FOTBAL  »  Superliga  »  CS UNIVERSITATEA CRAIOVA

Unde ar da Bancu cel mai bun randament: ca fundaș stânga sau mijlocaș de bandă? » Raportul InStat contrazice impresia generală

Nicușor Bancu, Foto: GSP
Nicușor Bancu, Foto: GSP

Articol de - Publicat joi, 29 septembrie 2022 18:43 / Actualizat joi, 29 septembrie 2022 18:43

Cifrele InStat ale ultimelor meciuri ale naționalei infirmă teoria potrivit căreia Nicușor Bancu (30 de ani) ar fi mai potrivit ca mijlocaș de bandă decât pe postul de fundaș stânga.

Discuția e veche de vreo câțiva ani. Ce este, de fapt, căpitanul Universității Craiova? Sau, mai bine zis, unde ar da Bancu cel mai bun randament în joc: ca fundaș stânga sau mai degrabă ca mijlocaș de bandă? 

În Bănie este folosit pe flancul stâng al apărării, la fel și la echipa națională, iar el însuși se vede potrivit pentru poziția respectivă.

Plecat de la FCSB în vară, a cerut acum rezilierea pentru a reveni în România!
FCSB
Plecat de la FCSB în vară, a cerut acum rezilierea pentru a reveni în România!

Nicușor Bancu e bun și ca fundaș!

Lumea fotbalului este însă împărțită. Mai ales când face greșeli în defensivă, apare invariabil remarca „Bancu nu e niciodată fundaș stânga”. Ultimele două meciuri ale naționalei au reactivat dezbaterea. În deplasarea din Finlanda (1-1), olteanul a început cu o gafă în apărare. A degajat un balon tocmai în piciorul lui Pukki, care a deschis scorul. 

După care s-a revanșat cu o pasă decisivă, la reușita lui Florin Tănase, iar la 4-1 cu Bosnia a plusat cu alte trei. Greu de găsit un jucător român cu atât de multe assist-uri în două meciuri consecutive, de când statisticienii contabilizează și acest parametru. Văzute lucrurile așa, concluzia e simplă: Bancu e pericol în apărare și mai util ofensivei.

Gazeta a descoperit însă numeroase alte cifre InStat, legate de partidele amintite, care indică altceva, mai ales în legătură cu comportamentul defensiv al craioveanului. Unele, spre exemplu, îl plasează chiar în fruntea tuturor jucătorilor folosiți de Edi Iordănescu:

  • 278 indexul InStat
  • 141 de pase. Reușite, 87 la sută 
  • 9 centrări. Reușite, 67 la sută 
  • 7 ocazii create. Următorii sunt Man și Pușcaș, cu câte două
  • 33 de DUELURI. Câștigate, 61 la sută
  • 14 TACKLING-URI, dintre care 71 la sută reușite

Iar unde nu e primul, „Bancone” e în Top 3:

  •  3 șuturi la poartă, unul cadrat. Doar Sorescu (7/1) și Man (4/2) au mai multe
  • 13 baloane RECUPERATE. Al 3-lea după Adi Rus, fundaș central, și Marius Marin, „închizător”, fiecare cu câte 16
  • 7 driblinguri, 57 la sută reușite. E al doilea după Rațiu (8/50 la sută reușite)!

Comentariul lui Mirel Rădoi, fost selecționer și actualul antrenor al Universității: „Tot contestăm poziţia de fundaş a lui Bancu, înseamnă că noi toţi, care am fost pe la naţională, am fost degeaba pe acolo. 

Înseamnă că patru selecţioneri, cei care l-am folosit pe Bancu fundaş stânga, am fost foarte slabi. Normal că Bancu are o probleme defensivă, din moment ce el urcă permanent, este extrem de ofensiv, dar asta nu înseamnă că îi spunem să nu urce, acest lucru trebuie reglat altcumva, cu un mijlocaș defensiv. El are o capacitate mare de efort”. 

234 este indexulInStat al lui Nicușor Bancu în Liga 1 2022/2023. E al doilea cel mai bun jucător român din campionatul intern, după coechipierul de la CSU, Bogdan Mitrea (245)

Nicușor Bancu, printre cei mai buni din lume

În baza ratingului de joc, 78, alcătuit pe baza statisticilor de la ultima acțiune a naționalei, Bancu a fost inclus în „echipa săptămânii” de specialiștii FIFA 23. 

Alături de căpitanul lui CSU Craiova se mai regăsesc jucători de top precum Modric, Havertz, Salah, Giroud, Marquinhos și Eriksen.

VIDEO. Adrian Porumboiu, ironii la adresa lui Nicușor Bancu: „Uneori reacționează invers!”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Cum au fost pozați Bauza și Croitoru a doua zi după gestul sfidător la adresa antrenorului lui FCU Craiova

Mutu are un nou remarcat la Rapid: „Crește, a jucat bine și meciul trecut”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
doritor
doritor  •  30 Septembrie 2022, 14:43

In sfarsit se face o „reabilitare” de care n-avea nevoie Bancu. De cand joaca la nationala de la meciul cu Danemarca si pana la ultimul meci nu s-a luat nici un gol din centrari de pe partea lui. Centrari de gol a dat 9-10 incepand chiar de la debut, a dat 2 goluri (unul de 3pcte),a scos un 11m ratat ,dar nu de el. E adevarat are vina la golul finlandezilor dar respingerea lui a venit dupa depasirea pe dreapta RO a doi romani,intrarea in careu a unui finlandez care a dat prea usor pe langa Nedelcearu, s-au mai schimbat vreo 2 pase intre finlandeazi si abia apoi s-a sutat gol fara blocaj din partea jucatorilor nostri.

DoarUTAconteaza
DoarUTAconteaza  •  30 Septembrie 2022, 11:55

Indexul Instat este o " inovatie"...discutabila. 1. depinde la ce meciuri il faci, la ce meciuri il iei in considerare. Apropos despre Bancu, atat la Nationala , cit si la Craiova s-au luat prea multe goluri...plecate de pe partea lui, unde fie nu putea opri centrarea, fie era driblat de adversar care marca sau pasa decisiv. 2. este necontrolabil de catre utilizator ( iei ce ti se da...mu poti verifica), din punct de vedere al producerii lui. Chiar si media este discutabila, ca ubai ii ceri unui fundas intr-un meci cu CFR Cluj, si alta la un meci..cu UTA. Nu mai spun ca interesul impresarilor si al cluburilor,...ca jucatorul lor se bie bine evaluat ( pentru vanzare) face ca sa se suspicioneze chestii neconforme cu realitate. 3. La acelasi Index...nu poti pune constatarea de egalitate intre doi jucatori, unul ddin Germania sau Spania, altul din ...Romania,..e clar asta ...Si atunci ?. 4. Ce cred eu despre Bancu : ca fundas are lacune la deposedari, nu are gabaritul necesar, e slab la jocul pe sus, des e prins..ramas in spatele mingii, dupa avansari . Dar are o tehnica buna a pasei si a centrarii, deci joaca bine...cind are mingea la picior. Numai ca...fundasul trebuie...mai intai, sa deposedeze,.. sa respinga, apoi sa atace. Deci un jucator bun, pentru Romania, dar strict ca fundas sub altii " de aceiasi meserie"( Rat, Camora , Radunovici), asemanator, ca stil, ca Ganea, fundasul stanga..( Viitorul). Un jucator " bun de Romania- fotbal intern) , da

DanKnx
DanKnx  •  30 Septembrie 2022, 09:25

Felicitari pentru articol si pentru aprecierile la adresa lui Bancu.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează