FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV El e favoritul pentru a-l înlocui pe Tătărușanu! 8 foști mari portari au făcut topul

Cristi Bălgrădean
foto: Cristi Preda/GSP
Cristi Bălgrădean foto: Cristi Preda/GSP

Articol de - Publicat luni, 01 februarie 2021 09:23 / Actualizat luni, 01 februarie 2021 19:50

Cristi Bălgrădean este marele favorit pentru a apăra buturile echipei naționalei a României. După retragerile lui Tătărușanu, Lung jr. și Pantilimon din națională, Gazeta a apelat la 8 foști portari importanți din istoria naționalei, care au votat cine ar trebui să fie titularul din poarta tricolorilor în viitoarea campanie, cea pentru Mondialul din 2022, care începe în mai puțin de două luni.

Anul trecut a adus retragerea a trei dintre cei mai experimentați portari ai echipei naționale, Silviu Lung jr, Ciprian Tătărușanu, titularul postului în ultimii ani, dar și Costel Pantilimon. Astfel, s-a născut un mare semn de întrebare: „Cine ar trebui să apere buturile „tricolorilor” în viitoarea campanie, cea pentru Mondialul din 2022?”.

Gazeta Sporturilor a cerut părerea a 8 foști mari portari ai României. Fiecare a dat un Top 5, pe baza acestora candidații primind de la 5 puncte (prima poziție) la un punct (ultima poziție). Iar în urma votului, a reieșit următorul clasament:

EXCLUSIV El e favoritul pentru a-l înlocui pe Tătărușanu! 8 foști mari portari au făcut topul

Iată cum au comentat și cum au votat foștii portari:

1. Vasile Iordache (70 ani, 23 de selecții)

Portarul Stelei în anii '70-'80, „eroul de pe Wembley” după meciul de poveste cu Anglia (0-0 în 1981), spune că „pentru postul de portar al naționalei e nevoie să luăm în calcul și experiența, dar să pregătim și viitorul”.

L-a pus primul pe Bălgrădean „că are state vechi și în Liga 1, dar și în cupele europene. În plus, e constant. Lazar mi-a plăcut cu Belarus, însă e cam târziu să debutezi la națională la 29 de ani. De aceea, pe locul doi îl văd pe Vlad. E din ce în ce mai sigur, dar să mai lucreze la starea emoțională”. Apoi e Ionuț Radu, „cu condiția să-și găsească neapărat echipă unde să joace. Oriunde, dar să apere!”. Îl urmează Niță, „care are experiență și văd că apără mai mult și la club”. Iar la final l-a ales pe Aioani, „care îmi place foarte mult, e un talent, e de mare viitor”.

Eu cred că Tătărușanu s-a săturat de drumuri. Și-a făcut datoria, era cazul să-i lase și pe alții mai tineri. Iar Silvică și Pantlimon or fi văzut că nu prea sunt băgați seamă. 
- Vasile Iordache, fost internațional

TOP 5 - Vasile Iordache

1. Bălgrădean - 5p
2. A. Vlad - 4
3. I. Radu - 3
4. Fl. Niță - 2
5. Aioani - 1

2. Helmut Duckadam (61 ani, 2 selecții)

Rămas în istorie după cele 4 penaltyuri apărate în finala Cupei Campionilor din 1986, de la Sevilla, câștigată de Steaua în fața Barcelonei, Duckadam ar da credit total tinerilor, „dacă tot e un început pentru postul de portar la națională. Oricum, nimeni nu ne garantează rezultate cu un portar mai bătrân”. Îl vede pe Ionuț Radu ca prim candidat, chiar dacă nu apără la club: „Nici Tătărușanu nu apăra. Iar Ionuț are o experiență la Genoa, plus că se pregătește la Inter, o echipă de top”. Urmează Andrei Vlad, „care e titular la FCSB, la naționala U21, plus că a jucat deja și în cupele europene”. Pe 3 e Cojocaru, „foarte talentat, are fizic, a avut un an foarte bun la Viitorul”.

Poate că și pandemia l-a făcut pe Tătărușanu să-și anunțe retragerea de la națională. Și-a făcut treaba, poate a vrut să rămână focusat la club. Iar Silvică sau Pantilimon or fi înțeles că nu prea au șanse.
- Helmut Duckadam, fost internațional

Top 5 - Helmut Duckadam

1. I. Radu - 5p
2. A. Vlad - 4
3. Cojocaru - 3
4. Aioani - 2
5. Lazar -1

3. Dumitru Moraru (64 ani, 38 selecții)

Goal-keeperul celor de la Steaua și Dinamo în anii '70-'80 crede că „cel mai important e să vedem unde și cât joacă cei care ar urma să apere poarta naționalei. Fiindcă dacă nu apără, e riscant. Să nu comparăm cu Tătărușanu, care a fost meci de meci cam cel mai bun”. Așa că optează în primul rând pentru experiență și își începe topul cu Bălgrădean, „fiindcă apără și e constant, inclusiv în cupele europene”. Urmează Niță, apoi Lazar, „doi portari foarte buni, cu calități, priză, elasticitate, curaj”. A lăsat ultimele două locuri tinerilor, I. Radu, „care a dovedit ce poate, dar trebuie neapărat să joace la club”, și lui Vlad, „un portar de reflex, care crește și capătă tot mai multă încredere”.

M-a mirat retragerea lui Tătărușanu. Și-o fi zis că nu mai poate obține performanță la națională, cu atâtea necalificări. Dar el și-a făcut datoria din plin. Silvică și Panti s-or fi săturat să fie convocați, dar mai puțin folosiți.
- Dumitru Moraru, fost internațional

Top 5 - Dumitru Moraru

1. Bălgrădean - 5p
2. Niță - 4
3. D. Lazar - 3
4. I. Radu - 2
5. A. Vlad -1

4. Florin Prunea (52 ani, 40 selecții)

Portarul „Generației de Aur” mizează tot pe experiență când vorbește despre viitorul goal-keeper al naționalei. Pe primul loc l-a nominalizat pe Bălgrădean, „singurul care are și experiență internațională și apără constant bine”. Pe doi e Lazar, „care a crescut foarte mult în ultimii doi ani”. Apoi urmează I. Radu, „dar cu condiția să apere, fiindcă e foarte tânăr”. A încheiat topul cu Aioani, „un portar care apără bine meci de meci de 2-3 ani și nu greșește, deși are doar 21 de ani”, și cu Niță, „cu reflexe, ieșiri bune, agilitate”.

Nu mă așteptam la retragerea lui Tătărușanu. A fost o excepție, mă uimea mereu că apăra foarte bine la națională, deși nu juca la club.
- Florin Prunea, fost internațional

Top 5 - Florin Prunea

1. Bălgrădean - 5p
2. Lazar - 4
3. I. Radu - 3
4. Aioani - 2
5. Niță - 1

5. Narcis Coman (74 ani, 8 selecții)

Portarul care a reușit să prindă naționala de la Târgoviște, în anii '60-'70, are, firesc, o simpatie aparte pentru Aioani, de la Chindia: „Dacă pune mâna pe el un antrenor bun, ar putea să fie numărul 1 în viitor”. Totuși, primul în topul său este Lazar, „un portar calm, care iese bine pe centrări și dirijează bine defensiva”. E urmat de Bălgrădean, „care îmi place pentru constanță. Dă încredere și calm echipei”, apoi de Vlad, „de mare viitor, care crește continuu”. Pe ultimele două locuri îi vede pe I. Radu, pentru calități și personalitate, însă trebuie neapărat să joace, altfel e pierdut!”, și pe Aioani, „care are talent, calitate, dar trebuie să mai exerseze la ieșiri”.

Nu știu de ce s-a retras Tătărușanu. O fi fost și din mândrie, gen «Lasă, să vedeți cum e fără mine!», după toate criticile. Iar Silvică și Pantilimon au fost prea mult rezerve la națională, poate d-aia au renunțat. Să nu plângem după ei. 
- Narcis Coman, fost internațional

Top 5 - Narcis Coman

1. Lazar - 5p
2. Bălgrădean - 4
3. A. Vlad - 3
4. I. Radu -2
5. Aioani - 1

6. Silviu Lung (64 ani, 76 selecții)

Fostul portar al Craiovei Maxima, al Stelei și al naționalei l-a pus în fruntea preferințelor sale pe Niță, „cu viteză de reacție, foarte bine concentrat, competitiv”. Urmează Bălgrădean, „un portar cu experiență, foarte constant, echilibrat, care greșește rar” și apoi Lazar, „în mare progres de doi ani, are fizic, reflexe, iese bine pe centrări”. Pe locurile 4 și 5 i-a inclus pe Vlad și pe Aioani, „Doi portari tineri care cresc frumos. Au un mare viitor”.

