FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

Retro GSP // VIDEO+FOTO Revelionul "câinilor" » 19 octombrie, ziua celei mai prestigioase victorii din istoria lui Dinamo: „Ne era teamă să nu luăm multe! Ați văzut ce a urmat”

Articol de , - Publicat sambata, 19 octombrie 2019 11:20

19 octombrie 1983, ziua celei mai prestigioase victorii din istoria lui Dinamo: 3-0 cu Hamburg, deținătoarea en titre a Cupei Campionilor Europeni! 

Marele gazetar Ioan Chirilă scria în "Sportul" că succesul roș-albilor "ar depăși chiar performanțele aproape legendare ale Rapidului și Ripensiei din 1938, care au eliminat pe Ujpest (1-4, 4-0) și pe AC Milan (3-0, 1-3), adică reprezentantele finalistelor Cupei Mondiale din același an", precum și ce a realizat UTA în 1970, când a trecut tot de o deținătoare a CCE, Feyenoord, după 1-1 în Olanda și 0-0 la Arad. 

Rezultatul șocant de pe "23 August" n-a fost o surpriză și pentru Ionel Augustin, cel care a deschis scorul acum 36 de ani: 

„N-a fost nimic întâmplător! Atunci, la Dinamo era un lot extraordinar de valoros și de experimentat. Totuși, de ce să nu recunosc, înainte de partida tur ne era puțin teamă să nu ne dea multe... Cu numai câteva luni înainte, nemții luaseră Cupa Campionilor, după ce bătuseră pe Juventus în finală. De altfel, Hamburg a început mai bine meciul, noroc cu Țețe Moraru, care a scos extraordinar «capul» lui Schatzschneider. Apoi, am făcut eu 1-0, reușita mea parcă i-a paralizat pe adversari, iar ce a urmat știți foarte bine". 

În manșa secundă, Hamburg a condus la un moment dat cu 3-0, însă două goluri pe final, Țălnar (85') și Mulțescu (90'), au adus calificarea "câinilor". În acel sezon, Dinamo avea să ajungă în semifinalele CCE, unde a cedat în fața lui Liverpool (0-1, 1-2), formație care a și câștigat trofeul. 

Dinamo - Hamburg 3-0 (1-0) 
Cupa Campionilor Europeni, turul 2, prima manșă 
19 octombrie 1983, București 
Stadion: "23 August". Spectatori: 70.000 

Au marcat: Augustin (28'), Mulțescu (62'), Orac (79') 

Dinamo: Moraru - Rednic, I. Andone, Al. Nicolae, I. Marin - Mulțescu, Dragnea, Custov - Țălnar (67' Movilă), Augustin, Orac. 
Antrenor: Dumitru Nicolae Nicușor 

Hamburg: Stein - Kaltz, Hieronymus, Jacobs, Schroeder (26' Hansen) - Hartwig, Rolff, Groh, Magath - Schatzschneider, Milewski. 
Antrenor: Ernst Happel 

+2 FOTO

14.000 de leia fost prima încasată de fiecare dinamovist după eliminarea lui Hamburg. În 1983, acesta era prețul aproximativ al unui televizor color

17-6a fost raportul șuturilor la poartă în Dinamo - Hamburg 3-0. Cele cadrate, 9-2

"Înaintea «dublei» cu Hamburg, am fost două săptămâni la munte, unde am lucrat aproape exclusiv fizic. Asta era și ideea, să ne apropiem la capitolul ăsta de nemți, că la măiestrie tehnică eram peste ei" - Gigi Mulțescu 

"După meci, în drum spre vestiare, adversarul direct, Ditmar Jakobs, m-a prins din urmă și m-a bătut pe umăr, de două ori. A fost un gest frumos din partea lui, de respect și de recunoaștere a faptului că fusesem mai buni"  - Ionel Augustin 

"Cred că nemții ne-au și subestimat, nu-și imaginau niciodată că pot pierde atât de clar la București. La retur, ne-au luat cât se poate de în serios, numai că am rezistat într-o atmosferă incredibilă. Bine, colegii mei au rezistat, că eu n-am jucat, am fost suspendat" - Ionel Augustin

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (21)
madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  19 Octombrie 2019, 22:55

SEMIFINALA DE C.C.E...CAMPIOANA EN-TITRE ELIMINATA...APOI 03-06,S-AU INCLINAT SAHTIOR,EVERTON,BESIKTAS,LEVERKUSEN...AZI DOAR UMBRE!!

chris_bu67
chris_bu67  •  19 Octombrie 2019, 20:34
Postat de Szasz Andrei pe 19 Octombrie 2019, 19:21

Cati vicecampioni mondiali cu Germania de Vest avea in echipa Hamburg la data aceea ? Ce alt trofeu European a mai castigat Hamburg dupa aceea ? Pe cand Liverpool, Milan sau Juventus au impreuna vreo 15 Cupe si Ligi ale Campionilor. E drept, nici Feyenoord n-a mai castigat dupa 1970 vreun trofeu. Deci performantele din anii 1930 ale Ripensiei par mai importante decat dubla lui Dinamo cu Hamburg.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10154976492293690
Szasz Andrei  •  19 Octombrie 2019, 19:21

Cati vicecampioni mondiali cu Germania de Vest avea in echipa Hamburg la data aceea ? Ce alt trofeu European a mai castigat Hamburg dupa aceea ? Pe cand Liverpool, Milan sau Juventus au impreuna vreo 15 Cupe si Ligi ale Campionilor. E drept, nici Feyenoord n-a mai castigat dupa 1970 vreun trofeu. Deci performantele din anii 1930 ale Ripensiei par mai importante decat dubla lui Dinamo cu Hamburg.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează