FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZII LPF

Râde Europa de noi: războiul LPF vs FRF ajunge la TAS! Alte 5 decizii vitale pentru fotbalul românesc după Adunarea Generală

Râde Europa de noi: războiul LPF vs FRF ajunge la TAS! Alte 5 decizii vitale pentru fotbalul românesc după Adunarea Generală
Râde Europa de noi: războiul LPF vs FRF ajunge la TAS! Alte 5 decizii vitale pentru fotbalul românesc după Adunarea Generală

Articol de , , - Publicat joi, 04 martie 2021 17:24 / Actualizat joi, 04 martie 2021 17:47

După ani la rând în care ierarhiile, campioana, retrogradatele sau participantele în play-off și cupele europene erau decise după litigii judecate la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, conflictul dintre Ligă și Federație pe tema "Cine susține financiar instruirea arbitrilor VAR?" ajunge și el pe masa forului de la Lausanne, o speță fără precedent în altă țară

Fotbalul românesc continuă să șocheze. Azi, Adunarea Generală a LPF, întrunită pentru a decide în ce fel se poziționează cu referire la implementarea VAR în Liga 1, a luat o hotărâre surprinzătoare: să înainteze un memoriu către Tribunalul de Arbitraj Sportiv, pentru a-i solicita să medieze conflictul dintre LPF și FRF. Cele două s-au acuzat reciproc că ar trebui să susțină financiar instruirea arbitrilor pe tema arbitrajului video. "Această întâmpinare către TAS e mai mult o întrebare prin care dorim să aflăm în mod clar dacă LPF ar putea legal sau nu să susțină financiar un asemenea proiect, din moment ce nu are în structurile ei de subordine Comisia Centrală a Arbitrilor", a declarat Cătălin Anton, președintele lui FC Botoșani.

Practic, după ce, ani la rând, fotbalul românesc a ajuns la TAS pe diferite teme, în care s-au decis inclusiv titlul de campioană, participante în cupele europene, echipe retrogradate, meciuri rejucate sau depunctări, de această dată, România propune litigiul suprem: LPF versus FRF, practic cele două foruri care organizează fotbalul de la noi din țară. În precedenții ani, aproape că n-a existat sezon în care TAS să nu aibă de soluționat o speță vitală pentru campionatul nostru. 

Câteva exemple:

- în 2007-2008, meciul Oțelul - Vaslui, scor 1-1, a fost decis la "masa verde" de TAS scor 0-3 fiindcă Szekely și Paraschiv nu aveau drept de joc, iar acel succes a trimis-o pe Vaslui în Cupa UEFA Intertoto, chiar în detrimentul Oțelului;

- în 2008-2009, TAS a anulat depunctarea Timișoarei cu 6 puncte, dictată de FRF, iar Poli a trecut pe locul 2, peste Dinamo;

- în 2009-2010, Rapid a pierdut la "masa verde" meciul cu Timișoara, 1-0 pe teren, fiindcă i-a folosit pe Varga și Bălan. Decizia TAS a scos trupa din Giulești din cupele europene;

- în 2011-2012, TAS a decis ca meciul U Cluj - CFR, întrerupt din cauza unei bătăi generale între jucători, să se rejoace. CFR a câștigat la rejucare și a luat titlul;

- în 2013-2014, TAS a dat câștig de cauză Chiajnei, care pierduse cu Rapid un meci de baraj inventat de Comitetul Executiv. După două etape, Rapid a fost scoasă din Liga 1 și în locul ei a intrat Chiajna;

- în 2014-2015, Rapid n-a primit licența de Liga 1 din partea FRF, dar TAS a întors decizia;

- în 2016-2017, titlul de campioană în Liga 1 a primit un verdict final abia după decizia TAS la memoriul FCSB, care contestase triumful Viitorului.

De această dată însă, Tribunalul elvețian are de judecat ceva în premieră. O dispută între două foruri care chiar ele au rol de a media anumite conflicte sau litigii care apar între cluburi sau între echipe și jucători! 

"Efortul financiar al LPF oricum va exista fiindcă surplusul de barem pentru arbitrii VAR, care înseamnă un adaos de 40% din baremurile celor de acum, va fi suportat de noi, cluburile! Apoi, LPF a ajuns la o înțelegere cu partenerul care are drepturile TV pentru achiziționarea tehnologiei VAR, care înseamnă în jur de 800.000 de euro. Deci LPF nu poate fi acuzată că nu susține financiar arbitrajul video!" 
Cătălin Anton, președinte FC Botoșani

ALTE 5 LUCRURI IMPORTANTE DUPĂ ADUNAREA GENERALĂ A LPF

1. "Comando" de 6 președinți pentru o întâlnire cu FRF 
S-a stabilit ca în cursul săptămânii viitoare, între LPF și conducerea Federației să aibă loc o întâlnire în care să se încerce deblocarea situației referitoare la implementarea VAR. Din partea Ligii 1, pe lângă cei 3 reprezentanți din Comitetul Executiv, Gino Iorgulescu, Valeriu Argăseală și Ciprian Paraschiv, s-a decis să mai meargă alți 4 conducători: Sorin Cârțu (Craiova), Dani Coman (Astra), Cătălin Anton (Botoșani) și Cornel Șfaițer (Sepsi).

