FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Pintilii din Portugalia a uimit » A driblat regulamentul, a scăpat de penalizări și a reușit să ia titlul, deși nu avea licență

Articol de , , - Publicat joi, 26 ianuarie 2023 08:25 / Actualizat joi, 26 ianuarie 2023 10:28

În școala portugheză de antrenori, una dintre cele mai bune din lume, cel mai recent apărut nume mare e Ruben Amorim. El a câștigat titlul cu Sporting în sezonul trecut, când avea numai 36 de ani, după ce impresionase și ca antrenor al Bragăi, care-l angajase deși nu avea licență.

Va putea Pintilii s-o conducă pe FCSB către succese? E capabil un antrenor „sub acoperire", unul care nu se poate ridica de pe bancă în timpul partidelor, ca să nu fie suspendat?

Există un exemplu, un precedent care a avut loc în Portugalia. Ruben Amorim a jucat la Benfica, la Braga. Deși a adunat 14 prezențe în naționala Portugaliei, Amorim nu a fost în niciun moment unul dintre fotbaliștii lusitani foarte importanți. Mijlocaș defensiv, uneori fundaș dreapta, el a fost mai degrabă un jucător mediu, serios și muncitor. După ce a petrecut un sezon în Qatar, la Al Wakrah, a revenit la Benfica, unde mai avea contract pentru încă un an. N-a mai jucat deloc în anul acela și a hotărât să-și încheie cariera la numai 32 de ani.

Gigi Becali revine în forță la butoane » 4 schimbări în primul „11” pentru meciul cu Farul, dintre care 3 dictate de patronul FCSB
FCSB - FARUL
Gigi Becali revine în forță la butoane » 4 schimbări în primul „11” pentru meciul cu Farul, dintre care 3 dictate de patronul FCSB

Pe Ruben Amorim l-au pedepsit imediat

Ceea ce avea să urmeze e cu mult mai spectaculos decât a fost prima parte a aventurii din fotbal a lui Ruben. El s-a înscris la școala de antrenori și a prins un prim job înainte să capete vreo calificare. L-a angajat un club minuscul din liga a treia, Casa Pia. Se întâmpla în 2018.

După câteva luni, pentru că Amorim se comporta ca un antrenor fără să fi avut vreo diplomă care să-l certifice pentru meseria aceasta, federația a amendat Casa Pia și i-a și scăzut 6 puncte în clasament. Clubul a făcut recurs la decizia aceea și a câștigat procesul, a scăpat de penalizare, însă antrenorul „sub acoperire" a hotărât să demisioneze.

Ruben a acceptat apoi o ofertă de la Braga, dar nu ca să conducă prima echipă, ci ca să antreneze formația de tineret. A semnat contractul în septembrie 2019, iar după numai trei luni s-a trezit instalat „principal" pentru echipa mare a clubului. 

Pentru că în continuare nu avea nici măcar licența A, de secund, Amorim nu a mai comis greșeala pe care o făcuse la Casa Pia.

Merge și fără să dai indicații

La Braga, el conducea antrenamentele, plănuia tactica pentru meciuri, alegea titularii, dar în timpul partidelor nici nu se ridica de pe bancă, privea meciurile la fel ca spectatorii. 

Pintilii din Portugalia a uimit » A driblat regulamentul, a scăpat de penalizări și a reușit să ia titlul, deși nu avea licență
Ruben Amroim stătea „sub acoperire" pe banca Bragăi

Teoretic, un tehnician care-și conduce astfel echipa are un handicap clar, din moment ce el nu le poate transmite nimic jucătorilor săi în timpul meciurilor, iar oponentul beneficiază de dreptul acesta. Adică se află în situația în care se găsește Pintilii acum, la FCSB.

Pe Amorim nu l-a încurcat prea tare. Braga a terminat primul sezon pe locul al patrulea. În stagiunea următoare a prins podiumul, a urcat pe poziția a treia. Echipa a prins și fazele eliminatorii în Europa League, unde a eliminat-o Rangers.

Rezultatele obținute în cele 3 luni (14 meciuri) și modul în care arăta echipa lui i-au convins pe conducătorii lui Sporting plătească 10 milioane de euro. Suma reprezenta clauza de reziliere a contractului. Sporting a fost nevoită să o achite după ce Braga nu a fost dispusă să renunțe la antrenorul ei. A fost, în acel moment, al 3-lea cel mai scump antrenor, după Villas Boas (15 milioane) și Brendan Rogers (10,5 milioane).

Când Sporting l-a luat, Amorim nu avea licență. El a obținut licența Pro în iulie 2021, abia după ce a câștigat titlul cu Sporting.

La Lisabona, Amorim a confirmat că Sporting făcuse o afacere excelentă, așa cum demonstrase că și conducerea de la Braga fusese inspirată când angajase un antrenor necalificat. A câștigat campionatul din primul an cu fosta formație a lui Boloni și a lui Marius Niculae. Licențele doar i-au adus dreptul de a transmite indicații, priceperea o avusese deja dinaintea școlii.

Pintilii din Portugalia a uimit » A driblat regulamentul, a scăpat de penalizări și a reușit să ia titlul, deși nu avea licență
Antrenorul-revelație al lui Sporting a devenit vocal după ce și-a obținut licența...

E la fel ca în România

Întrebat dacă e just sistemul din România, cu necesitatea de a obține un carnet de antrenor înainte să te înscrii la cursuri pentru licențe, Lucian Burchel a putut oferi un singur exemplu din Europa: Portugalia. 

E drept că exemplul e unul foarte puternic, pentru că e vorba despre o școală care a creat tehnicieni dintre cei mai buni din lume în ultimele decenii. Mai ales după succesele pe care le-a înregistrat Jose Mourinho, portughezii au ajuns să populeze campionate din toată lumea. Vilas Boas, Jorge Jesus, Fernando Santos, Fonseca sunt alte nume mari din antrenoratul portughez. 

Amorim va fi, în mod cert, următorul tehnician pe care Portugalia îl va exporta într-o ligă din „Top 5".

VIDEO Gigi Becali, despre o posibilă revenire în Ghencea: „Așa ar fi normal”

Citește și: 

Helmuth Duckadam sare în apărarea lui Mihai Pintilii: „Cred că Burchel vrea să-și facă imagine pe spatele lui”

Ionel Ganea, vehement după în cazul Pintilii: „Bă, ciocul mic! Te crezi Einstein, iar restul sunt papagali?” + Cere anchetarea lui Burleanu după dezvăluirile GSP

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
alex03036
alex03036  •  27 Ianuarie 2023, 12:43
Postat de stefanr pe 26 Ianuarie 2023, 10:23

Daca cineva are permis din Republica Moldova il pui sa faca Scoala de soferi din Romania si il faci sa astepte 5 ani pana da examen?

1. Pintili nu are carnet de antrenor face școala acum 2. Niciunde in articolul nu se discuta se carnete obținute in alta țară, se discută despre profesat fara carnet 3. Niciunde in comentarul meu nu contest validitatea unui carnet de antrenorul obținut într-o altă țară care e afiliată UEFA Știi ce e ăla *** fictional? Uită-te in oglindă

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Chris.Dumitrescu
Chris.Dumitrescu  •  27 Ianuarie 2023, 08:43

Udrea. The Devil's Lawyer.

remarque
remarque  •  26 Ianuarie 2023, 21:36
Postat de noeeon_2023 pe 26 Ianuarie 2023, 10:29

Antrenorul lui Braga, nu al Bragai, pentru ca nu vorbim despre băutură cu acelasi nume. Ajunge sa citesti o singura fraza din pseudo-articolele trio-ului agramatilor sa te umfle rasul. Astia trei scriau o data ca “Ronaldo s-a impiedicat de gustul sucului de sfecla rosie”. He, he, i-a pus piedica sucul de sfecla. Baaa, sunteti de rasul lumii.

spui ca e gresit sa spui antrenorul Craiovei, Constantei, Clujului, Mioveniului, Ciorogarlei sau Stelei, Astrei, Farului? La fel poti spune si antrenorul Bragai. Ce importanta are ca Braga are corespondent un substantiv comun din limba romana? Unde ai facut scoala?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează