FOTBAL  »  NATIONALA  »  DEZBATEREA ZILEI

Dezbaterea zilei, 28 aprilie » Ar trebui cluburile din Liga 1 să lase jucătorii să participe la Jocurile Olimpice?

România va evoluea la Jocurile Olimpice într-o grupă cu Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă
România va evoluea la Jocurile Olimpice într-o grupă cu Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă

Articol de GSP - Publicat miercuri, 28 aprilie 2021 12:00 / Actualizat miercuri, 28 aprilie 2021 14:41

„Dezbaterea Zilei” de astăzi: Ar trebui cluburile să lase jucătorii să participe la Jocurile Olimpice din această vară?

România este calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din această vară, dar naționala condusă de Mirel Rădoi poate fi văduvită de cei mai buni jucători. „Tricolorii” le vor întâlni în faza grupelor pe Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă, însă ar putea merge în Japonia fără cei mai importanți fotbaliști. 

„Turneul nu este pe lista datelor oficiale FIFA, prin urmare, cluburile nu vor fi obligate să-i lase pe jucători la această acțiune. Competiția olimpică pică într-o perioadă complicată pentru echipele de vârf din Liga 1. E în a doua jumătate a lunii iulie, când Liga 1 își va desfășura primele etape din sezon și echipe cum ar fi CFR, FCSB sau Craiova vor avea deja meciuri în Europa, iar obiectivul lor va fi diferit de cel al naționalei. Se creează astfel un conflict între cluburi și națională. Asta e dilema pe care încercăm să o deslușim azi: ar trebui să lase jucătorii la această acțiune a naționalei de tineret sau nu?”, a spus Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor și moderatorul emisiunii.

Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii Gazetei Dan Udrea și Remus Răureanu, plus aliații lor: Valeriu Iftime și Ionel Dănciulescu.

Dan Udrea: „Am o propunere: COSR, FRF și MTS să facă un fond comun din care să plătească niște bani cluburilor care vor alimenta lotul olimpic cu fotbaliști”

  • „Trebuie plecat de la ce ai zis tu, că turneul nu e în calendarul FIFA, și astfel se ajunge la bunăvoința cluburilor. Unele, cum ar fi Viitorul sau Botoșani, au anunțat deja că vor lăsa jucătorii. Gigi Becali, în schimb, spune că nu va lăsa niciun jucător. FCSB are dreptate când spune că este într-o competiție, în cupele europene, și că are nevoie de acești fotbaliști. Dar modul în care pune Becali problema mi se pare total deplasat. El lansează amenințări și spune «Nu las jucători la Olimpiadă pentru că FCSB e dezavantajată, Burleanu ține partea CFR-ului, Kovacs ne dezavantajează». Cu alte cu cuvinte, «Dacă arbitrajele ne-ar fi favorabile, dacă am câștiga campionatul cu anumite erori, atunci mă gândesc dacă las jucători». E un șantaj
  • „Mi se pare incorect, pentru că Becali a fost cel mai vehement contestatar al selecționerilor când s-a simțit neîndreptățit că nu îi sunt luați suficienți jucători la loturile naționale. Acum, refuză convocările”
  • „Jucători ca Messi, Aguero, Tevez, Neymar au fost foarte atrași de competiție, într-un moment în care nu mai aveau nevoie de cotă. La noi, loturile naționale sunt o miză pentru cluburile care vând jucători. De exemplu, dacă Oaidă merge la turneul olimpic și are o prestație bună, mă îndoiesc că nu i-ar crește cota. Sau Olaru”
  • „Cluburile nu sunt de acuzat că nu lasă jucătorii dacă spun că sunt angrenate în competiție. Mi se pare incorect cum pune problema Becali. Face declarații care infamează spiritele”
  • „Apoi, i-am auzit pe Covaliu și Burleanu făcând apel la patriotism, că vom reprezenta România la Jocurile Olimpice și așa mai departe. Eu am altă propunere: să se facă un fond cu bani de la COSR, FRF și Guvern, iar cluburile care dau cei 18 jucători la JO să ia bani din acel fond. Banii să meargă la cluburi”
  • „De ce? Pentru că singurule entități care dau sportivi la Olimpiadă și nu se aleg cu nimic palpabil sunt cluburile de fotbal. Toate celelalte federații primesc bani an de an de la MTS. Fotbalul de ce să nu primească?
  • „Ar fi logic ca echipele să poată accesa anumite fonduri pentru că trimit jucători la Olimpiadă. Asta și ca o compensație pentru faptul că acele cluburi care trimit jucători în Japonia vor evolua fără ei în debutul campionatului”

Sunt cluburi private, care trebuie să își gestioneze foarte bine câștigurile și pierderile. Și, în mod normal, dacă absența jucătorilor le-ar afecta foarte tare, probabil ar avea motive să nu îi lase la Olimpiadă. Dar eu, în principiu, sunt total de acord ca acești sportivi să meargă la Jocurile Olimpice, pentru că ei sunt sportivi, nu angajați cu ziua, să facă ceva pentru mine sau pentru alții. Ei fac spectacol și lucrează și pentru ei. În principiu n-aș fi niciodată împotrivă dacă el vrea să meargă, ar fi culmea să nu-l las plece. Asta ar fi ultima mea decizie. Cum să nu-l lași să joace, să se afirme, să vadă Olimpiada? Într-o viață de sportiv e ceva unic 
– Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

Remus Răureanu: „În nicio țară cu un fotbal bun nu e o asemenea agitație în privința Jocurilor Olimpice”

  • „Lui Iftime îi e ușor să vorbească. El are un singur jucător, Becali are 9 pe lista preliminară. FCSB ar trebui să își golească vestiarul. Cred că și el va accepta să dea 2-3-4. Dar 9? Cum poți să îți închipui că va accepta?”
  • „Pentru fotbal e mai important ca FCSB să ajungă în grupele europene decât ca România să câștige cu Honduras într-o competiție ne entuziasmează doar pe noi”
  • „Ne-am entuziasmat și la EURO U21 și am exagerat efectele. Ne-am păcălit în privința creșterii cotelor jucătorilor. Nimeni nu a dat lovitura, nu a făcut un pas către un nivel cu mult mai înalt”
  • „Contează anvergura competiției. După ce Stanciu a marcat în preliminariile Champions League, Anderlecht a dat 10 milioane pe el. Dacă Oaidă va marca împotriva Hondurasului, nu cred că va fi bătaie pe el”
  • „Cred că în nicio țară cu un fotbal bun nu e o asemenea agitație în privința Jocurilor Olimpice. Nu am auzit discuții în presa din Anglia sau Italia”
  • „Iar primele pentru patriotism nu mi se par juste. După JO, dacă aș fi patron și aș da jucători la naționala de seniori, aș cere bani și pentru asta. De ce să faci o excepție doar pentru Jocurile Olimpice?”
  • „Soluția e ca FRF să alcătuiască un lot din jucătorii disponibili. Un jucător sau doi de la CFR Cluj poți lua, doi de la FCSB, doi de la Craiova. Dintre cei care nu sunt esențiali. Poți face un lot fără să fie o tragedie că nu vine un jucător ca Moruțan”

Nu e simplu deloc. Dacă o echipă are 7-8 jucători la națională ce se întâmplă? Nefiind dată UEFA, cluburile decid. Nu cred că e vreun club dornic să dea drumul la 6-7 jucători. E complicat. Nu e o situație plăcută nici pentru cluburi, dar nici pentru echipa națională. Au fost de-a lungul vremii jucători cu nume care au jucat la Jocurile Olimpice, dar depinde de fiecare club și de cum își face strategia. Pentru jucători ar fi o oportunitate importantă să participe la Jocurile Olimpice
– Ionel Dănciulescu, fost internațional

CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „E o problemă de setare a priorităților la nivel de Federație și de antrenor. Ar trebui să ne intereseze mai mult preliminariile pentru CM 2022”

  • „Jocurile Olimpice nu au nicio tradiție pentru microbistul român. Și nicio miză”
  • „Îmi aduc aminte de un Mondial de tineret la care am participat la începutul anilor '80 și nu a produs mari beneficii fotbalului românesc. După acel turneu din Australia, la care România a terminat pe locul 3, doar Balint, Rednic și Andone au ajuns fotbaliști importanți pentru naționala mare. În rest, nimic. Nu avem tradiție în privința competițiilor de tineret din care să extragem suficiente beneficii”
  • „Dincolo de dilema asta, dacă echipele ar trebui sau nu să-și lase jucătorii la Jocurile Olimpice, e o problemă de setare a priorităților la nivel de Federație și de antrenor. Nu mi se pare în regulă ca peste vară principala preocupare a Federației, a lui Rădoi și a unor jucători să fie o competiție de pe urma căreia singurele beneficii ar fi ceva creșteri de cotă pentru câțiva jucători și un pic de PR pentru Federație”
  • „Cea mai importantă miză a fotbalului la nivel de națională în 2021 ar trebui să fie abordarea la nivel super-înalt a meciurilor din preliminariile CM 2022”
  • „Noi vom merge la Jocurile Olimpice, ne vom da peste cap când vom câștiga, probabil, împotriva Hondurasului, vom țopăi de bucurie și vom veni aici umflați de un succes nefolositor, dar poate insuficient pregătiți pentru meciurile adevărate care vor veni la începutul lunii septembrie, la numai 3 săptămâni după JO”
  • „Ar fi cazul de mai mult echilibru și de o judecată un pic mai aplicată către obiectivele cu adevărat importante ale anului, adică specularea șanselor pentru Mondial, câte or mai fi rămas după startul ăsta destul de șchiop din martie”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Ar trebui cluburile să lase jucătorii să participe la Jocurile Olimpice din această vară?

Da, România ar avea de câștigat
Nu, competițiile europene și Liga 1 sunt mai importante

Citește mai multe știri din Liga 1: 

LPF, ultimele detalii despre VAR în Liga 1: „Termenul e clar, toate părțile și-au asumat asta”

EXCLUSIV Cluburile din Liga 1 refuză noul plan al lui Burleanu! » Propunerea de compromis a lui Gică Popescu pentru regula U21

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
creeperno290
creeperno290  •  28 Aprilie 2021, 22:37

Trimitem noi jucatori ca primele etape oricum le pierdem

adi_stelistul
adi_stelistul  •  28 Aprilie 2021, 13:57

Nu stiu dac-ar trebui, dar ar fi bine.

883135188391540
Popa Corneliu  •  28 Aprilie 2021, 13:04

Nefiind date in calendarul UEFA, dar Federatia dorind cu orice pret ca sa distruga performantele unui club in vara, Federatia ar trebui sa "impuna/forteze", prin Regulament, echipele sa-si trimita la echipa olimpica. Dar ce face Federatia daca dl Balaj "descopera" niste "dopati" la cei 9 (noua) jucatori de la FCSB=Steaua? Dar daca cei 9 jucatori "urmariti" de la FCSB=Steaua vor fi "gioliti/rupti/accidentati" de "ostenii" super *** ai d-lui Grozavu", adeptul unui joc mai atletic, mai la... "gioale" pentru a "onora" comanda, de satelit, pentru CFR CLUJ 1907, a d-lui Dancu, asa ca "dacii" intre ei? Sunt intrebari la cere trebuie gasit raspuns...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează