FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV / VIDEO Ilie Poenaru explică de ce l-a sunat Gigi Becali: „A vrut să ştie personal de la mine” + De ce a refuzat să antreneze FCSB

Ilie Poenaru
Foto: Imago
Ilie Poenaru Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 27 ianuarie 2023 08:19 / Actualizat vineri, 27 ianuarie 2023 11:16

Ilie Poenaru, 46 de ani, spune că Gigi Becali a prins încredere în el după ce l-a pus să gireze transferurile celor doi jucători de la Clinceni și explică de ce a refuzat de două ori șansa de a-i antrena pe roș-albaștri. 

VIDEO. Planurile lui Ilie Poenaru. Cu ce gânduri merge la negocieri fostul antrenorul al celor de la UTA

- Domnule Poenaru, ați intrat în anul nou liber de contract. Ce așteptări aveți?
- E clar că îmi doresc să antrenez, să-mi găsesc o echipă cu un proiect bun, care își dorește să facă performanță.

- Până acum ați antrenat doar echipe mici. Considerați că sunteți capabil să preluați o formație de top?
- UTA nu mi se pare un club mic. E un club de tradiție, un club mare, care a fost, este și va rămâne în prim-planul fotbalului românesc. Într-adevăr, a fost o perioadă mai nefastă, s-a tot bătut la retrogradare, dar UTA va ajunge acolo unde îi e locul. D-asta am și mers acolo, să urc la nivelul următor. Tot ceea ce am trăit în această perioadă cred că m-a maturizat foarte mult, am ajuns la un nivel bun și cred că sunt pregătit să antrenez orice echipă puternică din România.

- Există antrenori de echipe mici și antrenori de echipe mari? De ce se plafonează unii și cum reușesc alții?
- Depinde și de conjunctură. Prin prisma rezultatelor pe care le ai poți ajunge să antrenezi o echipă de top sau nu. E și în funcție de ce găsești la acel club și dacă ești lăsat să-ți faci treaba. Eu cred că acum avem o generație bună de antrenori, cea tânără, care vine din urmă. Împreună cu cei experimentați, precum Dan Petrescu și Gică Hagi, suntem foarte preocupați, muncim mult și ne dorim mult. Dar în acest moment poate nu suntem atât de bine înțeleși. Faptul că nu mai există răbdarea de a construi ceva, de a avea un plan bine stabilit cred că este o problemă. Nu ți se dă timp, toți vor ca lucrurile să se facă pe repede-înainte, și nu este OK.

- De ce credeți că nu mai există răbdare în fotbalul românesc? Se schimbă antrenori pe bandă rulantă.
- Asta e o întrebare pe care ar trebui să o puneți conducătorilor. Ei ne schimbă, ei nu mai au această răbdare. E clar că în societatea în care trăim nu mai sunt suficienți bani. Toți vrem, atât noi, cât și conducătorii, să creștem și să vindem jucători. Atât ne-a mai rămas și poate că asta-și doresc conducătorii, văzând ce se întâmplă la Academia lui Hagi, unde an de an se produc și se vând jucători. Și au și rezultate. Toată lumea vrea repede, dar trebuie să se înțeleagă că nu e ușor să formezi un lot și să-l omogenizezi. Mai sunt și jucători străini care vin și trebuie să se adapteze cu țara, cu orașul, cu fotbalul, dar și la principiile echipei.

- Sunt prea mulți străini în Liga 1?
- E un mix de jucători români și străinii pe care îi aducem, care parcă nici ei nu mai sunt la nivelul valoric de altădată. Toată lumea vrea să ajungă în play-off, dar pentru a fi acolo trebuie să creezi în primul rând o infrastructură sănătoasă. Eu, dacă aș fi fost conducător, aș fi avut răbdare, atunci când numeam un staff făceam un proiect sănătos cu acesta și aveam încredere în el. Așa mi se pare normal, așa se întâmplă în Europa.

Ilie Poenaru: „Am făcut performanță, dar am și crescut jucători buni”

- Mereu e discuția FCSB. În ultimii 2 ani, de fiecare dată când s-a schimbat acolo antrenorul, numele Ilie Poenaru era pe lista scurtă. De ce nu ați ajuns până acum acolo?
- Sunt acolo pe listă și datorită faptului că în perioada de la Clinceni am lucrat cu foarte mulți jucători tineri ajunși ulterior la FCSB. După care am continuat și la Liga 1 cu o parte din ei. Am dat FCSB-ului jucători precum Șut, care a ajuns căpitan, Cordea, care a ajuns căpitan, Buziuc, Robert Ion. Acest lucru poate l-a făcut pe domnul Becali să vrea să lucreze cu mine, văzând că am produs performanță, dar i-am și crescut pe acei jucători. Nu știu dacă am mai spus-o până acum, dar am primit un telefon din partea domnului Becali când a vrut să-i transfere pe acești jucători.

VIDEO. Planurile lui Ilie Poenaru. Cu ce gânduri merge la negocieri fostul antrenorul al celor de la UTA

Ilie Poenaru explică de ce l-a sunat Gigi Becali: „A vrut să ştie personal de la mine” + De ce a refuzat să antreneze FCSB
Adrian Șut a marcat de două ori și a reușit un assist în 14 apariții în acest sezon. Foto: Imago

- Ce v-a spus?
- A vrut să știe personal de la mine dacă acei jucători merită sumele care se cereau pe ei. A vrut garanția de la mine, eu să-i garantez că aceștia merită sumele respective și că au potențial de creștere și poate face o afacere bună cu ei. Cred că Gigi Becali a văzut în mine, în timpul discuțiilor pe care le-am avut, un om care spune adevărul. Tot ce i-am transmis în timp s-a adeverit. M-ați întrebat de ce nu am ajuns antrenor la FCSB. 

Ilie Poenaru explică de ce l-a sunat Gigi Becali: „A vrut să ştie personal de la mine” + De ce a refuzat să antreneze FCSB
Andrei Cordea are 22 de meciuri jucate pentru FCSB în acest sezon, bifând 5 goluri și 3 assisturi. Foto: Imago

- Da.
- La momentul în care domnul Becali m-a dorit aveam contract și eram în plin campionat cu Clinceniul. Nu sunt genul să plec și să las echipa, era munca mea și trebuia dusă până la sfârșit. Asta a fost prima ofertă pe care am refuzat-o, iar dânsul m-a înțeles. Apoi a mai fost o discuție în următorul an, atunci când mă luptam pentru play-off și, evident, nu puteam să renunț. Totuși, am fost pe acea listă scurtă, chiar dacă încă nu am ajuns acolo. Vom vedea, viața va decide unde vom fi în viitor.

Ilie Poenaru: „Să antrenezi un lot ca cel de la FCSB e mult prea tentant”

- Vă e teamă că v-ați putea compromite ca antrenor la FCSB, ținând cont de practicile patronului?
- Toată lumea s-a obișnuit deja cu domnul Becali. Dar cred că nu există un antrenor, sau sunt foarte puțini în România, care să nu-și dorească să meargă la FCSB. Toți antrenorii vor să antreneze un club ca FCSB, cu un lot ca al lor, care este, și prin prisma tinereții, cel mai bun lot din România. Plus că domnul Becali e dispus mereu să investească în jucători de valoare. Trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că FCSB înseamnă mult și pentru jucători, și pentru antrenori. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu Olăroiu, cu Reghe... o mare parte dintre antrenorii care au mers acolo au prins apoi contracte în străinătate. FCSB încă vinde și vinde foarte bine. Este un plus dacă mergi acolo, dar bineînțeles cumulat cu ce produci. Că dacă nu produci nimic și stai o perioadă foarte scurtă, atunci nu te ajută cu nimic.

- Ați putea gestiona relația cu un patron ca Becali?
- Cred că se pot face lucruri bune cu tact. Toni Petrea este un exemplu bun. A reușit să facă față tuturor criticilor și discuțiilor la adresa lui și a domnului Becali. A reușit să facă echipa să joace și Gigi Becali l-a dorit din nou. Deci se poate.

- Așteptați o ofertă și din străinătate sau momentan vă axați pe Liga 1?
- Am avut ceva din Arabia Saudită. Era din liga a 2-a, dar nu am vrut să îi dau curs. Nu cred că e momentul să merg acolo. Vreau să continui munca aici, să găsesc un club unde se dorește performanță. Nu mi-e frică de nicio situație. Aș merge și la un club care luptă să se salveze de la retrogradare, nu aș avea probleme nici la un club de Liga 2 care are o politică sănătoasă și își dorește să facă ceva. Dar să fie un proiect sănătos. Îmi place să muncesc și să îmi pun amprenta peste tot pe unde merg.

Ilie Poenaru: „Nu sunt un tip conflictual, îmi plac disciplina și respectul”

- Este Ilie Poenaru un antrenor conflictual? Au fost cele două momente tensionate la UTA cu Keșeru și Ubbink...
- Nu, nu sunt un tip conflictual. Sunt un antrenor căruia îi plac disciplina și respectul. Impun niște reguli și acestea trebuie respectate. Vreau ca lucrurile să se facă prin comunicare, însă jucătorii știu că eu iau ultima decizie și, fie că le convine sau nu, trebuie să se adapteze la ce vreau eu.

VIDEO. Ilie Poenaru despre suspendarea primită: „Nu rămâne așa! Nu este corect” + Povestea conflictului cu Ubbink

- S-a vorbit la acea vreme că ați fi pierdut vestiarul...
- E o mare greșeală. Știm cu toții că nu există vestiar în care toată lumea să fie mulțumită. Toți cred că merită să joace, tu ai alte principii. Sunt situații și situații, și la Campionatul Mondial au fost situații tensionate cu schimbările. Dar nu, nu am pierdut vestiarul. În fiecare vestiar sunt jucători capricioși, care poate nu acceptă să nu-i bagi titulari, dar nu au fost conflicte. Eu oricum sunt genul de antrenor care dau explicații jucătorilor care nu intră. Sunt genul de antrenor care am strategii, mai joc și în funcție de adversar și aleg anumiți jucători pentru anumite meciuri în care cred că mă ajută.

Ilie Poenaru: „Nu am nicio implicare în politică”

- Ați antrenat până acum la Clinceni, Gaz Metan Mediaș și UTA. Toate au un numitor comun. Sunt conduse de primari ai PNL, partid în care tatăl dumneavoastră, Ion Poenaru, a activat în calitate de consilier local. Presa a sugerat că ați fi beneficiat de ceva sprijin politic.
- Nu știu de unde au apărut aceste lucruri. Tatăl meu a fost consilier pe probleme de sport la Clinceni, o comună, nu în Guvern sau Parlament. Și nu e vreun deputat sau senator, ci doar simplu consilier, care a activat timp de 2 ani. Poate că de aici s-au tras niște concluzii greșite, că eu aș fi avut de profitat. Dar nu am nicio treabă cu politica, nu am relații în politică. Poate ar fi bine să le am, văzând că politicienii cam conduc totul.

- Deci faptul că ați antrenat doar echipe „conduse” de primari e o coincidență?
- Repet, nu am nicio implicare în politică. Nu cred că un consilier dintr-o comună precum Clinceni poate avea o influență așa mare încât eu să fiu pus la unele echipe. Și dacă aș avea prieteni în politică, până la urmă trăim într-o țară în care avem fel și fel de prieteni, nu contează unde lucrează ei. Dar nu cred că cineva poate să comande la un club să te pună pe tine ca antrenor. Am fost puțin dezamăgit că s-au scris lucruri neadevărate. Prin ce se scrie se poate strica imaginea cuiva și e posibil ca acel cineva să aibă reacție. Și să nu cumva să ajungi la altele cu el.

- Este o amenințare?
- Nu e o amenințare, doar transmit că este cel mai bine să suni și să te informezi înainte. Să nu vorbim în necunoștință de cauză. Faptul că am activat la niște cluburi care erau conduse de primării nu are nicio legătură. La Dinamo ce partid era? Sau din ce minister făceam parte eu când am fost acolo? Ca să răspund în glumă. Dar asta e țara în care trăim și preocupările noastre sunt altele decât ceea ce trebuie să spunem.

Poenaru a vorbit și despre incidentul petrecut după ce GSP a prezentat situația tensionată de la UTA. Informațiile ziarului, venite din partea unor surse din vestiar, spuneau că Poenaru avusese un conflict cu doi dintre jucători: Ubbink și Batha. Ilie a încercat să afle sursele Gazetei și s-a lovit de refuzul ziarului, declarând: „Stați voi liniștiți! Chiar dacă nu-mi spuneți, tot o să aflu cine e sursa voastră! O să rezolv eu singur fiindcă am relații foarte mari la conducerea Gazetei Sporturilor”. 

Ilie Poenaru: „Nu am relații la Gazetă, a fost doar un bluf ca să sperii jucătorii”

- Ce relații aveți la Gazeta Sporturilor?
- Sunt cuvinte și lucruri care se interpretează. Dintr-un cuvânt se poate face un titlu sau ditamai articolul. Ca să înțelegeți cu toții ce am vrut să spun. Era o problemă atunci la noi de vestiar, legată de viața personală a unor jucători de la UTA. Erau niște lucruri care au apărut acolo, în oraș. Am avut o discuție în vestiar cu jucătorii și le-am transmis faptul că acele discuții interne pe care le-am avut au ieșit din vestiar și nu trebuia să se întâmple asta. Au răsuflat niște chestii pe la presă. A doua zi am făcut iar ședință cu jucătorii și i-am rugat să spună cine a declarat și ce a declarat.

VIDEO. Ilie Poenaru, despre informațiile preluate de presă din vestiarul de la UTA: „Sun cuvinte care se interpretează”

- A mărturisit careva?
- Bineînțeles că a fost tăcere, iar eu în momentul acela am spus: „Știți foarte bine că atât voi, jucătorii, cât și noi, ca staff, avem prieteni și relații în presă și televiziune și putem să aflăm, dacă vrem, anumite lucruri!”. Era o chestie care să îi sperie și să-i facă să vină la mine după. Am și spus că dacă cel care a declarat nu vrea să recunoască de față cu jucătorii, aștept să vină la mine separat și să recunoască. Le-am zis să aibă grijă că aceste lucruri ies la iveală, ele se vor afla la un moment dat pentru că avem prieteni pe la tot felul de trusturi.

VIDEO. Ilie Poenaru, adevarul despre relațiile cu Gazeta : „A fost un bluff”

- A fost doar un bluf deci?
- Da, am aruncat un praf ca să zic așa. Ca să-i sperii și să-i fac să înțeleagă că ce am vorbit trebuie să rămână în vestiar. Sunt lucruri pe care trebuie să le vorbești și lucruri pe care nu trebuie să le vorbești cu presa. Dar nu, nu am nicio relație la Gazetă. Sunt prieten cu toată lumea, după cum vezi acum stau de vorbă cu tine, am fost la emisiune la GSP Live, la Costin Ștucan. Sunt prieten cu toată lumea, sunt deschis oricărui ziar, oricărei televiziuni. Nu am nimic de ascuns, dar nu am nicio relație.

- Dar ați sunat atunci la GSP să aflați cine a vorbit...
- Nu, n-am sunat. Dar trebuie să recunosc că am dat un mesaj și am încercat să aflu de la Dan Udrea, cu care nu am nicio relație, poate ne știm doar din vedere. E clar că voi nu vă veți da în primire sursele, dar am încercat să aflu ceva. N-am reușit. 

Citește și:

5 cluburi din Superligă ignoră „legea Novak", în ciuda faptului că ministrul a anunțat mărirea de 10 ori a amenzii pentru nerespectarea acesteia: „E în contradicție cu aerul european”

4 povești ale lui Florin Gâtejan: „Ioana Radu spunea: «Eu sunt azi conducător!»” + Un sfat pentru Dan Șucu: „Să nu ajungem precum Cortacero”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
johny2003
johny2003  •  27 Ianuarie 2023, 21:22
Postat de steaua.libera pe 27 Ianuarie 2023, 11:00

Sa-mi fie cu iertare, dar generatia noua de antrenori e praf.

Adica generatia lui Mutu?!? ))))

steaua.libera
steaua.libera  •  27 Ianuarie 2023, 11:00

Sa-mi fie cu iertare, dar generatia noua de antrenori e praf.

81mada
81mada  •  27 Ianuarie 2023, 10:58
Postat de johny2003 pe 27 Ianuarie 2023, 10:36

Daca tu esti facut gramada, cum sa intelegi?! ))))

Educatule…ai inteles tu tot!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close