FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

EXCLUSIV Incredibil: UEFA ajută jucătorii, FRF îi driblează! » Forul lui Burleanu a modificat noua lege în avantajul patronilor de cluburi

Hermannstadt a făcut un sezon decent, în ciuda dificultăților financiare FOTO Raed Krishan
Hermannstadt a făcut un sezon decent, în ciuda dificultăților financiare FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat sambata, 15 octombrie 2022 07:05 / Actualizat sambata, 15 octombrie 2022 10:04

Federația europeană a înăsprit o condiție pentru obținerea licenței pentru competițiile intercluburi de pe continent: fiecare club trebuie să aibă pe 31 martie datoriile plătite până la 28 februarie. 

Licența pentru participarea în sezonul următor al cupelor europene, 2023-2024, va fi ceva mai greu de obținut. UEFA a schimbat un punct din regulament: fiecare club trebuie să demonstreze la 31 martie că nu înregistra datorii la 28 februarie.

În trecut, era nevoie să-și fi plătit doar datoriile până la 31 decembrie anul precedent, deci acum vor fi de achitat obligatoriu salariile pentru încă două luni. Printre debitele incluse în monitorizare mai sunt obligațiile către Fisc și către alte cluburi, rezultate în urma transferurilor de jucători.

Gigi Becali a numit leneșul de la FCSB: „Mi-au zis că nu îi place să muncească. Păi, stai lângă el și pune-l la treabă!”
FCSB
Gigi Becali a numit leneșul de la FCSB: „Mi-au zis că nu îi place să muncească. Păi, stai lângă el și pune-l la treabă!”

Modificarea aceasta pe care a aplicat-o UEFA nu le afectează în vreun fel pe formațiile din campionatele bogate și puternice, ea le vizează mai ales pe țările cu ligi rău-platnice, așa cum e și România. FIFPro, sindicatul mondial al fotbaliștilor, a publicat recent un raport în care Liga 1 figura printre competițiile în care jucătorii sunt plătiți fie prin întârzierea salariilor, fie prin insolvențe care-i lasă de tot fără bani.

Federația europeană a recomandat ca noul criteriu economic să fie aplicat și pentru licențierea din ligile interne. FRF a schimbat și ea regulamentul, dar a găsit o formulare prin care cluburile să nu fie constrânse să plătească la timp, iar fotbaliștii să nu beneficieze de niciun avantaj important.

Cum au întors-o din condei

Cum arată noua regulă a Federației Române: „Dacă la 31 decembrie există datorii eșalonate pentru ianuarie sau pentru februarie, trebuie să fie achitate și acelea până la 28 februarie". Ceea ce înseamnă că rămân de plătit tot datoriile de până la finalul anului precedent, exact cum era regula și până acum.

Formațiile care vor doar să joace în prima divizie românească mai beneficiază de un avantaj, în comparație cu acelea care solicită licențe pentru competițiile UEFA: ele vor fi în continuare monitorizate la 30 aprilie, nu la 31 martie, deci au o lună în plus ca să achite salarii și alte datorii pe care le înregistrau în anul precedent. Salariile pentru ianuarie, pentru februarie și pentru martie pot să nu fie achitate, și acea echipă tot primește licența.

16 echipeau pornit în sezonul trecut, dintre care două, Gaz Metan și Clinceni, abia au încheiat stagiunea și apoi au fost desființate. În campionatul aflat în curs au avut probleme serioase și e de așteptat să mai aibă Petrolul și Hermannstadt

VIDEO Răzvan Burleanu s-a enervat în timpul conferinței de presă: „De ce trebuie să ne gândim la asta?”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Burleanu se teme după umilința suferită de FCSB! Mesaj pentru Gigi Becali

A apărut dialogul complet dintre Tamaș și Nicolae Constantin: „Rămâne între noi, Gabi!” » Ce oficial al Petrolului e jignit de fundaș

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
Dobermannul
Dobermannul  •  15 Octombrie 2022, 12:07

Care "patroni"? Ca in liga unu cam toti "patronii" sunt primarii de orase. A, ii numim "patroni" pentru ca a aparut mandatarul Sucu?

ralffy_mr
ralffy_mr  •  15 Octombrie 2022, 11:51

E bine ca tineti evidenta.. DAR - Nu e nici un avantaj sportiv sa nu ai salariile platite la timp .. IAR o recomandare nu e tot una cu o obligativitate... UEFA nu este nici FMI nici Banca Centrala Europeana nici Ministerul Finantelor din Romania sa cunoasca specific economia romaneasca si problemele mediului de afaceri...de asta nici nu poate impune asemenea regulamente pe fondul intern. Si eu sunt pe principiul "Sa fie bu e sa nu fie rau"... dar realitatea uneori e mai complexa...si cum ar fi sa nu se mai licentieze din Februarie jumatate din Liga1 si cam tot playofful din Liga2???!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează