FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

exclusiv Fostul antrenor Ioan Sdrobiș, la 76 de ani. „Părintele” a dezvăluit de ce nu-l mai sună Cristi Chivu de ziua lui: „Asta l-a supărat”

Fostul antrenor Ioan Sdrobiș, la 76 de ani. „Părintele” a dezvăluit de ce nu-l mai sună Cristi Chivu de ziua lui: „Asta l-a supărat”
Fostul antrenor Ioan Sdrobiș, la 76 de ani. „Părintele” a dezvăluit de ce nu-l mai sună Cristi Chivu de ziua lui: „Asta l-a supărat”

Articol de - Publicat miercuri, 09 martie 2022 19:10 / Actualizat miercuri, 09 martie 2022 20:28

Fostul antrenor Ioan Sdrobiș a împlinit astăzi 76 de ani. Cel poreclit "Părintele" a oferit un interviu fără ocolișuri, în stilul său caracteristic, pentru Gazeta Sporturilor, în care a dezvăluit că relația cu fostul său fotbalist Cristi Chivu (41 de ani) s-a stricat din cauza unei glume.

Ioan Sdrobiș a pregătit, în perioada 1985-2014, mai multe echipe de tradiție din fotbalul românesc, precum Oțelul Galați, U Cluj, Ceahlăul, Bacău, CSM Reșița, FC Vaslui, Jiul Petroșani sau Farul Constanța.

- La mulți ani, domnule Sdrobiș! Cum aniversați?

- Sunt cu familia și cu prietenii aici, la raiul meu de la Târgu Ocna. Uite, am ajuns la tort. Am început cu pârjoale de mangalița, cu fripturi de mangalița, cârnăciori și așa mai departe. Bineînțeles, am băut și câte un pahar de pălincă, Fetească și Merlotul meu legendar.

Dinamo și-a prezentat ultimul transfer » Ar putea juca împotriva Rapidului!
DINAMO
Dinamo și-a prezentat ultimul transfer » Ar putea juca împotriva Rapidului!

- Câte telefoane de felicitare ați primit până la ora asta?

- Peste 200. Îl am aici pe Toni, un fost colaborator al meu, care ține evidența. Adineauri am vorbit cu domnul președinte Nicolae Badea, de la Dinamo. El m-a sunat. Știe că în fiecare an de Sfântul Ion și de ziua mea, la ora asta, sunt cu băieții la treabă.

- Foștii dumneavoastră jucătorii v-au sunat?

- Cum să nu? Dragoș Grigore, Valentin Badea, Frunză, mulți. Auzi ce spun băieții, că m-au sunat și doamne. Au dreptate (râde). Acum am răspuns eu la telefon, dar de regulă răspundeau ei. Sunt fericit cu prietenii lângă mine. Le spun în glumă: "Normal că vă place să veniți la mine, fiindcă am vin bun și mâncare bună!". Eu nu merg la nimeni, dar în fiecare an de 7 ianuarie și de 9 martie îi primesc la mine cu toată dragostea, la raiul meu de la Târgu Ocna. E frumos, e liniște, am crama mea, unde țin vinul și pălinca. Avem ce lucra!

De ce s-a supărat Cristi Chivu pe Ioan Sdrobiș

- Printre cele peste 200 de telefoane de felicitare pe care le-ați primit a fost și de la Cristi Chivu, cel pe care l-ați pus în fruntea jucătorilor pe care i-ați lansat în fotbalul mare?

- Nu. Este singurul care nu m-a sunat. În schimb, m-a felicitat mama lui, Mariana. Iar reluați fenomenul Chivu?

- V-am întrebat, pentru că am crezut că s-a schimbat ceva între timp.

- Eu am spus, maică-sa l-a născut, taică-su l-a crescut și eu i-am dat turația respectivă la 16 ani. El s-a supărat după ce am spus în glumă, cu ani în urmă, într-un interviu, tot de ziua mea: "La banii pe care îi are de numărat, nu știu dacă a avut timp să mă sune". A fost o glumă. Și de atunci, mama lui mi-a spus că s-a supărat Cristi. I-am spus: "Foarte bine, să uite de mine și numărul meu de telefon". Orice antrenor e dator, când vede un copil talentat, să-i dea o șansă. Asta am făcut eu cu Cristi Chivu. Ce-am făcut mai mult? A, că i-am dat o turație la 16 ani. Nu știu câți antrenori români mai au curajul ăsta la ora actuală.

Fostul antrenor Ioan Sdrobiș, la 76 de ani. „Părintele” a dezvăluit de ce nu-l mai sună Cristi Chivu de ziua lui: „Asta l-a supărat”
Ioan Sdrobiș

"Dacă Tavi Popescu e Il Fenomeno, Maradona ce a fost?"

- Puțini, dar mai sunt.

- Văd că la ora actuală, în România, dacă a dat unul un șut de la 20 de metri, e făcut "Il Fenomeno". Hopa! Băi, sunteți nebuni la cap. Stați să confirme. Auzi, "Fenomeno".

- Vă referiți la Tavi Popescu?

- Tu ai spus. Păi, atunci, dacă el este "Il Fenomeno" ce mai e Maradona, măi copii? Când a dat Mutu un sfert de gol a fost făcut "Briliantul", altul nu știu cea mai făcut i s-a spus "Diabolicul", "Regele" și așa mai departe. Alo! Hai să fim serioși. Regii sunt Maradona, Pele, Cruyff. E păcat, întinăm valoarea marilor fotbaliști. Mulți jucătorii de la noi nu știu cine au fost Balaci, Dobrin, Donose, Cămătaru sau Belodedici.

- Nu sunteți cam dur cu ei?

- Păi, dacă te duci în Brazilia și întrebi de Pele, îl cunosc toți copiii, la fel în Argentina, cu Maradona.

"Am discutat cu Nicolae Badea despre tragedia de la Dinamo"

- Cu domnul Badea ce-ați mai pus la cale?

- N-am mai pus la cale nimic. Am rămas într-o relație adevărată, ca între niște oameni care iubesc fotbalul. Eu glumesc cu el și el le-a spus tuturor că "Sdrobiș n-a fost niciodată dinamovist". Eu am jucat la Dinamo Bacău, în tinerețile mele, acolo am început fotbalul. Dar eu am fost antrenor profesionist, care și-a slujit meseria oriunde am antrenat. La Galați, la Cluj, la Reșița... Acum discut cu domnul Badea despre tragedia lui Dinamo București. Este o tragedie ce se întâmplă acolo. El a investit și suflet și bani acolo, și toată lumea a zis că e ciuma roșie. Cât a fost el la Dinamo, clubul a avut stabilitate. Asta înțeleg oamenii foarte puțin.

"Băiețașul cu Biblia în mână face numai păcate la FCSB"

- Întreg fotbalul românesc este în picaj.

- Ce se întâmplă de la ultima echipă în Liga 1, până la echipa națională este o adevărată dramă. Vizavi de FCSB, acolo băiețașul ăsta cu Biblia în mână face numai păcate. Eu am construit echipe și am format niște jucători de mare clasă în fotbalul românesc. Poate alții au făcut mai mult decât mine, dar eu știu că am descoperit un Chivu, un Dragoș Grigore, un Vali Badea, un Frunză. Asta trebuie să facă toți din fotbalul românesc, dar la cluburi este o mizerie de nedescris. Nu mai vorbesc de Federația Română de Fotbal, care este un fiasco.

Ioan Sdrobiș, dur cu Răzvan Burleanu și sceptic în privința selecționerului Edi Iordănescu

- Nu-l iertați pe Burleanu nici de ziua dumneavoastră.

- Copilul ăsta a făcut un dezastru din fotbalul românesc. Un dezastru! Cu nepriceperea lui și cu șleahta din jurul lui, în frunte cu Stoichiță. Să dea Dumnezeu ca Edi Iordănescu, un băiat care s-a consultat de foarte multe ori cu mine, să reușească. L-am avut jucător la Vaslui, am avut o dragoste față de el. L-am sfătuit de câteva ori și a reacționat foarte bine. Nu știu acum, sub influențele Federației, dacă va rezista și dacă va face lucruri bune. Nu știu. Nu cred. Sunt sceptic. Asta e. Hai că e ziua mea și mă așteaptă lumea să mai ciocnim un pahar. Mulțumesc pentru telefon. Să trăiești, sănătate!

Ioan Sdrobiș nu l-a iertat pe Mirel Rădoi: „Cum a progresat? Că nu și-a mai ros unghiile?”

Deschid fanii lui Dinamo șampania? » Ce înseamnă revenirea lui Dusan Uhrin
Dinamo
Deschid fanii lui Dinamo șampania? » Ce înseamnă revenirea lui Dusan Uhrin
Pas major în implementarea sistemului VAR în Liga 1 » A început pregătirea practică a arbitrilor
VAR
Pas major în implementarea sistemului VAR în Liga 1 » A început pregătirea practică a arbitrilor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
miki123
miki123  •  10 Martie 2022, 07:41
Postat de valentindragobete pe 09 Martie 2022, 19:52

Omu' era " dus " confirmând că-i greu cu palinca, mangalița și merlotul, parcă, mai ales la vârsta dumnealui !

Valentina, lasă-ne, ești depășită total de subiect!!! Tu ești fîcîsî.bist gigist, nu i așa?!?

polistul68
polistul68  •  10 Martie 2022, 01:11
Postat de Adrian Popescu pe 09 Martie 2022, 20:11

Sdrobiș a fost descris pe rând, negru pe alb în GSP, haiduc, satrap și acum moș bonom și simpatic. Cum se joacă GSP cu mintea și amintirile noastre....Respect însă pentur unii jurnaliști de la GSP care nu uită vechile prietenii și dau spațiu unora care le-au dat de mâncare, de la Tadici la Sdrobiș, de la Badea la Cohn

Mosul asta, cum i spui, a scos niste fotbalisti...si a facut niste echipe sa JOACE FOTBAL...daca am avea acum antrenori ca acest "mos simpatic", am avea alti fotbalisti, crede-ma. Asa, cu stilul lor, invechit dupa unii, i-a invatat pe fotbalisti sa"joace din prima", sa stea in teren, sa faca preluare pe pozitie viitoare, etc, etc...acum cati jucatori stiu sa "faca" ce am scris eu mai sus ? Foarte putini, din pacate...dar e simpatic si bonom mosul, nu ?

192486884818821
Mihnea Ilie  •  09 Martie 2022, 20:22

Dacă ăsta e adevăratul motiv, atunci Chivu e subțire rău, intelectual. Cum era de așteptat, dealtfel.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează