FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV / VIDEO „Eu și Gigi Becali vorbim despre viața de apoi, dar avem o controversă” » Valeriu Iftime a povestit pentru Gazetă cum decurg discuțiile dintre el și patronul FCSB

Valeriu Iftime, patron FC Botoșani
Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

Articol de - Publicat luni, 23 ianuarie 2023 09:06 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2023 09:06

Valeriu Iftime, 62 de ani, a povestit cum decurg discuțiile dintre el și patronul FCSB și cum se negociază. Povestește că a avut ofertă de a merge investitor la Dinamo și Rapid, tocmai el, care era stelist în copilărie și și-a pupat socrul de bucurie când Steaua a câștigat CCE la Sevilla. 

- Domnule Iftime, de la play-off anul acesta ați ajuns cu Botoșaniul în zona retrogradării. Cum percepeți toată situația?
- Vedeți că răsuflu greu... Cine nu e cuprins de teama asta nu măsoară bine realitatea echipei. Am făcut schimbări, în staff-ul tehnic, în echipă, ca să modific ceva. Sunt absolut convins în mintea mea că nu vom retrograda. Lupta pentru a evita cele patru locuri periculoase este crâncenă.

- Este cel mai greu an de când sunteți în fotbal?
- Așa pare. Noi obișnuiserăm cu o anumită constanță, în privința vizibilității clubului, cu jucători care veneau la mine și plecau mai departe, cu luptă în zona de play-off. Șase ani am fost acolo, la play-off, sau aveam un meci, două pentru a ajunge în Top 6. E greu să construiești o echipă respectată, dar am bifat niște rezultate cu rezonanță istorică pentru noi.

E oficial, Mirel Rădoi a semnat cu noua echipă! Va fi adversarul lui Ronaldo și Șumudică
NUMIRE
E oficial, Mirel Rădoi a semnat cu noua echipă! Va fi adversarul lui Ronaldo și Șumudică

Valeriu Iftime: „Sunt pe 9 milioane minus, nu mă văd jucând la Slobozia”

- Dacă echipa va retrograda, luați în calcul să vă despărțiți de fotbal?
- Nu vreau să dau un verdict așa de periculos... Bine, sută la sută s-ar întâmpla! N-am fost niciodată în situația asta dezastruoasă, de a gândi astfel. Nu cred că o să mai am pic de energie. Nu mă văd jucând la Slobozia! Sută la sută nu aș mai continua, dar sută la sută sper să nu ajung acolo. Încerc să fiu pozitiv, să cred că Botoșaniul va rămâne în Liga 1, apoi într-un an să revin într-o poziție ce cred eu că este a noastră, undeva în Top 8.

- Ați calculat cât ați cheltuit cu fotbalul sau dacă sunteți pe plus?
- E simplu: acum doi ani aveam 7 milioane de euro pe minus, acum sunt vreo 9! "Hai, domne, că ai vândut la fotbaliști...", îmi spun unii. Da, am vândut în 10 ani de 10 milioane de euro. Dar deficitul anual e de minimum două milioane. Două și ceva.

- Familia ce zice?
- Nu zice! Băieții mei nu sunt absurzi, sunt deștepți, au școli bune, fac business, o iau ca pe un capriciu al meu. S-a creat o stare de spirit la Botoșani, nu vreau să închei așa! De aceea aș vrea să dau clubul cuiva.

Valeriu Iftime: „Am fost propus la Dinamo, dar și la Rapid”

- Vi s-a propus vreodată să mergeți la un alt club, cu brand mai puternic, să aveți altă vizibilitate?
- Lumea mi-a zis să mă duc acolo, dincolo, la Dinamo, de exemplu.

- Vi s-a propus concret?
- Da. Bine, nu cu un car plin de flori, cu oameni, cu scrisori de amor. M-au întrebat oamenii când au fost în dificultate mare, mai acum ceva timp. Apoi, când era Rapid în dificultate. Rapid acum 6-7 ani, Dinamo acum un an-doi. Dar acolo trebuie să mergi cu alte arme.

- Mai e vreo șansă să ajungeți la Dinamo? Mai ales că gruparea este într-o situație critică.
- Exclus. Eu am și o responsabilitate socială față de Botoșani, am construit un club care are oarecare contur și vizibilitate. Îmi ajunge, mai mult nu pot face în fotbal, că nu e viața mea.

22 de milioane de euroeste suma estimativă a averii lui Valeriu Iftime, care a intrat în afaceri din 1994

Valeriu Iftime, stelist de mic

- Care va fi viitorul produs pe care veți lua bani mulți?
- Îmi pare rău că n-am nimic acum. Adică am, dar nu sunt vizibili, fiindcă echipa a jucat prost. Nici nu poate fi vorba să dăm vreun fotbalist acum, la ce situație avem. Dar avem câțiva interesanți, Dican, Mailat, Zabou, Dragu. Noul fundaș, Mutombo, o să fie o „explozie” bună. Mai sunt Pinson, Roman, Florescu. Dar trebuie să demonstrăm.

- Ați jucat fotbal?
- În curtea școlii.

- Ce v-ar fi plăcut să fiți?
- Mijlocaș. Până în a X-a, a XI-a, jucam atacant, apoi am trecut mijlocaș.

- Aveți tricou de fotbal sau vă desenați cu carioca pe tricoul alb?
- (râde) N-am avut eu... Aveam un șort, i-am zis și domnului Boloni, pe care mi l-a dat cineva și mi-a spus că a fost purtat de Loți la ASA Târgu Mureș. L-am ținut, l-am rupt, am făcut facultatea cu el.

- Cu ce echipă țineați?
- Am fost stelist din clasa a șasea. De la Dumitru, Marcel Răducanu, Belodedici - am înnebunit când a plecat din țară -, Boloni, Hagi. Am fost, ulterior, la Mondiale, la Euro, din plăcerea de a vedea fotbal.

Valeriu Iftime: „Pe 7 mai 1986 l-am pupat pe socru-meu”

- O partidă memorabilă pe care ați văzut-o?
- Finala de Cupa Campionilor din '86. (râde) De fericire, l-am pupat pe socru-meu. Stăteam la el atunci, eram în primul an de stagiu. Am mai avut un meci cu Spania când am rupt patul de bucurie. Live, am văzut România - Anglia la Euro 2000, când a dat Ganea gol decisiv. Am și eu echipele mele de afară cu care țin, gen Real Madrid, Liverpool, iar când bat, îmi sar dinții din gură de bucurie.

- Care e cea mai bună afacere a Botoșaniului all time?
- Ngadeu la Slavia Praga și Moruțan la FCSB. Și Meleke a fost luat pe nimic și dat pe mult. Sau Dugandzici. Cu Ongenda a fost creștere de imagine sau cu băiatul ăla din Siria, Al Mawas.

1,4 milioane de euroa obținut Botoșaniul pentru camerunezul Ngadeu de la Slavia Praga. Ulterior, cehii l-au vândut la Gent pe 4,5 milioane de euro

1,2 milioane de euroa luat Botoșaniul pentru Moruțan de la Gigi Becali. FCSB l-a vândut la Galatasaray pentru 4,1 milioane de euro

500 de mii de euroeste suma pentru care moldovenii l-au cedat pe Dugandzici rușilor de la Soci

- Cine a avut meritul principal?
- Multe sunt venite prin antrenor, Croitoru. A avut un rol mare Marius, covârșitor. El m-a convins pe mine. Oricărui antrenor, dacă la 6 transferuri ai două căzături, i le spui pe alea. Eu am mers pe mâna lui. Am înțeles flerul lui. La mulți am insistat eu să rămână, gen Meleke, Dawa, dar am făcut multe împreună.

Iftime: „Laudele și «sclavul lui Becali» vin la pachet”

- V-a deranjat ideea asta a unei alianțe cu FCSB sau titulatura apărută de „sclav al lui Becali”?
- Pfaaa... Mda. Mă enervează, dar nu pot reacționa. Nu te joci cu presa. Sau cu suporterii, cu dinamoviștii care-i urăsc pe steliști. Nu e niciun argument în acest tip de afirmație. Asta e, îți place când auzi „ce om grozav, face treabă la Botoșani”, dar asta vine la pachet cu „sclavul lui Becali”. Deși discuția asta e ușor prostească. Cu domnul Becali m-am văzut maximum de două-trei ori în viață.

- Doar atât?
- Față în față. Așa, la telefon, vorbim mult. Discutăm despre un fotbalist și despre viața de apoi! Acesta este dialogul cel mai frecvent. Avem o controversă, după cum vă dați seama.

- Adică?
- Dumnealui spune că învierea e în carne și-n oase, eu spun că e în duh! N-am discutat niciodată politică, afaceri, ci doar în zona religioasă dialogăm. Nu ajungem la opinii divergente, totdeauna cad de acord cu el, nu sunt conflictual. Cred că fiecare om are virtute. Dacă vrei să i-o găsești, o găsești, dacă vrei să i-o estompezi, nu te apuca să-l contrazici.

Valeriu Iftime: „Pe Gigi Becali trebuie să-l convingi”

- Și ce mai vorbiți?
- Despre fotbaliști, „îl vreau pe ăsta, pe ăsta”, domnul Becali are un mod de a negocia un pic mai ... Pune condiții, e interesant să negociezi cu el. „Doi la sută la ăla, dacă nu trei la sută la celălalt, cedezi de la Moruțan sau Boli”, are un fel interesant. Este un personaj destul de stăpân pe lucrurile astea.

- Credeți că el face tactica la FCSB?
- Nu știu. Eu am o relație de prietenie cu el chiar dacă nu ne cunoaștem. Este un respect nedisimulat. La echipa lui, cred că face... Trebuie să-l convingi! Are starea omului care e stăpân pe el, vrea să câștige, nu pentru bani neapărat, ci din orgoliu, vrea să fie campion. 

Valeriu Iftime: „N-aș vrea să am banii lui Elon Musk. Nici temperamentul lui Gigi Becali”

- V-ar fi plăcut să fiți în fotbalul din Liga 1 în anii 2000, să vă duelați cu Borcea, Paszkany, Porumboiu, Copos și alții?
- Nu, nu. Din cauza personajelor de atunci s-a creat o imagine destul de confuză în ochii spectatorilor, că fotbalul e gri, că poți ajunge la pușcărie.

- Ați primit oferte de a intra în politică?
- Eu nu mă gândesc la asta, politica s-a gândit la mine. Am avut multe oferte. N-am fost în istorii necurate, de aceea par un produs bun de a face politică. E clar că dacă aș face politică nu aș mai face fotbal. Primar? Nu, nu, niciodată. Dar pot fi oricând un consilier bun pentru orice primar din lumea asta.

Iftime: „Pe vremuri îi împușcau, acum i-au pus pe fugă pe cei valoroși”

- Ce ați fi putut fi dacă nu erați implicat în afaceri și în fotbal?
- Tot inginer electronist aș fi fost. Asta sunt la bază, Revoluția m-a făcut să mă privatizez. (râde) Dacă ar fi continuat vremurile dinainte de '89, aș fi fost barosan în structurile politice, în tehnică, industrie, electronică. Școala a fost una din plăcerile mele, am învățat carte.

- Mai au copiii din ziua de azi această mentalitate?
- Mai sunt. Chiar sunt mai deștepți unii, îi am și eu în companie. Am încredere în tineri, frica mea e numărul lor, în scădere. Cei cu valoare bună au plecat din țară. Pe vremuri îi împușcau, acum i-au pus pe fugă!

Belodedici și Boloni, marile pasiuni ale lui Iftime

- Dacă ați fi fost fotbalist, cine v-ar fi plăcut să fiți?
- Belodedici. Dar n-am putut, n-am fost nici înalt, nici frumos ca el.

- Mai degrabă decât Loți Boloni?
- Boloni a fost altceva. A fost în inima mea întotdeauna. Eu credeam că dacă ești deștept, nu faci fotbal. Tata nu m-a lăsat la fotbal, când i-am zis, mi-a replicat: „Băăă, matematica, nu fotbalul e de tine!”. Boloni era exemplul celui deștept, care a făcut facultatea pe bune, nu ca prin apă, care și profesa, și juca fotbal la înalt nivel. A fost o revelație.

Valeriu Iftime: „Dumnezeu ne-a zâmbit cu Loți Boloni, dar Burleanu n-a vrut”

- V-ați întâlnit cu Loți Boloni față în față?
- Da, da, am fost în cantonament la Rennes. Apoi, când a fost retragerea de la Târgu Mureș, am fost un fel de sponsor al evenimentului. Recent, am vorbit cu dânsul o oră întreagă. Eu m-am întristat din cauza domnului Burleanu, la imagine și la construcție, atunci când l-a refuzat pe Boloni la echipa națională. Să-i pui condiții să vină la națională a fost...

- Era o soluție mai bună decât cea existentă?
- Singura soluție! El a făcut școală europeană, în Occident. A lansat fotbaliști, staruri, are nivel european. Vedeți că Lucescu sau alții de afară nu mai vor să revină, unii au și o vârstă. Boloni a vrut. Dumnezeu ne-a zâmbit, ne-a întins o mână, „Luați-l!”, dar FRF n-a vrut. Atunci am zis că Burleanu nu mai face parte din lumea mea, nu mai vorbesc cu el.

Valeriu Iftime: „Iohannis nu m-a săgetat. Băsescu mi s-a părut exploziv”

- Ce-ați fi făcut dacă aveați banii lui Elon Musk?
- Glumind, eu nu știu ce să fac cu banii mei. Să am atâția bani ca Elon Musk?! Vrei să înnebunesc? N-am nicio dorință să cumpăr nu știu ce univers sau zbor cosmic, Dumnezeu m-a echilibrat cu ceea ce am. N-aș avea timp să număr banii lui Musk, dar nici ce să fac cu ei.

„Eu și Gigi Becali vorbim despre viața de apoi, dar avem o controversă” » Valeriu Iftime a povestit pentru Gazetă cum decurg discuțiile dintre el și patronul FCSB
Elon Musk.Foto: Imago

- Ce-ați fi făcut dacă aveați temperamentul lui Gigi Becali?
- N-aș fi vrut! Nu e tiparul meu.

„Eu și Gigi Becali vorbim despre viața de apoi, dar avem o controversă” » Valeriu Iftime a povestit pentru Gazetă cum decurg discuțiile dintre el și patronul FCSB
Foto: Imago

- Ce-ați fi făcut dacă aveați influența lui Klaus Iohannis?
- Aș fi făcut multe. Doar că el n-are influență. Putere înseamnă să te asculte poporul. Adică atunci când arăți cu degetul în față, să meargă oamenii într-acolo, nu să se ducă prin alte părți. Nu cred că domnul Iohannis este ascultat, mai ales acum, la final de al doilea mandat. La început, am fost vrăjit de ideea cu el președinte. Când a pierdut Ponta și-a câștigat Iohannis, am zis că s-a salvat țara. Ideea de neamț... Apoi, ulterior, când l-am văzut în mod direct, nu m-a săgetat așa... Așa cum l-am văzut pe domnul Băsescu la Primăria Capitalei, de exemplu. El mi s-a părut exploziv. La el se simțea o energie.

- Ce-ați fi făcut dacă aveați o soție precum Dana Budeanu?
- N-o cunosc. Dar eu o prefer pe soția mea, superioară multor femei din lumea asta. Mă educă în tot. În familie trebuie să asculți și să fii ascultat. Un bărbat este ascultat dacă are o melodie a vocii lui, dacă are un glas plăcut soției. 

Fotbalul face parte din viața mea. Nu sunt genul să spun că fotbalul e o mizerie. E cel mai mare spectacol mondial. Este expresia unei comunități, oferă o stare de bine. Am intrat, am rămas, îmi face o imensă plăcere să fiu în fotbal, dar există o limită a suportabilității. Am avut și am discuții să cedez clubul.

Caut pe cineva să dau echipa, cu o garanție, că trei ani de zile o ține în Liga 1, și-i las clubul fără nicio datorie. Plec mâine. Dar e greu să faci bani la Botoșani

Pe Mateus, care acum e la Farul, n-am reușit să-l controlez, nu eu, antrenorii mei. Să-l focusez pe treaba lui. A dat-o în bară. Au fost meciuri în care a fost mai inutil decât gardul la poartă. 

La început, am ținut cu CFR Cluj, că nu prea câștigau, apoi, acum, aș vrea să câștige și alții campionatul, să existe schimbare la putere. 

FCSB e un partener de afaceri, nu că iubesc eu acest club. Da, Gigi Becali a adus bani în fotbalul nostru, a dat bani pe transferuri, apoi îi vinde mai departe. 

Dican nu are un discurs public, nu apare în vestiar ca Gică Popescu sau Săpunaru. Dar e în mare creștere. Am plătit 150.000 de euro pe el la U Cluj, dar cred că, la nivelul meu, poate pleca pe un milion de euro.

-Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

Valeriu Iftime a făcut portretele unor oameni din fotbalul românesc

  • Edward Iordănescu: „Nu sunt un fan al lui Edi, n-aș vrea să intru aici că nu e zona...”
  • Marius Croitoru: „Curajos și inteligent”
  • Gigi Becali: „Personaj foarte interesant și frumos pe de o parte, iar pe de altă parte n-aș vrea să spun”
  • Ioan Becali: „Interesant. Ne-am văzut o dată, mi s-a părut un tip echilibrat și foarte politicos”
  • Mihai Stoica: „Un tip deștept, dar nu-și asumă multe”
  • Nelu Varga: „Nu-l cunosc, nu știu nimic”
  • Gică Hagi: „Nu știe să piardă”
  • Dan Petrescu: „Bun motivator. Plecând de la dezastre. Trebuie să fii mic ca apoi să te facă mare. Trebuie să fii în groapă ca să te scoată el”
  • Răzvan Burleanu: „Nu e pentru fotbalul nostru”
  • Gino Iorgulescu: „E obosit pentru Ligă”
  • Dumitru Dragomir: „Spectaculos, dar nu e din zona pe care o știu eu”

Citește și:

Basarab Panduru se ia de un jucător de la FCSB: „Nu produce nimic! Dacă nu se plăteau bani el, ar fi plecat”

Pe cine a remarcat Ilie Dumitrescu după Hermannstadt - FCSB: „Asta a făcut diferența” » Ce spune despre Mihai Pintilii

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
danut.petnaise
danut.petnaise  •  23 Ianuarie 2023, 18:45

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cpt.ahab
cpt.ahab  •  23 Ianuarie 2023, 17:05

Îhî! Toți cei care observă poziția Botoșaniului în fața FCSB-ului sunt dinamoviști care urăsc Steaua! Mai nou și Marian Iancu, dinamovist de mic, precum se știe. Iar cu Gigi nu se cunoaște, doar discută toată ziulica la telefon. Rar om mai dubios ca ăsta!

steaua.libera
steaua.libera  •  23 Ianuarie 2023, 14:43
Postat de ionescugeorge77 pe 23 Ianuarie 2023, 12:55

Ieftine este un botosenean neiteles ...cum sa pierzi milioane in fotbal ?...de ce ?...cum sa pierzi 2 mili de euro pe an ?...de ce ne crede prosti ?...cum de a facut asta bani ?...arata a om necajit ...nu milionar in euro ...

A patentat repartitorul

Vezi toate comentariile (7)
Comentează