Tătărușanu ar mai fi putut să apere la națională. El nu juca la club, dar avea deja peste 50 de selecții în acel moment. - Silviu Lung, fost internațional

Top 5 - Silviu Lung

1. Niță - 5p
2. Bălgrădean - 4
3. Lazar - 3
4. A. Vlad - 2
5. Aioani - 1

7. Rică Răducanu (74 ani, 56 selecții)

Poate cel mai carismatic portar din fotbalul românesc, Rică Răducanu îl are în fruntea preferințelor pe Vlad, „că a crescut mult și dacă tot e vorba de schimbare, măcar să mergem pe mâna tinerilor”. Pe 2 îl creditează pe I. Radu, „dar cu condiția să apere la un club, că altfel e mare problemă”, pe 3 a optat tot pentru un tânăr, Aioani, „care are nu doar calități, ci și încredere și tupeu”. La final le-a acordat voturi lui Lazar, „un portar care mi-a plăcut cu Belarus, cu reflexe, cu multe parade”, și lui Bălgrădean, „pentru experiență și constanță”.

Eu sunt supărat pe Tătă, Silvică și Pantilimon. Ce-i aia să renunți la națională, dacă ești în activitate?! Dar când erau la început, nu i-a ajutat naționala?! Nu e normal să faci asta dacă e nevoie de tine.
- Rică Răducanu, fost internațional

Top 5 - Rică Răducanu

1. A. Vlad - 5p
2. I. Radu - 4
3. Aioani - 3
4. Lazar - 2
5. Bălgrădean -1

8. Dănuț Coman (41 ani, 14 selecții)

Actualul președinte al Astrei recunoaște că „în acest moment, cel mai talentat portar român este Ionuț Radu, dar marea lui problemă e că nu joacă. Așa că nu-l pot pune în Top 5”. Spune că „fără nicio părtinire, ca prim candidat îl văd pe Lazar. A progresat enorm în ultimii ani. E curajos, iese bine pe centrări, dă încredere”. Pe 2 l-a nominalizat pe Vlad, iar pe 3 pe Aioani, „tineri, dar foarte talentați, care au crescut foarte mult ca evoluții. Pe ei îi văd ca posibili titulari ai naționalei în viitor”. Topul lui se încheie cu Niță și Bălgrădean. Primul „e un portar cu reflexe foarte bune, care nu greșește, plus că acum joacă și la club", iar celălalt "are experiență, joc de picior, dă liniște echipei”.

Nu mă așteptam la retragerile lui Silvică și Pantilimon, dar mai ales la a lui Tătărușanu, care era în formă! Poate au simțit uzura și au preferat să se axeze doar pe carierele de la club.
- Dănuț Coman, fost internațional

Top 5 - Dănuț Coman

1. Lazar - 5p
2. A. Vlad - 4
3. Aioani - 3
4. Niță - 2
5. Bălgrădean - 1

Tătărușanu s-a retras de la națională » Mesajul portarului: „Este timpul să vină alții din urmă” 

Citește și alte articole despre națională:

VIDEO Răzvan Burleanu a anunțat primul meci din România la care prezența spectatorilor ar putea fi permisă pe stadion: „La capacitate de 30%”

Alexandru Mitriță, cu gândul la echipa națională: „Orice jucător își dorește asta” + ce mesaj a avut internaționalul român pentru suporterii Craiovei

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (47)
johnwick
johnwick  •  07 Februarie 2021, 01:44

Probabil în următorii 1-2 ani va apăra Niță. De pufi fără caracter nu e nevoie. După campionatul de tineret și Olimpiadă, se alege între Vlad și Radu (dacă va avea meciuri)

mitralieraluidorel
mitralieraluidorel  •  05 Februarie 2021, 22:45

Florin Nitã e cel mai bun dintre ei

sibelius
sibelius  •  05 Februarie 2021, 20:01
Postat de Adan Tautu pe 01 Februarie 2021, 23:08

Rectific ...Tatarusanu nu juca la club si apara la nationala. Deci de ce sa nu apere Radu?

Tatarusanu nu juca....dupa 200 de meciuri in Romania, 80 in Italia si 60 in Franta. Radu are 70 in total si de mai bine de un an nu are niciun meci jucat. Din pacate pentru el.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează