FOTBAL  »  Superliga  »  FC ARGEȘ

EXCLUSIV Plătit de clubul mafiei chineze a pariurilor. Dezvăluiri din trecutul lui Malele, atacantul pentru care se bat granzii din Liga 1 + Tratative dure cu impresarii și cât cere jucătorul

Articol de - Publicat joi, 18 martie 2021 11:03 / Actualizat joi, 18 martie 2021 12:06

Malele este probabil cel mai la modă atacant din Liga 1 la această oră. Autor a 11 goluri în 20 meciuri de Liga 1, angolezul cu cetățenie elvețiană se află în ultimele 6 luni de contract cu FC Argeș și a intrat deja în atenția echipelor importante din Liga 1. Gazeta publică astăzi lucruri neștiute din trecutul jucătorului

“Malele a fost, este și va fi jucătorul lui FC Argeș. Într-adevăr, CFR, Steaua și Craiova îl vor, îi fac joc de glezne”, a declarat luni dimineață Viorel Tudose, finanțatorul lui FC Argeș, la GSP Live. Seara, la finalul meciului câștigat în Ștefan cel Mare, Tudose vorbea din nou despre o prelungire iminentă a contractului lui Malele cu FC Argeș: 

“Malele a crescut foarte mult. Când a venit la FC Argeș era un necunoscut. Trebuie să întoarcă mâna întinsă în toamnă de FC Argeș. Și el trebuie să înțeleagă asta. Cred că mâine vom reuși să închidem subiectul. Din punctul meu de vedere e închis pentru că el și-a dat cuvântul în fața primarului Gentea și ne-a asigurat că va rămâne”. 

Marți, însă, lucrurile nu s-au limpezit. Din declarația lui Tudose a răzbătut o umbră de îndoială în privința viitorului lui Malele la Piteși: “Sunt convins că va semna, dar în fotbalul de astăzi nu decide jucătorul. Decide impresarul. A schimbat două rânduri de de impresari în ultimele două săptămâni. Trebuia să semneze prelungirea cu noi de mai multă vreme, dar în cele din urmă sper să obținem semnătura de prelungire. Nu vreau să spun de ce a schimbat impresarii. Știu de ce, dar nu vreau să spun”. 

EXCLUSIV Plătit de clubul mafiei chineze a pariurilor. Dezvăluiri din trecutul lui Malele, atacantul pentru care se bat granzii din Liga 1 + Tratative dure cu impresarii și cât cere jucătorul
Malele protejează mingea într-un duel din meciul cu Voluntari


Venit gratis toamna trecută la FC Argeș, fotbalistul născut în Angola și-a dublat cota de piață în doar câteva luni. În septembrie valora 200.000 de euro. Până la finalul lui 2020 a înscris de 6 ori, iar în 2021 a continuat să marcheze în timp ce FC Argeș a ajuns aproape de play-off-ul Ligii 1. Acum, Transfermarkt îl cotează pe Malele la 400.000 de euro. 

Evoluțiile sale bune au împotmolit negocierile de prelungire a contractului care expiră la finele sezonului. Adus la Pitești prin Mario Felgueiras, fostul portar portughez de la CFR, Malele trebuia să negocieze prelungirea pe 13 decembrie. Întâlnirea a fost amânată de impresari pentru 23 decembrie, apoi pentru începutul lui ianuarie. După alte două luni, contractul a rămas nesemnat, iar viitorul jucătorului e în continuare neclar.

 Pusă sub presiune de aceste amânări, conducerea lui FC Argeș păstrează oficial o atitudine binevoitoare față de reprezentanții atacantului de 27 de ani. Neoficial, însă, oamenii din club au început să se îngrijoreze că-și vor pierde gratis golgeterul. O sursă din club a dezvăluit pentru Gazetă: “Impresarii i-au făcut capul mare cu oferte din Turcia și Arabia Saudită. Există și interesul cluburilor din țară, astfel că agenții noi cer acum 350.000 de euro pentru salariu pe un an și primă de instalare”.

Firmă mare de impresariat, colaborator dubios 

Agentul care negociează în prezent în numele jucătorului este Christian Emile, un egiptean stabilit în Anglia. El figurează ca impresar colaborator pentru agenția britanică Base Soccer, o firmă mare care îi are sub contract pe englezii Kyle Walker, Danny Rose, Alex Iwobi și pe galezul Aaron Ramsey. 

Printr-o coincidență, este aceeași firmă despre care reporterii Gazetei au descoperit în 2018, în timp ce investigau baza de date Football Leaks, că l-a avut în trecut printre colaboratori și pe agentul chinez Xiaodong Mao, zis Eric Mao, unul dintre mai cunoscuți aranjori de meciuri din lume

Mao - un fost ziarist sportiv devenit impresar și apoi conducător de club - este în spatele unor scandaluri de corupție în Lituania, Estonia, Portugalia, Polonia, Cehia, Irlanda, Bulgaria, România și, mai nou, Armenia. Fost finanțator din umbră la Academia Clinceni și ACS Berceni, el este creierul din spatele rețelei de jucători și conducători români de club deghizați în arbitri care au trucat meciuri amicale în Cipru între 2016 și 2018, rețea deconspirată în urma unei investigații a Gazetei Sporturilor.

EXCLUSIV Plătit de clubul mafiei chineze a pariurilor. Dezvăluiri din trecutul lui Malele, atacantul pentru care se bat granzii din Liga 1 + Tratative dure cu impresarii și cât cere jucătorul
Eric Mao (al doilea din dreapta) și Diego Maradona, în casa din Dubai a legendarului fotbalist argentinian. Una din cele două poze publice cu fața aranjorului chinez de meciuri


În 2013, Eric Mao a preluat clubul portughez din liga a doua, Atletico Clube de Portugal, alături de oamenii săi de încredere, Xialong “Bruce” Ji și Xinxin “Nancy” Cao. La scurt timp, UEFA era avertizată de compania de monitorizare a pariurilor Sportradar că Eric Mao este “un personaj suspect, cu legături strânse cu grupuri de trucare de meciuri”. 

Malele, împrumutat de Eric Mao

În cei trei ani în care a controlat clubul portughez, Mao a adus 67 de jucători, cei mai mulți străini, în timp ce echipa a fost implicată în partide suspecte, detectate de Sportradar. Unul dintre fotbaliștii aduși de grupul chinez a fost chiar Cephas Malele, actuala vedetă din Liga 1. 

În vara lui 2015, angolezo-elvețianul a semnat un contract pe un an cu Atletico CP, sub formă de împrumut de la Palermo. În baza de date Football Leaks (obținută de Der Spiegel și pusă la dispoziție spre consultare partenerilor din European Investigative Collaborations, printre care și un jurnalist al Gazetei), se află toate documentele tranzacției.

Malele a avut un salariu anual de 12.372,50 de euro, adică un pic mai mult de 1.000 de euro pe lună. După doar 4 luni de la semnarea contractului, el și mulți alți componenți ai lotului erau deja neplătiți de cel puțin o lună. 

EXCLUSIV Plătit de clubul mafiei chineze a pariurilor. Dezvăluiri din trecutul lui Malele, atacantul pentru care se bat granzii din Liga 1 + Tratative dure cu impresarii și cât cere jucătorul
Prima filă din contractul lui Malele cu Atletico Clube de Portugal, club controlat de mafia chineză a pariurilor


Situația e una obișnuită la cluburile controlate de Mao, care preferă să țină jucătorii neplătiți pentru a-i putea determina să accepte mai ușor compromisuri. Gazeta a discutat cu un fost jucător de la Atletico CP, Chris Gadi, care a povestit situația din club: “Bruce Ji (n.r. - mâna dreaptă a lui Mao) mi-a spus: “Vino și joacă pentru clubul meu și te voi vinde în China”. Am spus: “Ok, de ce nu?”. Dar când am ajuns, antrenorul nu avea habar de mine și, evident, nu era mulțumit. Condițiile erau îngrozitoare. Făceam dușuri cu gândacii. Nu am jucat deloc. Mi-am primit doar două salarii, apoi am plecat. Din cauza acestui club, am vrut să mă las de fotbal”. 

Nu există nicio dovadă că Malele a fost implicat în vreun meci trucat în anul petrecut la clubul lui Eric Mao, dar salariul său a fost plătit de reprezentanții sindicatelor de pariuri ilegale din Asia. El a dat 9 goluri în 22 de partide pentru Atletico CP, iar în vara lui 2016 a fost împrumutat din nou de Palermo, de data aceasta la Leixoes. Acest al doilea club tocmai intrase într-un scandal de trucare de meciuri, “Jogo Duplo” (Joc Dublu) în urma căruia avea să fie exclus pentru doi ani din primele două ligi portugheze. 

La Leixoes, Malele a câștigat 30.000 de euro pe sezon. După 6 luni, clubul portughez a ales să nu prelungească împrumutul și nici să activeze clauza de cumpărare de 400.000 de euro pentru 80 la sută din drepturile economice ale atacantului. După ce a mai trecut pe la Varzim, club la care a ajuns după expirarea contractului cu Palermo, și Arouca, Malele a jucat un sezon la Oliveirense, un alt club implicat în scandalul “Jogo Duplo”. 

În septembrie 2020, a semnat cu FC Argeș și acum e în forma carierei sale, formă de care încearcă să profite la maximum. Gazeta a încercat să discute cu impresarul Christian Emile, cel care negociază viitorul lui Malele, însă acesta a răspuns abrupt pe mesaje: “Cine sunteți? Impresarul jucătorului e Angela Rullo”. 

Cephas Malele și Angela Rullo, o italiancă anonimă de 30 de ani, nu au putut fi contactați.

CITEȘTE ȘI:

FOOTBALL LEAKS Eric Mao, fața mafiei asiatice a pariurilor: negocieri cu Maradona, Neymar și Ronaldo, investiții mici, faliment și scandaluri de meciuri trucate în Europa. Românii, rol important în imperiul său ilegal

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
10154130683762634
Dan Dumitrescu  •  18 Martie 2021, 15:34
Postat de Khan Oliver pe 18 Martie 2021, 13:34

Ca si cum,numai acum realizam ce mizerie e in fotbal, in general, dar in al nostru, in special... sunt curios sa vad evolutia echipei minune din Pitesti in playout, va semana cu ce a fost in tur, cand era ciuca batailor si ocupa ultimul loc, sau vor continua rezultatele minune, in care nu cred nici ei?!?

Daca ai ceva de spus, spune. Daca nu, nu. Esti prea filozof pentru tipul de oameni care intram sa citim articole sportive. Se specifica CLAR in articol ca NU exista nici o dovada ca ar fi facut Malele ceva gresit. Ca a jucat la un club care AR FI FOST controlat de nu stiu cine.... Numai in acest articol sunt mentionate 5( cinci) cluburi presupus controlate de mafioti. Vorbim de peste 300 de jucatori perindati pe la aceste cluburi in decurs de 3-4ani. Si ,, MAESTRUL" STUCAN descopera ca a fost si Malele printre ei. Dar de ceilalti de ce nu vorbesti ,, ma maestre, ma". La revedere si sa ne dea Dumnezeu la fiecare dupa suflet!

aurelian
aurelian  •  18 Martie 2021, 13:38

Arges va juca an play off oliver nu este nici o mizerie cu arges sant doar articole scrise de ziariști ciubucari

105644358246528
Khan Oliver  •  18 Martie 2021, 13:34

Ca si cum,numai acum realizam ce mizerie e in fotbal, in general, dar in al nostru, in special... sunt curios sa vad evolutia echipei minune din Pitesti in playout, va semana cu ce a fost in tur, cand era ciuca batailor si ocupa ultimul loc, sau vor continua rezultatele minune, in care nu cred nici ei?!?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează