FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP 60 de ani de la prima calificare a unei echipe românești în primăvara europeană: „Ne-am îmbogățit atunci... De promisiuni! Însă nimic n-ar fi egalat dragostea suporterilor”

Articol de , - Publicat vineri, 09 decembrie 2022 09:19 / Actualizat vineri, 09 decembrie 2022 09:53

Pe 9 decembrie 1962, Petrolul învingea cu 1-0 Selecționata Leipzig, într-un meci de baraj disputat la Budapesta, și se califica în sferturile de finală ale Cupei Orașelor Târguri (predecesoarea Cupei UEFA). A fost nevoie de o partidă decisivă, pe teren neutru, întrucât în primele două ploieștenii și nemții câștigaseră fiecare cu 1-0, iar pe atunci prelungirile și departajarea la penalty-uri nu fuseseră încă introduse.

  • Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție 

Prin succesul din Ungaria, gol Virgil Dridea în minutul 48, gruparea prahoveană devenea cea dintâi formație din România care ajungea în primăvara cupelor europene. 

25 de ani de la moartea prematură a lui Viorel Mateianu » A fost „omorât” de Steaua? A fost un vizionar neînțeles de contemporani? Sau un antrenor bun doar în teorie?
retro gsp
25 de ani de la moartea prematură a lui Viorel Mateianu » A fost „omorât” de Steaua? A fost un vizionar neînțeles de contemporani? Sau un antrenor bun doar în teorie?

Deși au trecut șase decenii de la acea performanță, liderul din teren al Petrolului, Mircea Dridea, își amintește foarte clar o mulțime de amănunte de la acel parcurs continental al „găzarilor”.

Mircea Dridea: „Cum aș putea uita?!”

- Bună ziua, domnule Mircea Dridea! Ce mai faceți? 
- Eu sunt binișor, la cei 85 de ani ai mei, slavă Domnului! Soția, din păcate, are niște probleme și trebuie să stau în permanență lângă ea... Cu ce vă ajut?

- Data de 9 decembrie 1962 vă mai spune ceva? 
- 9 decembrie...?! 1962...?! Decembrie '62... Aaa, da, gata!, știu, meciurile cu Leipzig, din Cupa Orașelor Târguri, nu-i așa?

- Da, atunci a avut loc barajul din... 
- De la Budapesta, da, îmi amintesc. S-a jucat pe o vreme extrem de rece, pe un teren înghețat, condiții foarte dificile.

Mircea Dridea
Dridea și Badea
+12 FOTO

- Aveți o memorie fantastică, felicitări! 
- Mulțumesc, dar să știți că mi se pare normal să țin minte lucrurile memorabile din viața mea.

- Greu cu RDG-iștii? 
- Destul de greu. Dacă nu mă înșel, la scurt timp după ce fratele meu, Dumnezeu să-l odihnească!, a deschis scorul, adversarii au beneficiat de o lovitură de la 11 metri. Din fericire, Sfetcu a respins, scorul a rămas 1-0 și astfel am mers mai departe.

Mircea Dridea: „Fanii ne iubeau la nebunie”

- Bucurie mare la Ploiești, la revenire? 
- Vă dați seama! Lumea ne iubea la nebunie în acei ani... Nu uitați că fuseserăm campioni și-n '58, și-n '59, iar în '62 terminaserăm pe 2, în spatele lui Dinamo. Aveam trupă bună de tot, jucam mai mereu cu stadionul plin acasă, oamenii veneau cu sutele și la antrenamente.

- Bănuim că și recompensa a fost pe măsură. 
- Vă referiți la primele de calificare?

- Da. 
- Să știți că ne-am îmbogățit atunci... Glumesc, evident! Exact nu mai știu ce ne-au dat, probabil că promisiunile au fost cele mai multe, însă vă dau un exemplu despre cum am fost răsplătiți după titlul din 1966.

- Vă rugăm! 
- Pentru că am devenit campionii României, am primit trei metri de stofă din care să ne facem costume. Ca să continui gluma amară, măcar ne-au dat câte trei metri fiecăruia, nu întregului lot!

Mircea Dridea: „Eram săraci, însă mai buni!”

- Erau vremuri grele... 
- Așa este. Totuși, în ciuda sărăciei de care suferea majoritatea populației, parcă oamenii erau altfel.

- În ce sens? 
- Mai buni. Mai răbdători. Mai dispuși să ajute. Mai sufletiști. Mai oameni, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun...

- Ce s-a pierdut în jumătate de secol? 
- Simplitatea. Nu mai știm să ne bucurăm de lucrurile aparent banale, nu mai vrem să apreciem realizările celui de lângă noi. Peste tot ură, invidie, dușmănie!

- Revenim la fotbal? 
- Cu drag!

- În sferturile de finală, din aprilie 1963, Petrolul n-a mai putut trece și de Ferencvaros, 0-2 la Budapesta și 1-0 la Ploiești. 
- Da, aveți dreptate. Atâta doar că la retur am avut ghinion mare. I-am dominat pe unguri de la un capăt la altul, meritam să câștigăm mai clar. Și nu uitați ce reprezenta fotbalul maghiar în anii '50-'60!

Mircea Dridea: „E nevoie de legende”

- „Sportul popular” a remarcat că, în ciuda ratării calificării în semifinale, ați părăsit terenul în aplauzele unei arene arhipline, iar oaspeții erau extrem de fericiți că „au scăpat cu fața curată dintr-o presiune cum rar se poate vedea într-o partidă de fotbal”. 
- Doamne, ce șansă am irosit atunci cu toții! Cât despre dragostea cu care suporterii noștri ne înconjurau în permanență, ei au fost motivul pentru care n-am plecat niciodată de la Ploiești, deși oferte am tot avut.

- Ați preferat, vorba lui Creangă, să rămâneți la Petrolul fruntaș decât...? 
- Nu cred că se pune așa problema, probabil că eram fruntaș și la Steaua sau la Dinamo, dacă acceptam transferul la una din astea două. Însă întotdeauna m-am simțit apreciat, iubit acasă la mine, de ce să nu răsplătesc și eu cumva atașamentul total al oamenilor față de mine?!

- Mai e posibil azi ca un fotbalist să stea 15 ani numai la un club, cum ați făcut dumneavoastră? 
- Tot mai greu. Și nu doar la noi e vânzoleala asta, ci și în străinătate. Legendele sunt tot mai rare. Ultimele exemple de care îmi aduc aminte sunt Maldini, la AC Milan, și Totti, la AS Roma.

- Și ce e rău în asta? 
- Păi, este, că atunci când ești mic iubești o echipă și pentru oamenii care au scris istorie purtând mereu același tricou. Acum de cine să te atașezi? Toți vin, iau sau nu iau banii, și după 6 luni, maximum un an, valea! Se duc prin alte zări și pupă alte steme. Alte prime de instalare, alte promisiuni și tot așa.

Dezamăgit de Mondial

- La Mondial vă uitați?
- Mă uit, cum să nu?!

- Și? Vă place? 
- Mai degrabă nu!  

- De ce? 
- Nivelul jocurilor a fost acceptabil, dar ce mă întristează pe mine e că se discută prea puțin despre fotbal și prea mult despre lucruri adiacente sau care n-au chiar nicio legătură cu fotbalul.

- Adică? 
- De pildă, am căutat și eu pe toate posturile de televiziune pe cineva care să-mi explice cum a fost posibil ca Marocul să câștige o grupă din care au mai făcut parte Belgia și Croația, apoi să elimine Spania. Nu de alta, măcar să învățăm și noi, care am ajuns să ne temem de Kosovo.

- Și ați aflat secretul marocanilor? 
- Da' de unde! Am aflat, în schimb, că nu știu ce jucător brazilian prezent în Qatar are nu una, ci două amante. Ei, da, acum pot dormi liniștit, marele secret al Mondialului a fost dezvăluit!

- Mulțumim pentru dialog, domnule Dridea! Și multă sănătate! 
- Și eu vă mulțumesc că readuceți în atenție performanțele fotbalului românesc, atâtea câte au fost. Chiar dacă mai e până la Revelion, permiteți-mi să urez tuturor cititorilor Gazetei un an nou cu bine! Și cu liniște în suflete, că tare mult avem nevoie!

Un rol determinant în obținerea acelor rezultate extraordinare l-a jucat Ilie Oană, care n-a fost doar un mare antrenor, ci și un mare om.

Suporterul ploieștean a fost și a rămas unul special. Bun cunoscător al fotbalului, pretențios în cele mai multe cazuri, dar și capabil să-și iubescă favoriții cu o patimă rar întâlnită.

Cum de-mi păstrez luciditatea la 85 de ani? Toată viața am jucat șah, e un antrenament formidabil pentru minte. 

- Mircea Dridea

Petrolul - Selecționata Leipzig 1-0

  • A marcat: V. Dridea (48')
    Petrolul: Vasile Sfetcu - Gheorghe Pahonțu, Alexandru Fronea, Gheorghe Florea - Dumitru Munteanu, Nicolae Ivan - Alexandru Badea, Marcel Marin, Mircea Dridea, Anton Munteanu, Virgil Dridea. 
    Antrenor: Ilie Oană

Rezultatele Petrolului în Cupa Orașelor Târguri, sezonul '62-'63

  • 4-0 și 1-0 cu Spartak Brno (Cehia) 
  • 1-0, 0-1 și 1-0 cu Selecționata Leipzig (RDG) 
  • 1-0 și 0-2 cu Ferencvaros (Ungaria)

Calificările românești în primăvara europeană

Steaua/FCSB București11 (1972, '86, '88, '89, '93, 2005, '06, '07, '12, '13, '18)
Dinamo București4 (1984, '89, '90, 2007)
CFR Cluj3 (2013, '20, '23)
Rapid București2 (1973, 2006)
U Craiova2 (1982, 1983)
Petrolul Ploiești1 (1963)
Steagul Roșu Brașov1 (1966)
Dinamo Pitești1 (1967)
Dinamo Bacău1 (1970)
UT Arad1 (1972)
Victoria București1 (1989)
Unirea Urziceni1 (2010)
Astra Giurgiu1 (2017)

Citește și alte articole despre Rapid din categoria #Retro GSP:

46 de ani de la un conflict nuclear între Cornel Dinu și scriitorul Eugen Barbu: „«Sfântul» Dinu se tratează cu țuicomicină, are pe conştiinţă cel puţin doi oameni schilodiţi!”
retro gsp
46 de ani de la un conflict nuclear între Cornel Dinu și scriitorul Eugen Barbu: „«Sfântul» Dinu se tratează cu țuicomicină, are pe conştiinţă cel puţin doi oameni schilodiţi!”
100 de ani de la nașterea lui Valentin Stănescu, antrenorul care a eliminat Barcelona cu Steaua, Interul cu Dinamo, Leeds cu Craiova, dar care a iubit cu adevărat doar Rapidul
retro gsp
100 de ani de la nașterea lui Valentin Stănescu, antrenorul care a eliminat Barcelona cu Steaua, Interul cu Dinamo, Leeds cu Craiova, dar care a iubit cu adevărat doar Rapidul
35 de ani de la cafteala istorică din Steaua - Victoria! Ziua în care Lăcătuș, Pițurcă, Iovan, Bumbescu s-au bătut ca-n filme cu Vaișcovici, Augustin și Balaur după un gest al lui Hagi. „El venise să calmeze spiritele și a încasat-o degeaba”
RETRO GSP
35 de ani de la cafteala istorică din Steaua - Victoria! Ziua în care Lăcătuș, Pițurcă, Iovan, Bumbescu s-au bătut ca-n filme cu Vaișcovici, Augustin și Balaur după un gest al lui Hagi. „El venise să calmeze spiritele și a încasat-o degeaba”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
istet10
istet10  •  09 Decembrie 2022, 19:06
Postat de supereduardo10 pe 09 Decembrie 2022, 13:47

Nu exista termenul d e"primavara europena" Si daca tot l-ai folost explica ce inseamna? :))) Ianuarie Februarie tot "primavara sunt" ? :)) Apoi vad ca amesteci Staua cu FCSB legal si practic nu sunt tot una . Un habarnist care se numeste ziarist. Termenul de primavara a fost folosut de comunisti sa laude echiple romanesti care ajungeau in fazele superioare adica mnai precis in "optimi" care se jucau dupa pauza de iarna. Cand s-a largit perioada sa zic asa au apreciat habarnistii ca februarie e primavara :))) Asa ca mai taie multe din alea 11 si vezi cate au fost in optimi . Caci in minciuna ati trait si in mincuna va complaceti sa traiti si pe viitor. Poate intr-o zi romanul o sa se destepte si o sa inteleaga cat te grozavii au fcaut comunistii astia

Pt uefa tot una sunt. Ca sa te mai racoresti, aminteste-ti de dubla cu Steaua (ca asa ii zicea si ara este in statisticile uefa).

catalin.palcu
catalin.palcu  •  09 Decembrie 2022, 16:34
Postat de mafa pe 09 Decembrie 2022, 10:49

In 1940 Rapid Bucuresti era finalista in cupa Mitropa, in 1963-1964 si in 1965-1966 a terminat pe locul 2 in cupa Balcanica si in 1968 a castigat cupa feroviara europeana !!...si vorbiti de Petrolul din 1962 ca sa calificat in primavara europeana....de toata mila !!!...

Nu m-as umfla atata in pene cu Cupa asta Mitropa. M-am documentat si eu, cupa asta era un turneu fara nicio anvergura, au participat la ea 8 echipe din 3 tari mari si late!

adriann_
adriann_  •  09 Decembrie 2022, 16:19
Postat de miki23 pe 09 Decembrie 2022, 15:40

Bre nea caisa,vorbim de competiții importante nu de cupa castravetele unde ați jucat voi. PETROLUL A FOST SI VA FI TOATA VIATA DEASUPRA VOASTRA. Asa ca *** mic și joc de glezne.

Canta la alta masa fecesebistule deghizat :)) SUNT USOR DE RECUNOSCUT POSTACII CIOBANULUI ORICAT S-AR STRADUI, II ARD LA MATE SUCCESELE RAPIDULUI :)) In rest, bravo pentru articol, chiar daca intr-adevar performanta Petrolului e prima doar daca o privim strict prin prisma formatului competitiei.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează