FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZIE

Lovitură grea pentru cluburile din Liga 1 » FIFA nu recunoaște șomajul tehnic!

Articol de , , - Publicat luni, 30 noiembrie 2020 08:25 / Actualizat luni, 30 noiembrie 2020 08:26

Aproape toate cluburile românești au suspendat contractele în primele două luni din pandemie, ca să nu mai achite salariile. FIFA a dat un prim verdict într-un caz de șomaj tehnic și a stabilit că fotbalistului i se cuvenea salariul întreg, că nu a existat nicio forță majoră. Vestea alertează echipele românești, care se pot trezi brusc cu datorii imense.

Cluburile s-au bucurat să poată economisi niște bani în primăvară, în perioada în care fotbalul fusese oprit în majoritatea țărilor din lume, și au suspendat contractele jucătorilor. Oportunitatea pe care au văzut-o atunci conducătorii se întoarce acum ca un bumerang împotriva lor! Precedentul iscat îi bagă-n sperieți pe toți!

FIFA a dat vineri primul verdict într-un caz în care un jucător contesta suspendarea contractului său și cerea să-i fie plătite salariile întregi pentru cele două luni în care fusese trimis în șomaj forțat. Hotărârea comisiilor din federația internațională: fotbalistul are dreptul la toți banii din contract, pentru că nu a existat niciun caz de forță majoră, așa cum pretindea clubul. 

Procesul acesta l-a implicat pe un fotbalist străin din Cipru, însă decizia constituie un precedent înspăimântător pentru cluburile românești! Și ele au suspendat contracte în primăvară. Dacă toți jucătorii trimiși în șomaj tehnic deschid procese și le câștigă, societățile se trezesc subit cu datorii de sute de mii de euro, bani pe care crezuseră că îi economisiseră.

Mai face Dinamo un pas către faliment?

FCSB a procedat mai prevăzător, nu a trimis în șomaj tehnic tot lotul. Becali a negociat cu jucătorii reducerea salariilor din martie până în septembrie la 50 la sută din valoarea lor normală. A suspendat pe urmă contractele doar cu fotbaliștii care nu acceptau situația: Bălgrădean, Alexandru Stan, Planici, Adi Popa, Gnohere. 

Bălgrădean, Stan și Popa au câștigat deja procesele pe care le-au deschis în comisiile FRF. Deciziile sunt definitive pe plan intern. Instanța finală a stabilit în hotărâre că "admite parțial" cererile fotbaliștilor. Avocații lor nu au primit deocamdată motivarea sentinței, așa că nu știu clar ce semnifică "admite parțial". Motivarea e așteptată să apară la mijlocul acestei săptămâni.

Alte cluburi au suspendat toate contractele: Poli Iași, Chindia, Gaz Metan, Dinamo, Clinceni. Pentru Dinamo, procesele pe seama șomajului tehnic ar constitui încă o piatră agățată de societatea aflată deja în curs de scufundare. Falimentul sau sărăcia până la limita subzistenței le paște și pe celelalte echipe dacă toți jucătorii cu contracte suspendate cer banii în instanțele sportive.

Uitați-vă la rezultatele înregistrate după întreruperea cauzată de pandemie! Cluburile care au suspendat contracte, deci i-au păcălit pe jucători, au pierdut meciurile! E normal, a fost o lipsă de respect față de fotbaliști!
Florin Prunea, fost președinte al lui Dinamo

„Falimentăm dacă pierdem procesele!”

Ciprian Paraschiv (foto), președintele de la Poli Iași, a susținut recent că a câștigat un proces legat de șomajul tehnic, împotriva lui Andrei Radu. Internaționalul de tineret, fundaș stânga, crede, la rândul lui, că el a ieșit victorios în instanțele FRF! Cum a apărut confuzia? Încă nu există motivarea deciziei. Paraschiv a explicat, după ce a pretins că Poli l-a învins pe Radu, că datoria clubului față de jucătorii cu contractele suspendate în perioada martie-mai însumează 350.000 de euro. 

„Pierderea litigiilor ar însemna falimentul!”, a spus oficialul din Iași, ales recent ca membru în Comitetul Executiv, unul dintre cei doi reprezentanți ai Ligii 1 în CEx. Poli are, oricum, datorii de un milion și jumătate de euro, la care s-ar mai adăuga salariile de care scăpase cu șomajul tehnic.

CFR, Craiova, Viitorul și Sepsi, cele mai inspirate

Au existat și cluburi care s-au ferit de șomajul tehnic. Unele nu au vrut să-și pedepsească jucătorii luându-le din bani, altele au anticipat ce ar fi putut urma, adică procese pierdute și economisiri care s-ar fi transformat în datorii. Craiova le-a propus jucătorilor amânarea unor plăți. Au existat două scheme pe care le-a propus clubul și toți fotbaliștii au fost de acord cu una dintre variante, pentru că nu pierdeau bani. 

Și CFR a negociat cu jucătorii, care au semnat că erau de acord să renunțe la salariul pentru luna aprilie, pe care-l recuperau dacă ajungeau în grupele Europa League. Au obținut calificarea și au încasat toți banii. Sepsi a evitat, de asemenea, șomajul tehnic, a reușit să plătească și salariile din pandemie. Ca și FCSB, Viitorul a negociat cu jucătorii și a redus salariile cu procente diferite, de la 20 la sută la 50 la sută.

Jucătorii de la FCSB au pierdut un milion de euro!

Schema de la CFR, în care fotbaliștii acceptau să renunțe la niște bani pe care-i recuperau dacă prindeau grupe europene, a fost aplicată și la FCSB. Clujenii renunțau la salariile pentru o lună, aprilie, roș-albaștrii au semnat, aproape toți, că erau de acord cu reducerea salariilor cu 50 la sută în perioada martie-septembrie. Suma totală a fost de un milion de euro, bani pe care jucătorii i-ar fi încasat dacă ar fi obținut calificarea în grupele Europa League. Pe care nu au obținut-o, mai ales din cauza coronavirusului, au pierdut partida cu Slovan Liberec, 0-2, și au ratat ocazia de a recupera milionul.

Străinul din Cipru e un spaniol

Ciprioții nu au anunțat exact care este jucătorul străin învingător în "procesul șomajului", dar surse din insulă spun că ar fi vorba despre Ruben Rayo, un mijlocaș spaniol fost la Anorthosis Famagusta. Rayo a evoluat pentru Anorthosis până în finalul sezonului trecut, apoi a mers în Turcia și a semnat cu Bandimarspor, o formație aflată pe locul al 15-lea din 18 echipe în liga a doua.

Dinamo, alte sute de mii de euro!

Declarația lui Paraschiv de la Iași, despre falimentul pe care l-ar provoca pierderea proceselor în speța șomajului tehnic, descrie și situația altor cluburi, nu numai pe a lui Poli. Chindia, grupare dintre cele mai sărace din campionat, ar fi asaltată de datoriile din pandemie. Dinamo a suspendat toate contractele timp de două luni. 

Bugetul de salarii al primei echipe era de 100.000 de euro lunar în perioada aceea, dar clubul a suspendat și contracte ale personalului auxiliar, deci suma ar fi mai mare de atât. Ar ajunge tot spre 300.000 de euro, aproape de pierderea pe care o estimează Paraschiv la Poli Iași. Dinamo are deja datorii cu mult mai mari decât sunt ale moldovenilor, eșecul în litigiile acestea ar constitui doar o nouă lovitură pentru un club care nu e capabil nici să achite costuri curente.

Le salvează Ordonanța sau nu?

Când a suspendat contracte cu jucătorii, Becali a susținut că legislația națională bate regulamentele FIFA, deci FCSB era acoperit legal pentru decizie. Legislația pentru șomajul tehnic din fotbal a fost constituită de o Ordonanță a Guvernului apărută la începutul pandemiei. Documentul permitea suspendarea contractelor în sport, acolo unde activitatea era și ea suspendată din cauza pandemiei. Campionatul nu era în desfășurare, deci în privința aceasta era respectată condiția din Ordonanță. Doar că fotbaliștii au continuat să aibă un program specific de pregătire. 

Unii s-au antrenat de la distanță, cu ajutorul unor aplicații așa cum e Zoom, alții au încălcat legea și s-au antrenat pe teren, în condițiile obișnuite. FCSB și Rapid au fost surprinse și fotografiate în timpul pregătirii. Leo Grozavu, antrenorul de la Sepsi, a acuzat înainte de reluarea campionatului: "Vă spun că am informații sigure că au trișat unele echipe, chiar echipe mari! S-au antrenat pe teren, nu au respectat nicio regulă!". Jucătorii nu au avut, așadar, programul chiar suspendat, așa cum prevedea Ordonanța care permitea șomajul tehnic.

Doar străinii pot merge la FIFA

Cazul din Cipru e tipic, ca procedură, pentru că numai jucătorii străini dintr-o țară pot deschide procese cu cluburile direct în comisiile FIFA. "Internii" trebuie să li se adreseze întâi comisiilor din federațiile naționale - FRF, în cazul României. Și românii pot să continue litigiile dacă nu sunt mulțumiți de verdicte, au posibilitatea să meargă la TAS. Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv din Lausanne e instanța supremă pe plan sportiv. Măcar în privința litigiilor de la FIFA, dacă nu și pentru acelea de la TAS, verdictul în cazul din Cipru va constitui un precedent care va funcționa în procesele viitoare.

Planici scapă de Gigi

Verdictul din cazul consemnat în Cipru constituie o veste bună și pentru Bogdan Planici. Fundașul sârb a fost trimis în șomaj tehnic fiindcă nu accepta prelungirea contractului și nici șomajul tehnic. După 60 de zile de neplată, el a rupt unilateral contractul și s-a considerat un jucător liber. Din postura aceasta a semnat cu Maccabi Haifa, după ce alte cluburi se feriseră de el, de teama unui proces. 

Becali amenința că voia zece milioane de euro despăgubire pentru că Planici ar fi rupt fără drept contractul. Dacă șomajul tehnic a fost neregulamentar în fotbal, atunci sârbul nu a fost plătit și chiar a avut dreptate să rezilieze acordul cu FCSB, deci el ar scăpa de plată.

VIDEO Cosmin Contra, ironic la GSP Live: „Poate dai și tu o cafea, că ăștia nu m-au plătit de 100 de zile”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Dan Petrescu, OUT de la CFR Cluj! Patronul Neluțu Varga a confirmat despărțirea

Nicolae Badea își anunță posibila revenire la Dinamo: „Faceți asta și mă gândesc serios. Oricum, nici n-am plecat de-adevăratelea”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
mittroman
mittroman  •  30 Noiembrie 2020, 18:18
Postat de alenb pe 30 Noiembrie 2020, 11:13

Sunt curios daca mai apar *** tii de suporteri Fecesebisti, care ne explicau ca becali avea dreptul sa-l bage pe planici in somaj tehnic, sa-si recunoasca pro stia.

***,atunci aproape tot fotbalul romanesc a fost bagat in somaj tehnic,eu am si spus atunci ca daca la Steaua din liga 1 ar fii probleme cu aia 5 care nu au vrut salarile injumatatite,nu-i nicio problema,Steaua din liga 1 isi permita sa plateasca contractul pe 3 luni pentru cei 5. dar vitan barzesti isi permite sa plateasca intreg contractul pentru vreo 20 de jucatori? ha ha ha

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

florar
florar  •  30 Noiembrie 2020, 12:24
Postat de elementlord pe 30 Noiembrie 2020, 12:17

Somajul tehnic inseamna ca activitatea unei firme este suspendata, iar angajatii stau acasa, fara a presta in vreun fel pentru firma (a se citi ca, dpdv legal, unei firme ii este interzis sa ceara unui angajat aflat in somaj tehnic sa desfasoare vreo activitate in sprijinul firmei). Da, campionatul s-a intrerupt, dar daca jucatorii aflati in sonaj tehnic s-au pregatit sub indrumarea unui membru al staff-ului, atunci clubul a incalcat conditiile legale ale somajului tehnic si trebuie sa plateasca salariul intreg. A se vedea cazul unui jucator accidentat, care face doar antrenamente de refacere si incaseaza salariul intreg, cu toate ca nu aduce plus valoare.

Pai nu stii raspunsul???Becali tot vorbea de inceperea antrenamentelor iar ministrul il contra...

elementlord
elementlord  •  30 Noiembrie 2020, 12:17
Postat de iosif68 pe 30 Noiembrie 2020, 11:39

Aici FIFA își cam depășește atribuțiile. Fiecare stat își stabilește legislația în domeniul muncii iar fotbaliștii sunt angajați la fel ca oricare alții. Dacă statul român a impus șomajul tehnic pentru toți salariații în perioada stării de urgență, de ce ar fi fotbaliștii mai speciali?

Somajul tehnic inseamna ca activitatea unei firme este suspendata, iar angajatii stau acasa, fara a presta in vreun fel pentru firma (a se citi ca, dpdv legal, unei firme ii este interzis sa ceara unui angajat aflat in somaj tehnic sa desfasoare vreo activitate in sprijinul firmei). Da, campionatul s-a intrerupt, dar daca jucatorii aflati in sonaj tehnic s-au pregatit sub indrumarea unui membru al staff-ului, atunci clubul a incalcat conditiile legale ale somajului tehnic si trebuie sa plateasca salariul intreg. A se vedea cazul unui jucator accidentat, care face doar antrenamente de refacere si incaseaza salariul intreg, cu toate ca nu aduce plus valoare.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează