FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

EXCLUSIV // GSP dezvăluie culisele instalării lui Mutu » Ordonată pe axa Anamaria-Bodescu-Burleanu!

Articol de , , - Publicat luni, 13 ianuarie 2020 00:00

În spatele instalării noului selecționer al naționalei U21, Adrian Mutu, au stat presiunile celor mai importanți doi oameni din FRF:

  • Burleanu a dorit să-i întoarcă sprijinul lui Adi pentru faptul că acesta l-a susținut în alegeri.
  • Bodescu i-a făcut jocurile prietenei sale, Anamaria Prodan
  • Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice, s-a supus dorinței șefilor, deși n-ar fi fost de acord cu varianta

"În cadrul ședinței de joi, 9 ianuarie 2020, membrii Comisiei Tehnice FRF l-au nominalizat pe Adrian Mutu pentru a deveni noul selecționer al reprezentativei de tineret a României". Acesta a fost anunțul pe care site-ul FRF l-a făcut în privința postului rămas vacant după ce Mirel Rădoi a acceptat să preia naționala de seniori. Mutu va fi validat marți de către Comitetul Executiv, însă în spatele acestor informări și proceduri oficiale de la Casa Fotbalului stau evenimente care pun într-o cu totul altă lumină instalarea fostului mare atacant.

De ce nu l-a dorit Stoichiță

Imediat după ce "tineretul" a rămas fără selecționer, în mass-media au apărut mai multe variante vehiculate pentru posibili succesori ai lui Rădoi. Printre acestea, și cea a lui Adrian Mutu. În privința acestuia, nu și a celorlalte soluții, printre care Edi Iordănescu, Costel Enache, Cristi Chivu, președintele Comisiei Tehnice, Mihai Stoichiță, ar fi avut o reacție ostilă în discuțiile cu apropiații. "Nici nu lua în calcul numirea lui Mutu și avea și un argument, zicea că nu-și dorește ca selecția la naționala mică să fie făcută de Anamaria Prodan", susțin astăzi amicii lui "Lippi".

De unde legătura

Temerile acestuia referitoare la relația Mutu-Anamaria erau întemeiate. Fostul mare fotbalist, care a fost aproape toată cariera impresariat de frații Ioan și Victor Becali, s-a apropiat în ultimii ani de Anamaria Prodan, iar în urmă cu aproape un an și jumătate, impresara i-a întins o mare mână de ajutor. Prin intermediul lui Reghecampf, Adi a fost dus antrenor în Emiratele Arabe Unite, la echipa secundă unde activa la acel moment Reghe, Al Wahda! Gestul a venit într-un moment de dificultate financiară pentru Mutu, iar salariul din Emirate, peste 150.000 de euro pe an, a fost o adevărată salvare pentru el.

Cine l-a impus selecționer

Totuși, în ciuda poziției lui Stoichiță, Mutu a ajuns să fie propunerea numărul 1 a FRF. De ce? Fiindcă cei mai importanți doi oameni din Casa Fotbalului au făcut presiuni:

1. Bodescu i-a făcut jocurile Anamariei

Omul care a susținut cu cea mai mare înverșunare aducerea lui Mutu a fost Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct al FRF. De fapt, omul numărul 2 în FRF, cel mai bun prieten al lui Răzvan Burleanu, încă dinainte ca acesta să câștige postul de președinte, în martie 2014. Bodescu are o relație extrem de bună cu Anamaria Prodan, cu care vorbește constant, mai ales în ultimii ani.
În ciuda unei atitudini reci față de FRF, imediat după ce Burleanu a câștigat Casa Fotbalului acum 6 ani, Anamaria și-a schimbat poziția. La acea vreme a fost deranjată de faptul că soțul său n-a fost instalat selecționer, dar ulterior a renunțat la atacurile la adresa FRF, iar omul de care s-a apropiat cel mai mult și cu care a dezvoltat chiar o prietenie a fost însuși Bodescu.

Acesta din urmă e și cel care a avut rolul determinant și la prima venire a lui Mutu în cadrul FRF. S-a produs în octombrie 2017, când a fost instalat manager în zona tehnică, iar Bodescu a fost cel care i-a făcut cel mai puternic lobby pentru a fi adus în Casa Fotbalului.

2. Burleanu i-a întors serviciul

Și președintele FRF a insistat pentru Mutu. A dorit astfel să-i mulțumească și să-i întoarcă ajutorul pe care fostul internațional i l-a dat în primăvara lui 2018, atunci când au avut loc alegerile FRF. Adi l-a susținut în public pe Răzvan, iar după ce acesta a câștigat a spus: "Îl felicit pe Răzvan pentru că a câștigat. Am văzut scorul, a avut mai mult decât dublu. A dat dovadă de profesionalism. Și-a dat silința, are o echipă de profesioniști. La nivel administrativ își fac treaba foarte bine. Mereu am avut toate condițiile pentru a face performanță. Îi urez baftă și sper să facă lucruri bune pentru fotbalul românesc în continuare! Credeți-mă că nu îmi arătam susținerea dacă nu vedeam că e profesionist".

Acum, Burleanu a văzut o oportunitate perfectă pentru a-i mulțumi lui Mutu! Prin instalarea lui pe banca naționalei de tineret.

EXCLUSIV // GSP dezvăluie culisele instalării lui Mutu » Ordonată pe axa Anamaria-Bodescu-Burleanu!

Și-a schimbat poziția

Deși inițial nu l-a dorit pe fostul atacant, ulterior, după ce i s-a transmis și a și realizat care e dorința primilor doi oameni din cadrul FRF, Mihai Stoichiță s-a văzut nevoit să accepte nu doar să ia în calcul soluția Mutu, dar chiar și să instrumenteze în așa fel ședința Comisiei pe care o conduce pentru ca la procedura de vot, Adi să fie prezentat ca varianta principală. Lucru care s-a și întâmplat! Cu propunerea Adi Mutu pe masă, din partea Comisiei Tehnice, mâine Comitetul Executiv va vota ceea ce, de fapt, a dorit conducerea FRF de la început!

"Decizia de nominalizare a lui Adrian Mutu a fost votată în unanimitate de cei 11 membri cu drept de vot care s-au aflat în ședința Comisiei Tehnice"
Andrei Vochin, consilier președinte FRF

Vochin a fost sărit din nou din schemă?

Ca și în toamna lui 2017, unul dintre oamenii importanți din FRF, Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu, n-ar fi avut niciun cuvânt de spus în cazul aducerii lui Mutu. Vochin s-a declarat mereu un adversar al antrenorilor pe care el i-a denumit "impresari", referire directă la Mircea Rednic și Laurențiu Reghecampf, profiluri de antrenor în care poate fi acum introdus și Mutu, mai ales după ce a acceptat să se asocieze cu Anamaria Prodan și soțul acesteia. În octombrie 2017, Vochin nici n-a fost consultat de Răzvan Burleanu privind oportunitatea aducerii lui Adi Mutu în FRF, dar dacă ar fi făcut-o, fostul redactor-șef adjunct al Gazetei Sporturilor i-ar fi prezentat mai degrabă argumente negative. Nici acum Vochin n-ar fi fost consultat tocmai pentru că poziția lui ar fi făcut notă discordantă cu cea a cuplului Burleanu&Bodescu!

11meciuri a antrenat-o Mutu pe FC Voluntari, cu care a ajuns în barajul de menținere în Liga 1, câștigat abia în urma executării loviturilor de la 11 metri în fața Chindiei

Debut de foc la final de martie

Primul meci pe care Mutu îl va susține ca selecționer U21 va fi unul aproape decisiv pentru calificarea la Campionatul European de anul viitor. Pe 31 martie, România va întâlni naționala similară a Danemarcei, cu care ne luptăm pentru prima poziție în grupa preliminară, cea care duce sigur la turneul final. Danezii au deja un avans de 5 puncte și ne-au învins în tur, 2-1. Cel mai bun loc 2 din cele 9 grupe se va califica direct, iar restul de 8 formații vor juca în baraj. După partida cu Danemarca, din martie, Mutu și România U21 nu vor mai avea niciun joc oficial până în septembrie. 

Cum arată acum clasamentul

1. Danemarca 15p
2. România 10
3. Finlanda 7
4. Ucraina 3
5. Irlanda de Nord 3
6. Malta 1

Fanii n-au încredere

Imediat după anunțul FRF, GSP.ro a realizat un sondaj în care le-a dat posibilitatea cititorilor să-și exprime o opinie cu privire la antrenorul Adi Mutu. Marea majoritate a acestora nu văd cu ochi buni numirea fostului atacant și consideră că acesta nu va reuși calificarea la CE.

Va reuși Mutu să ducă România U21 la Europeanul din 2021?
Da 24%
Nu 76%
Total voturi: aproape 30.000
 

Selecționerii de la tineret în mandatul lui Burleanu

Perioadă / Antrenor
august 2013 - iunie 2014 Bogdan Stelea*
iulie - octombrie 2014 Viorel Moldovan
noiembrie - decembrie 2014 Mihai Teja
ianuarie 2015 - noiembrie 2016 Cristi Dulca
decembrie 2016 - iulie 2018 Daniel Isăilă
august 2018 - decembrie 2019 Mirel Rădoi
ianuarie 2020 - ? Adrian Mutu
*Selecționer pe care Burleanu l-a găsit la U21 în momentul în care a devenit președinte FRF

"Daum i-a vrut pe Edi și pe Contra la tineret"

Andrei Vochin a dezvăluit la TV Telekom Sport că în perioada în care Christoph Daum a fost selecționer la naționala de seniori, sistemul prin care era decis antrenorul de la tineret prevedea că tehnicianul de la naționala mare era cel care avea un cuvânt decisiv în alegerea celui care să stea pe banca "tricolorilor" mici: "Daum i-a dorit atunci pe Edward Iordănescu și Cosmin Contra, dar nu s-a ajuns la un acord cu nici unul. Al treilea pe listă a fost Daniel Isăilă, care a și fost instalat".

ROMÂNIA U21 // Mircea Rednic, reacție ironică după numirea lui Adi Mutu la naționala U21: „Ales în unanimitate... Bă, nu s-a găsit unul să mai propună un nume?”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
petschovschi
petschovschi  •  13 Ianuarie 2020, 10:27
Postat de icostin66 pe 13 Ianuarie 2020, 09:55

Ma faci sa rad...:)... Radoi a avut in spate o cariera de fotbalist impecabila, o moralitate nepatata. A fost intotdeauna un LIDER, lucru la care Mutu a visat doar. Numirea individului in acest post il consider o greseala impardonabila, si sper ca odata cu demiterea lui Mutu sa fie trimis acasa si impostorul Burleanu cu sleahta lui de demagogi...

Ce legătură are cariera de fotbalist, pătată sau nepătată, cu valoarea de antrenor ? Nici Rădoi, nici Mutu, la momentul numirii, nu au avut experiență relevantă ca antrenori. Ca fapt divers, îți spune unul care a umblat la multe meciuri ale Naționalei (mai ales prin deplasări): LIDERUL era Mutu, nicidecum Rădoi. Iar Mutu a mai fost lider și pe la Fiorentina, cînd juca în Champions League. Mutu era fotbalist adevărat, Rădoi a fost doar un bun jucător de fotbal (nici măcar n-a în fotbalul adevărat ...). Mai mult, cred că Mutu și-a luat bacalaureatul. Rămîne de văzut cum se va descurca Mutu și ce va face Rădoi cînd îl va părăsi norocul de la tineret ...

cornelconasu
cornelconasu  •  13 Ianuarie 2020, 10:20
Postat de icostin66 pe 13 Ianuarie 2020, 09:55

Ma faci sa rad...:)... Radoi a avut in spate o cariera de fotbalist impecabila, o moralitate nepatata. A fost intotdeauna un LIDER, lucru la care Mutu a visat doar. Numirea individului in acest post il consider o greseala impardonabila, si sper ca odata cu demiterea lui Mutu sa fie trimis acasa si impostorul Burleanu cu sleahta lui de demagogi...

Scuze, dar tu compari cariera fotbalistică a lui Rădoi cu a lui Mutu ?!!! Mutu dacă nu făcea prostiile alea (amplificate de club , el nefiind singurul depistat, Mourinho vroind să scape de el !), putea fi cel mai mare jucător român, dar și așa a fost cam pe acolo !!! Păstrând proporțiile să nu uităm că Maradona, cel mai mare jucător din istorie a trecut prin chestii de 1000 de ori mai grave și totuși nu putem să îl comparăm cu... Baggio de exemplu, un jucător foarte bun dar....la alt nivel !

cornelconasu
cornelconasu  •  13 Ianuarie 2020, 10:09

Nu înțeleg o chestie pe lângă ce se induce cu legături și conexiuni : Din cei 11 , NIMENI nu a avut altă părere, nu s-a opus și nu s-a abținut nimeni ?! În comisia tehnică sunt vreo 16 !Mihai Stoichiță - președinte Ion Geolgău Mirel Rădoi Aurel Țicleanu Miodrag Belodedici Ion Vlădoiu Dumitru Moraru Ionel Augustin Rodion Cămătaru Dumitru Dumitriu Marcel Răducanu Dan Apolzan Mihail Ianovschi Ciprian Paraschiv Zoltan Jakab Mirel Albon...... Și atunci cum au ieșit unanimitate cu 11 voturi ?! Mai este ceva ! Ar trebui să spuneți că toți ceilalți trei candidați enumerați au declinat disponibilitate de a veni la U21 ! Chivu din aroganță, Iordănescu are alte gânduri după Mediaș, iar Enache abia a semnat un contract ! Eu cred că Mutu e o alegere bună cu tot istoricul real sau nu ! El rămâne un fost mare jucător și un tip cu o experiență vastă, a lucrat cu mari antrenori și o să vedeți , o să fie antrenorul pe care...nu și l-ar fi dorit ...jucătorul Mutu !

Vezi toate comentariile (13)
Comentează