FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

7 scurte » Mesaj pentru Rădoi, „războinicul bosumflat”: „De ce să-ți dai demisia? Luptă-te, trage cu dinții, schimbă lucrurile, fă ceva!”

7 scurte » Rădoi, războinicul bosumflat +47   FOTO
7 scurte » Rădoi, războinicul bosumflat

Articol de - Publicat joi, 15 octombrie 2020 20:49 / Actualizat joi, 15 octombrie 2020 22:18

Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor, analizează situația selecționerului Mirel Rădoi, tentat să abandoneze naționala.

1. Rădoi greșește dacă se dă la o parte așa de repede. Știi că pleci la război și-apoi o cotești spre casă după prima palmă? Tocmai tu, fundașul-luptător transformat apoi în antrenorul cu cel mai corect și mai argumentat discurs din ultimii ani? Cum să ieși din scenă tăvălit și bosumflat, "plec dacă asta vă face fericiți"? E normal să nu mai fii ținut în puf ca atunci când băteai meci după meci și ajungeai în semifinale de Euro. Dar ieși din depresie și luptă-te, trage cu dinții, schimbă lucrurile, fă ceva!

2. E greu să aperi un antrenor după 3 înfrângeri consecutive, dar merită, în numele tuturor celor care au fost dați la o parte pentru că "e mai ușor să schimbi un om de pe bancă decât o întreagă echipă". Hai să mai schimbăm și echipa! Dacă asta nu e bună, o păstrăm doar pentru piese. Și ne apucăm să meșterim la alta, până ne iese de un prototip decent, care să țină drumul drept. 

3. Erorile lui Rădoi în aceste 3 meciuri sunt fără dubiu. A greșit tactica în Islanda. N-a reușit să aprindă fitilul ambiției, pe care-l nimerea mereu la U21. Nu i-a ieșit nicio schimbare din 15 (cincisprezece) încercări! Și mai sunt destule. Dar putem numi un jucător, măcar unul, care să se fi ridicat măcar la nivelul cotei lui imaginare gen Transfermarkt? Unul care să-și fi asumat riscuri, care să bage capu'-n gheată, care să ia o fază pe persoană fizică, să-i energizeze și pe ceilalți prin atitudine? Nu găsim? Atunci poate că, neavând un unic vinovat în persoana antrenorului, nu-i scoatem ochii doar lui. 

4. După prea multele meciuri în care pierdeam jucând ceva între "nimic" și "la ciupeală", tribuna boscorodea într-un glas: "De ce stăm cu autocaru'-n poartă dacă tot luăm bătaie? Să fim mai ofensivi, să facem presing". Acum, când vrem să lepădăm costumul de iepurași meschini și încercăm să jucăm mai sus, ne trezim prinși mai des pe contre și o-ncasăm, că încă n-am învățat noua partitură. Duhul peluzei s-a sucit: "Mai bine era cu Iordănescu sau cu Pițurcă. Păi, cine suntem noi să jucăm curajos?". Parcă nu ne-ar strica nici un pic de consecvență, nu?

5. "Strategia noastră nu vizează rezultate imediate. Ni le dorim, dar suntem realiști și știm că sunt imposibile. Să schimbăm antrenorul la fiecare 6 luni nu e o rețetă de succes. Rădoi ne-a arătat că are ceva în cap, suntem alături de el și îi garantăm cel puțin încă un an în postul ăsta. Ne asumăm noi presiunea, ne certăm noi cu presa pentru el, le explicăm noi suporterilor. El să lucreze în liniște și să miște lucrurile". E în Federație o voce suficient de puternică încât să-și asume asta? Dacă da, să iasă și s-o spună răspicat o dată, de două ori, de 10 ori, până când va căpăta putere de proiect. Sau să-l demită pe Rădoi. Dar tot asumat, nu prin intermediari.

6. Obișnuiți să alegem deseori răul mai mic, s-ar putea nici să n-avem vreun rău mai mic la îndemână ca variantă la Rădoi. Federația e în pragul colapsului financiar, n-ar avea de unde să-i plătească 1 milion de euro pe an lui Petrescu ori chiar mai mult lui Olăroiu, să zicem. Și s-ar ajunge tot la soluții contestabile. Singurul nume puternic este Hagi. Dacă își dorește cu adevărat postul și crede cu tărie în succes, e momentul să nu se mai ascundă după unghii, vorba lui. FRF nu-l mai poate ocoli, e nevoie însă ca el să spună răspicat: da, vreau, mă bag, ăsta e planul, astea-s obiectivele, asta e ce promit. Și-apoi să nu se aștepte la vreun cec în alb "pe mediu și lung", că, iată, în România n-avem așa ceva în meniu. 

7. Cu sau fără Rădoi, naționala pare prinsă într-un labirint cu oglinzi în care noi îi vedem doar pe Hagi, Popescu sau Mutu, pe Balaci, Dinu ori Lucescu. Fotbaliști uriași și echipe de legendă, pe care le proiectăm în realitatea imediată, deși sunt doar aburi ai amintirilor din ce în ce mai îndepărtate. Și vom trăi într-o frustrare fără sfârșit dacă nu ne recalibrăm așteptările. Vorba colegului Remus Răureanu, nu o putem considera pe FC Argeș favorită la titlu an de an doar pentru că l-a avut cândva pe Dobrin. 

FRF îl vrea, dar Mirel Rădoi zice „adio”! EXCLUSIV Motivele pentru care selecționerul e decis să renunțe

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (39)
maryan72
maryan72  •  16 Octombrie 2020, 11:01

tepelinee lasa mortu sa se duca la groapa nu-l intoarce.

kanedel
kanedel  •  16 Octombrie 2020, 09:43
Postat de Anton Marian Sorin pe 15 Octombrie 2020, 22:52

Ce Hagi ,asta a stricat naționala ca tot insista cu jucătorii lui de doi lei sa joace la Naționalele de toate categoriile și de asta toți antrenorii sunt presați și aduc jucatori ce au trecut sau sunt in curtea Viitorului pentru a le creste cota și a primi cota pentru un viitor transfer ce îl are in clauza ,Hagi este sub orce antrenor din România chiar și sub unul ce nu a antrenat niciodat .

Cata dreptate ai!...Daca erau atat de buni baietii lui confirmau pe acolo pe unde s-au dus!... Bine era de asteptat...Cand a jucat Viitorul in Europa s-a cam facut de ras de fiecare data.

kanedel
kanedel  •  16 Octombrie 2020, 09:37
Postat de karolboy pe 15 Octombrie 2020, 23:04

Sa vb de Piturca.Razvan Lucescu sau care au mai fost e sa uiti de ce ai divortat si o sa ti aduci aminte cu prima ocazie,deci este exclus asa ceva.Petrescu si Olaroiu sunt tot genul cu autobaza in poarta.Singurul ofensiv ar fi Hagi dar e fixat pe academia si fiul lui.Asa ca trebuie sa ne rugam sa ramana Radoi care isi asuma o schimbare de mentalitate.

Ultima varianta ar fi trebuit sa fie Radoi! Dupa 10 , 15 meciuri ca antrenor a ajuns la NATIONLA ROMANIEI...retine NATIONALA! Ti se apare corect...ti se pare logic? El a avut 3 , 4 meciuri bune la tineret....insa acum se vede diferenta dintre a antrena la tineret cu a antrena seniorii. Doar pentru discurs sa il tinem? Asa pot vorbi si eu !

Vezi toate comentariile (39)
Comentează