2. 4 cluburi au susținut că ar fi dispuse să plătească 
În cadrul discuțiilor, a existat chiar o propunere de a se găsi o modalitate prin care cluburile să poată susține financiar instruirea arbitrilor. Pro această variantă au fost FCSB, Universitatea Craiova, Sepsi și FC Botoșani, însă toate celelalte s-au opus. La finalul ședinței, Gino Iorgulescu le-a luat apărarea grupărilor din Liga 1: "Au mari dificultăți financiare, de unde să mai scoată bani și pentru VAR?". Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași, care votase săptămâna trecută în Comitetul Executiv ca LPF, nu FRF, să finanțeze instruirea arbitrilor, n-a fost de acord cu această variantă, ca Poli Iași să plătească o anumită sumă dacă s-ar ajunge la un astfel de compromis.

3. LPF propune manager de proiect VAR, dar nu mai vrea managementul VAR 
La conferința de presă care a urmat Adunării au luat parte Gino, Justin Ștefan, dar și fostul arbitru FIFA Marius Avram, care a fost prezentat ca "manager de proiect VAR". Totuși, atât șefii LPF, cât și președinții care au participat la întrunire au susținut că "LPF nu dorește să dețină managementul de proiect pentru VAR, e o chestiune care ține de Comisia Centrală și de FRF. Burleanu să-și păstreze arbitrii, dar să plătească pentru ei, nu să dăm noi banii".

4. Marius Avram propune VAR la două meciuri :)) 
Fostul "central", care a început oficial colaborarea cu LPF, a venit cu o idee: "În momentul de față avem două brigăzi validate de UEFA în privința pregătirii VAR, brigada lui Ovidiu Hațegan și brigada lui Istvan Kovacs. În plus, deținătorul de drepturi a achiziționat deja două mașini utilate pentru studioul VAR, dar avem și două stadioane în țară pe care s-au disputat deja două meciuri cu această tehnologie. De ce nu am putea avea două meciuri cu VAR, unul în care Hațegan e la centru și Kovacs cu colegii săi în studioul VAR, iar la celălalt să se inverseze între ei?". Cele două stadioane despre care spune Avram sunt Arena Națională și Cluj Arena, însă inițiativa lui e lovită de nulitate. Pentru că stadioanele respective nu sunt certificate de FIFA pentru VAR, așa cum prevede protocolul cu IFAB, ci ele au fost autorizate de UEFA exclusiv pentru meciurile din cupele europene (CFR - Slavia Praga și Atletico Madrid - Chelsea).

5. Înființarea unei comisii pentru supravegherea terenurilor 
Singura discuție extra-VAR care a existat azi a avut ca subiect terenurile proaste pe care a fost nevoie să se dispute anumite meciuri de Liga 1 în lunile ianuarie și februarie. La inițiativa lui Cristi Bivolaru, de la Viitorul, s-a decis înființarea unei comisii de supraveghere a stării terenurilor și condițiilor în care acestea se prezintă la ora unui meci. Acest demers va fi făcut în afara programului de licențiere și vor exista 16 delegați de la cluburile din Liga 1, care înainte de disputarea unei confruntări vor face un raport separat de cel al arbitrului sau al observatorului și în care vor putea solicita fie amânarea partidei, fie reprogramarea pe un alt stadion.

PRECEDENT: Avram junior, la 180 de grade față de Avram senior

Azi, Marius Avram a fost anunțat oficial colaborator al LPF și a susținut cu fermitate demersul LPF de a nu finanța instruirea arbitrilor în proiectul VAR. Totuși, în urmă cu aproape un deceniu, când Vasile Avram, chiar tatăl său, era președintele CCA, între acesta și șeful Ligii de atunci, Dumitru Dragomir, se parafase o înțelegere prin care LPF urma să direcționeze sume de bani pentru pregătirea "centralilor" și a asistenților. Acea colaborarea n-a mai avut finalitate fiindcă Vasile Avram a fost arestat, ulterior judecat și condamnat pentru acte de corupție. În 2013, și Dumitru Dragomir a pierdut șefia LPF, învins de Gino Iorgulescu. 

Sorin Cârțu după Adunarea Generală: „Nu trebuie să fi jucat fotbal ca să înțelegi greșelile de arbitraj”

EXCLUSIV Scandal în Adunarea Generală de la LPF » „Omul lui Burleanu” a trădat, iar șefii cluburilor, în frunte cu Cârțu, au sărit să-i ceară socoteală!

UPDATE Gino Iorgulescu amenință cu TAS, după întâlnirea cu șefii cluburilor: „Burleanu să-și păstreze arbitrii, dar să plătească pentru VAR”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (18)
cirus11
cirus11  •  04 Martie 2021, 20:35

LPF este o institutie parazita. Nu face absolut nimic pt cresterea nivelului Ligii 1. Au luat vreo masura in ultimul deceniu?? NIMIC!!! Cativa pe-acolo isi iau salariile babane si in rest se fac ca lucreaza si lasa cluburile sa-si faca de cap. Bineinteles fiind Romania cluburile nu baga niciun ban in dezvoltare ... de orice fel. In locul lui Burleanu as fi cautat solutii de radiere completa a LPF. Macar militianul de Dragomir mai avea niste proiecte din cand in cand... macar de plictiseala. Iorgulescu nimic.

853246084756615
Marcel Popa  •  04 Martie 2021, 20:16

Saracie scrie pe liga 1 .Bine ca avem impresari care traiesc in lux si un fotbal sarac.Frf si Lpf dorm si iau mii de euro.Varu este departe nimeni nu stie cand vine si in Romania.Ridici stadioane si nu esti in stare sa implementezi un var.

pain89
pain89  •  04 Martie 2021, 20:06

eu propun sa desfiintam lpf si frf si sa lasam forul european sa ia deciziile in locul lor

Vezi toate comentariile (18)
Comentează