FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV / VIDEO Leo Grozavu, interviu-deschis după despărțirea de Sepsi: „Au folosit un pretext să scape de mine” » Culisele conflictelor cu jucătorii lui și cu cei de la FCSB + „Hagi, protejat de arbitri”

Leo Grozavu
Leo Grozavu

Articol de - Publicat joi, 28 octombrie 2021 12:40 / Actualizat joi, 28 octombrie 2021 14:31

În direct la GSP Live, Leo Grozavu (54 de ani) a vorbit despre greșelile comise în mandatul său la Sepsi, despre momentele bune, dar și despre incompatibilitatea și situațiile tensionate cu jucătorii săi sau cu antrenorii și fotbaliștii echipelor adverse.

Leo Grozavu nu mai este antrenorul lui Sepsi de aproape o lună. Îndepărtat de la echipă după aproape doi ani în care a avut o finală de Cupa României, un play-off cu rezultate bune și o calificare în premieră în cupele europene, botoșăneanul stabilit în Cluj așteaptă acum o ofertă care să-l ducă la următorul nivel: lupta pentru titlu. 

În cazul în care nicio echipă din top 3 nu-l va oferta, Grozavu are variante: „S-ar putea să ajung și la o echipă care să se bată la salvarea de la retrogradare, dar trebuie să cred eu în respectivul proiect. Bine, dacă voi sta pe bară un an, s-ar putea să mă motiveze și să preiau o echipă de liga a doua care să se bată la promovare”.

- Ce faceți, domnule Grozavu? 
- Acasă, am nevoie de puțină liniște după doi ani intenși, dar foarte plăcuți. M-am simțit foarte bine la Sepsi, poate mai bine ca oriunde. Am plecat de acolo cu o stare de mulțumire, am făcut niște performanțe deocamdată unice în istoria clubului.

- Când veți prelua o echipă? Aveți ceva discuții? 
- E prematur acum. Nu vă ascund că a existat interes, dar am deja 18 ani de carieră în antrenorat. Am muncit și cred că am ajuns la un nivel la care pot să aleg locul și destinația viitoare. Îmi doresc să antrenez la o echipă care se bate pentru cupele europene, pentru campionat.

Leo Grozavu, interviu-deschis după despărțirea de Sepsi: „Au folosit un pretext să scape de mine” » Culisele conflictelor cu jucătorii lui și cu cei de la FCSB + „Hagi, protejat de arbitri”
Leo Grozavu îl îmbrățișează pe Aganovic

Mea culpa: „Mi-am luat două săptămâni de vacanță”

- S-a vorbit în vara asta că Sepsi va urca un nivel și se va bate la titlu. Ce s-a întâmplat în ultimele luni? 
- De la dorință la putință e o cale destul de lungă. În cariera mea, când am simțit că nu pot mai mult, m-am despărțit de locurile respective. Istoria lui Sepsi în prima ligă e foarte scurtă, s-au reușit multe în scurt timp. Probabil că s-au sărit mulți pași și acum se dorește mult mai mult. Erau pretenții mari la finalul sezonului trecut și le-am spus celor din conducere că trebuie să facem lucrurile foarte bine în vară.

- Ce anume? 
- Știam că vor pleca foarte mulți jucători, neplăcut era că mulți dintre ei jucau titulari. Se întâmplă la echipele mici care nu reușesc să păstreze jucătorii și să se întărească. Nu ai cum să-i ții. Au plecat 12 jucători, au venit vreo opt, din cunoștințele mele, care nu au reușit să se ridice la pretențiile noastre.

Leo Grozavu, interviu-deschis după despărțirea de Sepsi: „Au folosit un pretext să scape de mine” » Culisele conflictelor cu jucătorii lui și cu cei de la FCSB + „Hagi, protejat de arbitri”
Leo Grozavu și Laurențiu Reghecampf, înainte de un meci

- Era nevoie de o omogenizare rapidă pentru a avea o tranziție ușoară… 
- Mai e o chestie. Și mie îmi expira contractul, dar le-am zis că îmi doream să rămân, doar că nu în orice condiții. Judecând cu mintea, știam că e foarte greu să mai obținem anul ăsta aceeași performanță. Plecau jucători, veneau jucători. Ca să creezi o omogenitate e destul de dificil. Trebuie să ai multă șansă, să-ți iasă transferurile și să prinzi și conjunctura favorabilă. 

Așa a fost anul trecut, când ne-am mișcat foarte bine, dar atunci am fost speriați și de pandemie. Am avut probleme de efectiv și ne-am organizat foarte bine pentru sezonul următor. Ceea ce nu s-a mai întâmplat vara asta. La adăpostul calificării în Europa, am crezut că lucrurile vor veni de la sine.

- Ați simțit o relaxare în club? 
- Da. A fost o relaxare. Sigur, timpul a fost foarte condensat. Au fost doar două săptămâni de vacanță și aici poate îmi fac și eu mea culpa. Am solicitat conducerii să am și eu o perioadă în care să mă pot reface din punct de vedere mental și fizic. Inclusiv eu am avut probleme cu coronavirusul și simțeam că am nevoie de o vacanță.

- Ce s-a întâmplat în perioada asta? 
- În cele două săptămâni cât am fost plecat, nu s-a reușit îndeplinirea a ceea ce am transmis eu. Când am revenit, am intrat într-o oarecare criză. M-am ocupat mai mult de partea tehnico-tactică și mai puțin de partea de transferuri. Aici am întâmpinat marile probleme. După aia s-au făcut niște transferuri pe ultima sută de metri, am adus jucători care nu au fost foarte bine urmăriți.

Leo Grozavu a început apoi să detalieze meciuri și conjuncturile din spatele lor: „Am început campionatul cu moral bun. Participarea în Europa ne dădea dreptul să fim entuziaști. Am câștigat prima etapă acasă, apoi am făcut egal în Slovacia. Cred că dacă am fi fost mult mai atenți la componența lotului, puteam să câștigăm acolo. Acolo am pierdut calificarea. Am jucat apoi cu Chindia și am pierdut două puncte pe final de joc.

 A început să se acumuleze puțină oboseală mentală. Și aici a apărut o altă lacună de-a noastră. Nu am fost în stare să completăm foaia de joc, ceea ce e o problemă. Sigur, clubul a încercat să meargă la limită, dar când participi pe mai multe fronturi trebuie să ai un lot foarte bine structurat, numeric și valoric” 

Anul trecut, am avut o concurență extraordinară în antrenamente. Jucătorii care rămâneau în afara lotului dădeau totul, voiau să câștige locul în echipă. Intervențiile mele în timpul antrenamentului erau mult mai puține. Trebuia doar să comunic cu cei care jucau mai puțin, să-i țin în priză. Asta a fost marea mea problemă anul ăsta
- Leo Grozavu

- Spuneți așadar că o vacanță de două săptămâni scoate din ritm un antrenor… 
- Sigur. Mi-am dat seama că trebuie să fii în permanență la echipă, chiar și în vacanța de două săptămâni, dacă vrei ca lucrurile să fie făcute foarte foarte bine. Am reușit oarecum să comunic cu cei din conducere, dar fiind la distanță nu am reușit să fiu eficient. Credeam că dacă am discutat ceva, se va rezolva. Am discutat dimineața, apoi două zile n-am primit niciun telefon și am crezut că lucrurile s-au rezolvat. Peste două zile, am aflat că nu se rezolvase nimic.

Leo Grozavu: „Cei de la Sepsi așteptau de o lună să mă schimbe”

- Echipa avea cinci egaluri în momentul în care ați plecat. Simțeați că puteți regla lucrurile dacă ați fi primit mai mult timp?
- Cinci egaluri, cu FCSB, Craiova, UTA și Botoșani, echipe bune. Am mai eliminat și Farul din Cupă pe terenul lor. Nu mi se părea o situație alarmantă. Ok, am avut un recul după ieșirea din Europa, dar nu consider că echipa era într-o criză de rezultate. Și cred că a mai fost o problemă.

Statistica arată că am foarte multe egaluri, dar mie nu îmi place egalul. E un paradox pe care nu-l înțeleg. Nu îmi plac egalurile, dar numai de ele am parte 
- Leo Grozavu

- Care? 
- Antrenorul trebuie să fie manager. El trebuie să transfere jucătorii, el lucrează cu ei, el știe ce are nevoie. El trebuie să gestioneze aproape în totalitate relația sportivă. Cred că a fost o problemă cu lipsa de comunicare dintre mine și conducere. Cred că e nevoie de oameni de fotbal de mult mai bună calitate în conducerea clubului. Nu există niciun tampon între antrenor și conducere, ar fi nevoie de un director sportiv să fie întotdeauna lângă echipă.

- Nu e Hadnagy acolo? 
- Attila e director general, nu poate fi zi de zi lângă echipă.

Leo Grozavu, interviu-deschis după despărțirea de Sepsi: „Au folosit un pretext să scape de mine” » Culisele conflictelor cu jucătorii lui și cu cei de la FCSB + „Hagi, protejat de arbitri”
Leo Grozavu iese de pe bancă pentru a striga la jucătorii săi

- Finanțatorul Dioszegi a spus că au existat neînțelegeri între dumneavoastră și trei-patru jucători și că s-ar fi rupt ceva în vestiar. Ce s-a întâmplat? 
- Nu au fost probleme. Când Iordănescu, Petrescu, Reghecampf decid să trimită jucători la echipa a doua, îi trimit pur și simplu. Am simțit niște jucători că nu sunt capacitați la momentul respectiv și i-am trimis la echipa a doua. Și s-a spus că nu avem lot și mai și dăm afară jucători. Păi, jucătorii ăia nu au fost dați afară din țară. Am vrut doar să-i trimit puțin la reciclare, să simtă că trebuie să dea mult mai mult pentru echipă când se întorc la prima echipă. Atât. De-a lungul timpului, am demonstrat că nu am orgolii personale vizavi de nimeni. Dacă faci asta, îți tai craca singur de sub picioare.

- Golofca a fost unul dintre cei trei trimiși la echipa a doua. I-a scăzut motivația în ultimii ani? 
- A avut niște ieșiri la antrenamente. Nu a fost nici prima, nici a doua, ci a treia ieșire. Eu judec după randamentul unui jucător. Conducerea consideră că trebuie produs un șoc la echipă, iar antrenorul e cel care pleacă de cele mai multe ori. Eu aș fi considerat normal să văd o reacție din partea jucătorilor trimiși la echipa a doua, să demonstreze că vina nu a fost la ei. Ori eu văd că au fost rechemați, dar randamentul lor nu numai că nu a crescut, cred că e și mai slab.

Eu stăteam mai mult pe la stadion, Attila Hadnagy stătea mai mult pe la birouri. Era mai dificil să comunicăm. Eu nu prea stau la birou, treaba antrenorului e pe terenul de fotbal 
- Leo Grozavu

- Considerați că grija conducerii față de subțirimea lotului era doar un pretext să se despartă de dumneavoastră?
- Da, a fost doar un pretext. Eu nu încerc să găsesc tot felul de subterfugii, de alibiuri, eu îmi văd de treaba mea. După ce am plecat de la echipă, am aflat că se încerca de vreo lună să fiu schimbat. Oamenii care au decis asta nu și-au dat seama că echipa va pierde, nu eu. Se aștepta momentul să pierd un meci, dar văzând că nu se mai întâmplă asta cred că așa a apărut pretexul ăsta. Din vară știam că trebuie să plec, dar nu m-a lăsat sufletul. Am avut o frână care nu m-a lăsat.

„M-am aprins și eu la incidentul cu Fulop”

- Comunicarea cu oamenii din club a avut de suferit pe finalul mandatului? 
- Cu domnul Dioszegi am avut o relație supercorectă, deși vorbeam foarte puțin. El are treburile lui, eu le aveam pe ale mele. Cu Atti (n.r. - Hadnagy) vorbeam cel mai mult, mi-a fost și jucător. Eu am așteptat să comunicăm mult mai mult. I-am zis și lui că jucătorii stăteau la Brașov. Eu nu stăteam la Brașov, eu stăteam la Sfântu Gheorghe. Eu nu mă duc să stau pe terase, la cafenele. Sunt aici, dacă mă chemi la două noaptea, vin. Când vrei tu, discutăm, vorbim. Îți explic de ce am luat anumite decizii. Eu asta așteptam să se întâmple.

-Ce s-a întâmplat acum un an când în presă au apărut informații despre un conflict între dumneavoastră și doi jucători, Fulop și Călin Popescu? 
- Au fost probleme cu Fulop într-o deplasare la Iași. Cu Popescu a fost, așa, o vendetă. Respectivul băiat, influențat de agentul lui, dorea să plece. Era veșnic nemulțumit. A procedat la fel și cu ceilalți antrenori. Nu e primul care face asta. Dar oricum un jucător demonstrează dacă are valoare după ce pleacă. Iar el nu a demonstrat.

- Cu Fulop ce s-a întâmplat exact? 
- Am avut un conflict la masă. El încerca să vorbească sau să dea mesaje pe telefon. Există un regulament clar care spune că folosirea telefonului e interzisă în timpul programului cu echipa. Poate m-am inflamat un pic prea tare, poate și pentru că noi eram cu capul în nori la momentul respectiv. Dar lucruri din astea se întâmplă peste tot la echipe, chiar și în Europa.

“Recunosc că l-am provocat puțin pe Crețu”

- Ați rezistat doi ani pe banca lui Sepsi, erați antrenorul cu cel mai lung mandat. Tendința în fotbalul românesc, chiar și mondial, e să schimbi rapid antrenorul. Cum poate un antrenor să se reinventeze, să împiedice instalarea unei rutine?
- Cu ani în urmă, la Botoșani, îi spuneam lui Valeriu Iftime că la doi ani trebuie schimbați ori antrenorul ori jucătorii. În România, ai un an în care omogenizezi și unul în care să faci performanță. În al treilea e mult mai greu. Eu sunt un antrenor… lumea zice că sunt dur. 

Știu ce vreau de la fotbal. Chiar dacă am fost fundaș, îmi place atacul. Mi-a părut mereu, dar asta nu înseamnă că neglijez apărarea. Dau libertate jucătorului, încerc să construiesc, să joc spectaculos. Cred că lumea nu a adormit la meciurile lui Sepsi 
- Leo Grozavu

- Sunteți? 
- În fotbal ca și în viață, dacă nu există disciplină, educație, sentimentul muncii bine făcute e foarte greu să reușești. Asta le cer și jucătorilor mei. Cred că am avut o relație foarte bună cu toți jucătorii. Sigur, când unul nu-și face treaba, ești nevoit să iei anumite decizii, dar nu a rămas ranchiună între noi. Când suntem pe teren, trebuie să fim foarte riguroși, când am ieșit de pe teren încerc să le dau libertate și să glumesc cu ei. Dar sunt un tip perfecționist, de la mine am în primul rând pretenții foarte mari. Nici eu nu sunt perfect, dar măcar încerc. Probabil, sunt din altă generație. Generațiile actuale înțeleg mai greu disciplina, au nevoie de mai multă libertate, lejeritate. Încerc să mă adaptez. 

- Cum încercați să vă adaptați? 
- Dacă stau să mă gândesc, am lucrat foarte mult în primul rând cu mine. Sunt altfel decât acum 5 ani, 10 ani. Am discuții chiar și cu soția, îmi spunea că sunt prea încrâncenat. E pasiunea pentru meserie, asta mă face să mă transform atât de tare. În rest, socializez, sunt un tip glumeț.

- V-ați schimbat, dar la meciul cu FCSB din decembrie 2020 tot ați avut un conflict cu Crețu și Petrea. Care a fost problema?
- La finala Cupei din vară, Crețu a avut niște ieșiri necontrolate spre banca noastră. Când bătea aut, când bătea lovituri libere de lângă banca noastră, folosea expresii șovine, obscene. Apoi, la Mogoșoaia, în prima repriză a traversat special terenul de pe partea lui ca să intre într-un conflict cu banca noastră. La pauză, recunosc că l-am provocat și eu puțin, iar el a venit foarte amenințător: “Lasă că ne întâlnim noi!”. Și i-am zis: “Eu sunt aici, unde să ne mai întâlnim?!”.

- Cu asta s-a terminat tot? 
- A venit Pintilii la vestiare și a avut o reacție normală: “Lasă-l, mă, în pace, nu știi cum e Crețu?!”

“Am luat amendă 4.500 de lei, Hagi 360 de lei”

Leo Grozavu, interviu-deschis după despărțirea de Sepsi: „Au folosit un pretext să scape de mine” » Culisele conflictelor cu jucătorii lui și cu cei de la FCSB + „Hagi, protejat de arbitri”
Grozavu și Hagi se ceartă cu arbitrii

- Ați fost eliminat la meciul cu Farul și v-ați plâns că ați fost dat afară pentru că arbitrii nu-l puteau sancționa doar pe Hagi. De ce? 
- Păi, arbitrilor le e teamă de Hagi. Eu am mai spus când s-a dat circulara ca antrenorii să fie suspendați la patru galbene. Mi se pare aberantă. Nu o să poată fi niciodată judecat Grozavu la fel ca Hagi, ca Reghecampf, ca Iordănescu…Nu am nimic cu ei, dar când ai în spate un club mare ai altă protecție. Croitoru ia galben la fiecare meci al Botoșaniului. Sunt convins că dacă ar fi la FCSB nu ar mai fi la fel.

- Ce s-a întâmplat totuși la meciul cu Farul? 
- Nu am avut nicio vină. Nu am făcut absolut nimic. A fost o fază în minutul 92 la care doi colegi de-ai mei au sărit de pe bancă, solicitând 11 metri. Eu nici nu eram atent. La un moment dat, l-am văzut pe Gică venind amenințător spre banca noastră. I-am zis: “Stai acolo! E treaba noastră cum gestionăm relația cu arbitrii. Voi strigați, e treaba voastră, dacă strigăm noi, e treaba noastră”. Al patrulea arbitru, Andrei Antonie, i-a strigat centralului Adrian Cojocaru să ne dea galben. “Păi, mie de ce îmi dai? Încercasem să aplanez”. În timp ce eu vorbeam cu Antonie, Gică trecuse deja de banca noastră, era lângă banca adițională.

- Și ați fost eliminat. 
- Și am luat și două etape de suspendare. La prima, am și pierdut meciul cu Piteștiul. Am luat și amendă. Gică a primit amendă de 360 de lei, eu am luat 4500 de lei. E adevărat că atunci când am fost trimis în tribună, am avut o remarcă la adresa lui Antonie: “După ce că n-am făcut nimic, mă mai trimiți și în tribună. Asta e nesimțire”. S-a umflat orgoliul în el și a scris în foaie că l-am făcut nesimțit.

Am avut o relație contractuală cu Anamaria Prodan, îndemnat de un prieten comun. Voiam să încerc și eu o aventură în străinătate, am fost împins spre ea că are relații. M-am văzut cu ea. I-am zis că în România știu să mă reprezint și singur. Dar nu a găsit nimic în străinătate 
- Leo Grozavu

- Hagi le-a vorbit frumos arbitrilor? 
- Îl respect mult și nu are rost să spun eu cum se adresează el arbitrilor. Dar când au ieșit de pe tunel, erau tunete și fulgere la Constanța, deși afară era soare puternic.

Leo Grozavu, interviu-deschis după despărțirea de Sepsi: „Au folosit un pretext să scape de mine” » Culisele conflictelor cu jucătorii lui și cu cei de la FCSB + „Hagi, protejat de arbitri”
Leo Grozavu dă indicații din tribună

- Am văzut cifrele din meciurile de play-off din sezonul trecut. Sepsi alerga mult mai mult și mult mai intens decât adversarele ei. Care e secretul? Unii își puneau semne de întrebare, sugerau că le injectați ceva jucătorilor… 
- Ce să băgăm?! Adrenalina de la mine o extrăgeam și o băgam și la jucători. Nu cunosc eu astfel de metode, nu am cum să ajung la ele. Și dacă aș vrea, nu sunt tipul. Lucrez de 11 ani cu un preparator, Ovidiu Chiribici, am lucrat împreună și la Academia Hagi. Cred că e unul dintre cei mai buni din România. Contează ce antrenează preparatorul, ce transmite antrenorul. Statistica noastră a fost extraordinară, am dominat adversarii din punct de vedere fizic.

Lui Moruțan îi mai trebuie foarte multe să fie un jucător de top european. Are un dezavantaj fizic, chiar dacă a mai crescut. Și la Ianis e aceeași problemă, chiar dacă a mai pus masă musculară. La noi există încă retincență în privința antrenamentelor de forța la juniori, dar contactul fizic e foarte important în fotbal 
- Leo Grozavu

“Nu sunt compatibil cu jucătorul tânăr din România”

- Spuneați că vreți să antrenați o echipă care să se bată pentru trofee. Într-un fotbal în care jucătorul dorește tot mai multă libertate, credeți că disciplina dumneavoastră… 
- Nu vă las să terminați întrebarea. Răspunsul e “Nu!”.

- Voiam să vă întreb dacă sunteți compatibil...
- Nu. Nu sunt compatibil pentru că îmi doresc să performez, să fiu mai bun. Cu Sepsi, pasul următor ar fi fost ca echipă să se întărească și să se bată la campionat.

- Să spuneți că nu sunteți compatibil cu o echipă care trage la titlu atrage atenția, e o energie negativă. 
- Nu am spus că nu sunt compatibil cu o asemenea echipă. Nu sunt compatibil cu gândirea generației actuale. Fotbalistul vrea să stea cât mai puțin pe teren, să plece cât mai repede de la stadion, salariul să fie de ordinul zecilor dacă nu chiar al sutelor de mii. E clar că suntem într-o incompatibilitate. Dar și ei vor gândi diferit când vor ajunge la vârsta mea.

- Aveți 54 de ani. Dacă decizia următoare din carieră va fi o alegere între un salariu mare în țările arabe și o echipă dintre FCSB, CFR și CSU Craiova ce ați alege? 
- Când am vorbit cu Anamaria Prodan, mă gândeam la relațiile ei din lumea arabă. Apoi am stat mai bine și m-am gândit. Am informații despre cum se antrenează jucătorii acolo, relația pe care trebuie să o ai cu ei și totul ar fi un compromis. Nu mă văd antrenând în țările arabe. Singura atracție ar fi partea financiară. Nu aș vrea să par un nabab, dar cred că acum pot duce un trai decent în România. Aș alege să rămân aici. Sunt un antrenor care are nevoie de comunicare, oricât de bine m-aș exprima într-o limbă străină. Trebuie să ai tot felul de discuții cu jucătorul, să ai povești de viață pentru el. Nu doar cum să dea pasă în stânga și cum să stea semiîntors.

Am iubit fotbalul de mic. Nici nu mergeam în picioare și o trezeam pe bunica mea să dau în minge cu capul. Probabil, am fost predestinat să joc fotbal
- Leo Grozavu

VEZI AICI INTEGRAL EMISIUNEA GSP LIVE CU LEO GROZAVU

Citește alte știri de actualitate:

Bănel Nicoliță rupe tăcerea după plecarea din țară „Mă descurc singur, nu am nevoie de ajutor de la nimeni!”

Ofertă de 500.000 de euro pentru „noul Belodedici”, fotbalistul dorit și de FCSB: „Nici n-am stat de vorbă!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
corectu
corectu  •  28 Octombrie 2021, 15:12

Patronul vrea în Liga a 2-a.Cheltuieli mai mici.

misuval
misuval  •  28 Octombrie 2021, 14:48

Un antrenor foarte bun, inteligent, cu vorbele la el. Nu cred ca la cluburile mari se cere asa ceva din păcate. Șansă lui a fost Sepsi și poate fi U Cluj nu Steaua sau Rapid. Poate Dinamo având în vedere ca a jucat pt ei. Dar mai bine nu.

dora
dora  •  28 Octombrie 2021, 14:39

Pe ăsta cu 5 egaluri consecutive si o victorie l-au dat afara...dupa el a venit unul care are 2 infrangeri consecutive...cine sa il mai inteleaga pe patronul lui Sepsi ?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează