestea că pe vârful înalt de 2,02 l-ar fi refuzat Poli Timișoara, dar e un mit fals.

  • Topola - FCSB, în turul 2 preliminar al Europa League, se joacă joi, 17 august.

Politehnica Timișoara l-a avut în probe pe Nikola Zigici și l-a trimis acasă. „Băiete, tu ești bun, dar pentru baschet, nu pentru fotbal!". Așa ar fi sunat mesajul cu care bănățenii l-ar fi refuzat pe atacantul pe care-l considerau prea înalt și prea rigid ca să joace fotbal.

Zigici a adunat 57 de meciuri și 20 de goluri în naționala Serbiei. A jucat la Steaua Roșie Belgrad, la Racing Santander, la Valencia și la Birmingham. Înainte să treacă prin echipele acestea, el a crescut la Bacika Topola, formația pe care o va întâlni FCSB pe 17 septembrie, în turul al doilea preliminar din Europa League.

Zigici la Timișoara, un mit

Povestea despre testul pe care l-ar fi picat Nikola la Poli Timișoara sună spectaculos. Doar că nu e reală. Florin Iacob, un agent cu legături puternice în Serbia, a fost implicat în "afacerea Zigici" și relatează evenimentele reale care îl aduseseră pe viitorul star aproape de Banat: "Pe Zigici l-am găsit la țară, la Bacika Topola, și voiam să-l aduc la Timișoara, da. Până aici e adevărat".

Ce s-a petrecut mai departe: "La Poli conduceau Toni Doboș și Panduru. Amândoi l-au vrut pe Zigici, nu s-a pus problema să-l refuze. Știu că a circulat istoria aceea că fusese refuzat. E spectaculoasă, da, și lumea a preluat-o și a rostogolit-o așa, că era prea bună ca să mai fie verificată. Zigici a avut și contract cu Poli. 

FCSB merge în orașul marelui Zigici! Adevărata poveste a transferului la Poli Timișoara: „A avut și contract”
Zigic, într-un duel cu Mertesaker, la Mondialul din 2010

Numai că imediat după ce a semnat Bacika Topola a jucat un amical cu Steaua Roșie. Steaua Roșie obișnuiește să facă așa ceva vara, să meargă prin orașe mici, prin sate și să joace amicale cu echipele locale. Zigici ne-a întrebat: "Pot să joc și eu? E amical cu Steaua Roșie!". Am spus că da".

Amicalul acela avea să-i schimbe cariera atacantului și s-o lase pe Poli fără un fotbalist foarte bun. Tot Iacob explică ce a urmat: "După joc, oamenii de la Steaua Roșie i-au zis „Vii la noi!". El avea contract cu Poli! Ne-a rugat și pe mine, și pe oamenii de la Timișoara să-l înțelegem, că era o șansă prea mare ca s-o rateze și am acceptat, până la urmă. Am vorbit inclusiv cu Dragan Geaici, fostul mare fotbalist, care era președintele clubului. Ar fi fost greu să ne opunem, era disperat să joace la Steaua Roșie". 

Vândut cu 27 de milioane

Zigici ar fi fost o afacere excelentă pentru Poli Timișoara. În loc să ajungă în Banat, atacantul a semnat cu Steaua Roșie. Fosta câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni avea să-l vândă la Santander cu 6 milioane de euro. Valencia a plătit 14 milioane de euro pentru a-l lua de la Racing, apoi "liliecii" l-au dat la Birmingham, spre finalul carierei, cu 7 milioane de euro.

Alte "țepe" chiar au existat

Chiar dacă povestea despre Zigici se dovedește falsă, cluburile românești au comis alte gafe incontestabile. Rapid l-a avut în cantonament pe Seydou Doumbia, viitor atacant la ȚSKA Moscova, la Roma, la Newcastle. Giuleștenii îl aduseseră din Japonia, în probe. L-au trimis acasă pentru că nu l-au considerat îndeajuns de bun și atacantul ivorian a semnat cu Young Boys Berna. 

Vișiniii l-au avut la îndemână și pe Nemanja Matici. Ei au jucat în 2009 un amical cu MFK Kosice, echipa la care se afla sârbul, și au fost impresionați de calitățile lui Matici. Slovacii l-ar fi vândut cu 400.000 de euro. Rapidiștilor li s-a părut prea mult. După două luni avea să-l cumpere Chelsea cu 1,7 milioane de euro. Acum e la Manchester United.

VIDEO. FCSB merge la Voluntari în runda cu numărul 3 din Liga 1

Citește și alte știri despre FCSB: 

FCSB. Gigi Becali, primele declarații după 3 săptămâni: „Nu îmi mai place să fac asta” » Schimbare radicală de discurs

Gigi Becali visează, Dinamo Zagreb chiar încasează! Oferta care arată diferența dintre cele două lumi

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
ciprian_451fh
ciprian_451fh  •  07 Septembrie 2020, 21:38

Corect era: "Steaua merge la Tunari și la Balotești.

caesarone
caesarone  •  07 Septembrie 2020, 15:04
Postat de dragos_chiva pe 07 Septembrie 2020, 13:34

Nu, FCSB nu merge "în orașul marelui..." etc.etc. FCSB merge în Senta care este sat. Nici balada asta nu v-a ieșit...

Si mai corect era Steaua merge in...

108022913946097
Traian Pavelescu  •  07 Septembrie 2020, 14:24
Postat de Alice Popa pe 07 Septembrie 2020, 14:17

Ar vrea gigeii sa aiba stadion ca in acel sat! Sau... sa aiba stadion...

A fugit din cazarma fără bilet de voie și nu mai are dreptul sa primească blidul cu fasole de la cazan pana nu prestează pe net in favoarea gradațiilor profitori baricadați in UM sovietoida!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close