FOTBAL  »  NATIONALA  »  REMEMBER

Dezvăluire după 26 de ani » Jucătorul român care a făcut schimb de tricouri cu „călăul” Kennet Andersson la CM 1994

Kennet Andersson profită de ieșirea greșită a lui Florin Prunea și egalează
Kennet Andersson profită de ieșirea greșită a lui Florin Prunea și egalează

Articol de GSP - Publicat sambata, 09 mai 2020 07:32

ROMÂNIA. Se împlinesc în această vară 26 de ani de la înfrângerea de tristă amintire a „tricolorilor” cu Suedia, din sferturile Campionatului Mondial din 1994. 

Marian Ivan (50 de ani), component al naționalei României la acel turneul final, a povestit într-un interviu acordat recent că el a fost cel care a făcut schimb de tricouri cu Kennet Andersson, suedezul care a înscris golul de 2-2 și a curmat, practic, șansele echipei noastre de a ajunge în semifinale. 

„Am făcut un schimb de tricouri cu Kennet Andersson. A reuşit să ne trimită acasă în 1994 . A reuşit golul egalării, că de fapt la penalty-uri am pierdut meciul.

Apoi, am mai schimbat şortul cu Henrik Larsson, pentru că îmi plăcea foare mult ca jucător. Dar eu nu sunt un colecţionar, a fost aşa pe nepusă masă”, a declarat Marian Ivan, potrivit TV Telekom Sport.


Marian Ivan. Captură TV Telekom Sport

Marian Ivan, colegul de cameră a lui Hagi, amintiri din SUA 1994: „Credeam că putem bate și Brazilia” » Ce vorbea cu Hagi: „Parcă suntem în «Nea Mărin miliardar!»” + povești despre cariera lui

România, înfrângere dureroasă contra Suediei la Mondialul din 1994

10 iulie 1994 este data la care România a fost la câteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii.

Partida dintre România şi Suedia a rămas întipărită în mintea microbiştilor. Sau cel puţin faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson, reuşită care a împins partida spre penalty-uri. Era minutul 115 atunci când masivul atacant blond s-a înălţat ca un zmeu şi l-a învins fără emoţii pe Florin Prunea, portarul din acel meci al „tricolorilor”. Elevii antrenaţi de Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, când Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat.

La loviturile de departajare s-au impus suedezii, ultimul penalty fiind ratat de singurul câştigător a două trofee ale Cupei Campionilor la acea vreme: Miodrag Belodedici.

România: Florian Prunea - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Tibor Selymes - Dorinel Munteanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Ionuţ Lupescu, Ilie Dumitrescu - Florin Răducioiu
Selecţioner: Anghel Iordănescu

Cine e Marian Ivan?

Jucător emblematic al Brașovului, Marian Ivan a jucat peste 350 de partide oficiale la nivel de seniori și a marcat 120 de goluri în toate competițiile.

Fotbalistul născut pe 1 iunie 1969 la București a fost adoptat de Brașov și a rămas sub Tâmpa și după ce și-a încheiat cariera de jucător. Marian Ivan a făcut parte din „Generația de Aur” a fotbalului românesc și a fost prezent în SUA cu lotul național al României la Campionatul Mondial din 1994, competiție la care România a obținut un rezultat fantastic, a ajuns până în sferturile de finală. Ivan are trei meciuri jucate la echipa națională.

De-a lungul carierei de jucător, Marian Ivan a evoluat pentru Steaua București, Progresul Brăila, Aris Salonic, FC Brașov, Dinamo București, AEP Paphos, Panionios, Sportul Studențesc, Henan Jianye, Oltul Sfântu Gheorghe și FC Ghimbav. Ivan s-a simțit cel mai bine la Brașov, unde a jucat 184 de meciuri și a marcat 74 de goluri.

VIDEO Ianis și Gheorghe Hagi urmăresc împreună meciul Columbia-România (1-3), de la Mondialul din 1994

Citește și alte știri de actualitate:

Cine a fost mai favorizată înainte de '90, Steaua sau Dinamo? S-a reaprins din senin rivalitatea istorică: „Vreți să știți ce făcea Valentin?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close